Z

 • Zo vind je balans tussen werk en de overgang

  Wat een gezonde balans is, is voor iedereen anders. Wat een goed evenwicht is, verandert ook mee met jou en je situatie. Een balans die past bij jou en met je mee verandert, is belangrijk om werk en de overgang goed te combineren.

 • Zorg voor een basis van vertrouwen om ervaring te delen

  Stel, je vertrouwt iemand niet. Dan neem je ook minder snel iets van ze aan. Het delen van ervaring heeft pas zin, als er sprake is van goed vertrouwen in elkaar. Deskundige Stephen Covey heeft hier dertien hele concrete gedragsregels over beschreven.

 • Ziekte van Weil

  De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie. Je kunt geïnfecteerd raken via urine van geïnfecteerde knaagdieren, rundvee en varkens, huisdieren en wilde dieren. Verschijnselen van de ziekte van Weil zijn griepachtig, met kenmerkende spierpijn in de kuiten.

 • Zink

  Zink is een in water oplosbaar mineraal. Het is onder andere belangrijk voor je huid, haar, hersenen en voor de aanmaak van eiwitten. Als je gevarieerd eet, krijg je er makkelijk genoeg van binnen.

 • Zwangerschap en arbeidsomstandigheden

  Als je zwanger bent, werk je in principe door totdat je zwangerschapsverlof begint. Het is belangrijk dat jij en je ongeboren baby veilig zijn op je werk. Overleg daarom met de bedrijfsarts als je zwanger wilt worden.

 • Zwangerschap, werk en werkloosheid

  Zwangere vrouwen kunnen vlak voor en na de bevalling niet werken. Een zwangere vrouw met een vast contract krijgt verlof. Dit verlof wordt meestal zwangerschapsverlof genoemd , maar bestaat officieel uit 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en ten minste 10 weken bevallingsverlof.

 • Zitvlakklachten bij fietsen

  Zitvlakklachten zijn een typische wielerkwaal. Met het zitvlak worden de billen en een aangrenzend stuk van de benen bedoeld (zie plaatje). Daaronder vallen ook de daarbij behorende spieren, pezen, zenuwen en botten.

 • Ziekte van Parkinson

  De ziekte van Parkinson is een chronische hersenaandoening die langzaam erger wordt. De ziekte komt voor bij mannen en bij vrouwen. In Nederland hebben 30.000 tot 40.000 mensen de ziekte van Parkinson.

 • Zelfbeeld

  Zelfbeeld is hoe iemand over zichzelf denkt. Vaak is dat onbewust. Het zelfbeeld bepaalt je handelen. Wie zichzelf dom vindt, begint niet gemakkelijk aan een opleiding.

 • Ziekte van Lyme

  De ziekte van Lyme (ofwel borreliose) wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht via een tekenbeet.

  Een teek is een bruinzwart insect dat lijkt op een spin en 1 tot 3 millimeter groot is.

 • Ziekte van Bowen

  De huid bestaat uit twee lagen: de opperhuid en daaronder de lederhuid. De ziekte van Bowen is een voorstadium van huidkanker van de buitenste huidlaag, de opperhuid, waarbij de lederhuid nog niet is aangetast.

 • Zenuwschade door medicijnen, straling en toxische stoffen

  Zenuwschade (polyneuropathie) is een aandoening van het perifere zenuwstelsel waarbij meerdere zenuwen verspreid over het hele lichaam zijn aangedaan. Medicijnen, straling (zoals radiotherapie) en toxische stoffen (zoals alcohol) kunnen de oorzaak zijn van deze zenuwschade.

 • Zwangerschapshormonen

  Als vrouw ben je al gewend dat de hoeveelheid hormonen in je lichaam wisselt. Het gebeurt elke menstruatiecyclus weer. Tijdens je zwangerschap vinden nog grotere veranderingen plaats. Deze veranderingen zijn nodig om je zwangerschap in stand te houden en je lichaam voor te bereiden op de bevalling en op borstvoeding.

 • Ziekte van Bechterew

  De ziekte van Bechterew (ofwel spondylitis ankylopoetica) is een ontstekingsziekte die vooral de gewrichten van de wervelkolom aantast. Het betreft een ontsteking en een verstijving van een of meer wervels van de wervelkolom.

 • Zwelling van het scrotum

  Het scrotum of de balzak kan door verschillende oorzaken zwellen. Bijvoorbeeld bij zaadbalkanker, een bijbalontsteking, draaiing van de zaadbal, een bloedzak (hematokèle), een zakaderbreuk (varicokèle) en door goedaardige gezwellen (cysten) in de balzak.

 • Zwangerschap en drugs

  Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Ook de (ver)werking van drugs verandert waardoor het effect van drugs heel anders kan zijn dan je gewend was. Drugs kunnen je zwangerschap en bevalling beïnvloeden.

 • Zenuwaandoening van de arm

  Neuropathie is de algemene term voor stoornissen door zenuwbeschadiging, zoals een zenuwaandoening van de arm. Er lopen drie zenuwen door de arm naar de hand. Namelijk de:

 • Ziekte van Osgood-Schlatter

  De ziekte van Osgood-Schlatter is de meest voorkomende knieklacht bij sportende kinderen. Deze overbelastingsblessure komt vaker voor bij jongens, tijdens of net na de groeispurt. Maar ook meisjes kunnen er last van hebben.

 • Ziekte van Osgood-Schlatter

  De ziekte van Osgood-Schlatter is de meest voorkomende knieklacht bij sportende kinderen. Deze overbelastingsblessure komt vaker voor bij jongens, tijdens of net na de groeispurt. Maar ook meisjes kunnen er last van hebben.

 • Zuurstofsaturatiemeting

  Zuurstof is onmisbaar voor het lichaam. Via de longen wordt zuurstof aan het bloed afgegeven. Hemoglobine vervoert de zuurstof in het bloed. Normaal is meer dan 95% van de hemoglobine verzadigd met zuurstof.

 • Zuurstoftekort van de hartspier

  De hartspier krijgt bloed via de kransslagaders . Als deze vernauwd zijn, krijgt de hartspier onvoldoende zuurstof. Dit wordt ook wel myocardischemie genoemd.

  Door het zuurstoftekort ontstaan pijnklachten op de borst: angina pectoris .

 • Ziekte van Pfeiffer

  De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel klierkoorts of mononucleosis infectiosa genoemd. Deze infectie wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV). Naast de ziekte van Pfeiffer kan het Epstein-Barr-virus nog verschillende andere ziektes veroorzaken bij mensen.

 • Zinktekort

  Zink is een mineraal. Omdat we er maar heel weinig van nodig hebben, wordt het ook wel een spoorelement genoemd. Zink komt vooral in eiwitrijke voeding. De belangrijkste bronnen van zink zijn vlees, vis, gevogelte en volkoren producten.

 • Zaalvoetbal

  Zaalvoetbal is een variant op voetbal. Het wordt gespeeld in een zaal. Er wordt gespeeld met een bal die bijna niet stuitert. De teams bestaan ieder uit vijf spelers. Het speelveld is kleiner en het spel heeft andere regels dan voetbal op (kunst)gras.

 • Zwemmen

  Zwemmen als sport heeft veel voordelen. De Nederlandse jeugd leert al heel vroeg zwemmen. Ook voor ouderen organiseren zwembaden allerlei lessen om mensen vertrouwd te maken met water. Zeker voor zwemmen geldt dat mensen nooit te oud zijn om te leren.

 • Zuurstoftherapie

  Zuurstof is een reuk-, kleur- en smaakloos gas. Mensen hebben zuurstof nodig om te leven. De lucht die wij inademen, bestaat voor 21% uit zuurstof.
  Een tekort aan zuurstof veroorzaakt klachten als kortademigheid en vermoeidheid.

 • Zweren in de mond (mondaften of stomatitis aphthosa)

  Mondaften (ook stomatitis aphthosa of mondzweren genoemd) is de meest voorkomende vorm van stomatitis . Er zijn ontstoken plekken in het mondslijmvlies , die gepaard gaan met verzweringen. Deze uiterst pijnlijke mondzweren genezen meestal vanzelf binnen 10 tot 14 dagen.

 • Ziekte van Bornholm

  De ziekte van Bornholm is een virusziekte die hoofdzakelijk de spieren aantast. In de meeste gevallen is een coxsackievirus de boosdoener, maar soms ook een ECHO-virus (beide behoren tot de enterovirussen).

 • Zwachtelen


  Door zwachtelen wordt via het huidoppervlak gecontroleerde druk uitgeoefend op de oppervlakkige bloedvaten. Het bloed wordt daardoor gedwongen via dieper gelegen bloedvaten terug naar het hart te stromen.

 • Zenuwaandoeningen door kanker

  Zenuwaandoeningen kunnen ontstaan doordat kanker indirect het zenuwstelsel beïnvloedt. Dit wordt een paraneoplastisch syndroom genoemd. Hoe kanker op afstand het zenuwstelsel kan aantasten is niet geheel duidelijk.

 • Terug naar boven