Leverstuwing

Bij leverstuwing of levercongestie hoopt zich bloed op in de lever. Dit kan de lever beschadigen.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Leverstuwing ontstaat wanneer de bloedsomloop in de lever trager wordt. De meest voorkomende oorzaak hiervan is hartfalen (decompensatio cordis) . Door de verminderde pompfunctie van het hart hoopt zich bloed op in de lever.
Een trage bloedstroom in de lever kan ook het gevolg zijn van verstopping van de leverader of kleinere bloedvaatjes in de lever. Een dergelijke blokkade kan ontstaan door een bloedstolsel in de leverader of iets waardoor deze ader samengedrukt wordt, bijvoorbeeld een kwaadaardig gezwel.
Als de bloedstroom in de lever trager wordt, krijgen de levercellen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen. Dit leidt tot beschadiging van de lever en een verslechterde leverfunctie.

Verschijnselen

Veel voorkomende verschijnselen bij leverstuwing zijn misselijkheid, overgeven, slechte eetlust en vermoeidheid. Daarnaast kan er geelzucht zijn, een gele verkleuring van huid en oogwit door de ophoping van bilirubine in het bloed. Er kan ook sprake zijn van koorts, een opgezwollen buik en buikpijn.
Als leverstuwing wordt veroorzaakt door hartfalen, zullen er ook symptomen van deze aandoening optreden, zoals vochtophoping in de voeten, enkels en buik (ascites). Daarnaast kunnen er benauwdheidsklachten zijn, een snelle en onregelmatige hartslag, met hartkloppingen (palpitaties) en opgezette nekaderen

Diagnose

Op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek kan de diagnose overwogen worden. Met bloedonderzoek zijn diverse leverwaarden te bepalen (leverfunctie-onderzoek). Ook kan zo het bilirubinegehalte worden gemeten. Op een echo of CT-scan van de buik is bij leverstuwing een vergrote lever te zien.
Met behulp van een elektrocardiogram (ECG) en een echocardiogram kan de werking van het hart worden gecontroleerd. Op röntgenfoto’s en CT-scans van de borstkas is meestal een vergroot hart te zien.

Behandeling

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Hartfalen wordt behandeld volgens de richtlijnen. Bij een stolsel in de leverader worden bloedverdunners (anticoagulantia) voorgeschreven.

Meer informatie

Arcidi, J.M Jr, Moore, G.W and Hutchins, G.M (1981), “Hepatic Morphology in Cardiac Dysfunction: A Clinicopathologic Study of 1000 Subjects at Autopsy”. American Journal of Pathology. vol.104 no.2 pp. 159-66.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=6455066&dopt=Abstract

Finlayson, N.D.C, Hayes, P.C., Simpson, J.K. (1999), Diseases of the liver and biliary system, in: Haslett, C, Chilvers, E.R.E, Hunter, J.A.A. & Boon, N.A. (eds), Davidson’s Principles and Practice of Medicine, 18th ed, Churchill, Livingstone, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.