Intrauteriene vruchtdood

Intra-uteriene vruchtdood

Als je je kindje verliest vóór de zestiende week van de zwangerschap, noemen we dit een miskraam. Als je baby na zestien tot twintig weken zwangerschap overlijdt, wordt gesproken van intra uteriene vruchtdood. In Nederland komt dit zo’n 1300 tot 1500 keer per jaar voor.
Een kindje dat sterft tussen de 16e en 24e week van de zwangerschap, hoeft niet bij de gemeente worden aangegeven. Als je dit toch wilt, kan dit meestal wel. Een kindje dat overlijdt na de 24e week van de zwangerschap, moet wél worden aangegeven. De akte wordt opgenomen in het overlijdensregister. Je kindje kan, als je dat wilt, ook worden bijgeschreven in je trouwboekje.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Zestig procent van de gevallen van intra-uteriene vruchtdood wordt veroorzaakt door problemen met de placenta . Bijvoorbeeld bij ernstige vormen van zwangerschapshypertensie of bij een loslatende placenta . De tweede oorzaak (dertien procent) betreft afwijkingen in het erfelijk materiaal die niet verenigbaar zijn met het leven.

Andere, minder vaak voorkomende oorzaken zijn:

  • rhesusantagonisme en bloedgroepantagonisme waarbij antistoffen in het bloed van de moeder het bloed van de baby afbreken
  • infecties zoals toxoplasmose , listeriose en rodehond
  • ernstige vormen van het tweelingtransfusiesyndroom (TTS)

Verschijnselen

Als je baby overlijdt in je buik, voel je geen beweging meer. Het ‘leven voelen’ is weg. Mogelijke andere verschijnselen zijn afhankelijk van de oorzaak. Een loslatende placenta bijvoorbeeld veroorzaakt hevige buikkrampen en bloedverlies. Een infectie kan bestaan zonder dat je dat merkt. Het overlijden komt dus soms pas bij een controle aan het licht. Sommige vrouwen geven aan dat ze op een dieper niveau aanvoelen dat hun baby niet meer leeft.

Diagnose

Als tijdens een echo of een onderzoek met een doptone geen hartactie gevonden kan worden, kan de diagnose intra-uteriene vruchtdood worden gesteld.

Bevalling

Als je kindje in je buik is overleden, wordt soms afgewacht tot de bevalling spontaan begint, maar meestal wordt de bevalling ingeleid . Je krijgt weeën en je baby wordt op de natuurlijke manier geboren.
Als een kindje al wat langer dood is, kan het er wat anders uitzien. De eerste dag na het overlijden ontstaan er blaren op de huid. Wat later gaan deze open, waardoor een deel van de onderliggende huidlagen zichtbaar wordt. Deze huidlagen zijn rood en vochtig. Weer wat later verweken de botten en wordt het schedeltje wat slapper. Het vruchtwater kan de kleur van koffie hebben.

Verwerking

Te horen krijgen dat je baby in je buik is overleden, is vreselijk. Het ene moment verheug je je op het nieuwe leven, en het andere moment moet je er alweer afscheid van nemen. In de meeste ziekenhuizen krijg je daarom wat tijd tussen de diagnose en het inleiden van de bevalling.

Thuis afscheid nemen
De tijd vóór de bevalling kun je gebruiken om je voor te bereiden op de bevalling en het afscheid van je baby. Maak bijvoorbeeld thuis nog een mooie foto van je zwangere buik en koop een mooi babypakje in de maat die je kindje ongeveer zal hebben. Je kunt ook samen met je partner tegen je kindje praten. Je kunt nadenken hoe je het afscheid vorm wilt geven. Wat wil je doen als je baby geboren is? Wil je je kindje aan familie en vrienden laten zien? Hoe ga je het noemen? Wil je je kindje laten begraven of cremeren?

Bevallen
Bevallen van een dood kindje is emotioneel erg zwaar. Toch is een natuurlijke bevalling beter dan een keizersnede: lichamelijk herstel je veel sneller en het is beter voor het rouwproces. Als je kindje is geboren, kun je kennismaken. Probeer er – ondanks het verdriet – van te genieten. Dit is jullie kindje en het heeft geleefd in jouw buik. Het zal altijd een plekje hebben in jullie hart. Maak veel foto’s: het zullen dierbare herinneringen worden. In sommige ziekenhuizen werken gespecialiseerde fotografen die mooie foto’s kunnen maken van een doodgeboren kindje. Als je kindje al wat langer is overleden en het huidje er niet meer zo mooi uitziet, kun je je kindje aankleden voordat je foto’s maakt. Je kunt ook een afdruk maken van de handjes of de voetjes.

Afscheid vormgeven
Als je 24 weken of langer zwanger was, moet het kindje na de bevalling worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Daarna moeten jullie de begrafenis of crematie regelen. Deze periode beleef je vaak in een roes. Probeer ook nu weer foto’s te (laten) maken. Later kun je dan je herinneringen aanvullen met beelden.

Pijn voelen
Vaak komt het besef pas na het definitieve afscheid. Het leven dat verloren is. Het doet pijn, veel pijn. Het beste kun je de pijn over je heen laten komen en het doorleven. De pijn wegstoppen werkt alleen voor de korte termijn. Probeer veel over je verlies te praten. Ook met je partner. Veel stellen merken dat ze anders omgaan met het verdriet. Dat kan leiden tot onbegrip, verdriet en ruzie. Probeer elkaar een eigen, persoonlijk vormgegeven rouwproces te gunnen. Als je er samen niet meer uitkomt, zoek dan hulp. Jullie hebben net een van de ingrijpendste gebeurtenissen in jullie leven meegemaakt. Het is helemaal niet vreemd als je bij de verwerking daarvan hulp nodig hebt.

Doorgaan
Er komt een moment dat je het dagelijks leven weer moet oppakken. Werken, boodschappen doen, het huishouden. Het kan allemaal zinloos lijken. Toch brengen deze dingen weer regelmaat in je leven. Er komt een moment dat je ook weer blijdschap kunt voelen en écht kunt doorgaan met je leven.

Misschien ga je verlangen naar een nieuwe zwangerschap. Overleg met de gynaecoloog over de mogelijke risico’s. Afhankelijk van de oorzaak van de niet uitgedragen zwangerschap kun je een verhoogde kans hebben dat ook deze zwangerschap niet eindigt met de geboorte van een levend kindje. Er kan een plan opgesteld worden waarbij jij en je baby extra goed in de gaten worden gehouden. En ook al heb je een verhoogde kans op een doodgeboren kindje, de kans op een levend kindje is meestal vele malen groter.

Meer informatie

Informatie van de Rijksoverheid
http://www.rijksoverheid.nl

Artikel van het Universitair Medisch Centrum Groningen
http://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/UMCG/Publicaties/Triakel/stilte.pdf

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.