Koolhydraatdieten

Koolhydraatdiëten

Voor wie een langdurige sportprestatie levert, is het belangrijk om van tevoren veel koolhydraten (glycogeen) in het lichaam op te slaan. Koolhydraten kunnen op de snelste en meest efficiƫnte manier energie leveren. Dit komt de sportprestatie ten goede. De hoeveelheid koolhydraten die je kunt opslaan, is enigszins te trainen. Er is een methode om de koolhydraatvoorraad te vergroten. Deze is geschikt voor intensieve sporten die langer duren dan 1 tot 1,5 uur.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Koolhydraten stapelen

Er zijn meerdere methodes om meer koolhydraten in het lichaam op te kunnen slaan (glycogeenvoorraad maximaliseren of stapelen). 

Bouw vanaf enkele dagen voor de wedstrijd de trainingstijd langzaam af. En breid in diezelfde periode de hoeveelheid koolhydraten in de voeding geleidelijk uit. Een sportdiëtist kan adviseren, afhankelijk van de persoon, de wedstrijd en de sport.

Voedingsadviezen

Enkele voedingsadviezen om meer koolhydraten binnen te krijgen:

  • Broodmaaltijden. Maak dubbele boterhammen: beleg twee sneden brood (zelf gesneden) met eenmaal beleg. Besmeer het brood niet met halvarine enzovoort. Gebruik vooral zoet beleg, zoals jam, (appel)stroop, vruchtenhagel, honing en suiker. In het dagelijkse eetpatroon is volkorenbrood een prima keuze, maar in deze situatie is het beter om bruin brood of zelfs wit brood te eten omdat deze soorten minder vezels bevatten en je daar meer van op kunt dan van volkorenbrood.
  • Warme maaltijd. Neem extra aardappelen, rijst of pasta. Beperk de hoeveelheid vlees(vervanging) tot 50-75 gram. Eet wel 2 ons groente.
  • Tussendoor. Drink extra koolhydraatrijke dranken, zoals vruchtensappen of sportdrank. Eet ook extra koolhydraten, bijvoorbeeld bananen en ontbijtkoek.

Meer informatie

Raadpleeg een sportdiëtist voor een persoonlijk advies. Dat kan via: 
www.sportdietetiek.nl/vind-een-sportdietist/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.