Kwaadaardige tumor van het mondslijmvlies

Bij een carcinoom van het mondslijmvlies wordt de binnenbekleding van de wang aangetast door een kwaadaardige tumor (kankergezwel). Dit type tumor komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meer bij ouderen dan bij jonge mensen.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

De precieze oorzaak van een carcinoom van het mondslijmvlies is niet bekend. Factoren die bij de ontwikkeling hiervan een rol kunnen spelen, zijn onder meer roken, steeds op de binnenkant van de wang bijten, letsel door de scherpe rand van een tand of kies of een beugel of prothese. Leukoplakie, een witte plek op de binnenbekleding van de wang, is dikwijls een voorbode van een carcinoom van het mondslijmvlies.

Verschijnselen

Een carcinoom van het mondslijmvlies kan eruitzien als een witte plek of als een zweertje; het is dikwijls pijnlijk. Het kankergezwel kan zich zowel naar binnen verspreiden en de dieper gelegen weefsels vernietigen als naar buiten groeien, de mondholte in. In het laatste geval wordt van een verruceus (wratachtig) groeisel gesproken.

Diagnose

De diagnose van een carcinoom van het mondslijmvlies wordt gesteld op grond van de verschijnselen en een onderzoek van de mond. De diagnose kanker kan worden bevestigd aan de hand van de resultaten van een biopsie.

Behandeling

De eerste stap in de behandeling van een carcinoom van het mondslijmvlies is het elimineren van alle factoren die aan het ontstaan en de groei van een tumor kunnen bijdragen, zoals het gebruik van tabak. Verder bestaat de behandeling uit operatieve verwijdering van het carcinoom en/of radiotherapie.

Complicaties

Een carcinoom van het mondslijmvlies is sterk geneigd zich te verspreiden naar omringende weefsels en organen. Meestal vindt deze verspreiding plaats naar de lymfeklieren die zich onder de onderkaak bevinden. Verspreiding naar verafgelegen delen van het lichaam gebeurt weinig bij dit type kankergezwel.

Meer informatie

Handlers, P. (2001), 'Diagnosis and management of oral soft-tissue lesions: the use of biopsy, toluidine blue staining, and brush biopsy', Journal of California Dental Association, vol. 29, no. 8, Aug, pp. 602-606 [Online], 

www.ncbi.nlm.nih.gov

Shafer, W.G, Hine, M.K. and Levy, B.M. (1993), A Textbook of Oral Pathology, 4th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia. 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.