Lieskanaal

Lieskanaal

Het lieskanaal lijkt op een tunnel en ligt tussen de spieren van de onderbuik. Het kanaal is ongeveer vier centimeter lang en helt omlaag en naar binnen. Bij mannen bevat het lieskanaal de zaadstreng en een zenuw, de nervus ilio-inguinalis. Deze zenuw zorgt voor het gevoel in de huid van het scrotum. De zaadstreng bestaat uit het vas deferens, slagaders, aders, zenuwen en lymfevaten die vanuit de onderbuik via het lieskanaal omlaag lopen het scrotum in.

Het lieskanaal is complex gebouwd. De wanden bestaan uit buikspieren en verschillende lagen vezelig bindweefsel, de aponeurose (fascia of peesplaat). Aan de onderkant ligt het lieskanaal dicht bij het inguinale ligament. Dit is een dikke vezelige weefselband waaraan verschillende buikspieren zijn vastgehecht.

Via het lieskanaal dalen de testes voor de geboorte vanuit de buik het scrotum in. Het kan gebeuren dat een testis niet indaalt en boven of in het lieskanaal blijft hangen, dit heet een niet-ingedaalde testis (cryptorchisme).
Het lieskanaal kan een zwakke plek vormen in een overigens sterke buikwand. Als er in het lieskanaal een breuk optreedt, kan een deel van het buikvlies in het scrotum zakken. Soms gaat er een stuk darm mee en dat kan hierdoor bekneld raken.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Meer informatie

Informatie over de anatomie van het lieskanaal
nl.wikipedia.org/wiki/Lieskanaal

(Engels) Informatie over de anatomie van het lieskanaal. Gray, H. (2000), “The Muscles and Fasciæ of the Abdomen,” Philadelphia: Lea & Febiger (USA)
www.bartleby.com

Waugh, A. and Grant, A. (2001), “The reproductive systems,” Ross and Wilson – Anatomy and Physiology in Health and Illness, Churchill Livingstone, Edinburgh.