Kraamzorg

Kraamzorg

Wat is kraamzorg?

In Nederland heb je recht op kraamzorg. Als je tijdens één of meerdere van de 8 tot 10 dagen na je bevalling thuis bent, krijg je hulp van een kraamverzorgende. Bij je inschrijving wordt bepaald op hoeveel zorg je recht hebt. De taken van de kraamverzorgende hangen af van het aantal uur dat zij je komt helpen. 

Je verloskundige kan je informeren over de aanbieders van kraamzorg bij jou in de regio en haar ervaringen daarmee.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

 • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
 • Online beeldbellen met een huisarts
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Taken van de kraamverzorgende

Tijdens de bevalling thuis
De hulp die de kraamverzorgende geeft als je thuis bevalt, wordt partusassistentie genoemd. Als je bijna volledige ontsluiting hebt, belt je verloskundige de kraamzorginstelling. Als de kraamverzorgende is gearriveerd, ondersteunt ze jou en je partner bij het laatste gedeelte van de bevalling. Ook zorgt ze ervoor dat alles klaar is voor de komst van je baby en dat alles na de bevalling weer op orde is. Zij assisteert de verloskundige waar nodig. 

Voor partusassistentie wordt 4 uur gerekend. Als je vlot bevalt, kunnen minder uren voldoende zijn. Deze uren gaan nooit af van het aantal uur in je kraamperiode.

In de kraamperiode
Tijdens de kraamperiode heeft de kraamverzorgende verschillende taken:

 • Controle. De kraamverzorgende controleert ten minste één keer per dag je baarmoederstand, bloedverlies, temperatuur, pols, het gebied tussen je vagina en anus (met name als je bent ingescheurd of ingeknipt), borsten, urine, ontlasting en benen (in verband met een verhoogde kans op trombose). Ze let ook op (over)vermoeidheid en je stemming. De kraamverzorgende bekijkt ten minste één keer per dag je baby als deze helemaal bloot is. Ze weegt je baby en controleert de ademhaling, kleur, huid, ogen, navel, bewegingen, urine, ontlasting, gedrag, drinken en spugen van je baby.
 • Verzorging. De kraamverzorgende zorgt ervoor dat je jezelf kunt wassen en dat je omgeving hygiënisch is. In de eerste dagen verzorgt ze je baby. Ze verschoont luiers, wast je baby en verzorgt zijn huid en navel. Ze zal de verzorging van de baby steeds meer aan jullie overdragen. Als er kraambezoek komt, voorziet ze deze van drinken en beschuit met muisjes.
 • Uitleg. De kraamverzorgende maakt jullie helemaal wegwijs in het verzorgen van een baby en het inbouwen van deze zorg in jullie dagelijkse ritme. Ze vertelt onder andere: Hoe je de signalen die je baby geeft kunt herkennen. Wat een goed ritme is voor je baby. Hoe je problemen kunt voorkomen (bijvoorbeeld allergie, wiegendood, afgeplat hoofd). Hoe je ervoor kunt zorgen dat je borstvoeding goed op gang komt. Of, als je kunstvoeding geeft, wat je kunt doen tegen de stuwing.
 • Ondersteuning. De kraamverzorgende neemt uitgebreid de tijd om je te helpen bij het voeden van je baby: - Als je kunstvoeding geeft, leert ze je hoe je de kunstvoeding moet bereiden en op welke manier je de fles het best kunt aanbieden aan je baby. - Bij borstvoeding helpt ze je onder andere bij het aanleggen van je baby. Ze helpt jou, je partner en eventuele andere kinderen om te wennen aan de nieuwe baby.
 • Signalering. De kraamverzorgende let op risicofactoren. Tekenen van een complicatie bij je baby (bijvoorbeeld abnormale geelzucht of uitdroging) of bij jou (bijvoorbeeld bloedverlies, borstontsteking of stemmingsstoornissen) geeft ze tijdig door aan de verloskundige. Als ze merkt dat er problemen binnen jullie gezin zijn, maakt ze dat bespreekbaar. Met de juiste ondersteuning kan het probleem vaak worden opgelost.
 • Huishouden. De kraamverzorgende heeft een aantal huishoudelijke taken. Hoeveel tijd ze hieraan kan besteden, is afhankelijk van het aantal uur dat ze bij jullie gezin is. In principe verschoont ze dagelijks het bed waar jij in slaapt en het bedje waarin je baby slaapt. Ze zorgt ervoor dat de badkamer en het toilet hygiënisch schoon zijn. Als er tijd voor is, kan ze ook stofzuigen, strijken, boodschappen doen en/of koken.

Soorten kraamzorg

Schrijf je in voor kraamzorg voordat je 16 weken zwanger bent. De kraamzorg kan verzorgd worden door:

 • Een thuiszorginstelling.
 • Een particulier kraamzorgbureau
 • Een zelfstandig kraamverzorgende.

Welke aanbieder je kunt kiezen, is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Je kunt dit nalezen in je polisvoorwaarden of navragen bij je zorgverzekeraar.

Na je inschrijving krijg je een (persoonlijk of telefonisch) intakegesprek waarbij samen wordt bepaald van welke kraamzorg je gebruik gaat maken. Er zijn drie pakketten: basispakket kraamzorg, minimumpakket kraamzorg en kraamzorg op maat.

Basispakket kraamzorg
Het basispakket bestaat uit 49 uur zorg gedurende 8 dagen. Dit is exclusief de uren die de kraamverzorgende tijdens de bevalling aanwezig is. 

In het basispakket zijn bijna alle taken van de kraamverzorgende opgenomen. Ze kan alleen niet de overige gezinsleden verzorgen en geen extra huishoudelijke taken doen. De meeste gezinnen kiezen voor dit pakket.

Minimumpakket kraamzorg
Het minimumpakket bestaat uit 24 uur zorg gedurende 8 dagen. Dit is exclusief de uren die de kraamverzorgende tijdens de bevalling aanwezig is. Binnen dit pakket is er geen ruimte voor het waarborgen van hygiëne, de basis huishoudelijke taken, de extra huishoudelijke taken en de verzorging van overige gezinsleden.
Je krijgt het pakket alleen wanneer je er zelf om vraagt.

Kraamzorg op maat
Kraamzorg op maat houdt in dat je op indicatie minder of meer uren kraamzorg krijgt dan de 49 uur in het basispakket. Dit kan nog aangepast worden tijdens de kraamtijd. Het minimum aantal uur is 24 en het maximum 80 uur. 

Redenen voor meer dan 49 uur zorg zijn onder andere:

 • Een meerling.
 • Een aangeboren afwijking bij je baby.
 • Lichamelijke of geestelijke beperkingen bij jezelf.
 • Een instabiel gezin.
 • Problemen bij de voeding van de baby.

Er is dan ook tijd voor de verzorging van overige gezinsleden en voor extra huishoudelijke taken. De uren kunnen verdeeld worden over maximaal 10 dagen.

Redenen voor minder dan 49 uur kraamzorg zijn onder andere:

 • Een ziekenhuisopname van jou of de baby.
 • Het geven van kunstvoeding.
 • Het inwonen bij je ouders.
 • Je eigen wens.

Kosten van kraamzorg

Kraamzorg thuis is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Er geldt wel een eigen bijdrage van ongeveer 4 euro per uur. Deze bijdrage kan hoger zijn wanneer je gebruikmaakt van een kraamzorginstelling die niet onder contract staat bij je zorgverzekering. Veel zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte van) de eigen bijdrage voor kraamzorg als je aanvullend verzekerd bent.

In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering kun je nalezen waar je recht op hebt. Je kunt dit ook navragen bij je zorgverzekeraar.

Meer informatie

Op de site van je zorgverzekeraar kun je meer informatie vinden over de vergoedingen.

Op de sites van de kraamzorginstellingen bij jou in de regio kun je meer informatie vinden over de kraamzorg die zij aanbieden.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.