Koper

Koper is een mineraal. Omdat we er maar heel weinig van nodig hebben, heet het ook wel een spoorelement.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Functie koper

Je lichaam heeft koper nodig voor de volgende zaken:

  • Bij de vorming van botweefsel, bindweefsel en pigment van haar.
  • Voor het aanmaken van rode bloedlichaampjes.
  • Voor je afweersysteem.
  • Als bouwstof voor enzymen in het lichaam. Enzymen zijn eiwitten die nodig zijn bij de stofwisseling.

Dagelijkse hoeveelheid koper

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid en aanvaardbare bovengrens koper (in mg).

            6-11 mnd   1-2 jaar  2-5 jaar  6-9 jaar  9-13 jaar  14-18 jaar   19 jaar en ouder   Zwanger   Bij borstvoeding  
                   
  Man   0,3 0,3 0,4  0,5 0,7 0,9 0,9    
 Vrouw   0,3 0,3 0,4 0,5 0,7 0,9  0,9 1 1,3
 Aanvaardbare 
 bovengrens
   1  1-2 2-3 3-4 4 5    
Bron: aanbevolen hoeveelheid: Nordic Nutrition Recommendations 2012
Aanvaardbare bovengrens: EFSA

Koper in voedingsmiddelen

In onderstaand overzicht staat hoeveel koper er in voedingsmiddelen zit.

 Product   Hoeveelheid    Koper (in mg) 
     
 Aardappel, zonder schil, gekookt   1 kleine, 50 gram 
 0,04
 Appel met schil
 1 stuks, 135 gram 
 0,04
 Banaan  1 stuks, 130 gram
 0,12
 Bruine bonen, uit pot of blik
 1 opscheplepel, 60 gram 
 0,15
 Chocolade, puur
 1 stukje, 5 gram
 0,06
 Groente, gekookt, gemiddeld
 1 opscheplepel, 50 gram
 0,04
 Halfvolle melk
 1 beker, 250 ml
 -
 Kipfilet
 1 stukje, 100 gram, rauw gewogen 
 
 Mosselen, gekookt
 30 stuks, 100 gram
 
 Noten, gemengd
 1 handje, 25 gram
 
 Runderlever
 1 stukje, 100 gram, rauw gewogen
 
 Sinaasappel
1 stuks, 120 gram   
 Rijst, wit, gekookt
 1 opscheplepel, 55 gram
 
 Rijst, zilvervlies, gekookt
1 opscheplepel, 60 gram   
 Vis, gemiddeld
 1 stukje, 100 gram, rauw gewogen 
 
 Vlees, gemiddeld
1 stukje, 100 gram, rauw gewogen   
 Volkoren brood
1 snee, 35 gram   
Bron: Nevo-online, RIVM, juni 2016 

Te weinig of te veel koper

Een tekort aan koper komt heel zelden voor. In je lichaam wordt koper aan eiwitten gebonden. Koper dat niet gebonden is, is schadelijk voor de lichaamscellen.

Koper en vitamine C

Als je heel veel vitamine C binnenkrijgt, remt dat de koperinname. Het gaat om minimaal 1500 mg vitamine C per dag. Dat betekent 25 sinaasappels of kiwi’s per dag.

Meer informatie

Informatie van het Voedingscentrum. 
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koper.aspx 

Informatie over koper. 
www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/koper/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.