Lymfangioom

Lymfangioom

Lymfangioom is een goedaardige tumor die in de lymfevaten ontstaat en vanzelf geneest. Lymfevaten vervoeren een kleurloze vloeistof waarin zich lymfocyten bevinden.

Lymfangiomen zijn meestal bij de geboorte aanwezig of ontstaan binnen 2 jaar na de geboorte.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

De oorzaak van lymfangioom is niet bekend. De aandoening wordt blijkbaar veroorzaakt door een afwijkende ontwikkeling van de lymfeweefsels, gevolgd door het vasthouden van vocht (als de aandoening zich bij zuigelingen of jonge kinderen voordoet). Bij volwassenen wordt het veroorzaakt door beschadigingen van de lymfevaten zoals als gevolg van een operatie, trauma, radiotherapie of bestraling.

Verschijnselen

Lymfangiomen ontstaan meestal tijdens de zuigelingenleeftijd en de vroege jeugd, maar ook bij volwassenen komt dit type tumor voor. De aandoening kan in elk deel van het lichaam ontstaan, maar komt vooral voor in het aangezicht, de mond en de hals.

Het lymfangioom kan verschillend van omvang en vorm zijn. Soms drukken ze op aangrenzende structuren zoals grote zenuwen, bloedvaten, luchtpijp en andere structuren wat soms tot problemen leidt.

Diagnose

De diagnose lymfangioom wordt gesteld op basis van klachten, een lichamelijk onderzoek, beeldvormingstechnieken en een biopsie.

De diagnose lymfangioom wordt bevestigd door een weefselmonster van de zwelling af te nemen.

Behandeling

Voor bepaalde lymfangiomen is weinig of geen behandeling nodig: deze genezen vanzelf. Bij sommige lymfangiomen is een behandeling echter wel nodig, omdat ze het uiterlijk misvormen. Ook wanneer de tumoren op vitale structuren drukken en het leven van de patiƫnt in gevaar brengen, is een behandeling noodzakelijk.

Behandelingsmogelijkheden voor lymfangiomen zijn het toepassen van lasertherapie of een operatie om de zwelling te verwijderen.

Meer informatie

Informatie van Consumed.nl over lymfevat-gezwellen (lymfangiomen)
www.consumed.nl