Longontsteking door virussen

Longontsteking door virussen

Een longontsteking (pneumonie) door virussen is bij volwassenen veel minder gebruikelijk dan een longontsteking door bacteriën. Een longontsteking door virussen wordt meestal door een van de volgende virussen veroorzaakt:

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

  • Het influenzavirus.
  • Het para-influenzavirus.
  • Het respiratoir syncytieel virus.
  • Het adenovirus.
  • Het rinovirus.

Maar soms kunnen ook het herpessimplexvirus, het hantavirus en het cytomegalovirus een longontsteking veroorzaken.

Belangrijk is dat antibiotica niet werken tegen virale infecties. Ze werken wel tegen bacteriële infecties.

Oorzaak

Virale infecties worden meestal van mens op mens overdragen door druppeltjes die bij hoesten en niezen worden verspreid. Het virus komt binnen via de luchtwegen en dringt door tot de bronchiën en het longweefsel. Daar vermenigvuldigt het zich, waardoor vervolgens het longweefsel ontstoken raakt.

Symptomen longontsteking door virussen

De symptomen bij deze aandoening lijken op een verkoudheid. Dit kan overgaan in ademhalingsproblemen met koorts en koude rillingen. Andere symptomen zijn hoesten met slijm (sputum), een verstopte neus, ademnood en pijn op de borst.

Diagnose

Op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose worden gesteld. De diagnose wordt bevestigd door aanvullend onderzoek zoals: bloedonderzoek, sputumonderzoek en een röntgenfoto van de borstkas. Bij dit laatste onderzoek kunnen abnormale veranderingen van de longen zichtbaar worden gemaakt. Als deze onderzoeken niet voldoende duidelijkheid geven, wordt er een CT-scan gemaakt.

Behandeling longontsteking door virussen

De meeste virusinfecties genezen vanzelf. Soms wordt een (ernstige) longontsteking door een virus behandeld met antivirale geneesmiddelen (middelen tegen virussen). Tegen de koorts en de spierpijn worden ontstekingsremmende (anti-inflammatoire) en pijnstillende (analgetische) middelen gegeven. Bij een infectie met een ernstig verloop is ziekenhuisopname nodig.

Een kuur antibiotica heeft geen effect bij behandeling van een virale infectie.

Complicaties

Mensen met een longontsteking door een virus zijn vatbaar voor een bacteriële infectie. Deze kan de al bestaande symptomen verergeren. Daarom moeten mensen bij wie de symptomen verergeren direct worden behandeld met antibiotica.

In uitzonderlijke gevallen kan een longontsteking tot langdurige ontsteking van de longen leiden. Hierdoor kunnen de luchtwegen op den duur ernstig beschadigd raken. Een voorbeeld hiervan is het ontstaan van bronchiëctasieën (verwijdingen, uitstulpingen en andere misvormingen in de luchtwegen).

Meer informatie

Informatie van het Longfonds over longontsteking
www.longfonds.nl/over-longen/longziekten-overzicht/longontsteking/oorzaken-van-een-longontsteking

(Engelstalige) informatie over virale pneumonie
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20087179

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.