U

 • Uitdroging

  Bij uitdroging verliest het lichaam meer vocht dan het binnenkrijgt. Volwassenen hebben dagelijks 1,5tot 2 liter vocht nodig. Kinderen ongeveer een ¾ liter vanaf 1 jaar. Ditneemt langzaam toe naarmate ze ouder worden.

 • Rugpijn met uitstraling

  Bij rugpijn met uitstraling is er niet alleen sprake van pijn in de rug. Er zit ook een uitstralende pijn in de billen en benen. Die pijn kan tot voorbij de knie aanwezig zijn.

 • Warming-up

  Begin elke training met een warming-up. Dit maakt het lichaam klaar om optimaal gezond te sporten. Voordelen van een warming-up zijn:

 • Uterus bicornis

  Een uterus bicornis is een aangeboren afwijking waarbij de uterus (ofwel baarmoeder) uit twee delen bestaat. Die delen zijn geheel of gedeeltelijk van elkaar gescheiden door een membraan, een soort tussenschot.

 • Urethrameatitis

  Bovenop de eikel ligt een klein mondje, de meatus. Als deze uitmonding van de urinebuis (urethra) ontstoken is, wordt dit een urethrameatitis genoemd. Dit gaat gepaard met irritatie, roodheid en zwelling van de uitmonding van de urinebuis op de eikel.

 • Urethritis of ontsteking van de urinebuis

  Ontsteking van de urinebuis (urethra) door een infectie heet in medische termen urethritis. Urethritis komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Het klinisch beeld van afscheiding, pijn bij het plassen en jeuk bij de uitmonding van de urinebuis is een uiting van een infectie van de urinebuis door meerdere mogelijke verwekkers.

 • Afscheiding uit de tepel

  De borst is opgebouwd uit klierweefsel en vetweefsel. In dit weefsel zitten per borst vijftien tot twintig melkgangen. Deze zijn bedoeld voor de productie van moedermelk. In het oppervlak van de tepel zitten hele kleine openingen waarin de melkkanalen van de borst uitmonden.

 • Drugstest urine

  Drugs zijn in urine vaak langer op te sporen dan in bloed. Hoe lang drugs aantoonbaar zijn, is afhankelijk van het soort drug, van de persoon en van de gebruikte hoeveelheid. Om alcohol op te sporen wordt vaak een bloedonderzoek gedaan.

 • Schouder uit de kom

  De schouder is een complex gewricht. Het is samengesteld uit verschillende botten: het sleutelbeen, opperarmbeen en schouderblad. Een stevig stel spieren en pezen geven de schouder stabiliteit. Een gewrichtskapsel zorgt voor bescherming.

 • Navelbreuk (hernia umbilicalis)

  Een breuk (hernia) is een zwakke plek of scheur in de buikwand. Organen die zich in de buikholte bevinden, kunnen door een breuk naar buiten uitstulpen.
  Bij een navelbreuk is er sprake van een uitstulping in of in de buurt van de navel.

 • Uitzakking van de navelstreng

  Uitzakking van de navelstreng (navelstrengprolaps) is een complicatie die tijdens de bevalling kan optreden. Een gedeelte van de navelstreng ligt onder de baby en komt als eerste in het geboortekanaal.

 • Uitgerekende datum

  De uitgerekende datum is de geschatte datum waarop je kind geboren wordt. Als je weet dat je zwanger bent, kun je de uitgerekende datum bepalen. Gebruik bijvoorbeeld het programma 'Wanneer ben ik uitgerekend?' hiervoor.

 • Blaasextrofie (extrophia vesicae urinaria)

  Extrofie betekent letterlijk: een hol orgaan dat binnenstebuiten is gekeerd. Bij blaasextrofie is dat de blaas; de achterkant van de blaas puilt naar buiten door een opening in de buikwand. Bij pasgeborenen met blaasextrofie ligt de blaas dus gedeeltelijk buiten het lichaam.

 • Verstopte of ondoordringbare urinebuis

  Urine stroomt bij het plassen vanuit de blaas via de urinebuis (urethra) naar buiten. Normaal gesproken is de urinebuis een open doorgang, maar deze doorgang kan ook verstopt zijn en dan kan de urine niet wegstromen.

 • Verdubbeling van de urineleiders

  Verdubbeling van de urineleiders (ureterverdubbeling) is een afwijking waarbij aan elke nier twee (en heel soms zelfs drie) urineleiders ontspringen in plaats van één. Ureterverdubbeling komt voor bij ongeveer één procent van de mensen en kan volledig of onvolledig zijn.

 • Goedaardige gezwellen in de urinebuis

  Goedaardige gezwellen (neoplasma’s) van de urinebuis (urethra) zijn abnormale zwellingen die niet behoren tot de groep van de kankers. Voorbeelden van goedaardige gezwellen in de urinebuis zijn poliepen, papillomen en hemangiomen.

 • Bouw en functie van de urinebuis

  De urinebuis (urethra) is de verbinding tussen de blaas en de buitenwereld. Ze ontspringt aan de onderkant van de blaas en voert de urine vanuit de blaas naar buiten. De urinebuis heeft bij mannen een andere structuur en een gedeeltelijk andere functie dan bij vrouwen.

 • Urachuskanker

  De urachus is een kanaal dat tijdens de embryonale fase wordt gevormd en een verbinding vormt tussen de navelstreng en de blaas. Normaal gesproken verdwijnt de urachus na de geboorte. Bij een bepaalde misvorming van de urachus kan urachuskanker ontstaan.

 • Urachuscyste

  Een urachuscyste is een misvorming van de urachus. Een cyste is een met gas of een min of meer vloeibare stof gevulde holte. Van binnen is de holte bedekt met hetzelfde vliezige weefsel als het weefsel waaruit het zich heeft ontwikkeld.

 • Open urachus

  Een open urachus is een misvorming van de urachus. Een open urachus komt zelden voor. Normaal gesproken blijft de urachus niet open na de geboorte, maar verandert in een strook bindweefsel. Een enkele keer verandert de urachus na de geboorte niet geheel en al in een weefselstrook, maar blijft als een holle buis in verbinding staan met de blaas en/of de navel; er is dan sprake van een open urachus.

 • Aangeboren kleppen in de urinebuis (urethra-kleppen)

  Aangeboren (congenitale) kleppen in de urinebuis komt bij ongeveer 1 op de 8000 jongetjes voor. In de urinenbuis hebben zich klepjes ontwikkeld die de doorstroom van urine belemmeren.

 • CT-scan van de nieren en/of urinewegen

  Bij de diagnostiek van aandoeningen van de nieren en de urinewegen kan een computertomografie (CT-scan) worden uitgevoerd. Bij computertomografie (CT) worden dwarsdoorsneden van het lichaam in beeld gebracht door er van verschillende kanten röntgenstralen op te richten.

 • Uitstulping van de plasbuis (urethradivertikel)

  Een urethradivertikel is een abnormale uitstulping van een deel van de urinebuis. Zo’n divertikel ontwikkelt zich in de wand van de urinebuis, bestaat uit vezelachtig weefsel en heeft dezelfde binnenbekleding als de urinebuis.

 • Stuwing van de urineleider (hydro-ureter)

  Een opgezwollen urineleider (ureter) ontstaat als de urine niet normaal kan afvloeien door een verstopping in de urinewegen. Afhankelijk van de plaats van de verstopping komt de aandoening bij één of beide urineleiders voor.

 • Bloed uit het oor

  Ooruitvloed is afscheiding uit het oor bij een niet meer intact trommelvlies. Deze afscheid kan bestaan uit bloed, de medische term hiervoor is otorragie.

 • Functie van het uitwendige oor

  Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. De oorschelp vangt geluiden op en speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de richting waar het geluid vandaan komt. Via de uitwendige gehoorgang worden geluidsgolven voortgeleid, iets versterkt en vervolgens overgebracht op het trommelvlies, dat daardoor gaat trillen.

 • Terug naar boven