Kunstvoeding klaarmaken

Kunstvoeding wordt meestal verkocht als poeder. Dit moet je zelf oplossen in water. Nauwkeurigheid is daarbij erg belangrijk. Lees voordat je begint de aanwijzingen op het pak. Wijk hier niet van af. Als je kunstvoeding in een verkeerde verhouding aan je baby geeft, kan dat onder andere gevolgen hebben voor de groei en ontlasting van je kindje. Ook hygiëne is belangrijk. Was daarom van tevoren je handen en werk op een schoon oppervlak. Gebruik alleen flessen en spenen die niet ouder zijn dan zes weken en goed schoon zijn. Glazen flesjes kun je langer gebruiken.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Hoeveelheid bepalen

Kunstvoeding kun je het beste per flesje klaarmaken. Als je baby net geboren is, krijgt hij 10-15 ml voeding per flesje. Elke dag wordt dit met 10-15 ml verhoogd totdat je baby 120 ml drinkt. Later wordt dat nog eens verhoogd naar 150 ml en 180 ml.
Je kunt zelf uitrekenen hoeveel voeding je baby ongeveer nodig heeft door zijn gewicht in kilo’s te vermenigvuldigen met 150 en dat te delen door het aantal voedingen dat hij op een dag krijgt. Een voorbeeld: je baby weegt 4000 gram. Dit is 4 kilo, dus je rekent uit: 4 x 150 = 600. Als hij 6 voedingen per dag krijgt, deel je de 600 uit de rekensom door 6. Dan zie je dat je baby dus 100 ml voeding per flesje nodig heeft.

Water opwarmen

Vul het flesje met de benodigde hoeveelheid water. Dat mag gewoon koud water uit de kraan zijn. Laat het water eerst even lopen, zodat je het flesje met vers water vult. Alleen in een oud huis met loden leidingen is kraanwater ongeschikt. Als je bronwater gebruikt, kies dan voor een verpakking waar uitdrukkelijk op staat dat het geschikt is voor het bereiden van babyvoeding. Als er voldoende water in het flesje zit, kun je het opwarmen in de flessenwarmer, een pannetje water (au bain-marie), of in de magnetron (per 50 ml ongeveer 15 seconden op 600 watt).

Poeder oplossen in water

In een pak kunstvoeding zit een maatschepje. Meestal moet je één schepje poeder oplossen in 30 ml water. Gebruik alleen het originele maatschepje. Schep het vol en tik zachtjes met een mes tegen de zijkant. Strijk daarna de bovenkant van het maatschepje af met het mes. Als je voldoende poeder aan het water hebt toegevoegd, doe je het beschermlipje op het flesje en draai je de dop dicht. Keer het flesje om en om totdat al het poeder is opgelost. Je kunt nu de dop losdraaien en het beschermlipje verwijderen. Controleer de hoeveelheid voeding in het flesje en gooi weg wat je teveel hebt. Druk de speen in de dop en draai de dop weer dicht. Laat een druppeltje voeding op de binnenkant van je pols vallen om de temperatuur te controleren. Als deze behaaglijk aanvoelt – niet warm en niet koud – is de temperatuur goed.

Voeding bewaren

Je kunt ook een aantal flesjes tegelijk klaarmaken. Gebruik afgekookt kraan- of bronwater voor het aanmaken van de voeding die je wilt bewaren. Dit is water dat ten minste één minuut heeft gekookt . Zet de aangemaakte flesjes achter in de koelkast en bewaar ze maximaal acht uur. Aangemaakte flesjes kun je alleen meenemen als je ze kunt koelen onderweg. Handiger is om poeder en water apart mee te nemen en er later de voeding mee te bereiden. Je kunt kiezen warm water in een thermosfles mee te nemen zodat je direct warme voeding kunt bereiken. Overigens kun je in de meeste restaurants een flesje water opwarmen.

Meer informatie

www.voedingscentrum.nl
Informatie van het Voedingscentrum

www.ggd.groningen.nl
Informatie van de GGD

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.