W

 • Wat komt er kijken bij een nieuwe heup, knie of schouder?

  Wanneer je een nieuwe heup, knie of schouder hebt gekregen, heb je waarschijnlijk veel minder pijn dan voorheen. Hoe lang je na de operatie moet herstellen, verschilt per persoon.

 • Weer aan het werk met een nieuwe heup, knie of schouder

  Als je een prothese hebt gekregen, moet je eerst een tijd herstellen. Misschien wil je al snel weer aan het werk. Maar of dat ook mag, hangt af van je werk, het soort prothese en het verloop van je herstel.

 • Werken met mensen tijdens de overgang

  Met mensen werken is een prachtig beroep of je nou in de zorg, het onderwijs, jeugdhulpverlening of maatschappelijk werk zit. Maar het werk vraagt wel veel van je. Je hebt goede sociale vaardigheden, integriteit, stressbestendigheid, flexibiliteit, empathie en een goede lichamelijke conditie nodig.

 • Witlofmaaltijdsalade met garnaaltjes

  Deze maaltijdsalade bevat heel weinig vet en calorieën. De aardappels kunnen ook zonder afkoelen verwerkt worden zodat de salade lauwwarm geserveerd wordt.

 • Werkstress: oorzaken en aanpak

  Stress kan veroorzaakt worden door veel onderdelen van het werk en de werkomstandigheden. Het is moeilijk om te bepalen hoe belangrijk elk onderdeel daarbij is. Werkomstandigheden, de hoeveelheid werk, tijdsdruk, onregelmatige werktijden, woon-werkverkeer en pesterijen zijn allemaal mogelijke oorzaken van werkstress.

 • Werkhouding en werkplek

  Van een verkeerde werkhouding kun je lichamelijke klachten krijgen. Werknemers melden zich jaarlijks ziek voor enkele dagen tot enkele maanden vanwege lichamelijke klachten.

 • Whiplash en sporten

  De gevolgen van een whiplash kunnen behoorlijk variëren. Sommige mensen hebben weinig tot geen restverschijnselen. Maar er zijn ook mensen met ernstige chronische klachten zoals pijn, duizeligheid, vermoeidheid, bewegingsbeperking van de nek, geheugen- en concentratiestoornissen en emotionele labiliteit.

 • Winterdepressie

  Een winterdepressie is een vorm van depressie. De symptomen ontstaan vooral in de herfst en de winter. In december, januari en februari komt deze stoornis het meest voor.

 • Warming-up

  Begin elke training met een warming-up. Dit maakt het lichaam klaar om optimaal gezond te sporten. Voordelen van een warming-up zijn:

 • Werken met passie

  Mensen die werk doen waar ze goed in zijn en gelukkig zijn met hun baan, hebben passie in hun werk. Werken met passie kan een gevoel van bezieling geven. Dat is niet alleen gunstig voor werknemers, maar ook voor werkgevers.

 • Werken met beeldscherm

  Veel mensen brengen een groot deel van hun werktijd door achter een beeldscherm. Het is belangrijk om hierin een goede balans te vinden en om een goede lichaamshouding aan te nemen.

 • Wees verstandig met tussendoortjes

  Als je geen zwaar lichamelijk werk doet, heeft je lichaam normaal gesproken genoeg aan een ontbijt, lunch en warme maaltijd. Met daarbij voldoende vocht natuurlijk.

 • Wonden

  Een wond is een beschadiging van de huid, onderliggend bindweefsel, bloedvaten, zenuwen of organen. Meestal komt er ook bloed of weefselvocht vrij. De aard en de ernst van wonden is sterk afhankelijk van de plaats, grootte, diepte en verontreiniging.

 • Wiegendood

  Wiegendood is de plotselinge en onverwachte dood van een baby van vaak nog geen jaar oud. Meestal gebeurt dit op een leeftijd tussen twee en zes maanden. Wiegendood wordt ook wel aangeduid als sudden infant death syndrome (SIDS).

 • Wolff-Parkinson-White-syndroom

  Het Wolff-Parkinson-White-syndroom (ofwel WPW-syndroom) is een aangeboren hartritmestoornis. Bij dit syndroom is er een extra verbinding tussen de boezems en de hartkamers. Door deze verbinding kan het hart op hol raken.

 • Waterwratten (Molluscum contagiosum)

  Waterwratten worden veroorzaakt door het molluscum contagiosum-virus. Dit poxvirus is op zich ongevaarlijk, maar wel zeer besmettelijk. De aandoening blijft beperkt tot de huid, het oogbindvlies en de slijmvliezen (inwendige bekledende vliezen).

 • Whiplash

  Een whiplash is een letsel van de nekwervelkolom. ‘Whiplash’ betekent letterlijk 'zweepslag'. Bij een whiplash maakt het hoofd een plotse slingerbeweging ten opzichte van de romp. Dit moet niet verward worden met een ‘zweepslag’ van de spieren: dat is een spierscheuring.

 • Wintersporten

  Bij wintersport denken de meeste mensen aan skiën en snowboarden. Maar er zijn meer wintersporten. Bijvoorbeeld schaatsen, ijshockey, langlaufen, telemarken en curling. Wintersporten hebben gezondheidsvoordelen, maar ook -gevaren.

 • Watersporten

  Er zijn veel sporten die op of in het water worden gedaan. Deze tekst gaat over sporten op het water. Peddelsporten zijn roeien, kanovaren en kajakken. Sporten die gebruik maken van wind zijn zeilen, windsurfen en kitesurfen, en sporten die gebruik maken van snelheid via boot of kabelbaan zijn wakeboarden en waterskiën.

 • Waterpokken

  Waterpokken is een besmettelijke infectieziekte die door het varicella zoster virus wordt veroorzaakt. Deze infectie doet zich meestal voor op kinderleeftijd en wordt gekenmerkt door het verschijnen van ronde, met vocht gevulde blaasjes op de huid.

 • Winterhanden en wintervoeten

  Tijdens het winterseizoen en na blootstelling aan kou krijgen mensen met winterhanden of wintervoeten last van pijnlijke en branderige, rode of paarsblauwe verkleuringen op de vingers of de tenen. Soms doen de verschijnselen zich voor aan de oren, neus of bovenbenen.

 • Wondroos of belroos (erysipelas)

  Wondroos is een infectie van de huid die door bacteriën van de familie streptokokken wordt veroorzaakt. Wondroos staat ook bekend als belroos. De huiduitslag doet zich meestal voor in het gezicht, de armen, benen of romp.

 • Wittevlekcariës (initiële cariës)

  Bij wittevlekcariës zijn afwijkende, witte, kalkachtige vlekken op het tandglazuur aanwezig. Deze vlekken ontstaan als gevolg van door cariës veroorzaakte demineralisatie van de tanden en kiezen.

 • Waternier (hydronefrose)

  Een aantal afwijkingen in de nieren en de urinewegen kunnen leiden tot hydronefrose. Hydronefrose (ook waternier of nierstuwing genoemd) is het opzwellen van een nier door ophoping van urine. Een opgezwollen, gestuwde urineleider wordt hydro-ureter genoemd.

 • Witte bloedcellen

  Witte bloedcellen of leukocyten zijn een groep cellen die zich in het bloed en het lymfeweefsel bevinden en het lichaam moeten beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën, virussen, schimmels enz.

 • Wervelbreuken

  De wervelkolom wordt ook wel ruggengraat genoemd, loopt van schedelbasis tot het bekken en vormt de centrale as van het skelet. De ruggengraat bestaat uit 24 aparte op elkaar gestapelde wervels met kraakbenige wervelschijven ertussen.

 • Terug naar boven