Infectie met streptokokken groep B tijdens de zwangerschap

Infectie met streptokokken groep B tijdens de zwangerschap

Groep B streptokokken zijn bacteriën die bij één op de vijf volwassenen voorkomen. De meeste mensen worden er niet ziek van; er ontstaat geen infectie. Als je groep B streptokokken bij je draagt, kun je deze tijdens de bevalling op je baby overdragen. De kans dat de baby hier ziek van wordt, is 1%. Soms ontstaat er tijdens je zwangerschap een infectie met deze bacterie. De kans dat je baby dan ook ziek wordt, is groter.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

Tijdens je zwangerschap veranderen er veel dingen in je lichaam. Je bent hierdoor gevoeliger voor blaasontstekingen en vaginale infecties. De kans dat de bacteriën die je bij je draagt leiden tot een infectie, is daardoor groter.

Verschijnselen

Als je drager bent van groep B streptokokken merk je daar niets van. Als de bacteriën een infectie veroorzaken, kan dat leiden tot problemen met het plassen (blaasontsteking) of toegenomen vaginale afscheiding.

Diagnose

Als je tijdens je zwangerschap een infectie krijgt die veroorzaakt zou kunnen zijn door streptokokken uit groep B, laat de arts een kweek uitvoeren. Er wordt dan wat urine of vaginale afscheiding opgestuurd naar het lab en daar op kweek gezet. Na enkele dagen wordt bekeken welke bacteriën er zijn gegroeid.

Behandeling

Als bekend is/wordt dat je drager bent van streptokokken uit groep B, hoef je meestal niet behandeld te worden. Soms schrijft de arts bij draagsters van de bacterie een antibioticum voor om te voorkomen dat de baby geïnfecteerd wordt, bijvoorbeeld als:

  • je al eens een kindje hebt gehad dat geïnfecteerd was met de bacterie
  • je tijdens je zwangerschap een infectie krijgt met streptokokken uit groep B
  • je baby waarschijnlijk te vroeg geboren gaat worden
  • je langdurig gebroken vliezen hebt
  • je koorts krijgt tijdens de bevalling

Als je baby extra risico loopt om geïnfecteerd te raken of als hij tekenen van infectie vertoont, krijgt hij antibiotica. Je baby wordt dan ook een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Meer informatie

http://www.nvog.nl
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

http://www.rivm.nl
Informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.