Lieskanaal

Lieskanaal

Het lieskanaal lijkt op een tunnel en ligt tussen de spieren van de onderbuik. Het kanaal is ongeveer vier centimeter lang en helt omlaag en naar binnen. Bij mannen bevat het lieskanaal de zaadstreng en een zenuw, de nervus ilio-inguinalis. Deze zenuw zorgt voor het gevoel in de huid van het scrotum. De zaadstreng bestaat uit het vas deferens, slagaders, aders, zenuwen en lymfevaten die vanuit de onderbuik via het lieskanaal omlaag lopen het scrotum in.

Het lieskanaal is complex gebouwd. De wanden bestaan uit buikspieren en verschillende lagen vezelig bindweefsel, de aponeurose (fascia of peesplaat). Aan de onderkant ligt het lieskanaal dicht bij het inguinale ligament. Dit is een dikke vezelige weefselband waaraan verschillende buikspieren zijn vastgehecht.

Via het lieskanaal dalen de testes voor de geboorte vanuit de buik het scrotum in. Het kan gebeuren dat een testis niet indaalt en boven of in het lieskanaal blijft hangen, dit heet een niet-ingedaalde testis (cryptorchisme).
Het lieskanaal kan een zwakke plek vormen in een overigens sterke buikwand. Als er in het lieskanaal een breuk optreedt, kan een deel van het buikvlies in het scrotum zakken. Soms gaat er een stuk darm mee en dat kan hierdoor bekneld raken.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Meer informatie

Informatie over de anatomie van het lieskanaal
nl.wikipedia.org/wiki/Lieskanaal

(Engels) Informatie over de anatomie van het lieskanaal. Gray, H. (2000), “The Muscles and Fasciæ of the Abdomen,” Philadelphia: Lea & Febiger (USA)
www.bartleby.com

Waugh, A. and Grant, A. (2001), “The reproductive systems,” Ross and Wilson – Anatomy and Physiology in Health and Illness, Churchill Livingstone, Edinburgh.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.