Insulinoom

Insulinoom

Een insulinoom is een neuro-endocriene tumor (NET) in de alvleesklier. De meeste insulinomen zijn goedaardig en zaaien niet uit. Kwaadaardige insulinomen kunnen uitzaaien naar de lever en lymfeklieren.
Een insulinoom scheidt insuline af. Dit hormoon wordt geproduceerd in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. De extra insuline die het insulinoom afscheidt, zorgt voor een verlaagd bloedsuikergehalte (hypoglykemie). Dit heeft verschillende gevolgen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Het is niet precies bekend hoe een insulinoom kan ontstaan. Bij sommige mensen hangt de ziekte samen met de zeldzame, erfelijke aandoening multipele endocriene neoplasie (MEN).

Verschijnselen

De verschijnselen die optreden bij een insulinoom zijn vooral het gevolg van de verlaagde bloedsuikerspiegel. De klachten komen en gaan. Lichamelijke inspanning of een maaltijd overslaan kan de symptomen uitlokken, zoals zweten, hongergevoel, trillen, hartkloppingen, slapte, hoofdpijn en duizeligheid. Slaperigheid, flauwvallen, dubbelzien en concentratieproblemen treden ook op. Een laag bloedsuikergehalte kan uiteindelijk leiden tot epilepsie aanvallen en coma. De verschijnselen nemen af door het eten van wat suiker.
Veel mensen met een insulinoom gaan vaker eten om klachten vóór te blijven. Daardoor ontstaat bij een deel van de patiënten overgewicht.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de specifieke klachten die verdwijnen na het eten van suiker. Ook worden de bloedsuiker- en insulinespiegel in het bloed bepaald. Omdat een insulinoom vaak heel klein is, kan het lastig zijn om te bepalen waar het gezwel zich precies bevindt. Met behulp van een MRI-scan van de alvleesklier, angiografie en endoscopische echografie kan het insulinoom worden opgespoord. Er wordt dan meteen gekeken of en het zich heeft uitgebreid en zo ja, hoe ver.

Behandeling

De belangrijkste behandelmethode bij insulinoom is operatieve verwijdering van het gezwel. Als een operatie niet mogelijk is, kan chemotherapie een optie zijn. Injecties met octreotide kunnen de klachten van een verlaagd bloedsuikergehalte aanzienlijk verminderen.

Meer informatie

Informatie van de NET-groep Nederland & Vlaanderen
http://www.net-kanker.nl/

Besim, H., Korkmaz, A., Hamamcy, O. et al. (2002), “Review of Eight Cases of Insulinoma”, East African Medical Journal, vol. 79, no. 7, July, pp. 368-372.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12638832&dopt=Abstract

Craig, C.E. & Gallen, I.W. (2002), “Possible Functional Regression of Insulinoma with Prolonged Octreotide”, Postgraduate Medical Journal, vol. 78, no. 924, October, pp. 623-624.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12415090&dopt=Abstract

Gale, E.A.M. & Anderson, J.V. (1999), Diabetes Mellitus and Other Disorders of Metabolism, in: Kumar, P. & Clark, M. (eds), Clinical Medicine, 4th edn, Harcourt Publishers, London.

Kasono, K., Hyodo, T., Suminaga, Y. et al. (2002), “Contrast-Enhanced Endoscopic Ultrasonography Improves the Preoperative Localization of Insulinomas”, Endocrine Journal, vol. 49, no. 4, August, pp. 517-522.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12402985&dopt=Abstract

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.