Kattenkrabziekte

Kattenkrabziekte

Kattenkrabziekte is een infectie die meestal door de bacterie Bartonella henselae wordt veroorzaakt. Deze ziekte wordt gekenmerkt door ontsteking van de lymfeklieren in een bepaald gedeelte van het lichaam. Katten zijn de voornaamste dragers van deze bacteriën en door nauw contact met geïnfecteerde katten wordt de ziekte op de mens overgedragen. Kattenkrabziekte komt over de hele wereld voor, maar vooral in Noord-Amerika, Europa en Azië. Mensen met een slechte afweer lopen een verhoogd risico op kattenkrabziekte; voorbeelden zijn mensen met AIDS, zij die geneesmiddelen gebruiken voor kankertherapie, orgaantransplantatie of andere aandoeningen of zij die radiotherapie ondergaan.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaak

De bacteriën die kattenkrabziekte veroorzaken, zijn aanwezig in het speeksel van geïnfecteerde katten. Wanneer katten zichzelf wassen, verspreiden ze de bacteriën naar hun klauwen en vacht. Door contact met geïnfecteerde katten, wanneer mensen gelikt, gekrabd of gebeten worden, kan de ziekte op de mens worden overgebracht. De kans op besmetting neemt toe wanneer de delen van het lichaam die in contact geweest zijn met de kat, niet goed met water en zeep worden gewassen. De kans dat de kat de bacterie bij zich draagt die kattenkrabziekte veroorzaakt, is bij katten jonger dan twaalf maanden het grootst. Katten die de bacteriën bij zich dragen, hebben geen verschijnselen van de ziekte. De kans dat een kat de ziekte heeft, is groter bij katten met vlooien.

Verschijnselen

De verschijnselen van kattenkrabziekte beginnen drie tot tien dagen na blootstelling aan de bacterie. Eerst ontstaat een klein, rood knobbeltje op de plaats waar de bacterie is binnengekomen. Dit kan zich tot een met pus gevulde zweer ontwikkelen en soms ontstaat een korst die in één tot drie weken verdwijnt. Binnen enkele weken raken de lymfeklieren op de oorspronkelijke plaats van besmetting ontstoken. Dit kan zich voordoen in de hals en oksels. Wanneer de besmetting in de benen is begonnen, is de kans groot dat de lymfeknopen in de lies zijn aangedaan. Dit gaat soms gepaard met verlies van eetlust, keelpijn, een gevoel van vermoeidheid, misselijkheid en braken. Wanneer iemand met besmette handen in zijn ogen wrijft, ontstaan zweren op de bekleding van het oog. In enkele gevallen gaat hierdoor het gezichtsvermogen in het aangedane oog verloren. Wanneer bij kattenkrabziekte de lymfeknopen ontstoken raken, duurt de genezing enkele maanden.

Diagnose

De diagnose kattenkrabziekte wordt gesteld op basis van de klachten van de patiënt en een lichamelijk onderzoek. Monsters die uit de ontstoken lymfeknopen zijn afgenomen, worden via speciale microscopische technieken onderzocht om te kijken of de bacterie aanwezig is. Serologisch onderzoek, waarbij wordt nagegaan of in het bloed antistoffen tegen de bacterie aanwezig zijn, spelen eveneens een rol bij het bevestigen van de diagnose kattenkrabziekte.

Behandeling

Meestal geneest kattenkrabziekte vanzelf. De behandeling bestaat daarom meestal uit het gebruik van geneesmiddelen om de koorts en pijn te bestrijden. In enkele gevallen is het noodzakelijk de pus uit de lymfeknopen te verwijderen. De toepassing van antibiotica is alleen nodig wanneer de ziekte ernstig is of bij patiënten met een slecht werkend afweerstelsel.

Preventie

De bacterie blijft meestal niet lang bij katten. Daardoor is het niet nodig de kat weg te doen om kattenkrabziekte te voorkomen. De volgende maatregelen dienen te worden gevolgd:

  • het vermijden van direct contact met katten;
  • het wassen en desinfecteren van de handen na het verzorgen van oude of jonge katten.

Katten die vlooien hebben, dienen met middelen tegen vlooien te worden behandeld. Daardoor wordt de verspreiding van de kattenkrabziekte verminderd. Door de nagels van huiskatten te knippen, kan worden voorkomen dat de ziekte door krabben wordt overgedragen.

Meer informatie

Informatie over kattekrabziekte
www.rivm.nl
www.beroepsinfectieziekten.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.