Leverabces

Leverabces

Een leverabces is een ophoping van pus in de lever. Er kunnen één of meerdere abcessen in de lever aanwezig zijn.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Abcessen worden veroorzaakt door micro-organismen, zoals bacteriën en parasieten. Deze kunnen langs verschillende routes het lever bereiken: via het bloed, via de galwegen of via de lymfebanen. Een leverabces kan worden veroorzaakt door een infectie in de buikholte, bijvoorbeeld een blindedarmontsteking, die zich via de poortader naar de lever verspreidt. Ook een galwegontsteking of een galblaasontsteking kan tot een leverabces leiden. Een leverinfarct kan in tweede instantie geinfecteerd raken, waardoor een leverabces ontstaat.
In de tropen worden leverabcessen vaak veroorzaakt door de darmparasiet Entamoeba histolytica; dit worden amoebenabces genoemd. Daarnaast kunnen ook schimmels een leverabces veroorzaken.

Verschijnselen

Gewoonlijk veroorzaken leverabcessen hoge koorts en koude rillingen. De bovenbuik kan gevoelig of pijnlijk zijn aan de rechterkant. Vaak is er pijn bij ademhalen en kunnen er klachten zijn van hoesten. Bij sommige mensen leiden deze abcessen tot vergroting van de lever en verstopping van de galwegen met verschijnselen als donker gekleurde urine, lichte ontlasting en gelige verkleuring van de huid (geelzucht). Dikwijls is er ook sprake van slapte, vermoeidheid, spierkrampen en gewichtsverlies. Daarnaast treden vaak klachten op als verminderde eetlust, misselijkheid en braken.

Diagnose

Op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek kan de diagnose worden overwogen. In het bloed zijn tekenen van ontsteking en gestoorde leverfunctie te zien. Bij leverabcessen zijn beeldvormende onderzoeken als echografie of computertomografie (CT-scan) van de buik de betrouwbaarste manieren om de diagnose te stellen.

Behandeling

Een leverabces wordt doorgaans geopend om het pus weg te halen. Dit gebeurt door een holle naad of katheter (buis), onder geleiding van echografie, door de huid heen in de lever in te brengen, om het pus te laten wegvloeien. Dit wordt percutane drainage genoemd. Ter bestrijding van de infectie worden antibiotica toegediend. Het type antibioticum hangt af van het micro-organisme dat de infectie heeft veroorzaakt. Als met percutane drainage en antibiotica geen verbetering wordt verkregen, wordt operatief ingrijpen overwogen.

Complicaties

Een leverabces kan openbarsten en daardoor kan pus terechtkomen in de buikholte, de pleuraholte (de ruimte tussen borst- en longvlies), de longen, het pericard (het zakje rond het hart). Via de bloedstroom kan de infectie zich ook naar de hersenen verspreiden. Ook kan een bloedvergiftiging (sepsis) optreden, die kan leiden tot een septische shock en uiteindelijk overlijden.

Meer informatie

Ch Yu, S. Hg Lo, R. Kan, P.S. et al, (1997),”Pyogenic Liver Abscess: Treatment with Needle Aspiration”, Clinical Radiology, vol.52, no.12, pp. 912-6.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=9413964&dopt=Abstract

Clark, M.L. and Kumar, P.J. (1999), Liver, Biliary Tract and Pancreatic Diseases, in: Kumar, P. and Clark, M. (Eds), Clinical Medicine, 4th edition, Harcourt Publishers Limited, London.

Davidson, B.R. (2000), The liver, in: Russell, R.C.G. Williams, N.S. and Bulstrode, C.J.K. (Eds), Bailey & Love’s short practice of surgery, 23rd edition, Arnold, London.

Pitt, H.A. (1990), “Surgical Management of Hepatic Abscesses”, World Journal of Surgery, vol.14, no.4, pp. 498-504.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=2200212&dopt=Abstract

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.