T

 • Tonsillitis

  Bij een tonsillitis (oftewel keelamandelontsteking) zijn de keelamandelen ontstoken en opgezwollen. Een tonsillitis komt het meest voor tussen de leeftijd van 5 en 15 jaar, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen.

 • Tips voor wie onregelmatige diensten werkt

  Probeer met je maaltijden zoveel mogelijk het ritme van je dagdiensten en vrije dagen aan te houden. Als je een gezin hebt, eet dan samen met hen je warme maaltijd. Da's handig en een stuk gezelliger. Tijdens en rond je onregelmatige diensten geldt verder:

 • Tips voor gezond koken

  Veel mensen willen graag gezond of gezonder eten. Gezond eten begint met het maken van de juiste menukeuze. Ook de manier van bereiden is belangrijk. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn en hoeft ook niet veel tijd te kosten.

 • Trainen op hartslag

  De hartslagmeter is niet meer weg te denken bij hardlopers, op de sportschool of op de fiets. Tijdens het trainen kun je je hartslag in de gaten houden met de hartslagmeter. Dat helpt bij het optimaliseren van je training

 • Tennisarm

  Een tennisarm (epicondylitis lateralis) is een peesaandoening. Dit wordt ook 'tenniselleboog' genoemd. Niet alleen door te tennissen kan iemand een tennisarm krijgen.

 • Talent

  Talent betekent dat je aanleg hebt voor iets. Je bent bijvoorbeeld heel erg goed in tekenen, het leren van talen of omgaan met mensen. Om je talent te benutten moet je veel oefenen en doorzetten.

 • Trainingswetten en principes

  Een definitie van training is ‘het systematisch oefenen van vaardigheden door het toedienen van trainingsprikkels, met als doel de prestatie te verbeteren.

 • Torsio testis

  De zaadbal (oftewel testikel, teelbal of testis) wordt omgeven door een vlies. Daarin kan hij gedraaid (getordeerd) raken. In dat geval is er sprake van de aandoening teelbaltorsie oftewel torsio testis.

 • Tracheostomie

  Bij een tracheotomie wordt de luchtpijp (trachea) geopend voor ondersteuning van de ademhaling. Dit is meestal een tijdelijke situatie. Een (nood)tracheotomie is alleen het openen van de luchtpijp, terwijl een -geplande- tracheostomie het openen van de luchtpijp en daarnaast het plaatsen van een buisje is, waardoor kan worden geademd.

 • Tekenbeet

  Een teek is een bruinzwart insect dat 1 tot 3 millimeter groot is en lijkt op een spin. Teken komen vooral voor in bosrijke gebieden. Ze voeden zich met bloed dat ze opzuigen via een beet in de huid. Zodra ze zich hebben volgezogen, vallen ze meestal vanzelf van het lichaam af.

 • Tips voor de combinatie van werken en de overgang

  Als jij werkt terwijl je in de overgang bent en je hebt last van klachten, dan merk je dat je behoeften anders komen te liggen. Het is dan aan jou om een nieuw, goed werkend evenwicht te vinden.

 • Tardieve dyskinesie

  Tardieve dyskinesie is een neurologische bewegingsstoornis. ‘Tardief’ betekent ‘laat optredend’. De aandoening is te herkennen aan herhaalde, doelloze en onwillekeurige bewegingen, vooral rond de mond.

 • Tremor

  Onwillekeurige trillingen komen bij ieder mens in zeer geringe mate en ongemerkt voor. Deze normaal aanwezige trillingen heten fysiologische tremor. Deze trillingen zijn bijvoorbeeld zichtbaar bij het vooruit steken van de handen.

 • Torsie eileider door een appendix vesiculosa

  De appendix vesiculosa is een met vocht gevulde cyste die zich nabij het uiteinde van de eileiders bij de eierstokken kan bevinden. Door deze cyste kan de eileider om zijn as draaien. Dit leidt tot plotselinge, hevige pijnklachten.

 • Torsie van de eierstok, steel en eileider

  De eierstokken (ovaria) behoren tot de vrouwelijke voortplantingsorganen. Hun belangrijkste functie is de vorming van eicellen (ova) en afgifte van vrouwelijke geslachtshormonen. De eierstokken zitten aan de baarmoeder vast via verschillende structuren, ligamenten genaamd.

 • Tips om de borstvoeding te laten slagen

  Als alles goed gaat met moeder en kind wordt de baby direct na de bevalling bloot bij de moeder op de blote borst gelegd. Er is dan huid-op-huidcontact tussen moeder en kind. Zo kan iedereen even bijkomen van de bevalling en worden de aangeboren reflexen bij de baby zo goed mogelijk geprikkeld.

 • Tips om de borstvoeding te stimuleren

  Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen  www.nvlborstvoeding.nl/node/63

 • Theatrale persoonlijkheidsstoornis

  Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebben buitensporige emotionele uitbarstingen. Met hun licht ontvlambare gedrag proberen ze de aandacht te trekken, maar zij zijn zich daar zelf niet altijd van bewust.

 • Teelbal

  De teelballen zijn de twee ovale mannelijke voortplantingsklieren die zich bevinden in het scrotum (balzak). Dit heeft twee functies, namelijk het beschermen van de teelballen en de regulatie van de temperatuur.

 • Tendovaginitis

  Een pees is een band van sterke vezels die een spier met een bot verbindt. Pezen lopen door een soort tunnel, de peesschede. De peesschede is met een vlies omhuld. Dat vlies kan ontstoken raken. Dat heet tendovaginitis of peesschede-ontsteking.

 • Tendinopathie van de hamstrings

  Hamstrings zijn de grote spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Ze worden ook wel achterdijbeenspieren genoemd.

  Hamstringklachten worden vaak veroorzaakt door een peesaandoening die tendinopathie heet.

 • Tendinopathie van de hamstrings

  Hamstrings zijn de grote spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Ze worden ook wel achterdijbeenspieren genoemd. Hamstringklachten worden vaak veroorzaakt door een peesaandoening die tendinopathie heet.

 • Tekort aan testosteron bij de man

  Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Het is verantwoordelijk voor de mannelijke geslachtskenmerken en wordt voornamelijk aangemaakt in de zaadballen. Als de zaadballen van de man zich onvoldoende ontwikkelen, ontstaat er een tekort aan testosteron.

 • Te veel testosteron bij de man

  Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Het is verantwoordelijk voor de mannelijke geslachtskenmerken en wordt voornamelijk aangemaakt in de zaadballen. De werking van de zaadballen wordt geregeld door de hypofyse.

 • Tetanus

  Tetanus of kaakklem is een infectieziekte. Deze wordt door de bacterie Clostridium tetani veroorzaakt.

  Deze bacterie kan jarenlang in rusttoestand overleven. Bijvoorbeeld in het maag-darmkanaal van mensen en dieren.

 • Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)

  Kalium is een mineraal. In bijna alle voedingsproducten zit kalium. Het zit vooral in fruit en groenten, aardappelen, vlees, brood en melkproducten.

  Dieetzout bevat vaak kalium in plaats van natrium.

 • Turnen

  Turnen (toestelturnen) is een individuele sport op diverse toestellen. Gymnastiek en turnen worden vaak als synoniemen gebruikt. Toch zijn ze niet hetzelfde. Gymnastiek is een verzamelnaam voor turnen, trampolinespringen, acrogymnastiek, sports aerobics en ritmische sportgymnastiek.

 • Thyreotoxische crisis

  Een thyreotoxische crisis of thyreotoxische storm is een zeldzame, levensbedreigende complicatie van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie).

 • Tillen en dragen

  Tillen is het met de handen verplaatsen van een last zonder dat de tiller zich lopend verplaatst. Factoren die een rol spelen bij de belasting van het lichaam door tillen zijn het gewicht van de te tillen last, de beginpositie van de last, de tilafstand, de tilfrequentie en vooral de tilhouding.

 • Te veel vruchtwater

  Tijdens de zwangerschap ligt je baby veilig omgeven door vruchtwater en vliezen. Aan het eind van de zwangerschap heb je zo’n 1,5 liter vruchtwater. Als je ongeveer een kwart of meer vruchtwater meer hebt dan normaal, is er sprake van te veel vruchtwater (polyhydramion).

 • Te weinig vruchtwater

  Tijdens de zwangerschap ligt je baby veilig omgeven door vruchtwater en vliezen. Aan het eind van de zwangerschap heb je zo’n 1,5 liter vruchtwater. Als je minder vruchtwater hebt dan normaal, is er sprake van oligohydramion (te weinig vruchtwater).

 • Tepelkloven

  Een tepelkloof (ragade, fissuur) is een pijnlijke beschadiging van je tepel of tepelhof.

 • Tandwortelabces met fistelvorming

  Een plaatselijke pusophoping in het weefsel rond de tandwortel (het periapicale weefsel) wordt een tandwortelabces of periapicaal abces genoemd. Mettertijd kan zich bij zo’n abces een fistel (abnormale verbinding) naar het tandvleesoppervlak vormen, waardoor het pus wegvloeit.

 • Tienermoeders

  Een tienermoeder is een meisje dat voor haar 20e haar eerste kind heeft gekregen. Nederland is één van de landen met het kleinste aantal tienermoeders ter wereld. Dit komt voornamelijk doordat er veel aandacht wordt besteed aan goede voorlichting en doordat er voorbehoedsmiddelen beschikbaar zijn.

 • Tatoeages

  Bij een tatoeage worden met een naald kleurpigmenten in de huid gebracht. Samen vormen deze pigmenten een tekening, symbool, tekst of lijntje (bij permanente make-up). Het woord tatoeage komt van het Tahitiaanse woord ‘tatau’ dat ‘merken’ betekent.

 • Terminale nierinsufficiëntie

  Terminale nierinsufficiëntie is het laatste stadium van nierinsufficiëntie als gevolg van een aandoening van de nieren. Terminale nierinsufficiëntie betekent dat de nieren niet langer in staat zijn zodanig te functioneren dat iemand normaal kan leven.

 • Tertiaire syfilis: neurosyfilis

  Twee tot vier jaar na besmetting met Treponema Pallidum, kan tertiaire orgaansyfilis ontstaan. De meest bekende vormen hiervan zijn neurosyfilis en cardiovasculaire syfilis.

  Enkele jaren na besmetting kunnen, als de aandoening niet is behandeld, knobbelige of zwerende afwijkingen in de huid, slijmvliezen, botten en vrijwel elk inwendig orgaan, de zogenaamde gummata.

 • Tuberculose van botten en gewrichten

  Tuberculose is een infectie die wordt veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie komt gewoonlijk met de ingeademde lucht het lichaam binnen en kan zich vanuit de longen verspreiden naar andere delen van het lichaam.

 • Tuberculose van de lymfeklieren

  Bij tuberculose van de lymfeklieren zijn de lymfeklieren met de tuberkelbacil geïnfecteerd. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. De tuberkelbacterie wordt via de lucht verspreid.

 • Tussentijds bloedverlies

  Een normale menstruatiecyclus heeft een duur van 21 tot 42 dagen. Het bloedverlies tijdens de menstruatie duurt meestal niet korter dan een dag en niet langer dan zeven dagen. De hoeveelheid bloedverlies wisselt en is gemiddeld ongeveer vijftig milliliter.

 • Tympanosclerose

  Tympanosclerose is een aandoening waarbij het trommelvlies en de celwand van het middenoor steeds harder en stijver wordt als gevolg van de afzetting van een materiaal dat hyaline wordt genoemd. Mettertijd vindt kalkafzetting op deze gebieden plaats, waardoor het trommelvlies hard wordt en de beweeglijkheid afneemt.

 • Terug naar boven