T

 • 8 tips om werk en de overgang beter te combineren

 • Concrete tips over tijd energie en de combinatie overgang en werken met mensen

  Als je met mensen werkt, dan geef je op je werk veel van je tijd, aandacht en energie aan andere mensen. Waarschijnlijk ben je ook een mensen-mens en haal je daar ook energie uit. Toch zie je dat veel vrouwen in de overgang ook andere behoeften krijgen, zoals

 • Voel je weerstand tegen het delen van ervaring?

  Soms zal je weerstand ervaren, als je je ervaring probeert te delen. Dan heb je misschien de neiging om meteen nog harder te gaan “duwen”. Of de ander te overladen met jouw ervaringen. Je voelt dan zelf al wel dat het goedbedoelde advies niet aankomt.

 • Gezond werken tijdens de overgang

  De overgang is een fase in het leven van vrouwen die gemiddeld 7 tot 10 jaar duurt. Mannen hebben trouwens ook een overgang. Zij hebben het geluk dat zij in die fase meestal veel minder klachten hebben.

 • 7 tips om je herstel goed in de gaten te houden

  Met een nieuw gewricht heb je vaak veel minder pijn dan voorheen. Toch is het opletten met een prothese, want voor alle prothesen geldt: ze zijn bijzonder sterk maar niet onbreekbaar. Heb je een nieuwe heup, knie of schouder? Met deze 7 tips houd je je herstel goed in de gaten:

 • Werken met mensen tijdens de overgang

  Met mensen werken is een prachtig beroep of je nou in de zorg, het onderwijs, jeugdhulpverlening of maatschappelijk werk zit. Maar het werk vraagt wel veel van je. Je hebt goede sociale vaardigheden, integriteit, stressbestendigheid, flexibiliteit, empathie en een goede lichamelijke conditie nodig.

 • Zorg voor een basis van vertrouwen om ervaring te delen

  Stel, je vertrouwt iemand niet. Dan neem je ook minder snel iets van ze aan. Het delen van ervaring heeft pas zin, als er sprake is van goed vertrouwen in elkaar. Deskundige Stephen Covey heeft hier dertien hele concrete gedragsregels over beschreven.

 • Zo vind je balans tussen werk en de overgang

  Wat een gezonde balans is, is voor iedereen anders. Wat een goed evenwicht is, verandert ook mee met jou en je situatie. Een balans die past bij jou en met je mee verandert, is belangrijk om werk en de overgang goed te combineren.

 • 6 tips voor balans in de overgang als je met mensen werkt

 • Concrete tips over werktempo en de combinatie overgang en werken met mensen

  Als jij in loondienst of als ondernemer werkt terwijl je in de overgang bent en je hebt last van klachten, dan merk je dat je behoeften anders komen te liggen. Het is dan aan jou om een nieuw, goed werkend evenwicht te vinden.

 • 5 tips om met plezier te werken tot op hoge leeftijd

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Kwaadaardige tumoren van de neus- en keelholte

  De neus-keelholte (nasofarynx) is het gedeelte van de keelholte (farynx) dat boven het zachte gehemelte ligt en uitkomt in de neusholte. Het lager gelegen gedeelte van de nasofarynx gaat over in de mond-keelholte (orofarynx).

 • Kwaadaardige tumor van het mondslijmvlies

  Bij een carcinoom van het mondslijmvlies wordt de binnenbekleding van de wang aangetast door een kwaadaardige tumor (kankergezwel). Dit type tumor komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meer bij ouderen dan bij jonge mensen.

 • 5 tips om goed te eten en te drinken op het werk

  Om je werk goed te doen en jezelf fit te voelen, moet je wel in topconditie zijn en blijven. Goed eten en drinken helpt je daarbij:

 • Tonsillitis

  Bij een tonsillitis (oftewel keelamandelontsteking) zijn de keelamandelen ontstoken en opgezwollen. Een tonsillitis komt het meest voor tussen de leeftijd van 5 en 15 jaar, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen.

 • 7 tips om goed te eten vòòr, tijdens en na je dienst

  Om je werk goed te doen en je fit te voelen, moet je in topconditie zijn en blijven. Let daarom op de volgende zaken, zowel voor, tijdens en na je werk – of het nou ochtend, middag, avond of nacht is.

 • Fit blijven tijdens onregelmatige diensten

  De meeste mensen die in onregelmatige diensten werken, ondervinden daar hinder van. Ze voelen zich bijvoorbeeld niet fit, slapen weinig of hebben maag- en darmklachten. Herkenbaar? Kleine veranderingen in je voeding hebben vaak grote positieve effecten.

 • Tips voor wie onregelmatige diensten werkt

  Probeer met je maaltijden zoveel mogelijk het ritme van je dagdiensten en vrije dagen aan te houden. Als je een gezin hebt, eet dan samen met hen je warme maaltijd. Da's handig en een stuk gezelliger. Tijdens en rond je onregelmatige diensten geldt verder:

 • Tips voor gezond koken

  Veel mensen willen graag gezond of gezonder eten. Gezond eten begint met het maken van de juiste menukeuze. Ook de manier van bereiden is belangrijk. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn en hoeft ook niet veel tijd te kosten.

 • Trainen op hartslag

  De hartslagmeter is niet meer weg te denken bij hardlopers, op de sportschool of op de fiets. Tijdens het trainen kun je je hartslag in de gaten houden met de hartslagmeter. Dat helpt bij het optimaliseren van je training

 • Tennisarm

  Een tennisarm (epicondylitis lateralis) is een peesaandoening. Dit wordt ook 'tenniselleboog' genoemd. Niet alleen door te tennissen kan iemand een tennisarm krijgen.

 • 10 tips voor bewegen en gezondheid

  Meer tips over bewegen op Voedingscentrum.nl www.voedingscentrum.nl Meer tips over bewegen op 30minutenbewegen.nl www.30minutenbewegen.nl/home-ik-wil-bewegen.

 • Talent

  Talent betekent dat je aanleg hebt voor iets. Je bent bijvoorbeeld heel erg goed in tekenen, het leren van talen of omgaan met mensen. Om je talent te benutten moet je veel oefenen en doorzetten.

 • Trainingswetten en principes

  Een definitie van training is ‘het systematisch oefenen van vaardigheden door het toedienen van trainingsprikkels, met als doel de prestatie te verbeteren.

 • Gezond eten op je werk

  Gezonde voeding heeft grote invloed op je fitheid – heel belangrijk als je lang achter het stuur zit. Als het om eten gaat, heeft het leven van een vrachtwagenchauffeur zo zijn beperkingen. Je zit vast aan rij- en rusttijden, de menu's in betaalbare chauffeursrestaurants zijn vaak niet zo gevarieerd en het gezonde aanbod in de shops bij de tankstations valt soms tegen.

 • Doelen stellen om te gaan bewegen

  Mensen stellen vaak vage doelen. Bijvoorbeeld als wens of als goede voornemens. Als je een concreet doel hebt, heb je meer kans om je doel te behalen. 

 • Wees verstandig met tussendoortjes

  Als je geen zwaar lichamelijk werk doet, heeft je lichaam normaal gesproken genoeg aan een ontbijt, lunch en warme maaltijd. Met daarbij voldoende vocht natuurlijk.

 • Torsio testis

  De zaadbal (oftewel testikel, teelbal of testis) wordt omgeven door een vlies. Daarin kan hij gedraaid (getordeerd) raken. In dat geval is er sprake van de aandoening teelbaltorsie oftewel torsio testis.

 • Tracheostomie

  Bij een tracheotomie wordt de luchtpijp (trachea) geopend voor ondersteuning van de ademhaling. Dit is meestal een tijdelijke situatie. Een (nood)tracheotomie is alleen het openen van de luchtpijp, terwijl een -geplande- tracheostomie het openen van de luchtpijp en daarnaast het plaatsen van een buisje is, waardoor kan worden geademd.

 • Tekenbeet

  Een teek is een bruinzwart insect dat 1 tot 3 millimeter groot is en lijkt op een spin. Teken komen vooral voor in bosrijke gebieden. Ze voeden zich met bloed dat ze opzuigen via een beet in de huid. Zodra ze zich hebben volgezogen, vallen ze meestal vanzelf van het lichaam af.

 • Verstopping van de traanwegen

  Tranende ogen worden vaak veroorzaakt door een verstopping van de traanwegen. Het is een aandoening die bij veel mensen op oudere leeftijd voorkomt.

 • Zenuwschade door medicijnen, straling en toxische stoffen

  Zenuwschade (polyneuropathie) is een aandoening van het perifere zenuwstelsel waarbij meerdere zenuwen verspreid over het hele lichaam zijn aangedaan. Medicijnen, straling (zoals radiotherapie) en toxische stoffen (zoals alcohol) kunnen de oorzaak zijn van deze zenuwschade.

 • Myelitis transversa

  Myelitis transversa is een acute ontsteking van een deel van het ruggenmerg. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen. Myelitis transversa is niet erfelijk. De aandoening is erg zeldzaam.

 • Tips voor de combinatie van werken en de overgang

  Als jij werkt terwijl je in de overgang bent en je hebt last van klachten, dan merk je dat je behoeften anders komen te liggen. Het is dan aan jou om een nieuw, goed werkend evenwicht te vinden.

 • Goedaardige tumoren van de vulva

  Goedaardige tumoren (ofwel goedaardige neoplasma's) van de vulva zijn gezwellen van de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw. Ze bezitten geen kwaadaardige kenmerken. Er is dus geen sprake van kanker.

 • Tardieve dyskinesie

  Tardieve dyskinesie is een neurologische bewegingsstoornis. ‘Tardief’ betekent ‘laat optredend’. De aandoening is te herkennen aan herhaalde, doelloze en onwillekeurige bewegingen, vooral rond de mond.

 • Tremor

  Onwillekeurige trillingen komen bij ieder mens in zeer geringe mate en ongemerkt voor. Deze normaal aanwezige trillingen heten fysiologische tremor. Deze trillingen zijn bijvoorbeeld zichtbaar bij het vooruit steken van de handen.

 • Torsie eileider door een appendix vesiculosa

  De appendix vesiculosa is een met vocht gevulde cyste die zich nabij het uiteinde van de eileiders bij de eierstokken kan bevinden. Door deze cyste kan de eileider om zijn as draaien. Dit leidt tot plotselinge, hevige pijnklachten.

 • Torsie van de eierstok, steel en eileider

  De eierstokken (ovaria) behoren tot de vrouwelijke voortplantingsorganen. Hun belangrijkste functie is de vorming van eicellen (ova) en afgifte van vrouwelijke geslachtshormonen. De eierstokken zitten aan de baarmoeder vast via verschillende structuren, ligamenten genaamd.

 • Structuur en functie van de talg- en zweetklieren

  Een klier is een groep cellen in het lichaam die stoffen afscheiden in het gebied waar ze zich bevinden. Huidklieren bevinden zich in de lederhuid, dit is de diepere huidlaag onder de opperhuid. De huid bevat twee typen klieren: de zweetklier en de talgklier.

 • Tips om de borstvoeding te laten slagen

  Als alles goed gaat met moeder en kind wordt de baby direct na de bevalling bloot bij de moeder op de blote borst gelegd. Er is dan huid-op-huidcontact tussen moeder en kind. Zo kan iedereen even bijkomen van de bevalling en worden de aangeboren reflexen bij de baby zo goed mogelijk geprikkeld.

 • Afscheiding uit de tepel

  De borst is opgebouwd uit klierweefsel en vetweefsel. In dit weefsel zitten per borst vijftien tot twintig melkgangen. Deze zijn bedoeld voor de productie van moedermelk. In het oppervlak van de tepel zitten hele kleine openingen waarin de melkkanalen van de borst uitmonden.

 • Tips om de borstvoeding te stimuleren

  Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen  www.nvlborstvoeding.nl/node/63

 • Chronische tonsillitis

  Chronische tonsillitis is een hardnekkige en langdurige ontsteking van de keelamandelen. Van terugkerende of chronische tonsillitis is sprake als er vijf of meer perioden van acute tonsillitis per jaar zijn met symptomen gedurende ten minste één jaar.

 • Eerste tandjes

  De periode van tanden krijgen begint als de tandjes door het tandvlees komen. Alle baby's moeten door deze periode heen, maar ze reageren er niet allemaal hetzelfde op. Sommige kinderen hebben er helemaal geen last van, maar veel kinderen ervaren op zijn minst enig ongemak wanneer de tanden doorkomen.

 • Kwaadaardige tumoren van de neus en de neusbijholten

  De neusbijholten (sinussen) zijn met lucht gevulde holten in de botten van het gezicht. Ze zijn bekleed met hetzelfde zachte weefsel (een slijmvlieslaag) dat ook aan de binnenkant van de neusholte zit.

 • Kwaadaardige tumoren van de mond-keelholte

  De mondkeelholte (orofarynx) is dat gedeelte van de keelholte (farynx) dat achterin de mond ligt. In de orofarynx zitten ook de keelamandelen. Wanneer ergens in dit gebied een tumor (gezwel) ontstaat, spreken we van keelkanker.

 • Ingetrokken tepel

  Ingetrokken of vlakke tepels komen voor bij een op de tien vrouwen, maar ze komen ook voor bij mannen. Hierbij wijzen de tepels niet vooruit, maar bevinden ze zich in de borst. De tepel is naar binnen gevouwen of wordt naar binnen getrokken.

 • Theatrale persoonlijkheidsstoornis

  Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebben buitensporige emotionele uitbarstingen. Met hun licht ontvlambare gedrag proberen ze de aandacht te trekken, maar zij zijn zich daar zelf niet altijd van bewust.

 • Tendovaginitis

  Een pees is een band van sterke vezels die een spier met een bot verbindt. Pezen lopen door een soort tunnel, de peesschede. De peesschede is met een vlies omhuld. Dat vlies kan ontstoken raken. Dat heet tendovaginitis of peesschede-ontsteking.

 • Teelbal

  De teelballen zijn de twee ovale mannelijke voortplantingsklieren die zich bevinden in het scrotum (balzak). Dit heeft twee functies, namelijk het beschermen van de teelballen en de regulatie van de temperatuur.

 • Gezond toiletgedrag

  Een goede toiletgang kan veel bijdragen aan het goed functioneren van de blaas en de darm, en daardoor aan een goede gezondheid en welbevinden. Het is van groot belang altijd de tijd te nemen om naar het toilet te gaan.

 • Aandoeningen van de tricuspidalisklep

  De tricuspidalisklep is een van de vier hartkleppen. Deze klep bevindt zich tussen de rechterboezem (het rechteratrium) en de rechterkamer (de rechterventrikel). De functie van de klep is ervoor te zorgen dat het bloed alleen vanuit de rechterboezem naar de rechterkamer kan stromen en niet andersom.

 • Tendinopathie van de hamstrings

  Hamstrings zijn de grote spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Ze worden ook wel achterdijbeenspieren genoemd. Hamstringklachten worden vaak veroorzaakt door een peesaandoening die tendinopathie heet.

 • Tendinopathie van de hamstrings

  Hamstrings zijn de grote spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Ze worden ook wel achterdijbeenspieren genoemd.

  Hamstringklachten worden vaak veroorzaakt door een peesaandoening die tendinopathie heet.

 • Vitamine D-tekort

  Van alle 65-plussers heeft zeventig procent een vitamine D-tekort. Bij ouderen in verzorgings- of verpleeghuizen is dit percentage nog hoger. Ook mensen met een donkere huidskleur en vrouwen die een sluier dragen, hebben een grotere kans op een vitamine D-tekort.

 • Tekort aan testosteron bij de man

  Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Het is verantwoordelijk voor de mannelijke geslachtskenmerken en wordt voornamelijk aangemaakt in de zaadballen. Als de zaadballen van de man zich onvoldoende ontwikkelen, ontstaat er een tekort aan testosteron.

 • Te veel testosteron bij de man

  Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Het is verantwoordelijk voor de mannelijke geslachtskenmerken en wordt voornamelijk aangemaakt in de zaadballen. De werking van de zaadballen wordt geregeld door de hypofyse.

 • Tetanus

  Tetanus of kaakklem is een infectieziekte. Deze wordt door de bacterie Clostridium tetani veroorzaakt.

  Deze bacterie kan jarenlang in rusttoestand overleven. Bijvoorbeeld in het maag-darmkanaal van mensen en dieren.

 • Vitamine B6-tekort

  Vitamine B6 is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd.

 • Vitamine B1-tekort

  Vitamine B1 is een essentiële vitamine. Ons lichaam kan geen essentiële vitamines maken, we moeten ze dus via de voeding binnenkrijgen.  Vitamine B1 behoort tot het vitamine B-complex.

 • Vitamine K-tekort

  Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. We krijgen vitamine K binnen via de voeding, bijvoorbeeld uit melkproducten, vlees, eieren en bladgroenten. Vitamine K wordt daarnaast door onze darmbacteriën gemaakt.

 • Vitamine A-tekort

  Vitamine A is een essentiële vitamine. Ons lichaam kan geen essentiële vitamines maken, dus we moeten ze via de voeding binnenkrijgen. Vitamine A zit van nature alleen in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en ei.

 • Vitamine C-tekort

  Vitamine C is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen.  Vitamine C (ascorbinezuur) is een vitamine die in water oplosbaar is.

 • Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)

  Kalium is een mineraal. In bijna alle voedingsproducten zit kalium. Het zit vooral in fruit en groenten, aardappelen, vlees, brood en melkproducten.

  Dieetzout bevat vaak kalium in plaats van natrium.

 • Turnen

  Turnen (toestelturnen) is een individuele sport op diverse toestellen. Gymnastiek en turnen worden vaak als synoniemen gebruikt. Toch zijn ze niet hetzelfde. Gymnastiek is een verzamelnaam voor turnen, trampolinespringen, acrogymnastiek, sports aerobics en ritmische sportgymnastiek.

 • Stollingsstoornissen tijdens de zwangerschap

  Stollingsstoornissen (afwijkingen in de bloedstolling) kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap. Het bloed kan te veel stollen en leiden tot trombose of juist te weinig stollen en leiden tot een verhoogde bloedingsneiging.

 • Thyreotoxische crisis

  Een thyreotoxische crisis of thyreotoxische storm is een zeldzame, levensbedreigende complicatie van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie).

 • Vitamine B12-tekort

  Vitamine B12 zit in vlees-, vis- en zuivelproducten. In plantaardige producten zit geen vitamine B12. Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd.  In het laatste deel van de dunne darm wordt vitamine B12 uit de voeding gehaald en opgenomen in het bloed.

 • Complicatie van transfusies

  Bij een bloedtransfusie kunnen de volgende complicaties voorkomen:

 • Bandenpijn tijdens de zwangerschap

  Bandenpijn is een zeurderige of stekende pijn aan de zijkant van de buik, in de liezen of ter hoogte van het schaambot. Soms trekt de pijn door tot in de onderrug, vagina en schaamlippen. De pijn kan even aanhouden en kan erg heftig zijn.

 • Koorts tijdens de zwangerschap

  Koorts betekent dat je lichaamstemperatuur verhoogd is. We spreken van koorts als je, rectaal gemeten, een temperatuur van 38,0 graden Celsius of hoger hebt.

 • Kunstmatig toegediende voeding

  Goede voeding is belangrijk. Als u niet of onvoldoende kunt, mag of wilt eten, kan sondevoeding of parenterale voeding een uitkomst zijn. Door de voeding op een andere manier in het lichaam te brengen, worden de reserves van uw lichaam minder aangesproken, kunt u beter weerstand bieden aan infecties, kunnen wonden beter genezen en kan uw gewicht stabiel blijven of eventueel (weer) toenemen.

 • Overmatig vaginaal bloedverlies tijdens en/of na de bevalling

  Tijdens een bevalling verlies je bloed, meestal is dat zo’n 500-800 milliliter. Als je 1000 milliliter (één liter) of meer bloed verliest, is er sprake van overmatig vaginaal bloedverlies na de bevalling.

 • Groeivertraging van de baby tijdens de zwangerschap

  Groeivertraging van de baby tijdens de zwangerschap (intra-uteriene groeiretardatie, IUGR, small for gestational age) wil zeggen dat je baby te klein is voor de zwangerschapsduur. Als je baby bij de geboorte nog steeds te klein is voor de zwangerschapsduur, wordt gesproken over dysmaturiteit.

 • Megacolon en toxisch megacolon

  De dikke darm, ook wel colon genoemd, is het laatste stuk van het spijsverteringskanaal. Hier worden aan de voedselbrij water en zouten onttrokken, waardoor ontlasting indikt. Afvalstoffen verlaten hierna met de ontlasting het lichaam.

 • Infectie met streptokokken groep B tijdens de zwangerschap

  Groep B streptokokken zijn bacteriën die bij één op de vijf volwassenen voorkomen. De meeste mensen worden er niet ziek van; er ontstaat geen infectie. Als je groep B streptokokken bij je draagt, kun je deze tijdens de bevalling op je baby overdragen.

 • Mesenteriale trombose

  Trombose is het ontstaan van een bloedstolsel in een bloedvat. De mesenteriale bloedvaten zijn de aders en slagaders die de darmen van bloed voorzien, zowel de dunne als de dikke darm. Zowel in een slagader als in een ader kan trombose ontstaan.

 • Tillen en dragen

  Tillen is het met de handen verplaatsen van een last zonder dat de tiller zich lopend verplaatst. Factoren die een rol spelen bij de belasting van het lichaam door tillen zijn het gewicht van de te tillen last, de beginpositie van de last, de tilafstand, de tilfrequentie en vooral de tilhouding.

 • Middelen om de weeën te remmen

  Weeënremmende middelen worden meestal toegepast om een dreigende vroeggeboorte uit te stellen. Vroeggeboorte (preterme bevalling) is de geboorte van de baby vóór 37 voldragen zwangerschapsweken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie).

 • Te veel vruchtwater

  Tijdens de zwangerschap ligt je baby veilig omgeven door vruchtwater en vliezen. Aan het eind van de zwangerschap heb je zo’n 1,5 liter vruchtwater. Als je ongeveer een kwart of meer vruchtwater meer hebt dan normaal, is er sprake van te veel vruchtwater (polyhydramion).

 • Te weinig vruchtwater

  Tijdens de zwangerschap ligt je baby veilig omgeven door vruchtwater en vliezen. Aan het eind van de zwangerschap heb je zo’n 1,5 liter vruchtwater. Als je minder vruchtwater hebt dan normaal, is er sprake van oligohydramion (te weinig vruchtwater).

 • Vaginale klachten tijdens de zwangerschap

  Tijdens de zwangerschap verandert het ‘milieu’ van de vagina. Er komt meer afscheiding en de kans op infecties is vergroot.

 • Tepelkloven

  Een tepelkloof (ragade, fissuur) is een pijnlijke beschadiging van je tepel of tepelhof.

 • Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap

  Tijdens een normale zwangerschap neemt je bloeddruk geleidelijk af, totdat je zo’n twintig weken zwanger bent. Dan wordt de laagste waarde bereikt. Dit wordt de ‘mid-pregnancy-drop’ genoemd. In de tweede helft van de zwangerschap stijgt je bloeddruk weer.

 • Hartkloppingen en kortademigheid tijdens de zwangerschap

  Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van hartkloppingen (palpitaties) en kortademigheid (dyspnoe).

 • Pigmentveranderingen tijdens de zwangerschap

  Eén van de huidveranderingen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden, is verandering van het pigment. Dit kan zich uiten in een bruine, verticale lijn op de buik van het schaambeen tot de navel en in een zwangerschapsmasker (melasma).

 • Jeuk tijdens de zwangerschap

  Eén van de huidveranderingen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden, is een jeukende huid. Behalve een jeukende huid kun je tijdens de zwangerschap ook last krijgen van jeuk in en rondom de vagina.

 • Slapende handen tijdens de zwangerschap

  In de zwangerschap komen slapende of tintelende handen en vingers vaak voor. Deze aandoening wordt het carpaal tunnel syndroom genoemd.

 • Duizeligheid tijdens de zwangerschap

  In de zwangerschap komt duizeligheid regelmatig voor. Dit is meestal niet ernstig en kan voor de baby geen kwaad, maar het kan wel erg vervelend zijn.

 • Moeheid tijdens de zwangerschap

  In de zwangerschap is moeheid een veelvoorkomende klacht.

 • Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

  Een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap is misselijkheid (met of zonder braken). Dit komt voor bij een groot deel van de zwangere vrouwen. Het is niet duidelijk waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de andere niet.

 • Tandwortelabces met fistelvorming

  Een plaatselijke pusophoping in het weefsel rond de tandwortel (het periapicale weefsel) wordt een tandwortelabces of periapicaal abces genoemd. Mettertijd kan zich bij zo’n abces een fistel (abnormale verbinding) naar het tandvleesoppervlak vormen, waardoor het pus wegvloeit.

 • Tienermoeders

  Een tienermoeder is een meisje dat voor haar 20e haar eerste kind heeft gekregen. Nederland is één van de landen met het kleinste aantal tienermoeders ter wereld. Dit komt voornamelijk doordat er veel aandacht wordt besteed aan goede voorlichting en doordat er voorbehoedsmiddelen beschikbaar zijn.

 • Kwaadaardige tumoren van de slokdarm (slokdarmkanker)

  Een kwaadaardige tumor is een gezwel met daarin abnormale weefselgroei, kortom: kanker. Kwaadaardige tumoren kunnen doorgroeien in omringende weefsels en deze vernietigen. De kanker kan zich ook verspreiden naar andere plaatsen en organen in het lichaam (uitzaaiingen of metastasen) en is dan vaak moeilijker te behandelen.

 • Tatoeages

  Bij een tatoeage worden met een naald kleurpigmenten in de huid gebracht. Samen vormen deze pigmenten een tekening, symbool, tekst of lijntje (bij permanente make-up). Het woord tatoeage komt van het Tahitiaanse woord ‘tatau’ dat ‘merken’ betekent.

 • Maandverband en tampons

  Tijdens je ongesteldheid wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Via je vagina verlies je bloed, vocht en stukjes weefsel, soms ook stolseltjes. Om te voorkomen dat je kleding en je bed vies worden, kun je maandverband of tampons gebruiken.

 • Slokdarmontsteking door terugvloeiing van maagzuur (refluxoesofagitis)

  De slokdarm (oesofagus) is de buis die de mond met de maag verbindt. Refluxoesofagitis is een aandoening die zich voordoet wanneer het normaal in de maag aanwezige zuur terugvloeit naar de slokdarm. Doordat het zuur het onderste deel van de slokdarm irriteert, ontstaat een ontsteking (oesofagitis = slokdarmontsteking).

 • Aandoeningen van het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht)

  Het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) is de verbinding tussen het kaakbeen (onderkaak) en de rest van de schedel. Tijdens kauwen of spreken houdt het gewricht het kaakbeen bij zijn bewegingen vast.

 • Achtergebleven wortel van een tand of kies

  Van een achterbleven wortel (radix relicta) van een tand of kies wordt gesproken wanneer de wortel van een gebitselement in het bot blijft zitten nadat de rest van het gebitselement verloren is gegaan.

 • Chronische tandvleesontsteking (gingivitis)

  Aanhoudende ontsteking van het tandvlees wordt chronische gingivitis genoemd. Gewoonlijk is chronische gingivitis het gevolg van een hardnekkige bacteriële infectie van het tandvlees.

 • Acute tandvleesontsteking (gingivitis)

  Een ontsteking van het tandvlees wordt gingivitis genoemd. Acute gingivitis is gewoonlijk het gevolg van een ernstige bacteriële infectie van het tandvlees. Acute necrotiserende ulcererende gingivitis is een ernstige vorm van gingivitis, waarbij het tandvlees pijnlijke zweren met pusvorming vertoont.

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Aanslag op tanden en kiezen

  Tandaanslag is meestal tandplaque of tandsteen (calculus) op het oppervlak of in het gat van een tand of kies. Tandplaque is een ophoping van bacteriën, eiwitten en voedselresten. Deze ophoping is een langzaam proces, dat veel tijd in beslag neemt.

 • Verkleuring van tanden en kiezen

  De natuurlijke kleur van tanden en kiezen kan variëren van verschillende tinten wit tot gelig. Verkleuring van tanden en kiezen vindt plaats als bepaalde kleurstoffen op het tandoppervlak achterblijven.

 • Leukoplakie en andere afwijkingen van het mondepitheel en de tong

  Leukoplakie is een aandoening van de mond die precancereus is, wat wil zeggen dat deze aan kanker voorafgaat. Leukoplakie wordt gekenmerkt door het opkomen van een hardnekkige wittige plek, die niet kan worden afgeschraapt.

 • Terminale nierinsufficiëntie

  Terminale nierinsufficiëntie is het laatste stadium van nierinsufficiëntie als gevolg van een aandoening van de nieren. Terminale nierinsufficiëntie betekent dat de nieren niet langer in staat zijn zodanig te functioneren dat iemand normaal kan leven.

 • Veel gestelde vragen aan de tandarts

  Ik heb een nieuwe tandarts. Terwijl ik vroeger nooit tandsteen had, moet ik nu ineens 3 keer per jaar naar de mondhygiëniste om tandsteen te laten verwijderen, hoe kan dat zomaar ineens? Soms verwijdert een tandarts tijdens de controle zelf het tandsteen met een haakje zonder dat de patiënt dat in de gaten heeft.

 • De functies van de tong

  De tong is het orgaan dat de belangrijkste rol speelt bij het gewaarworden van smaak. De bovenkant van de tong is bedekt met minuscule uitstulpingen (papillen). Met een deel van deze uitsteeksels of papillae kunnen wij proeven, terwijl we met andere, die met speciale zenuwen zijn verbonden, de structuur van het voedsel kunnen bepalen.

 • Schimmel in de liesstreek (Tinea cruris)

  Tinea cruris is een schimmelinfectie van de lies- en dijstreek.

 • Tertiaire syfilis: neurosyfilis

  Twee tot vier jaar na besmetting met Treponema Pallidum, kan tertiaire orgaansyfilis ontstaan. De meest bekende vormen hiervan zijn neurosyfilis en cardiovasculaire syfilis.

  Enkele jaren na besmetting kunnen, als de aandoening niet is behandeld, knobbelige of zwerende afwijkingen in de huid, slijmvliezen, botten en vrijwel elk inwendig orgaan, de zogenaamde gummata.

 • Tuberculose van botten en gewrichten

  Tuberculose is een infectie die wordt veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie komt gewoonlijk met de ingeademde lucht het lichaam binnen en kan zich vanuit de longen verspreiden naar andere delen van het lichaam.

 • Tuberculose van de lymfeklieren

  Bij tuberculose van de lymfeklieren zijn de lymfeklieren met de tuberkelbacil geïnfecteerd. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. De tuberkelbacterie wordt via de lucht verspreid.

 • Arbeidsuitval: rollen en taken

  In onderstaand overzicht wordt weergegeven welke rol werkgevers, werknemers en medici en paramedici spelen bij arbeidsverzuim. De genoemde rollen zijn over het algemeen afhankelijk van afspraken die tussen de betrokkenen worden gemaakt.

 • Rollen en taken van medici, werkgever en werknemer bij arbeidsverzuim

  In onderstaand overzicht wordt weergegeven welke rol werkgevers, werknemers en medici en paramedici spelen bij arbeidsverzuim. De genoemde rollen zijn over het algemeen afhankelijk van afspraken die tussen de betrokkenen worden gemaakt.

 • Doorprikken van het trommelvlies

  Doorprikken van het trommelvlies wordt ook wel paracentese of myringotomie genoemd. Bij deze ingreep wordt er een sneetje gemaakt in het trommelvlies waardoor vocht uit het middenoor via de uitwendige gehoorgang kan afvloeien.

 • Tussentijds bloedverlies

  Een normale menstruatiecyclus heeft een duur van 21 tot 42 dagen. Het bloedverlies tijdens de menstruatie duurt meestal niet korter dan een dag en niet langer dan zeven dagen. De hoeveelheid bloedverlies wisselt en is gemiddeld ongeveer vijftig milliliter.

 • Bulleuze ontsteking van het trommelvlies

  Een bulleuze ontsteking van het trommelvlies (bulleuze myringitis of myringitis bullosa) is een ontsteking van het trommelvlies die gepaard gaat met kleine met vocht gevulde blaasjes op het oppervlak van het trommelvlies.

 • Acute ontsteking van het trommelvlies

  Een acute ontsteking van het trommelvlies wordt acute tympanitis of acute myringitis genoemd. Deze gaat meestal gepaard met een ontsteking van de bekleding van de uitwendige gehoorgang. De uitwendige gehoorgang is een deel van het uitwendige oor dat van de uitwendige opening van het oor naar het trommelvlies loopt.

 • Tympanosclerose

  Tympanosclerose is een aandoening waarbij het trommelvlies en de celwand van het middenoor steeds harder en stijver wordt als gevolg van de afzetting van een materiaal dat hyaline wordt genoemd. Mettertijd vindt kalkafzetting op deze gebieden plaats, waardoor het trommelvlies hard wordt en de beweeglijkheid afneemt.

 • Terug naar boven