Kijkonderzoek van de nieren (nefroscopie)

Inleiding

Bij de diagnostiek van aandoeningen aan de nieren kan een kijkonderzoek worden uitgevoerd. Bij een kijkonderzoek wordt een klein cameraatje in het lichaam ingebracht waarmee de organen kunnen worden bekeken.
Opmerking:

Hoe verloopt een kijkonderzoek van de nieren?

Een nefroscopie wordt uitgevoerd met een endoscoop die via de uitwendige uitmonding van de plasbuis wordt ingebracht en tot in het nierbekken kan reiken. Soms wordt de endoscoop ook rechtstreeks via de huid in het nierbekken ingebracht.
Opmerking:

Wanneer is een kijkonderzoek van de nieren nodig?

Door nefroscopie (endoscopie van de nieren) kunnen nierafwijkingen in beeld worden gebracht. Daarnaast is met behulp van de endoscoop het gebied duidelijk te zien waaruit een weefselmonster voor microscopisch onderzoek wordt weggenomen tijdens een biopsie.
Opmerking:

Uitslag

Het beeld wordt op een scherm weergegeven of is – bij gebruik van speciale lenzen – rechtstreeks door de endoscoop te zien. De uitslag is dus direct bekend. Als er een biopsie is genomen dan duurt het drie tot vijf dagen voordat de uitslag daarvan bekend is.
Opmerking:

Complicaties en bijwerkingen

De eerste dagen na het onderzoek kan het voorkomen dat u vaker moet plassen, een branderig gevoel heeft bij het plassen of wat bloed verliest via de urine. Dit is nier erg en verdwijnt vanzelf.
Opmerking:

Meer informatie

Fowler, C. (2000), The Kidneys and Ureters, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. and Bulstrode, C.J.K. (eds) Bailey and Love’s Short Practice of Surgery, 23rd ed, Arnold, London.
Opmerking: