Kunstmatig toegediende voeding

Kunstmatig toegediende voeding

Goede voeding is belangrijk. Als u niet of onvoldoende kunt, mag of wilt eten, kan sondevoeding of parenterale voeding een uitkomst zijn. Door de voeding op een andere manier in het lichaam te brengen, worden de reserves van uw lichaam minder aangesproken, kunt u beter weerstand bieden aan infecties, kunnen wonden beter genezen en kan uw gewicht stabiel blijven of eventueel (weer) toenemen.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

 • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
 • Online beeldbellen met een huisarts
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Sondevoeding of parenterale voeding

Sondevoeding is een vloeibare voeding die via een sonde wordt toegediend. Een sonde is een dun, buigzaam slangetje dat meestal via de neus in de maag of in de dunne darm wordt ingebracht. Soms is het mogelijk zelf een neus-maagsonde in te brengen. Aan het uiteinde van de sonde zitten kleine openingen, waardoor de sondevoeding geleidelijk in de maag of dunne darm druppelt. U ruikt en proeft de sondevoeding in principe niet omdat het direct in de maag of darm komt. Als u voeding oprispt, proeft of ruikt u de melkachtige smaak van de sondevoeding mogelijk wel. Het is wel nodig dat het laatste gedeelte van het maagdarmkanaal goed functioneert, zodat de voeding die toegediend wordt, kan worden verteerd en opgenomen.

Sondevoeding kan ook per sonde worden toegediend door een slangetje dat rechtstreeks door de huid in de maag of in de dunne darm terechtkomt. We noemen dit een PEG-sonde (Percutane Endoscopische Gastrostomie). Voor deze techniek wordt meestal gekozen als de sonde niet door de slokdarm ingebracht kan worden of als er langdurig sondevoeding nodig is. De PEG zit onder uw kleding, zodat hij voor anderen niet zichtbaar is. 

Als het spijsverteringskanaal niet in staat is de voeding te verteren en/of op te nemen, kunnen de voedingsstoffen direct via een infuus in een ader toegediend worden (parenterale voeding). Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als het spijsverteringskanaal afgesloten is, of wanneer de darmen niet in staat zijn voldoende voedingsstoffen op te nemen (malabsorptie).

Op deze pagina wordt de sondevoeding verder toegelicht.

Sondevoeding op verschillende manieren

Uw arts of diëtist bepaalt, samen met u, welke methode het best bij u past. Het is mogelijk de sondevoeding geheel of gedeeltelijk te gebruiken, daarnaast kan de sondevoeding per portie, continu of afwisselend toe te dienen. 

De voeding kan volledig zijn, dat wil zeggen dat de totale benodigde voeding kunstmatig toegediend wordt. De sondevoeding kan ook gedeeltelijk zijn: u eet dan bijvoorbeeld overdag gewoon en krijgt ’s nachts sondevoeding. 

Sondevoeding kan in porties toegediend worden. Een portie noemt men ook wel een bolus. De porties worden met een spuit of via een sondevoedingsysteem toegediend, bijvoorbeeld op de gebruikelijke etenstijden. 

Bij continu voeden hangt de sondevoeding aan een infuuspaal of u draagt de sondevoeding in een rugzak mee. Meestal wordt een voedingspomp gebruikt die voor een regelmatige en nauwkeurige toediening zorgt. Vaak wordt per etmaal enkele uren rust ingelast, dit is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid sondevoeding die u nodig hebt. 

Het is ook mogelijk om gedeeltelijk, bijvoorbeeld gedurende een dagdeel (vaak is dit de nacht) sondevoeding te gebruiken. De rest van de dag wordt het systeem afgekoppeld en kunt u gewoon eten en drinken (als dit mogelijk is).

Sondevoeding en parenterale voeding

Sondevoeding kan tegenwoordig gelukkig steeds vaker thuis toegediend worden, zonder dat opname in een ziekenhuis of andere zorginstelling (nog langer) nodig is.

Voor iedereen een geschikte sondevoeding

Tegenwoordig wordt vrijwel altijd kant-en-klare sondevoeding gebruikt die in flessen of pakken geleverd wordt. Deze voeding is hygiënisch en bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht. Er zijn diverse soorten sondevoeding verkrijgbaar, bijvoorbeeld energierijk, eiwitrijk, eiwitarm, vetbeperkt, vezelrijk, lactosebeperkt en op basis van soja-eiwit. De voedingsbehoefte en de eventuele dieetbeperkingen bepalen de keuze van de sondevoeding. Voor kinderen zijn er speciale soorten verkrijgbaar. De arts of diëtist adviseert welke voeding en hoeveel voeding het meest geschikt is.

Aandachtspunten

Hygiëne
Bij sondevoeding is hygiëne belangrijk. Als niet hygiënisch gewerkt wordt, kunnen bacteriën in de voeding komen, waardoor de voeding bederft. Om dit te voorkomen de volgende tips:

 • Was uw handen voordat u de voeding toedient.
 • Vervang het toedieningssysteem iedere 24 uur.
 • Let op de uiterste houdbaarheidsdatum van de voeding.
 • Op de verpakking staat aangegeven hoe lang de fles of het pak maximaal mag aanhangen. Overschrijd deze tijd niet.
 • Een geopende en daarna goed afgesloten fles of zak sondevoeding is in de koelkast maximaal 24 uur houdbaar.

Mondverzorging
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de verzorging van de mond. Als u tijdens het toedienen van sondevoeding nauwelijks eet of drinkt, kunnen mond, tong en lippen droog worden. Hierdoor wordt de kans op een mondinfectie groter. Enkele tips:

 • Drink, indien toegestaan, regelmatig een beetje. Als u niet mag drinken, kunt u uw mond regelmatig met water spoelen.
 • Poets twee tot vier maal per dag uw tanden met een zachte borstel, ook als u een gebitsprothese hebt.
 • Indien toegestaan kunnen (suikervrije) zuurtjes of kauwgom een droge mond verhelpen.
 • Vet uw lippen met vaseline of lippenbalsem in om te voorkomen dat ze te droog worden.

Ontlasting: obstipatie en diarree
Door onvoldoende vezels en/of onvoldoende vocht neemt de kans op verstopping (obstipatie) toe. Overleg met uw arts, verpleegkundige of diëtist of u een vezelverrijkte voeding en/of meer vocht kunt gebruiken. 
Het kan ook zijn dat u juist diarree krijgt. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: de ziekte, medicijnen of niet-hygiënisch handelen. Het kan ook zijn dat de voeding te snel, in te grote hoeveelheden of te koud toegediend wordt. Ga na wat de oorzaak kan zijn en bepaal in overleg met uw arts, verpleegkundige of diëtist wat u het beste kunt doen.

Uitdroging
Zeker als u koorts of diarree hebt, moet braken of als het warm is, is het belangrijk om er op te letten dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Meestal is twee liter vocht per dag voldoende. Als uw urine donker gekleurd is en u weinig plast, is het belangrijk om meer vocht te gebruiken. Meestal is 2 liter sondevoeding voldoende, dit kan eventueel met water aangevuld worden.

Verstopte sonde

Het is belangrijk om de sonde regelmatig door te spoelen met water. Volg daarvoor de instructies van degene die u medisch begeleidt.

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, heeft het meestal de voorkeur om deze op de normale manier in te nemen. Soms kunnen medicijnen ook via de sonde toegediend worden door deze in vloeibare vorm met een spuit via de sonde toe te dienen. Maak de medicijnen niet zelf fijn, en vermeng ze niet met de voeding. Overleg hierover altijd met uw arts en/of apotheker, want de werking van de medicijnen kan veranderen als u ze via de sonde inneemt. 

Vergoeding 

Uw arts of diëtist kan u informatie geven over de vergoedingsmogelijkheden van sondevoeding. Uw voorschrijver stuurt de aanvraag naar een apotheek bij u in de buurt of naar een facilitair bedrijf (leverancier van medische voedingen en hulpmiddelen) of geeft het formulier aan u zodat u het zelf kunt afgeven of verzenden. 

Tijdsduur
Hoe lang iemand sondevoeding nodig heeft, is per persoon en per situatie verschillend. Voor sommige aandoeningen kan het nodig zijn om langdurig kunstmatige voeding te blijven gebruiken.

Meer informatie

Informatie over sondevoeding thuis van het Universitair Medisch Centrum Nijmegen: 
www.umcn.nl/Informatiefolders/2134-Sondevoeding_-i.pdf

Informatie van de Vereniging voor Patiënten met Parenenterale Thuisvoeding: 
http://cms.vppt.info/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=45&Itemid=7

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.