Lewy Body dementie

Lewy Body dementie

Inleiding

Dementie: algemeen 
Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. De ziekte tast hersenfuncties aan, zoals het geheugen, het denken, de taal, de oriëntatie, het handelen (zoals aankleden) en schoolse vaardigheden (zoals rekenen). Ook hebben mensen met dementie steeds moeilijker contact met hun omgeving. 
De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie . 

Lewy-body dementie (LBD)

Ongeveer vijftien procent van de dementerenden hebben LBD. De aandoening komt het meest voor bij mensen tussen de vijftig en tachtig jaar. 
Lewy-body dementie dankt zijn naam de Lewy Bodies. Dit zijn eiwitten die neerslaan in de zenuwcellen van de hersenschors. Ze beschadigen de cellen onherstelbaar. Ook in de hersenen van mensen met de ziekte van Parkinson en bij Alzheimerdementie kunnen Lewy bodies voorkomen. Daarom denken onderzoekers dat er een verband is tussen de drie aandoeningen.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

De oorzaak van Lewy-body dementie in niet bekend.

Verschijnselen

De aandoening begint vaak sluipend. Meestal is de aandacht als eerste aantast; mensen met de aandoening zijn snel afgeleid en reageren trager. Ook hebben ze vaak moeite met plannen en initiatieven nemen. Mensen met Lewy-body dementie kunnen al in het begin van de ziekte hallucineren. Dit kan erg beangstigend zijn en onrust veroorzaken. Soms hebben ze ook waanideeën en vaak zijn ze depressief. Geheugenproblemen treden vaak pas later op. Kenmerkend voor LBD is dat de verschijnselen kunnen wisselen van dag tot dag en zelfs gedurende de dag. 
Naast de psychische verschijnselen vertonen patiënten ook verschijnselen die op de ziekte van Parkinson lijken (parkinsonisme ). Ze hebben bijvoorbeeld last van stijfheid van de spieren, traag bewegen, trillingen, weinig uitdrukking in het gezicht, een zachte stem en moeilijker slikken. Ook vallen en flauwvallen komt vaak voor. 
Mensen met LBD kunnen niet goed tegen de antipsychotische middelen die normaal bij onrust en hallucinaties worden voorgeschreven. De middelen veroorzaken een ernstige bloeddrukdaling, bewustzijnsdaling, spierverstijving of verergering van de onrust.

Diagnose

Om zeker te weten dat een patiënt Lewy-body dementie heeft, moeten de hersenen onderzocht worden. Dat kan pas na het overlijden. Behandelaars kunnen op basis van de verschijnselen en lichamelijk onderzoek wel vermoeden dat het om de aandoening gaat. 
Het is soms erg moeilijk om verschil te zien tussen LBD, andere vormen van dementie en de ziekte van Parkinson. Daarom onderzoeken specialisten op een geheugenpoli de patiënt. Zij doen neuropsychologisch onderzoek en bekijken de hersenen met een MRI- of een CT-scan. Ook kunnen ze onderzoek doen met radioactieve stoffen (DaT-scan ).

Behandeling

Lewy-body dementie is niet te behandelen. Geneesmiddelen die bij de ziekte van Parkinson worden gebruikt, hebben bij LBD vaak weinig effect op de beweeglijkheid. Patiënten met ernstige hallucinaties krijgen soms geneesmiddelen. Het is belangrijk dat mensen met LBD en hun familieleden al vroeg begeleiding krijgen. Het aanbieden van activiteiten en een juiste benadering kunnen de patiënt helpen.

Hoe ga je om met dementie Webinar

Medicinfo heeft in samenwerking met zorgverzekeraar CZ op 17 februari 2016 een webinar over dementie georganiseerd. Het onderwerp van het webinar was ‘Hoe ga je om met dementie?’. De deskundigen die aan tafel zaten, waren Marianne van Tol (zorgconsulent voor Laurens Antonius Binnenweg en werkzaam met jonge mensen met dementie) en Rineke Maarse (mantelzorger). Het webinar werd gepresenteerd door Krijn Schuurman. 

Je kunt hieronder het webinar terugkijken. Je krijgt daarin antwoord op onder meer de volgende vragen:

  • Hoe kan ik iemand met dementie het best helpen en begeleiden?
  • Wanneer doe ik het goed en wat kan ik beter niet doen?
  • Ik word niet meer herkend. Hoe ga ik hier mee om?


Meer informatie

Informatie van Alzheimer Experience
www.alzheimerexperience.nl

Informatie van Alzheimer Nederland 
www.alzheimer-nederland.nl/

Informatie van het Alzheimercentrum van het VUmc 
www.alzheimercentrum.nl/dementie/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.