Cystoscopie

Wat is een cystoscopie?

Cystoscopie is een kijkonderzoek van de blaas. Bij een cystoscopie wordt het inwendige van de blaas bekeken met behulp van een endoscoop. Dit is een dunne, holle buis met daarin glasvezels of lenzen.
Opmerking:

Hoe verloopt een cystoscopie?

Bij een cystoscopie gaat de patiënt op de onderzoekstafel liggen met zijn benen in beensteunen. Vervolgens brengt de uroloog wat gelei aan in de plasbuis. In de gelei zitten een glijmiddel en een verdovende stof, zodat het onderzoek minder belastend is voor de patiënt.

Als de gelei is ingewerkt, wordt de endoscoop door de plasbuis naar de blaas geschoven. Via de endoscoop wordt de blaas gevuld met een steriele vloeistof. Dit kan de patiënt het gevoel geven dat hij moet plassen. De blaas zet door de vloeistof uit, waardoor de blaaswand goed onderzocht kan worden.

Het beeld dat wordt verkregen, is te zien op een scherm of rechtstreeks door de endoscoop. Het onderzoek duurt enkele minuten.
Opmerking:

Wanneer is cystoscopie nodig?

Een cystoscopie wordt uitgevoerd wanneer de uroloog vermoedt dat er afwijkingen zijn aan de plasbuis, de prostaat of de blaas. Het onderzoek gebeurt bijvoorbeeld veel bij mensen met urine-incontinentie bij wie de oorzaak niet uit de anamnese en het lichamelijk onderzoek kon worden vastgesteld.

Endoscopie dient daarnaast als hulpmiddel bij andere diagnostische procedures, zoals het verrichten van een biopsie. In dat geval wordt de endoscoop gebruikt om een weefselmonster weg te nemen.

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van cystoscopie is de virtuele cystoscopie. Hierbij is geen endoscoop meer nodig. Via een MRI of een CT-scan worden er opnamen gemaakt die een computer omzet in driedimensionale beelden. Met deze beelden van het inwendige van de plasbuis, de prostaat en/of de blaas kunnen deze gebieden tot in detail worden onderzocht.
Opmerking:

Uitslag

Tijdens het onderzoek kan de patiënt de scopie volgen op het beeldscherm. De meeste artsen vertellen daarbij wat ze zien. De uitslag is dus meteen bekend.
Opmerking:

Complicaties en bijwerkingen

Na het onderzoek kan de patiënt wat bloed verliezen. Om vlekken in het ondergoed te voorkomen, kan ter bescherming een maandverband worden gebruikt.

De eerste dagen kan het plassen gepaard gaan met een branderig gevoel. Ook heeft iemand misschien sneller aandrang.

.
Opmerking:

Meer informatie

Carrion, R., & Seigne, J. (2002), Surgical management of bladder carcinoma, Cancer Control, July-August, 9(4), 284-292.

Neal, D.E. (2000), The urinary bladder. In: Russell, R.C.G., Williams, N.S., & Bulstrode, C.J.K. (eds), Bailey & Love’s short practice of surgery, 23rd Ed, Arnold, Londen.

Assimos, D.G., & Vining, D.J. (2001), Virtual endoscopy, Journal of endourology / Endourological Society, February, 15(1), 47-51.

Website van de Nederlandse vereniging voor Urologie
www.urolog.nl

Opmerking: