Maagkanker

Maagkanker

Een kwaadaardig gezwel kenmerkt zich door het feit dat het zich uitbreidt in de lokale omgeving en ook daar schade aanricht. Daarnaast kan een kwaadaardig gezwel zich op afstand uitbreiden, waarbij zogeheten uitzaaiingen of metastasen ontstaan.
Als zich in de maag een kwaadaardig gezwel ontwikkelt, spreken we van maagkanker. Er zijn verschillende vormen van maagkanker. In 95% van de gevallen is er sprake van een adenocarcinoom. Dit type maagkanker ontstaat vanuit het maagslijmvlies. De resterende 5% van de gezwellen zijn sarcomen. Een sarcoom ontstaat vanuit het steunweefsel van de maag.
De diagnose maagkanker wordt jaarlijks bij zo’n tweeduizend Nederlanders gesteld. Maagkanker komt vooral voor bij mensen boven de zestig en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Maagkanker zaait vooral uit naar de lymfeklieren, de lever en het buikvlies.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

De precieze oorzaak van maagkanker is niet bekend. Wel zijn er factoren die het risico op het ontstaan van maagkanker vergroten. Zo vergroot een chronische maagslijmvliesontsteking (gastritis), vaak het gevolg van een infectie met de bacterie Helicobacter pylori, de kans op maagkanker. Andere factoren zijn onder meer roken, overmatig alcoholgebruik, een grote inname van gerookte en/of gezouten voedingsmiddelen, vitaminetekorten en de aanwezigheid van chronische maagpoliepen. Mensen die in het verleden een maagoperatie hebben gehad waarbij een deel van de maag is verwijderd, hebben ook meer kans om maagkanker te krijgen. Erfelijkheid speelt bij een klein aantal gevallen van maagkanker een rol.

Verschijnselen

In het beginstadium geeft maagkanker vaak nauwelijks klachten. De meest voorkomende verschijnselen van maagkanker zijn pijn in de bovenbuik, misselijkheid, braken, brandend maagzuur, oprispingen, verminderde eetlust en afkeer van bepaald voedsel (bijvoorbeeld gebraden vlees). Daarnaast kan gewichtsverlies optreden. Als de passage van voedsel door het gezwel wordt belemmerd, kan de patiënt klagen over een vol gevoel in de buik, oprispingen, winderigheid (flatulentie), verstopping of veranderingen in het ontlastingspatroon.
Een gezwel in de maag kan gaan bloeden. Kleine hoeveelheden bloed komen vanuit het gezwel in de darmen terecht en worden daar omgezet in een zwarte kleurstof. De ontlasting is dan pikzwart en plakkerig (melena). Door chronisch bloedverlies kunnen klachten van bloedarmoede, zoals vermoeidheid en duizeligheid, optreden. Een grote bloeding leidt tot bloedbraken.
In latere stadia kunnen er verschijnselen optreden die het gevolg zijn van doorgroei in en uitzaaiing naar andere organen, zoals opgezette lymfeklieren in de hals, een bolle opgezette buik en geelzucht.

Diagnose

De genoemde verschijnselen zijn niet specifiek voor maagkanker. Ze kunnen ook op andere aandoeningen wijzen. Door middel van een kijkonderzoek (gastroscopie) kan de arts het gezwel bekijken en stukjes weefsel (biopten) afnemen voor microscopisch onderzoek.
Nadat de diagnose maagkanker is gesteld, zijn andere onderzoeken noodzakelijk om te bepalen hoe groot de tumor is, of en hoe ver deze is doorgegroeid in andere weefsels en organen, en of er uitzaaiingen (metastasen) zijn. Voor de behandeling is het namelijk van belang te weten in welk stadium het gezwel zich bevindt. Dit wordt stadiëren genoemd. Onderzoeksmethoden die hiervoor gebruikt kunnen worden, zijn onder andere een CT-scan, echografie van de buik en endo-echoscopie.

Behandeling

De behandeling van maagkanker hangt af van het stadium waarin het gezwel verkeert en kan bestaan uit een operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze drie. Als de behandeling gericht is op genezing, spreken we van een curatieve behandeling. Als genezing niet meer mogelijk is, richt de behandeling zich op het verminderen van de klachten en verschijnselen, en het remmen van de ziekte (palliatieve behandeling).

De meest voorkomende behandeling is een operatie. Hierbij wordt het gezwel verwijderd met een deel van het omringende gezonde maagweefsel. Afhankelijk van de plaats en uitbreiding van het gezwel zijn drie typen operaties mogelijk: een cardiaresectie (verwijdering van bovenste gedeelte van de maag), distale maagresectie (verwijdering van onderste gedeelte van de maag) of totale maagresectie (verwijdering van de gehele maag). Bij deze operaties wordt ook altijd een aantal lymfeklieren weggenomen. Daarnaast moeten soms ook andere organen of delen daarvan worden weggehaald, zoals het onderste deel van de slokdarm, de milt, de twaalfvingerige darm, het vetschort of de alvleesklier.
Chemotherapie wordt meestal gebruikt als aanvullende behandeling na een operatie. Deze therapie kan echter ook plaatsvinden vóór de operatie om de tumor eerst zoveel mogelijk te verkleinen. Ook mensen met uitgezaaide maagkanker bij wie een operatie niet meer mogelijk is, krijgen vaak chemotherapie .

Bestraling of radiotherapie wordt bij de behandeling van maagkanker nauwelijks gebruikt, omdat dit weinig effect op de ziekte heeft. Soms wordt het wel ingezet bij een palliatieve behandeling om pijnklachten of bloedverlies te verminderen.
Een ander voorbeeld van een palliatieve behandeling is het inbrengen van een buisje (stent) als de doorgang van voedsel tussen de slokdarm en de maag geblokkeerd wordt door het gezwel. Dit is een kleine ingreep die wordt uitgevoerd tijdens een kijkonderzoek.

Vooruitzichten

Bij maagkanker hangen de vooruitzichten sterk af van de mate van doorgroei en eventuele uitzaaiingen. Het probleem is dat maagkanker meestal niet in een vroeg stadium wordt ontdekt. Van de mensen bij wie de diagnose maagkanker gesteld wordt, leeft na vijf jaar nog ongeveer tien tot twintig procent. Bij degenen die een operatie hebben ondergaan en bij wie de tumor kon worden verwijderd, ligt dit percentage op dertig tot vijftig procent. Als op het moment van opereren de tumor zich beperkt tot het slijmvlies van de maag en nog niet in de maagwand is ingegroeid, is de overleving na vijf jaar tachtig procent.

Meer informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting
www.maagkanker.info/

Informatie van KWF Kankerbestrijding
http://kanker.kwfkankerbestrijding.nl/soorten-kanker/Pages/soorten-kanker-maagkanker.aspx

Informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/kanker/maagkanker/beschrijving/

Informatie van patiëntenorganisatie SPKS voor mensen met kanker aan het spijsverteringskanaal
www.spks.nfk.nl/

Site van chirurgen over maagkanker en de behandeling
www.chirurgenoperatie.nl/pagina/buik_specifiek/maag.php

Adachi, Y., Shiraishi, N. and Kitano S. (2002), ‘Modern Treatment of Early Gastric Cancer: Review of the Japanese Experience’, Digestive Surgery, vol. 19, no. 5, pp. 333-339. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12435900?dopt=Abstract (Engels)

Kumar, P.J. and Clark, M.L. (1999), Gastroenterology, in: Kumar, P. & Clark, M. (eds), Clinical Medicine, 4th edn, Harcourt Publishers Limited, Edinburgh, London.

Luk, G.D. (1998), Tumours of the Stomach, in: Feldman, M., Sleisenger, M.H., Scharschmidt, B.F. et al. (eds) Sleisenger and Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Diseases, 6th edn, W.B. Saunders Company, London.

Morgner, A., Bayerdorffer, E., Neubauer, A. et al. (2000), ‘Malignant Tumours of the Stomach. Gastric Mucosa-Associated Lymphoid Tissue Lymphoma and Helicobacter Pylori’, Gastroenterology Clinics of North America, vol. 29, no. 3, pp. 593-607. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11030075?dopt=Abstract (Engels)

Palmer, K.R. and Penman, D.I. (1999), Diseases of the Alimentary Tract and Pancreas, in: Haslett, C., Chilvers, E.R.E., Hunter, J.A.A, et al. (eds), Davidson’s Principles and Practice of Medicine, 18th edn, Churchill, Livingstone, London.

Sipponen, P. (2002), ‘Gastric Cancer: Pathogenesis, Risks, and Prevention’, Journal of Gastroenterology, vol. 37, Supplement 13, pp. 39-44. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12109664?dopt=Abstract (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.