Kinderopvang

Kinderopvang

Wat is kinderopvang?

Als ouder van één of meerdere kinderen kun je niet meer zomaar weg. Als het zwangerschapsverlof is afgelopen en je weer moet gaan werken, heb je opvang nodig voor je kind(eren). Er zijn verschillende vormen van opvang. Kies die vorm van opvang die het best past bij je werktijden en waar je een goed gevoel bij hebt.

Vanwege wachtlijsten kun je het best al vroeg in je zwangerschap op zoek gaan naar geschikte opvang. Het kan namelijk voorkomen dat de vorm van opvang die je gekozen hebt, toch niet optimaal is. Het is dan beter om je keuze te herzien dan door te blijven modderen.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

 • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
 • Online beeldbellen met een huisarts
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Kinderopvang voor thuismoeders

Ook als je er voor kiest om thuis te blijven bij je kind(eren), kan het fijn zijn om je kind naar een opvang te kunnen brengen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Een kinderdagverblijf.
 • Kinderopvang bij een sportschool. Om de kosten te drukken, kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld de kinderopvang die veel sportscholen aanbieden. Je kunt dan sporten of ontspannen terwijl je kind goed verzorgd wordt. De kinderopvang is meestal bij het abonnement inbegrepen.
 • Op elkaars kinderen passen. Sommige moeders passen regelmatig op elkaars kinderen. Zo kun je met gesloten beurzen eens een dagje iets alleen doen.
 • Een peuterspeelzaal. Vanaf 2 tot 2,5 jaar kun je je kind naar de peuterspeelzaal brengen. Gedurende 1, 2 of 3 dagdelen per week kan je kind dan wennen aan leeftijdsgenoten en zich voorbereiden op de basisschool. Een peuterspeelzaal is meestal niet gratis, maar het is veel goedkoper dan bijvoorbeeld een kinderdagverblijf.

Kinderdagverblijf

Veel ouders brengen hun kind een aantal dagen of dagdelen per week naar een kinderdagverblijf.

 • Je kind wordt opgevangen in een vaste groep met vaste leidsters op vaste dagen of dagdelen in de week. Sommige kinderdagverblijven bieden flexibele opvang aan.
 • De meeste kinderdagverblijven werken met babygroepen en peutergroepen. Je kind komt dan terecht bij kinderen van zijn eigen leeftijd.
 • Kinderdagverblijven moeten voldoen aan veel eisen op het gebied van deskundig personeel, hygiëne en veiligheid.
 • Op het moment dat je kind ten minste één keer gevaccineerd is, is het welkom en veilig.

Grootouders en kinderopvang

Als je (schoon)ouders een kleinkind erbij krijgen, verandert er veel voor ze. Sommige opa’s en oma’s staan nog vol in het (werk)leven en hebben weinig tijd voor vaste opvang voor hun kleinkind. Andere grootouders kunnen niet wachten totdat ze mogen oppassen.

Als je overweegt je (schoon)ouders te laten oppassen, is het belangrijk om daar vooraf goed over te praten. Mogen ze je kind verwennen of wil je dat ze dezelfde regels hanteren als jij? Gaat je kind naar hun huis (en is dat veilig) of komen opa en oma bij jou thuis oppassen? Worden zij betaald voor het oppassen?

Als opa en oma betaald worden, kom je alleen voor subsidie in aanmerking als je (schoon)ouders een officieel gastgezin zijn. Plan ook evaluatiemomenten met je (schoon)ouders in waarop iedereen eerlijk kan zeggen hoe het oppassen bevalt. Als je onvrede negeert, zal dat uiteindelijk tot een uitbarsting leiden.

Als de grootouders niet standaard oppassen, kun je vragen of ze wel achterwacht willen zijn. Als je kind ziek is, mag het niet naar het kinderdagverblijf en vaak ook niet naar het gastgezin. Het is fijn dat je dan opvang achter de hand hebt als jij (of je partner) niet vrij kan krijgen.

Gastouder

Bij een gastouder wordt je kind opgevangen in een huiselijke situatie. Meestal gebeurt dat samen met enkele andere kinderen. Gastouders moeten voldoen aan verschillende eisen, zoals een geldige beroepskwalificatie en een met goed gevolg afgelegde EHBO-cursus.

Au pair

Een au pair is iemand (meestal een buitenlands meisje van rond de 20 jaar) die:

 • bij je in huis woont.
 • een bepaald aantal uren per week op de kinderen past.
 • eventueel licht huishoudelijk werk doet.

De au pair heeft zo de kans om een ander land te leren kennen en ervaring op te doen. Als ouder heb je de mogelijkheid je kinderen voor een relatief gunstige prijs vertrouwde opvang te bieden.

Als je overweegt een au pair te nemen, laat je dan informeren door een bemiddelingsbureau. Als je kiest voor een au pair heb je geen recht op kinderopvangtoeslag.

Kinderopvang in bijzondere situaties

Voor kinderen met een aangeboren afwijking, handicap of gedragsstoornis kan het lastig zijn om geschikte kinderopvang te vinden. Tegenwoordig worden deze kinderen steeds vaker toegelaten op kinderdagverblijven en scholen. Kinderen met het syndroom van Down bijvoorbeeld kunnen altijd terecht op kinderdagverblijven en basisscholen.


Kinderdagverblijven en gastgezinnen zijn echter niet verplicht om deze kinderen toe te laten. Als jouw kind een beperking heeft en je wilt hem laten plaatsen, dan kun je hierover in gesprek gaan met de leiding. Het is heel verhelderend als je je kind meeneemt naar dat gesprek.

Kinderen met een aangeboren afwijking, handicap of gedragsstoornis kunnen vaak ook terecht bij een gespecialiseerde gastouder. Er zijn bijvoorbeeld ex-verpleegkundigen die zich nu richten op de opvang van deze kinderen.

Kosten van kinderopvang

Kinderopvang is duur. Als je kind naar een kinderdagverblijf of gastouder gaat, kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Of en hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, is onder andere afhankelijk van:

 • De gekozen opvang.
 • Het aantal uren dat de ouder(s) werkt/werken.
 • Het gezinsinkomen.

Op de site van de Rijksoverheid en de Belastingdienst staan alle regels en uitzonderingen beschreven.

Vanwege fraudegevallen in het verleden controleert de Belastingdienst streng of je echt recht op kinderopvangtoeslag hebt. Geef daarom wijzigingen in je gezin en inkomen direct door. Zo voorkom je dat je toeslag misloopt of dat je toeslag moet terugbetalen.

Je kunt alleen kinderopvangtoeslag aanvragen voor:

 • Kinderdagverblijven die geregistreerd zijn.
 • Gastouders die geregistreerd zijn en staan ingeschreven bij een geregistreerd gastouderbureau.
 • (Schoon)ouders wanneer zij aan dezelfde regels voldoen als gastouders.

Of een kinderdagverblijf of gastouder geregistreerd is, kun je controleren op het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

Meer informatie

Informatie van de belastingdienst 
www.belastingdienst.nl

Informatie van de Rijksoverheid 
www.rijksoverheid.nl 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.