Z

 • Zorg voor een basis van vertrouwen om ervaring te delen

  Stel, je vertrouwt iemand niet. Dan neem je ook minder snel iets van ze aan. Het delen van ervaring heeft pas zin, als er sprake is van goed vertrouwen in elkaar. Deskundige Stephen Covey heeft hier dertien hele concrete gedragsregels over beschreven.

 • Overdag zinvol bezig zijn verhoogt je levensverwachting

  Er zijn wereldwijd enkele plekken waar de inwoners langer, gelukkiger en gezonder leven dan gemiddeld. Dat zijn de zogeheten ‘Blue Zones’. Deze gebieden en hun bewoners zijn vaak onderwerp van onderzoek geweest.

 • Ziekte van Weil

  De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie. Je kunt geïnfecteerd raken via urine van geïnfecteerde knaagdieren, rundvee en varkens, huisdieren en wilde dieren. Verschijnselen van de ziekte van Weil zijn griepachtig, met kenmerkende spierpijn in de kuiten.

 • Zwangerschap, werk en werkloosheid

  Zwangere vrouwen kunnen vlak voor en na de bevalling niet werken. Een zwangere vrouw met een vast contract krijgt verlof. Dit verlof wordt meestal zwangerschapsverlof genoemd , maar bestaat officieel uit 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en ten minste 10 weken bevallingsverlof.

 • Zink

  Zink is een in water oplosbaar mineraal. Het is onder andere belangrijk voor je huid, haar, hersenen en voor de aanmaak van eiwitten. Als je gevarieerd eet, krijg je er makkelijk genoeg van binnen.

 • Zwangerschap en arbeidsomstandigheden

  Als je zwanger bent, werk je in principe door totdat je zwangerschapsverlof begint. Het is belangrijk dat jij en je ongeboren baby veilig zijn op je werk. Overleg daarom met de bedrijfsarts als je zwanger wilt worden.

 • Chronische ziektes en werk

  Steeds vaker doen mensen met een chronische ziekte zoveel mogelijk mee in de maatschappij en werken zij ook. Chronisch betekent dat de ziekte blijvend is. Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals astma, diabetes, reuma of epilepsie.

 • Zitvlakklachten bij fietsen

  Zitvlakklachten zijn een typische wielerkwaal. Met het zitvlak worden de billen en een aangrenzend stuk van de benen bedoeld (zie plaatje). Daaronder vallen ook de daarbij behorende spieren, pezen, zenuwen en botten.

 • In flow zijn

  In flow zijn betekent letterlijk ‘in stroming zijn’. Het is een geestelijke toestand waarbij mensen helemaal opgaan in een bezigheid. Vaak in flow zijn, is een manier om gelukkiger te zijn. Deze term is bedacht door de psycholoog Csikszentmihalyi.

 • Ziekte van Parkinson

  De ziekte van Parkinson is een chronische hersenaandoening die langzaam erger wordt. De ziekte komt voor bij mannen en bij vrouwen. In Nederland hebben 30.000 tot 40.000 mensen de ziekte van Parkinson.

 • Verzamelpagina Mentaal fit zijn

  Hoe iemand in zijn vel zit, is belangrijk voor zijn gezondheid. Tevreden zijn met werk en privéleven, weten wat je wilt bereiken in het leven, goed met anderen kunnen omgaan, weinig stress hebben... Ga zo maar door.

 • Zelfbeeld

  Zelfbeeld is hoe iemand over zichzelf denkt. Vaak is dat onbewust. Het zelfbeeld bepaalt je handelen. Wie zichzelf dom vindt, begint niet gemakkelijk aan een opleiding.

 • Ziekte van Lyme

  De ziekte van Lyme (ofwel borreliose) wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht via een tekenbeet.

  Een teek is een bruinzwart insect dat lijkt op een spin en 1 tot 3 millimeter groot is.

 • Ziekte van Bowen

  De huid bestaat uit twee lagen: de opperhuid en daaronder de lederhuid. De ziekte van Bowen is een voorstadium van huidkanker van de buitenste huidlaag, de opperhuid, waarbij de lederhuid nog niet is aangetast.

 • Aandoeningen van het autonome zenuwstelsel

  Het autonome zenuwstelsel regelt de processen in het lichaam die onbewust plaatsvinden. Het gaat om processen die niet onder invloed staan van de wil, zoals de bloeddruk, hartslag en ademhaling. Dit deel van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het normaal functioneren van verschillende organen in het lichaam.

 • Zenuwschade door medicijnen, straling en toxische stoffen

  Zenuwschade (polyneuropathie) is een aandoening van het perifere zenuwstelsel waarbij meerdere zenuwen verspreid over het hele lichaam zijn aangedaan. Medicijnen, straling (zoals radiotherapie) en toxische stoffen (zoals alcohol) kunnen de oorzaak zijn van deze zenuwschade.

 • Aantasting van het zenuwstelsel door alcoholgebruik

  Alcohol is het meest gebruikte psychoactieve middel. Dit zijn middelen die de stemming beïnvloeden. Alcohol activeert het centrale zenuwstelsel niet, maar onderdrukt de functie van het zenuwstelsel. Alcohol vermindert het geestelijk functioneren, het beoordelingsvermogen en de snelheid van waarneming.

 • De normale zwangerschap

  Zwangerschap (graviditeit) is de toestand waarin een vrouw verkeert vanaf het moment dat een eicel in haar lichaam door een zaadcel wordt bevrucht tot aan het moment dat de bevalling plaatsvindt.

 • Zwangerschapshormonen

  Als vrouw ben je al gewend dat de hoeveelheid hormonen in je lichaam wisselt. Het gebeurt elke menstruatiecyclus weer. Tijdens je zwangerschap vinden nog grotere veranderingen plaats. Deze veranderingen zijn nodig om je zwangerschap in stand te houden en je lichaam voor te bereiden op de bevalling en op borstvoeding.

 • Structuur van het sympathische zenuwstelsel

  Het sympathische zenuwstelsel is één van de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel. Het andere onderdeel is het parasympathische zenuwstelsel). Het sympathische zenuwstelsel bestaat uit vezels die aan het centrale zenuwstelsel ontspringen en zich voortzetten in een reeks zenuwcellichamen (ganglia) die zich dicht bij het ruggenmerg bevinden.

 • Functie van het sympathische zenuwstelsel

  Het sympathische zenuwstelsel is een van de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel (het andere is het parasympathische zenuwstelsel). Algemeen kun je zeggen dat sympathische zenuwen alle processen stimuleren die met lichamelijke activiteit te maken hebben (bijvoorbeeld sporten, noodsituaties).

 • Structuur van de zenuwbanen

  Zenuwbanen zijn banen die uit bundels zenuwvezels bestaan. Ze vormen belangrijke communicatiekanalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Er zijn twee soorten zenuwbanen.

 • Functie van het parasympathische zenuwstelsel

  Het parasympathische zenuwstelsel (PZS) is een deel van het autonome zenuwstelsel. De parasympathicus beïnvloedt de organen zodanig dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.
  De invloed van het parasympathische zenuwstelsel brengt reacties teweeg op een groot aantal organen:

 • De zintuigen van een baby

  Heeft het zin om muziek te draaien voor een ongeboren baby? Op welke leeftijd ziet een kind de wereld hetzelfde als volwassenen? Proeft een baby al iets in de baarmoeder? Kan een baby ruiken wie iemand is?

  Veel ouders willen graag weten wat een pasgeboren baby waarneemt en wat niet.

 • Structuur en functie van de talg- en zweetklieren

  Een klier is een groep cellen in het lichaam die stoffen afscheiden in het gebied waar ze zich bevinden. Huidklieren bevinden zich in de lederhuid, dit is de diepere huidlaag onder de opperhuid. De huid bevat twee typen klieren: de zweetklier en de talgklier.

 • Ziekte van Bechterew

  De ziekte van Bechterew (ofwel spondylitis ankylopoetica) is een ontstekingsziekte die vooral de gewrichten van de wervelkolom aantast. Het betreft een ontsteking en een verstijving van een of meer wervels van de wervelkolom.

 • Zwelling van het scrotum

  Het scrotum of de balzak kan door verschillende oorzaken zwellen. Bijvoorbeeld bij zaadbalkanker, een bijbalontsteking, draaiing van de zaadbal, een bloedzak (hematokèle), een zakaderbreuk (varicokèle) en door goedaardige gezwellen (cysten) in de balzak.

 • Zwangerschap en drugs

  Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Ook de (ver)werking van drugs verandert waardoor het effect van drugs heel anders kan zijn dan je gewend was. Drugs kunnen je zwangerschap en bevalling beïnvloeden.

 • Depressie en chronische ziektes

  Een depressie is een stemmingsstoornis waarbij mensen zo somber zijn dat zij niet normaal kunnen functioneren. Depressies komen regelmatig voor bij mensen met een chronische ziekte.

 • Zenuwaandoening van de arm

  Neuropathie is de algemene term voor stoornissen door zenuwbeschadiging, zoals een zenuwaandoening van de arm. Er lopen drie zenuwen door de arm naar de hand. Namelijk de:

 • Ziekte van Osgood-Schlatter

  De ziekte van Osgood-Schlatter is de meest voorkomende knieklacht bij sportende kinderen. Deze overbelastingsblessure komt vaker voor bij jongens, tijdens of net na de groeispurt. Maar ook meisjes kunnen er last van hebben.

 • Ziekte van Osgood-Schlatter

  De ziekte van Osgood-Schlatter is de meest voorkomende knieklacht bij sportende kinderen. Deze overbelastingsblessure komt vaker voor bij jongens, tijdens of net na de groeispurt. Maar ook meisjes kunnen er last van hebben.

 • Zuurstofsaturatiemeting

  Zuurstof is onmisbaar voor het lichaam. Via de longen wordt zuurstof aan het bloed afgegeven. Hemoglobine vervoert de zuurstof in het bloed. Normaal is meer dan 95% van de hemoglobine verzadigd met zuurstof.

 • Zuurstoftekort van de hartspier

  De hartspier krijgt bloed via de kransslagaders . Als deze vernauwd zijn, krijgt de hartspier onvoldoende zuurstof. Dit wordt ook wel myocardischemie genoemd.

  Door het zuurstoftekort ontstaan pijnklachten op de borst: angina pectoris .

 • Ziekte van Pfeiffer

  De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel klierkoorts of mononucleosis infectiosa genoemd. Deze infectie wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV). Naast de ziekte van Pfeiffer kan het Epstein-Barr-virus nog verschillende andere ziektes veroorzaken bij mensen.

 • Vijfde ziekte (erythema infectiosum)

  Erythema infectiosum, ook bekend als de 'vijfde ziekte’ wordt veroorzaakt door een (parvo)virus. Erythema infectiosum wordt de ‘vijfde ziekte’ genoemd, omdat deze aan het eind van de negentiende eeuw werd geclassificeerd als vijfde in een reeks van zes huiduitslagen veroorzaakt door een plotselinge infectie op kinderleeftijd.

 • Zinktekort

  Zink is een mineraal. Omdat we er maar heel weinig van nodig hebben, wordt het ook wel een spoorelement genoemd. Zink komt vooral in eiwitrijke voeding. De belangrijkste bronnen van zink zijn vlees, vis, gevogelte en volkoren producten.

 • Zaalvoetbal

  Zaalvoetbal is een variant op voetbal. Het wordt gespeeld in een zaal. Er wordt gespeeld met een bal die bijna niet stuitert. De teams bestaan ieder uit vijf spelers. Het speelveld is kleiner en het spel heeft andere regels dan voetbal op (kunst)gras.

 • Zwemmen

  Zwemmen als sport heeft veel voordelen. De Nederlandse jeugd leert al heel vroeg zwemmen. Ook voor ouderen organiseren zwembaden allerlei lessen om mensen vertrouwd te maken met water. Zeker voor zwemmen geldt dat mensen nooit te oud zijn om te leren.

 • Stollingsstoornissen tijdens de zwangerschap

  Stollingsstoornissen (afwijkingen in de bloedstolling) kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap. Het bloed kan te veel stollen en leiden tot trombose of juist te weinig stollen en leiden tot een verhoogde bloedingsneiging.

 • Zuurstoftherapie

  Zuurstof is een reuk-, kleur- en smaakloos gas. Mensen hebben zuurstof nodig om te leven. De lucht die wij inademen, bestaat voor 21% uit zuurstof.
  Een tekort aan zuurstof veroorzaakt klachten als kortademigheid en vermoeidheid.

 • Bandenpijn tijdens de zwangerschap

  Bandenpijn is een zeurderige of stekende pijn aan de zijkant van de buik, in de liezen of ter hoogte van het schaambot. Soms trekt de pijn door tot in de onderrug, vagina en schaamlippen. De pijn kan even aanhouden en kan erg heftig zijn.

 • Koorts tijdens de zwangerschap

  Koorts betekent dat je lichaamstemperatuur verhoogd is. We spreken van koorts als je, rectaal gemeten, een temperatuur van 38,0 graden Celsius of hoger hebt.

 • Groeivertraging van de baby tijdens de zwangerschap

  Groeivertraging van de baby tijdens de zwangerschap (intra-uteriene groeiretardatie, IUGR, small for gestational age) wil zeggen dat je baby te klein is voor de zwangerschapsduur. Als je baby bij de geboorte nog steeds te klein is voor de zwangerschapsduur, wordt gesproken over dysmaturiteit.

 • Infectie met streptokokken groep B tijdens de zwangerschap

  Groep B streptokokken zijn bacteriën die bij één op de vijf volwassenen voorkomen. De meeste mensen worden er niet ziek van; er ontstaat geen infectie. Als je groep B streptokokken bij je draagt, kun je deze tijdens de bevalling op je baby overdragen.

 • Vaginale klachten tijdens de zwangerschap

  Tijdens de zwangerschap verandert het ‘milieu’ van de vagina. Er komt meer afscheiding en de kans op infecties is vergroot.

 • Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap

  Tijdens een normale zwangerschap neemt je bloeddruk geleidelijk af, totdat je zo’n twintig weken zwanger bent. Dan wordt de laagste waarde bereikt. Dit wordt de ‘mid-pregnancy-drop’ genoemd. In de tweede helft van de zwangerschap stijgt je bloeddruk weer.

 • Hartkloppingen en kortademigheid tijdens de zwangerschap

  Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van hartkloppingen (palpitaties) en kortademigheid (dyspnoe).

 • Pigmentveranderingen tijdens de zwangerschap

  Eén van de huidveranderingen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden, is verandering van het pigment. Dit kan zich uiten in een bruine, verticale lijn op de buik van het schaambeen tot de navel en in een zwangerschapsmasker (melasma).

 • Jeuk tijdens de zwangerschap

  Eén van de huidveranderingen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden, is een jeukende huid. Behalve een jeukende huid kun je tijdens de zwangerschap ook last krijgen van jeuk in en rondom de vagina.

 • Slapende handen tijdens de zwangerschap

  In de zwangerschap komen slapende of tintelende handen en vingers vaak voor. Deze aandoening wordt het carpaal tunnel syndroom genoemd.

 • Duizeligheid tijdens de zwangerschap

  In de zwangerschap komt duizeligheid regelmatig voor. Dit is meestal niet ernstig en kan voor de baby geen kwaad, maar het kan wel erg vervelend zijn.

 • Moeheid tijdens de zwangerschap

  In de zwangerschap is moeheid een veelvoorkomende klacht.

 • Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

  Een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap is misselijkheid (met of zonder braken). Dit komt voor bij een groot deel van de zwangere vrouwen. Het is niet duidelijk waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de andere niet.

 • Gordelroos (herpes zoster)

  Gordelroos is een huiduitslag veroorzaakt door het waterpokken virus. De medische term voor gordelroos is herpes zoster.

 • Niet flauw zonder zout

  De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag te veel zout binnen. Dat is slecht voor de bloeddruk en bepaalde organen, zoals de nieren. Verse producten bevatten over het algemeen weinig zout, maar kant-en-klare maaltijden, pakjes en zakjes juist veel.

 • Zweren in de mond (mondaften of stomatitis aphthosa)

  Mondaften (ook stomatitis aphthosa of mondzweren genoemd) is de meest voorkomende vorm van stomatitis . Er zijn ontstoken plekken in het mondslijmvlies , die gepaard gaan met verzweringen. Deze uiterst pijnlijke mondzweren genezen meestal vanzelf binnen 10 tot 14 dagen.

 • Ziekte van Bornholm

  De ziekte van Bornholm is een virusziekte die hoofdzakelijk de spieren aantast. In de meeste gevallen is een coxsackievirus de boosdoener, maar soms ook een ECHO-virus (beide behoren tot de enterovirussen).

 • Sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck)

  Sarcoïdose is een ziekte waarvan de oorzaak onbekend is. Een andere naam is de ziekte van Besnier-Boeck. De ziekte leidt tot weefselontstekingen in verschillende organen. Het is een aandoening van het afweersysteem (immuunsysteem) waarbij in de aangetaste organen veel kleine klompjes van ontstekingscellen (granulomen) worden gevormd.

 • Zwachtelen


  Door zwachtelen wordt via het huidoppervlak gecontroleerde druk uitgeoefend op de oppervlakkige bloedvaten. Het bloed wordt daardoor gedwongen via dieper gelegen bloedvaten terug naar het hart te stromen.

 • Zenuwaandoeningen door kanker

  Zenuwaandoeningen kunnen ontstaan doordat kanker indirect het zenuwstelsel beïnvloedt. Dit wordt een paraneoplastisch syndroom genoemd. Hoe kanker op afstand het zenuwstelsel kan aantasten is niet geheel duidelijk.

 • Gezwel van de zwezerik

  De zwezerik ligt achter het borstbeen en is verantwoordelijk voor de productie van speciale witte bloedlichamen, de T-cellen. Deze T-cellen 'leren' in de thymus hoe ze eigen lichaamscellen van lichaamsvreemde stoffen kunnen onderscheiden.

 • Terug naar boven