Lichttherapie bij depressie

Lichttherapie bij depressie

Bij lichttherapie wordt iemand blootgesteld aan helder, wit kunstlicht met een sterke intensiteit. Dit geeft goede resultaten bij de behandeling van een winterdepressie . Bij zo’n vijftig tot tachtig procent van de mensen verbeteren de klachten met lichttherapie.

Snel de juiste hulp bij depressiviteit of een angststoornis | Mentaal Beter Online

Bij Mentaal Beter Online kun je terecht voor online therapie bij depressieve klachten en angststoornissen. Al het contact met jouw psycholoog word gevoerd in een veilige online omgeving via beeldbellen en chat.

Lees hier meer over Mentaal Beter Online

De behandeling

Lichttherapie bestaat uit een kuur van vijf tot tien behandelingen op achtereenvolgende dagen. De behandeling duurt per sessie ongeveer 30 tot 45 minuten. Ze worden bij voorkeur in de ochtend gegeven, aan het begin van de herfst. De intensiteit van de lamp moet 10.000 lux zijn. 

De patiënt zit op een afstand van 30 tot 40 centimeter van de lichtbak. De ogen houdt hij open. Een paar seconden per minuut kijkt hij in het licht. Daarna wendt hij de ogen weer af, bijvoorbeeld om te lezen. 

De eerste keer lichttherapie kan iemand het best doen via een GGZ-instelling. Mensen die al langer bekend zijn met een winterdepressie, kunnen zelf een lamp aanschaffen.

Vooruitzichten van lichttherapie

Vaak treedt al na enkele dagen een verbetering op van de klachten. Deze verbetering kan de gehele winter aanhouden. Soms is er een terugval en is nog een kuur nodig.

Bijwerkingen lichttherapie

Bijwerkingen van lichttherapie zijn meestal mild: jeukende of vermoeide ogen, hoofdpijn of een licht gevoel in het hoofd en misselijkheid. Soms krijgt iemand last met inslapen, vooral als de therapie ’s avonds wordt gedaan. Heel zelden ontstaan gevoelens van onrust en agitatie of zelfs een manie

Sommige mensen gebruiken medicijnen (zoals bepaalde antibiotica) die de huid erg lichtgevoelig maken. Bij lichttherapie kunnen dan huidontstekingen ontstaan. Overleg daarom eerst met de psychiater of lichttherapie mag.

Nieuwe inzichten

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar lichttherapie. Bijvoorbeeld of lichttherapie ook kan worden toegepast bij andere ziektes (zoals de ziekte van Parkinson en dementie), bij slaapstoornissen of bij mensen die veel nachtdiensten draaien. Daarnaast is er onderzoek naar welke soort licht (wit of blauw) het beste werkt, en of lichtsignalen ook langs een andere weg de hersenen kunnen bereiken. Bijvoorbeeld via oordopjes in de gehoorgangen.

Zelfzorg

  • Het is belangrijk om, ondanks de winterdepressie, toch actief te blijven.
  • Sommige mensen hebben baat bij speciale weklichten.
  • Drink geen of zo weinig mogelijk alcohol.
  • Eet gezond en neem extra vitamine D in de winter. Dat geldt zeker als iemand ouder dan 50 jaar is.
  • Soms zijn mensen gebaat bij zelfhulpgroepen.

Meer informatie

Informatiepunt voor winterdepressiepatiënten 
Postbus 50 
9950 AB Winsum 
Tel.: 0900-044 10 59 (ma.-vr., tussen 9.00-17.00 uur en 20.30-21.30 uur) 

Website van de Stichting Licht en Gezondheid 
www.solg.nl/

Patiëntenversie van de Richtlijn Depressie 
www.ggzrichtlijnen.nl/depressie

Lam R.W., Levitt A.J. et al (2006) “The Can-SAD study: a randomized controlled trial of the effectiveness of light therapy and fluoxetine in patients with winter seasonal affective disorder.” American Journal of Psychiatry, vol. 163, no. 5, pp 805-12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16648320

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.