Kanker en sporten

Kanker en sporten

Bewegen en sporten is gezond, dat is bekend. Regelmatig bewegen heeft veel voordelen. Het helpt om allerlei gezondheidsklachten, ziektes en aandoeningen te voorkomen of te verminderen. Na de diagnose kanker is sporten vermoedelijk niet het eerste waar iemand aan denkt. Op dat moment hebben mensen wel iets anders aan hun hoofd.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

 • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
 • Online beeldbellen met een huisarts
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Bewegen en kanker

Kanker en de behandeling ervan hebben veel invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De lichamelijke conditie wordt meestal fors aangetast. Vaak is er sprake van vermoeidheid. De behoefte om dan flink te gaan inspannen, is misschien niet zo groot. 

Mensen met kanker krijgen nogal eens het goedbedoelde advies om het rustig aan te doen. Maar rust heeft het nadeel dat de conditie nog verder achteruitgaat. Sportief bewegen tijdens en na de behandeling kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel.

De voordelen van bewegen bij kanker

Bewegen, zowel tijdens als na de behandeling, helpt je om fysiek en mentaal fit te blijven. Door regelmatig te bewegen, verbetert de hartfunctie. Je spiermassa kun je door training behouden en opbouwen. Ook is het makkelijker om op een gezond gewicht te blijven als je regelmatig beweegt.

Dagelijks 30 minuten licht bewegen helpt al. Je hoeft hierbij niet buiten adem te raken. Met een goede conditie merk je dat het makkelijker is om activiteiten te ondernemen. 

Net zo belangrijk zijn de psychische voordelen van (samen) bewegen:

 • Het geeft zelfvertrouwen.
 • De angst voor inspanning verdwijnt.
 • Somberheid en depressieve klachten verminderen.
 • De omgang met sportieve lotgenoten inspireert tot andere activiteiten.

Vermoeidheid bij kanker

Veel mensen met kanker hebben last van ernstige vermoeidheid. Vooral na een behandeling met chemotherapie of bestraling. De klachten blijven soms lang na afloop van de behandeling aanwezig. Het hele lichaam kan op onverwachte momenten en zonder aanwijsbare redenen ontzettend moe voelen. 

Hoe minder je doet, hoe sneller je moe bent. Anders gezegd: te veel rusten is niet goed. Het is van belang om binnen jouw mogelijkheden toch actief te blijven. Zo kun je ervaren wat nog wel mogelijk is. Misschien is het mogelijk om ’s morgens en ’s avonds te bewegen en tussen de middag te rusten. Zo is de vermoeidheid te hanteren en wordt je conditie langzaam beter.

Geschikte sporten bij kanker

Als je kanker hebt, is meestal elke vorm van beweging goed waarbij je tijdens de inspanning gewoon nog kunt praten. Zoals wandelen, fietsen, dansen of zwemmen. Plezier hebben in het bewegen is enorm belangrijk. Ook kun je proberen in het dagelijks leven meer te bewegen. Bijvoorbeeld door vaker de trap te nemen in plaats van de lift, door te fietsen in plaats van de auto te nemen en door wandelend boodschappen te doen.

Krachtsporten, sprinten en contactsporten zijn vaak minder geschikt. Maar als je geen klachten hebt, bestaan er meestal geen bezwaren tegen deze sporten. Inspanning op te hoog niveau is niet verstandig. Het is goed om in de opbouwfase van het trainen wat reserve over te houden.

In de loop van weken kun je activiteiten uitbreiden. Zo worden je belastbaarheid en conditie steeds beter.

Beweegadvies op maat bij kanker

Over het algemeen is het belangrijkste advies bij kanker: bewegen is beter dan rusten. Er zijn veel verschillende vormen van kanker en diverse behandelmethoden. Hierdoor kunnen er beperkingen zijn die aanpassingen bij het sporten nodig maken, zoals:

 • Een operatielitteken.
 • Oedeem van een arm of been.
 • Bijwerkingen van de chemotherapie of bestraling.

Aarzel niet om behandelaars (artsen, fysiotherapeut of een oncologieverpleegkundige) vooraf advies te vragen. Zij weten alles over (on)mogelijkheden bij het sporten. Neem zeker contact met de behandelaars op als je meer dan normale klachten hebt. Soms is een sportmedisch onderzoek van een sportarts nodig om een gericht advies te geven.

De behandelend arts kan ook verwijzen naar een revalidatieprogramma. Er worden op veel plekken in Nederland meerdere soorten revalidatieprogramma's aangeboden die speciaal voor (ex-)kankerpatiënten zijn. Deze programma's richten zich op het trainen van lichamelijke conditie, op psychisch herstel en educatie.

Wil je in clubverband sporten? Dan is het belangrijk om de trainer of coach te informeren over je lichamelijke situatie. Geef ook door wat het advies van de behandelaars is. Als de trainer weet waarop hij moet letten, dan kan hij zijn begeleiding daarop aansluiten.

Voordelen van samen bewegen bij kanker

Bewegen in groepsverband is leuk en motiverend. Er bestaan sportgroepen voor (ex-)kankerpatiënten onder de naam: Herstel en Balans, Verder in Balans, B-Actief en Samen in Beweging. De begeleiders houden rekening met de ieders mogelijkheden. Er zijn ook andere bewegingsgroepen waarbij iedereen op zijn eigen niveau kan sporten.

Samen sporten is een mooie manier om nieuwe sociale contacten op te doen en om oude contacten te verstevigen. Dat kan heel gezellig en prettig zijn.

Beweegtips bij kanker

De beweegtips voor mensen met kanker op een rij:

 • Bewegen is beter dan rusten.
 • Kies leuke, passende activiteiten.
 • Beweeg samen, dat is gezellig en motiverend.
 • Bouw het bewegen geleidelijk op.
 • Beweeg minstens een half uur per dag.
 • Laat je niet opjutten.
 • Variatie voorkomt verveling.
 • Vergeet vooral niet te genieten!

Meer informatie

Website van Verder in Balans (bewegingsactiviteiten en lotgenotencontact)
www.verderinbalans.nl

Website van Sportief Wandelen
www.sportiefwandelen.nl/


De Fysiotherapeut - Beweegprogramma Oncologie
www.defysiotherapeut.com/de-fysiotherapeut/oncologie-fysiotherapeut

Adressen van sportartsen van de Federatie Sport Medische Instellingen
www.sportzorg.nl/chronische-aandoeningen/kanker

Website van KWF Kankerbestrijding
www.kwfkankerbestrijding.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.