Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Klachten rondom de menstruatie

Rondom de menstruatie kunnen klachten optreden, zoals krampen in de buik of pijnlijke borsten. Sommige vrouwen hebben pijn bij de eisprong. Anderen hebben klachten net voordat ze ongesteld moeten worden of tijdens de menstruatie. Er zijn ook vrouwen die er niet of nauwelijks last van hebben.

Pijn bij de eisprong (ovulatiepijn)

Veertien dagen voor je menstruatie, treedt de eisprong op. Sommige vrouwen hebben daarbij een krampend gevoel links of rechts onderin de buik. Dit duurt meestal erg kort (een paar minuten tot een uur), soms duurt het een dag. De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de spanning in de eierstok net voordat het eitje vrijkomt en door het geringe bloedverlies dat daarbij optreedt. Pijn bij de eisprong wordt ook ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Omdat de klachten kortdurend zijn, hoef je er niets aan te doen. Als je steeds een dag last hebt, kun je een pijnstiller (paracetamol) slikken.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via onze app.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook 's avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

 

App de verpleegkundige

Klachten voor de menstruatie (premenstrueel syndroom: PMS)

Ongeveer vier procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van klachten voor de menstruatie. Meestal zijn dat vrouwen boven de dertig jaar en vrouwen die al kinderen hebben gekregen. Bij jongeren komt het dus heel weinig voor.

Lichamelijk of emotioneel
Het belangrijkste kenmerk van het premenstrueel syndroom (PMS) is dat de klachten er zijn in de weken voor de menstruatie, verdwijnen tijdens de menstruatie en dan tenminste een week wegblijven. Lichamelijke klachten die kunnen optreden zijn pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, misselijkheid, hoofdpijn en slaapproblemen. Daarnaast kun je in die periode depressief, prikkelbaar, agressief en gespannen zijn. Je stemming slaat gemakkelijk om.

Onbekende oorzaak
Het is niet bekend wat de oorzaak is van het premenstrueel syndroom. Daardoor zijn er ook geen testen waarmee vast te stellen is of iemand het syndroom heeft. De diagnose wordt gesteld naar aanleiding van het verhaal dat de vrouw bij de arts vertelt. Het is daarbij handig als je enkele maanden een dagboekje bijhoudt met de klachten die je hebt.

Omgaan met de klachten
Er is een aantal middelen dat bij sommige vrouwen lijken te helpen. Dat zijn onder andere bepaalde homeopatische middelen en vitaminen. Middelen waarvan de werking zekerder is zijn antidepressiva en de anticonceptiepil. Uit ervaring is gebleken dat psychologische ondersteuning bij het leren omgaan met de klachten, begrip vanuit de omgeving en lotgenotencontact meestal beter werken dan de genoemde middelen. Een ontspannen, rustig, regelmatig leefpatroon met voldoende lichaamsbeweging en weinig prikkelende stoffen in de voeding (koffie, kruiden, zout, alcohol, vet) heeft eveneens een gunstig effect.

Klachten tijdens de menstruatie

Tijdens de menstruatie trekken de spieren in de wand van de baarmoeder samen. Dit kun je voelen als pijnlijke steken of krampen in je onderbuik. Je kunt zelf een aantal dingen doen om de pijn te verminderen. Als je thuis bent, kun je op de bank of in bed gaan liggen. Als je broek of rok strak zit, kun je de gulp openmaken. Een warme kruik tegen je buik of onderrug kan de pijn verlichten. Rugpijn vermindert wanneer iemand je onderrug masseert. Klaarkomen tijdens seks of door zelfbevrediging heeft invloed op de baarmoeder en kan de eveneens de pijn verlichten.

Pijnstillers
Wanneer het niet lukt om de pijn te verminderen, kun je het beste paracetamol slikken. In de bijsluiter kun je lezen welke dosering je moet gebruiken. Andere pijnstillers die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld ibuprofen en paracetamol met codeine. Gebruik niet verschillende pijnstillers tegelijkertijd of vlak na elkaar.

Anticonceptiepil
Wanneer je elke menstruatie veel pijn hebt en daardoor bijvoorbeeld dagen thuis moet blijven van school of werk, kun je ook de anticonceptiepil gaan slikken. Tijdens het gebruik van de pil verlies je ook maandelijks bloed maar dat is geen echte ongesteldheid. Het is een zogenoemde ‘onttrekkingsbloeding’ en die verloopt veel milder dan een ongesteldheid. Je kunt met je huisarts overleggen of dit een oplossing voor jou probleem kan zijn en welke pil dan het beste is.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.