Knieartrose

Knieartrose

Bij knieartrose wordt het gewrichtskraakbeen van de knie aangetast. Het aangetaste gewrichtskraakbeen kan zo beschadigd raken dat het gewicht niet meer soepel kan bewegen. Dit gaat gepaard met pijn en stijfheid.

Artrose is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Meer dan 650.000 Nederlanders hebben last van artrose. Artrose komt het meest voor bij 65-plussers, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen. Artrose van de knie komt vaker voor dan artrose van de heup.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

 • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
 • Online beeldbellen met een huisarts
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaak

De oorzaak van artrose is niet precies bekend. Van onderstaande risicofactoren is wel bekend dat ze een rol spelen bij het ontstaan van knieartrose. Enkele interne risicofactoren:

 • Leeftijd; hoe ouder, hoe groter het risico.
 • Geslacht; vrouwen hebben een grotere kans op knieartrose dan mannen.
 • Erfelijke aanleg.
 • Overgewicht.
 • Artrose in meerdere gewrichten.
 • Trauma in het verleden, bijvoorbeeld een gebroken knie of ernstige kneuzing van de knie en het gebied rondom de knie.
 • Gewrichtsaandoeningen, zoals artritis, jicht en reumatoïde artritis.
 • Zwakke dijbeen- en bovenbeenspieren.
 • Eerdere operaties aan de knie, zoals een kijkoperatie of meniscectomie .

Externe risicofactoren:

 • Een zwaar beroep; veel tillen, hurken en knielen.
 • Sport; met name topsport zoals ballet en voetbal.

Symptomen knieartrose

Knieartrose ontwikkelt zich langzaam. Het wordt pas na verloop van tijd merkbaar. De aandoening gaat gepaard met een pijnlijk en stijf kniegewricht. Het gewricht voelt ‘s ochtends na het opstaan en na lang rusten (bijvoorbeeld na een lange autorit) stijf aan.

In eerste instantie nemen de pijn en de stijfheid af als iemand gaat bewegen. Vaak is dan nog maar één knie aangetast. Ten slotte wordt de pijn erger en is dan constant aanwezig, zelfs in rust. Bovendien zijn dan vaak beide knieën pijnlijk en stijf. Ze kunnen ook opgezwollen zijn en soms warm aanvoelen. De aangetaste gewrichten zijn minder beweeglijk.

Wanneer de knie wordt onderzocht, kan een knarsend of schurend geluid (crepiteren) hoorbaar zijn wanneer het gewricht wordt bewogen. Ook kan een duidelijk afwijkende stand zichtbaar zijn aan de knieën (X-benen).

Diagnose

De diagnose knieartrose wordt gesteld op basis van de klachten van de patiënt en een lichamelijk onderzoek . De diagnose kan worden bevestigd met behulp van röntgenfoto’s. Op deze foto’s is ook te zien hoeveel schade er aan het gewricht is ontstaan. Door middel van laboratoriumonderzoek , zoals bloedonderzoek en onderzoek van de vloeistof uit het gewricht , kunnen eventuele andere oorzaken worden uitgesloten. Denk daarbij aan reuma in een kniegewricht.
Heel soms wordt een arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht als aanvullend onderzoek gedaan.

Behandeling artrose

Artrose is niet te genezen. De behandeling van knieartrose richt zich op het verminderen van de pijn en het voorkomen van beperkingen in het dagelijks leven.

Mensen met (ernstig) overgewicht wordt aangeraden af te vallen, omdat een klein beetje minder gewicht al veel van de pijn kan verminderen. Met lichaamsbeweging, fysiotherapie of oefentherapie en door activiteiten zoals zwemmen, wateraerobics en fietsen kunnen de gewrichten worden versterkt. Dan kunnen ze beter hun werk doen. Door deze activiteiten neemt ook de pijn af en de beweeglijkheid van de kniegewrichten toe.

De belasting van de aangetaste gewrichten kan worden verminderd met hulpmiddelen zoals schokdempende schoenen, een wandelstok en krukken.

Medicijnen
De pijn kan worden verminderd door pijnstillende middelen te slikken, bijvoorbeeld paracetamol en ontstekingsremmende middelen (NSAID’s).

De arts kan een injectie in het kniegewricht geven. In zo'n injectie zitten corticosteroïden of hyaluronzuur. Hierdoor kan de pijn in het gewricht voor enkele weken tot maanden worden verminderd.

Operatie
Als de andere behandelingen niet aanslaan en mensen ernstig beperkt worden in hun dagelijkse leven, is een operatie een optie. De eerste-keusbehandeling is het (deels) vervangen van het kniegewricht door een halve knie- of een totale knieprothese .

Bij sommige mensen is het mogelijk om een stukje bot uit het onderbeen te halen (osteotomie). Hierdoor wordt het kniegewricht minder belast.

Meer informatie

Informatie over artrose
www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/

Website van de Landelijke Artrose Vereniging
www.poly-artrose.nl/

Informatie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging
www.zorgvoorbeweging.nl/artrose-van-de-knie

Informatie van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten
www.beroepsziekten.nl/content/artrose-van-de-knie-gonartrose

Richtlijn artrose heup-knie (2010), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
www.kngfrichtlijnen.nl/index.php?NODE=2004&richtlijn=26&versie=59

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.