Koorts tijdens de zwangerschap

Koorts betekent dat je lichaamstemperatuur verhoogd is. We spreken van koorts als je, rectaal gemeten, een temperatuur van 38,0 graden Celsius of hoger hebt.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Koorts wordt veroorzaakt door een infectie (ontsteking) met een ziekteverwekker. Meestal is dat een virus of bacterie.

Verschijnselen

Behalve koorts kun je ook last hebben van klachten die passen bij de infectie. Bij een onschuldige luchtweginfectie bijvoorbeeld zal je misschien veel hoesten, niezen, keelpijn hebben of hees zijn. Bij een blaasontsteking kun je buikpijn hebben, loze aandrang en pijn bij het plassen.

Zelfzorg

Lichte koorts is niet schadelijk voor je baby en hoef je niet te behandelen. Als je toch medicijnen wilt gebruiken, kies dan paracetamol. Dit middel is veilig tijdens de zwangerschap. Paracetamol met codeïne of coffeïne en andere soorten pijnstillers, zoals aspirine en ibuprofen, kunnen schadelijk zijn. Als je homeopathische geneesmiddelen wilt gebruiken, vraag dan bij apotheek of huisarts of je deze veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap. Klik hier voor een filmpje over de behandeling van koorts tijdens de zwangerschap.

Naar de huisarts

Infecties tijdens de zwangerschap zoals blaasontsteking , toxoplasmos e, listeriose en rode hond kunnen schadelijk zijn. Als je verschijnselen hebt die kunnen wijzen op een schadelijke infectie of als je mogelijk besmet bent geraakt, neem dan contact op met je huisarts. Je wordt dan onderzocht en zo nodig behandeld. Je kunt een infectie onder andere oplopen door het eten van rood vlees of rauwmelkse kaas, het verschonen van de kattenbak, of door contact met een kind met een kinderziekte (blaasjes of vlekjes op de huid). Neem ook contact op met je huisarts als:

  • je andere verschijnselen hebt waar je je zorgen over maakt
  • de koorts hoger is dan 38,5 graden Celsius
  • de koorts langer dan drie dagen aanhoudt
  • je veel harde buiken krijgt

Meer informatie

Informatie van Lareb (Nederlands Bijwerkingencentrum) over medicijnen tijdens de zwangerschap
www.lareb.nl/teratologie/veelgestelde-vragen

Informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
www.rivm.nl/cib/themas

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.