Lachen is gezond

Lachen is gezond

Lachen is de meest herkenbare gezichtsuitdrukking en ook het meest herkenbare gedrag ter wereld. Het is met name sociaal gedrag: mensen lachen 30 keer meer in een groep dan wanneer ze alleen zijn. Lachen is een ideale manier om stress van je af te laten glijden en je te ontspannen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

De betekenis van lachen

De betekenis van lachen is niet overal hetzelfde. In de meeste landen (waaronder Nederland) lachen mensen met name vanuit blijdschap. Maar in Japan kan het ook een teken zijn van schaamte of onzekerheid.

Ook in Nederland is lachen weleens het gevolg van een andere emotie; bijvoorbeeld afschuw of angst. Lachen wordt dan vaak als ongepast ervaren, maar het is een goede manier om de spanning te doorbreken. Bovendien versterkt lachen de saamhorigheid van een groep mensen die in dezelfde situatie verkeert.

Een andere reden om te lachen is de gespannen afwachting. Bijvoorbeeld wanneer iemand dreigt te gaan kietelen. Ook het kietelen zelf gaat gepaard met veel gelach. 

En ten slotte lachen mensen doordat ze worden aangestoken door een ander; lachen is erg besmettelijk!

Lachen en gezondheid

Een lachbui heeft veel positieve lichamelijke en geestelijke effecten. Bij een lachbui spannen tientallen spieren in je gezicht zich aan. Daardoor neemt de doorbloeding toe, wordt je huid soepeler en krijg je een gezonde blos op de wangen. 

Een lachbui is ook een uitstekende work-out voor de buikspieren; de uitspraak ‘buikpijn van het lachen’ slaat hierop. De spanning op de buikspieren heeft een stimulerend effect op de organen in de buik, waardoor de doorbloeding en de functie van deze organen toenemen.

In de hersenen worden tijdens een lachbui dopamine, serotonine en endorfine aangemaakt. Deze stoffen hebben de volgende effecten:

  • Ze remmen de productie van hormonen die stress veroorzaken.
  • Ze stillen pijn.
  • Ze werken tegen depressieve gevoelens.
  • Ze geven een geluksgevoel.
Lachen is ook een goede ademhalingsoefening. Je ademt diep in en uit door je buik en neemt extra zuurstof op. Door te lachen wordt je afweer gestimuleerd. Het aantal witte bloedcellen dat ziektekiemen onschadelijk maakt, stijgt. 

Verder is lachen een vorm van meditatie, omdat je tijdens het lachen niet denkt. Lachen brengt je in het hier en nu, je bent mindfull.

Lachcursussen

Van nature lachen mensen vooral als ze samen zijn met anderen. Sinds bekend is dat lachen zo gezond is, worden er lachcursussen georganiseerd. 

Lachyoga en lachmeditatie worden op veel plaatsen in Nederland gegeven. In het begin voelt zo’n cursus heel onnatuurlijk. Maar de pogingen die iedereen doet om te lachen zijn vaak zo lachwekkend, dat de groep binnen een mum van tijd echt lacht. En omdat lachen zo aanstekelijk werkt, duurt het vaak een hele tijd voordat het weer verstomt. Na afloop zul je je heerlijk ontspannen voelen, verlost van stress en vol met nieuwe energie. 

Als je op internet zoekt op ‘lachyoga’ of ‘lachmeditatie’ en je woonplaats, zie je welke mogelijkheden er in jouw omgeving zijn.

Lachmomenten inplannen

Je hoeft niet per sé naar een cursus om de helende effecten van lachen te ervaren. Je kunt het ook inbouwen in je ochtendroutine. Rek je na het wakker worden eens lekker uit en verlies jezelf daarna even in een lachbui. Ook dit voelt in het begin heel idioot aan, maar na verloop van tijd gaat het waarschijnlijk veel makkelijker. Als je een partner hebt, kun je de dag ook beginnen met een potje kietelen!

Zelfs tijdens je werk kun je lachmomenten inbouwen. Even glimlachen naar een ander, de spiegel of je computerscherm heeft al een positief effect. Probeer je glimlach breed te trekken en knijp ook de spieren om je ogen samen. 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.