Jeuk tijdens de zwangerschap

Jeuk tijdens de zwangerschap

Eén van de huidveranderingen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden, is een jeukende huid. Behalve een jeukende huid kun je tijdens de zwangerschap ook last krijgen van jeuk in en rondom de vagina. Je kunt daar meer over lezen in Vaginale afscheiding en infectie tijdens de zwangerschap.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

Jeuk tijdens de zwangerschap kan het gevolg zijn van een aantal huidaandoeningen:

  • PUPPP In het derde trimester (en met name de laatste weken) van de zwangerschap ontstaan hevig jeukende rode bultjes of rode plakkaten op de huid van je buik. Soms breidt de aandoening zich uit naar andere delen van je lichaam.
  • Vroege zwangerschapsjeuk van Besnier In het tweede trimester van de zwangerschap ontstaan op de huid veel kleine rode pukkeltjes, korstjes en kleine wondjes. De huidafwijkingen zitten met name op je armen, buik en schouders. Bij het genezen van de huidafwijkingen kan een donker plekje achterblijven.
  • Galstuwing in de lever tijdens de zwangerschap Toenemende jeuk vanaf de derde maand (vaak pas in het derde trimester), meestal zonder huidafwijkingen (soms een gele huid).
  • Herpes gestationes Tijdens de zwangerschap (meestal rond maand 6) of in het kraambed ontstaat hevige jeuk. De huid wordt rood en er vormen zich groepjes blaasjes en kleine blaren die helder vocht bevatten. Als de jeuk die jij hebt niet overeen komt met één van de beschrijvingen hierboven, is de kans groot dat de jeuk veroorzaakt wordt door een droge, gespannen huid. Ook striae wordt vaak voorafgegaan door jeuk.

Verschijnselen

De verschillende huidaandoeningen die kunnen leiden tot jeuk, hebben verschillende verschijnselen (zie eerder). Bij deze aandoeningen is de jeuk vaak erg hevig en altijd aanwezig. Bij onschuldige zwangerschapsjeuk is de jeuk milder en niet continu aanwezig.

Zelfzorg

Bij onschuldige zwangerschapsjeuk is het vooral belangrijk dat je niet gaat krabben. Knip je nagels kort om huidbeschadigingen te voorkomen. Veel in bad zitten en lang douchen kunnen de huid verder uitdrogen, waardoor de jeuk toeneemt. Doe dit dus niet te vaak. Je huid insmeren met vochtinbrengende crème of lotion kan de jeuk verminderen, maar kan ook een averechts effect hebben doordat het juist irriteert. Probeer een lotion of crème daarom eerst uit op een klein stukje huid. Schurende en synthetische kleding kan jeuk verergeren. Kies daarom voor ruimzittende katoenen kleding. Ook warmte verergert jeuk. Een dunner dekbed kan de klachten ’s nachts al een stuk verminderen.

Naar de arts

Als je tijdens je zwangerschap last krijgt van hevige jeuk die al dan niet gepaard gaat met huidafwijkingen, meld dit dan aan degene die je zwangerschap begeleidt.

Meer informatie

www.thuisarts.nl/jeuk/ik-heb-last-van-jeuk

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.