R

 • Reuma en sporten

  Met reuma worden vaak alle chronische aandoeningen van de gewrichten bedoeld. Eigenlijk is het beter om te spreken over reumatische aandoeningen. Dan gaat het over alle pijnlijke aandoeningen van het bewegingsapparaat.

 • Rugklachten

  Rugklachten komen veel voor. Het is de belangrijkste medische oorzaak van werkverzuim. Vrijwel iedereen krijgt weleens rugklachten.

 • Aspecifieke rugklachten

  Deze klachten kunnen wijzen op zenuw- of wervelletsels, een mogelijke (ernstige) specifieke oorzaak van lage rugpijn. Daarbij is een goede diagnose noodzakelijk.

 • Racketsporten

  De 4 racketsporten zijn tennis, badminton, squash en ricochet. Dit zijn over het algemeen snelle sporten. Squash wordt meestal gezien als de snelste racketsport. Bijna alle spiergroepen zijn voortdurend actief bij racketsporten.

 • Lage rugpijn en sporten

  Lage rugpijn is pijn in het onderste deel van de rug. Het komt vaak door te zware belasting van de rug. Hierdoor kunnen kleine beschadigingen ontstaan aan spieren, pezen of tussenwervelschijven in het onderste deel van de rug.

 • Rug en houding

  Een goede houding kan rugklachten voorkomen. Deze tekst beschrijft hoe je het best kunt staan, zitten en liggen.

 • Rugpijn met uitstraling

  Bij rugpijn met uitstraling is er niet alleen sprake van pijn in de rug. Er zit ook een uitstralende pijn in de billen en benen. Die pijn kan tot voorbij de knie aanwezig zijn.

 • Stoppen met roken

  Roken is slecht voor de gezondheid. Hulp bij stoppen met roken vergroot de kans dat mensen stoppen en niet opnieuw beginnen. Daarom is goede behandeling en begeleiding van groot belang voor mensen die willen stoppen met roken.

 • Reisziekte bij kinderen

  Reisziekte is een verzamelnaam voor zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. Een andere naam is bewegingsziekte. Reisziekte gaat voorbij, maar is wel vervelend. De oorzaak is een stoornis van het evenwichtsorgaan die ontstaat door bewegingen.

 • Reisapotheek

  Wanneer u op reis gaat, neem dan een op uw reis en persoonlijke situatie afgestemde reisapotheek mee. Bereid u goed voor, ook al gaat u maar enkele dagen weg. Tijdens vakanties kunnen zonnebrand, reisziekte en maag- en darmklachten optreden.

 • Stoppen met roken: volhouden

  Stoppen met roken is de eerste stap, daarna komt het aan op volhouden. De onderstaande tips kunnen daarbij helpen.

 • Ruggenprik

  De hersenen en het ruggenmerg zijn omgeven door een beschermende vloeistof. Deze vloeistof heeft onder meer de functie van stootkussen en zorgt voor afvoer van afvalstoffen en transport van hormonen. Een ruggenprik kan om verschillende redenen worden gedaan.

 • Syndroom van Reye

  Het syndroom van Reye is zeldzaam en kan levensbedreigend zijn. De ziekte tast de hersenen en de lever aan. Het syndroom van Reye komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud, maar mensen in alle leeftijdsgroepen kunnen het krijgen.

 • Retroversie van de baarmoeder

  Normaal ligt de baarmoeder iets naar voren (naar de buikzijde van het lichaam) gekanteld. Deze kanteling wordt aangeduid met de term anteversie van de baarmoeder ('ante' betekent 'naar voren gericht' en 'versie' betekent 'kering, kanteling').

 • Functie van het ruggenmerg

  Het ruggenmerg heeft een vlindervorm, met binnenin de ‘grijze stof’ (bestaande uit veel cellen) en daarbuiten de ‘witte’ stof (met veel uitlopers). De witte massa van het ruggenmerg is het belangrijkste communicatiekanaal.

 • Structuur van het ruggenmerg

  Het ruggenmerg (medulla spinalis) is een belangrijk onderdeel van het centraal zenuwstelsel. Door het ruggenmerg worden prikkels geleid en verbindingen gelegd naar de hersenen en de rest van het lichaam.

 • Structuur van de ruggenmergzenuwen

  De ruggenmergzenuwen ontspringen aan het ruggenmerg. Een mens heeft 31 paar ruggenmergzenuwen, die naar de verschillende weefsels en organen van de ledematen en de romp lopen. Ruggenmergzenuwen zijn gemengde zenuwen: ze bevatten sensibele zenuwvezels en motorische zenuwvezels.

 • Regeling van de ademhaling

  De ademhaling wordt geregeld door het ademhalingscentrum. Dit is een netwerk van zenuwcellen in het onderste deel van de hersenen, de zogeheten hersenstam. Het ademhalingscentrum regelt zowel de start van de in- en uitademingsfasen als de overgang van inademing naar uitademing.

 • Niet-allergische rhinitis

  Bij ontsteking van het neusslijmvlies spreken we van rhinitis. De drie belangrijkste verschijningsvormen van rhinitis zijn:

 • Respiratoire insufficiëntie

  Respiratoire insufficiëntie (ademhalingsinsufficiëntie) is een ademhaling waarbij de longen onvoldoende werken. Deze kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld bij een verstikking. Wanneer de insufficiëntie steeds iets verergert, wordt dit chronische insufficiëntie genoemd.

 • Resusantagonisme bij een pasgeborene

  Resusantagonisme is een aandoening waarbij de rode bloedcellen van de baby afgebroken worden door de antistoffen (afweerstoffen) van de moeder. De aandoening kan alleen ontstaan bij moeders die resus-D-negatief zijn en die zwanger zijn van een kind dat resus-D-positief is.

 • Reactieve hechtingsstoornis

  Een kind met een reactieve hechtingsstoornis (RHS) kan zich niet op een gezonde manier emotioneel hechten aan mensen in zijn naaste omgeving. Het basisvertrouwen in anderen ontbreekt. Tot in de volwassenheid kunnen alleen oppervlakkige relaties worden aangegaan.

 • Gebroken rug en bekken

  Er is sprake van een gebroken rug als één of meer wervels, het heiligbeen en/of het staartbeen zijn gebroken. Er is sprake van een gebroken bekken als het darmbeen, de heupkom en/of één of beide schaambeenderen zijn gebroken.

 • Gebroken ribben en borstbeen

  Bij de ribben kan één enkele rib of een aantal ribben zijn gebroken. Als meerdere ribben naast elkaar op twee plaatsen zijn gebroken, kan een fladderthorax ontstaan. Het gaat dan om ribben die allemaal aan een kant van het borstbeen zitten of aan beide kanten.

 • Reflexincontinentie

  Reflexincontinentie is een vorm van urine-incontinentie. Bij reflexincontinentie is er sprake van ongewild urineverlies als gevolg van afwijkingen in het zenuwstelsel die het proces van de urinelozing sturen.

 • Roodvonk

  Roodvonk of scarlatina ontstaat door een infectie met bacteriën uit de groep Streptococcus, voornamelijk groep-A-streptokokken. Roodvonk treft voornamelijk kinderen in de schoolgaande leeftijd. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen, overal ter wereld.

 • Rugpijn bij schaatsen en skeeleren

  Rugpijn bij het schaatsen of skeeleren komt vaak voor. Meestal is het onschuldig en heeft de sporter er vooral last van tijdens het schaatsen of skeeleren. De pijn verdwijnt vaak snel als hij niet meer in de typische schaats- of skeelerhouding staat.

 • Reumatoïde artritis (reuma)

  Reumatoïde artritis is het meeste bekende type reumatische aandoening. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een ontsteking van verschillende gewrichten.

 • Rectumprolaps

  De endeldarm (rectum) is het onderste deel van de darmen en heeft een opening naar buiten via de anus. Bij een rectumprolaps keert de endeldarm binnenstebuiten en komt via de anus naar buiten. Er wordt ook wel gesproken van een anusprolaps.

 • Kipstoofpotje met paddenstoelen en rozemarijn

  Dit stoofpotje is een creatieve variatie op boeuf bourguignon, maar dan met veel minder vet en calorieën. Kipfilet is mager en rauwe ham bevat veel minder vet dan het traditionele spek. Nog meer voordelen: ook de stooftijd is een stuk korter.

 • Middelen om de weeën te remmen

  Weeënremmende middelen worden meestal toegepast om een dreigende vroeggeboorte uit te stellen. Vroeggeboorte (preterme bevalling) is de geboorte van de baby vóór 37 voldragen zwangerschapsweken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie).

 • Rotavirus

  Een infectie met rotavirus veroorzaakt maag- en darmklachten zoals overgeven en ernstige diarree, vaak met uitdroging tot gevolg. Rotavirus is onder jonge kinderen in zowel ontwikkelde als minder ontwikkelde landen zelfs de meest voorkomende oorzaak van deze klachten.

 • Ruminatie

  Ruminatie is het oprispen van voedsel uit de maag, waarna het opnieuw wordt gekauwd en ingeslikt. Het terugkomen van voedsel in de mond kan spontaan gebeuren, maar ook bewust. Soms gaat het gevoel te moeten boeren eraan vooraf.

 • Slokdarmontsteking door terugvloeiing van maagzuur (refluxoesofagitis)

  De slokdarm (oesofagus) is de buis die de mond met de maag verbindt. Refluxoesofagitis is een aandoening die zich voordoet wanneer het normaal in de maag aanwezige zuur terugvloeit naar de slokdarm. Doordat het zuur het onderste deel van de slokdarm irriteert, ontstaat een ontsteking (oesofagitis = slokdarmontsteking).

 • Aangeboren onderontwikkeling van de nier (renale hypoplasie)

  Aangeboren onderontwikkeling van de nieren (nierhypoplasie) is een afwijking die wordt gekenmerkt door een abnormaal kleine nier(en) met een kleiner aantal functionele eenheden (nefronen) dan normaal. De nier is als het ware onvoldoende uitgegroeid tot een normale nier.

 • Lekkende hersen- en ruggenmergvloeistof

  De hersen- en ruggenmergvloeistof (liquor cerebrospinalis) stroomt rondom de hersenen en het ruggenmerg (het centrale zenuwstelsel). Deze vloeistof is omgeven door de hersen- en ruggenmergvliezen (meninges).

 • Onderzoek van de reflexen

  Reflexen zijn onwillekeurige reacties van het lichaam op prikkels. Receptoren herkennen bepaalde prikkels en sturen ze via sensibele zenuwbanen door naar het centrale zenuwstelsel. Daar wordt de prikkel ontvangen en verwerkt en er wordt een opdracht gegeven tot een bepaalde reactie.

 • Arbeidsuitval: rollen en taken

  In onderstaand overzicht wordt weergegeven welke rol werkgevers, werknemers en medici en paramedici spelen bij arbeidsverzuim. De genoemde rollen zijn over het algemeen afhankelijk van afspraken die tussen de betrokkenen worden gemaakt.

 • Rollen en taken van medici, werkgever en werknemer bij arbeidsverzuim

  In onderstaand overzicht wordt weergegeven welke rol werkgevers, werknemers en medici en paramedici spelen bij arbeidsverzuim. De genoemde rollen zijn over het algemeen afhankelijk van afspraken die tussen de betrokkenen worden gemaakt.

 • Reïntegratie

  Met reïntegratie wordt de terugkeer naar werk bedoeld. De term reïntegratie kan twee betekenissen hebben: 1. het weer terugkeren in het werk na een langere afwezigheid, bijvoorbeeld vanwege ziekte; 2.

 • Regels rond de arbo

  Overheid geeft voorzet  Werkgevers en werknemers zijn vooral zelf verantwoordelijk voor het arbeidsomstandighedenbeleid ofwel arbobeleid. De overheid stelt wel doelvoorschriften vast.

 • Ontsteking van het rotsbeen

  Het os petrosum, ofwel rotsbeen, is het been dat aan de zijkant van het hoofd ligt en de structuren van het binnenoor bevat. Een ontsteking van het rotsbeen wordt ook wel petrositis genoemd. Een dergelijke ontsteking ontstaat door uitbreiding van een infectie van de structuren van het binnenoor.

 • Terug naar boven