Ingrepen die de werking van de buis van Eustachius verbeteren

Ingrepen die de werking van de buis van Eustachius verbeteren

De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus-keelholte. Door deze verbinding komt lucht het middenoor in en vloeit slijm en vocht het middenoor uit naar de neus-keelholte. Op deze manier worden infecties van het middenoor voorkomen. Tevens zorgt de buis van Eustachius ervoor dat de druk in het middenoor gelijk is aan die van de buitenwereld zodat het trommelvlies goed kan functioneren.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Indicatie

Een ingreep aan de buis van Eustachius wordt uitgevoerd wanneer deze niet goed kan functioneren. Dit kan onder meer optreden als gevolg van een verstopping van de buis van Eustachius aan de uitmonding bij de keel, bijvoorbeeld door langdurige zwelling van het achterste neusslijmvlies of de neus- en/of keelamandelen. Hierdoor kan de buis van Eustachius niet meer goed openen en sluiten. Een andere verstoring treedt op onder invloed van drukverandering tijdens bijvoorbeeld vliegen of duiken. Deze drukverandering kan ertoe leiden dat de buis van Eustachius gaat dichtzitten met oorpijn en gehoorverlies tot gevolg. Als de buis van Eustachius door één van de hierboven genoemde oorzaken niet goed functioneert, kunnen zich vocht en slijm in het middenoor ophopen wat kan leiden tot een ontsteking.

Procedure

Er bestaan verschillende ingrepen die de werking van de buis van Eustachius kunnen verbeteren. De keuze voor een ingreep is afhankelijk van de oorzaak van het slecht functioneren van de buis van Eustachius. Mogelijke ingrepen zijn het plaatsen van trommelvliesbuisjes, verwijdering van weefsel dat de buis van Eustachius aan de keelzijde verstopt zoals de neusamandelen, operaties aan de neus en het neustussenschot, operaties om de afvloeiing uit ontstoken neusbijholten te verbeteren en het doorblazen van de buis van Eustachius. Wanneer de buis van Eustachius zeer groot is, kan het nodig zijn deze gedeeltelijk af te sluiten met een siliconen tampon of staafje.

De buis van Eustachius kan op verschillende manieren worden doorgeblazen. Een eenvoudige methode, die ook jonge kinderen gemakkelijk kunnen aanleren, is lucht uitblazen terwijl de neusgaten en mond dicht worden gehouden. Een andere manier is de zogenoemde Politzer-methode, waarbij lucht in het middenoor wordt geblazen via een buisje in het neusgat waaraan een rubber ballon is verbonden. De patiënt wordt gevraagd te slikken terwijl de ballon wordt ingedrukt. Zo wordt de lucht in de buis van Eustachius geblazen en voorkomen dat deze de keel in gaat. Tevens kan een katheter direct in de buis van Eustachius worden ingebracht waarmee lucht kan worden ingeblazen. Aan het uiteinde van de katheter bevindt zich een cameraatje waarmee de opening van de buis van Eustachius kan worden bekeken. Deze methode mag niet te vaak worden toegepast, omdat hiermee de buis van Eustachius kan worden beschadigd.

Resultaten

De resultaten zijn afhankelijk van de precieze oorzaak en de toegepaste operatietechniek. Het doel van ingrepen om de werking van de buis van Eustachius te verbeteren is vaak het gelijk maken van de druk aan beide zijden van het trommelvlies en het verwijderen van slijm en vocht uit het middenoor en de buis van Eustachius. Het resultaat van een ingreep die de werking van de buis van Eustachius verbetert, is onder meer dat het gehoor verbetert.

Gevolgen

De gevolgen zijn afhankelijk van de precieze oorzaak en de toegepaste techniek. Meestal hebben de genoemde ingrepen geen nadelige gevolgen.

Meer informatie

Algemene informatie over de buis van Eustachius
nl.wikipedia.org/wiki/Buis_van_Eustachius

Informatie over het verwijderen van de amandelen
www.kno.nl (operatie aan de amandelen bij volwassenen)
www.kno.nl (operatie aan de amandelen bij kinderen)

Informatie over trommelvliesbuisjes
www.kno.nl

Austin D.F. (1991) Catarrhal diseases of the middle ear in, Diseases of the nose, throat, head, ear and neck, 14th edition, Ballenger J.J., Lea and Febiger (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.