Kijkonderzoek van de urineleiders (ureteroscopie)

Inleiding

Bij de diagnostiek van aandoeningen van de nieren en de urinewegen kan een kijkonderzoek van de urineleiders worden uitgevoerd. Ureteroscopie is een onderzoek waarbij het inwendige van de urineleiders wordt bekeken met behulp van een endoscoop (een dun slangetje met een cameraatje).
Opmerking:

Hoe verloopt een kijkonderzoek van de urineleiders?

Een speciale endoscoop (een ureteroscoop) wordt via de uitwendige uitmonding van de plasbuis, de plasbuis (urethra) en de blaas in de urineleider (ureter) ingebracht.
Opmerking:

Wanneer is een kijkonderzoek van de urineleiders nodig?

Ureteroscopie wordt ingezet bij het opsporen van een belemmering in de urineleiders ie urinelozing in de weg staat. Ureteroscopie wordt vooral gebruikt om de aanwezigheid van stenen (calculi) in de urineleider op te sporen. Verder kan met behulp van een ureteroscoop de diagnose worden gesteld van andere aandoeningen van de urineleiders, waaronder ureterocèle en kanker. Ook kunnen aangeboren afwijkingen worden aangetoond.

Ureteroscopie wordt niet alleen gebruikt voor diagnostische procedures. Het is tevens een hulpmiddel bij operatieve ingrepen waarmee de genoemde aandoeningen worden behandeld. Zo kunnen stenen in de urineleiders worden verwijderd met behulp van een soort mandje dat aan de endoscoop is bevestigd. Door gebruik te maken van endoscopie kunnen bepaalde vormen van kanker worden behandeld met laserstralen of warmte-energie (elektrische coagulatie).
Opmerking:

Uitslag

Het beeld dat wordt verkregen, is te zien op een scherm of rechtstreeks door de endoscoop.
Opmerking:

Meer informatie

Infomatie van UROlog
www.urolog.nl

Chen, G.L, and Bagley, D.H. (2001), “Ureteroscopic Surgery for Upper Tract Transitional-Cell Carcinoma: Complications and Management.” Journal of endourology / Endourological Society, May, vol.15, no.4, pp. 399-404, discussion 409.

Desgrandchamps F. “Endoscopic and Surgical Repair of the Ureter.” Current opinion in urology, 2001 May, vol.11, no.3, pp.271-4.
Opmerking: