O

 • Overdag zinvol bezig zijn verhoogt je levensverwachting

  Er zijn wereldwijd enkele plekken waar de inwoners langer, gelukkiger en gezonder leven dan gemiddeld. Dat zijn de zogeheten ‘Blue Zones’. Deze gebieden en hun bewoners zijn vaak onderwerp van onderzoek geweest.

 • Oudere werknemers brengen ervaring mee naar het werk

  Als oudere werknemer neem je een berg aan ervaring met je mee. Deze ervaring zit hem niet alleen in meer levenservaring, maar ook in meer kennis en kunde van jouw werk. We weten dat oudere werknemers een aantal zaken anders doen dan hun jongere collega’s.

 • Omgaan met conflicten

  Een conflict is een onopgeloste tegenstrijdigheid. Iemand doet of laat iets waar een ander last van heeft en daardoor botsen beide partijen met elkaar.

 • Osteoporose en sporten

  Osteoporose wordt vaak botontkalking genoemd. Het is een chronische aandoening. Dat betekent dat het niet over gaat. Normaal vormen de stoffen in het bot samen een sterke en hechte structuur met kleine openingen ertussen.

 • Ouderschapsverlof

  In Nederland hebben werkende ouders recht op ouderschapsverlof. Je moet dit melden bij je werkgever, ten minste 2 maanden voordat je het wilt laten ingaan. Ouderschapsverlof mag je opnemen voor elk kind dat 8 jaar of jonger is, ook als het een adoptiekind, pleegkind of stiefkind is.

 • Ontwenningsverschijnselen bij alcoholverslaving

  Iemand die verslaafd is aan alcohol en opeens stopt met alcohol drinken, kan ontwenningsverschijnselen krijgen. Dat gebeurt ook als hij opeens veel minder drinkt. Deze ontwenningsverschijnselen duren meestal 3 dagen tot een week.

 • Overtraining

  Overtraining ontstaat door te weinig herstel tussen trainingen. Maar wat voor de ene persoon te weinig is, kan voor een andere ruim voldoende zijn. 5 keer per week trainen hoeft daarom niet tot overtraining te leiden.

 • Ongewenst gedrag op de werkvloer

  Bij ongewenst gedrag is het gevoel van het slachtoffer het uitgangspunt, en niet de intentie van de dader.

 • Ontspanningsoefening

  Spieren spannen aan bij stress. Dit kan leiden tot onder andere spierpijn, hoofdpijn en pijn in de nek, schouders en rug. Leren ontspannen is belangrijk om met spanningen om te kunnen gaan.

 • Onderzoek van de coördinatie

  Coördinatie is de samenwerking van de verschillende spieren of spiergroepen om bewegingen tot stand te brengen. Voor een normale spiercoördinatie, houding en manier van lopen, moeten verschillende systemen goed met elkaar samenwerken.

 • Onderzoek van de motorische functie

  Bij het onderzoek van de motorische functie wordt gekeken naar spierkracht en eventueel krachtsverlies van een of meerdere spieren. De oorzaak van het krachtsverlies kan liggen bij de spieren zelf of bij de aansturing van de spieren, het zenuwstelsel.

 • ODD-CD

  Kinderen en jeugdigen kunnen in verschillende leeftijdsfasen opstandig en agressief zijn. Dit is niet ongewoon. Er is pas sprake van een agressieve gedragsstoornis als de gedragingen zeer negatief zijn en regelmatig voorkomen.

 • Oogontsteking door chlamydia

  Oogontsteking is een ontsteking van het bindvlies van het oog. Dit bindvlies wordt conjunctiva genoemd. Oogontsteking door chlamydia wordt ook wel chlamydia conjunctivitis genoemd.

 • Ontstekingsremmers (corticosteroïden) bij astma en COPD

  Ontstekingsremmers (corticosteroïden) zijn geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden voor allerlei ziektebeelden waarbij sprake is van chronische ontsteking. Zo ook bij de longaandoeningen astma en COPD.

 • Ovulatiepijn

  Rondom de eisprong (ovulatie) kan er pijn ontstaan in de buik. Dit wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd.

 • Ontsteking of cyste van de kliertjes van Bartholin

  De klieren van Bartholin zijn twee klieren in de vaginawand aan weerszijden van de vaginaopening. Deze klieren scheiden vocht af via afvoergangen die uitkomen in de buitenrand van de vaginale opening. Op kinderleeftijd zijn de kliertjes nog niet actief.

 • Ontsteking van de eierstokken en eileiders

  Een ontsteking van de eierstokken en eileiders is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. De medische term voor deze ontsteking is salpingo-oophoritis.

 • Operatieve behandeling van botbreuken

  Een gebrokenbot (ofwel een fractuur) wordt operatief of niet-operatief behandeld. De soort behandeling hangt af van de ernst van de situatie. Bij een operatie zet de chirurg de botfragmenten in de normale stand.

 • Ontstekingen en abcessen van de neus(holte)

  In de neus(holte) kunnen verschillende ontstekingen en abcessen ontstaan:

  Abces van de neus
  Verschillende bacteriële infecties en ontstekingen leiden soms tot de vorming van met pus gevulde holten in de neus.

 • Ontstoken amandelen

  De neusamandelen (adenoïden) zijn groepjes lymfeweefsel die in het dak van de neus-keelholte liggen. Het is eigenlijk maar één amandel, hoewel meestal van amandelen wordt gesproken. In tegenstelling tot de keelamandelen kunnen de neusamandelen alleen met speciale instrumenten zichtbaar worden gemaakt.

 • Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis

  Mensen met een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis willen alles onder controle hebben. Dit geldt zowel voor hun innerlijke leven als hun omgeving. Zij zijn voortdurend bezig alles in het leven ordelijk en foutloos te laten verlopen en besteden buitensporig veel aandacht aan regels en details.

 • Ontwikkeling van de hersenen

  Tijdens de zwangerschap groeien de hersenen van de baby ontzettend snel. Er zijn zelfs periodes in de zwangerschap dat er bij de baby elke minuut 250.000 zenuwcellen worden aangemaakt. Als de baby wordt geboren, zijn bijna alle zenuwcellen (honderd miljard) aanwezig.

 • Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

  Iemand met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis kan zich niet vrij bewegen onder de mensen. Hij is altijd bang om te falen en afwijzing en kritiek te krijgen.

  Deze stoornis komt bij ongeveer een half tot één procent van de bevolking voor.

 • Osteomyelitis

  Osteomyelitis is een infectie van het bot,beenmerg en beenvlies die door bacteriën wordt veroorzaakt. Deze bacteriën kunnen bij een infectie elders in het lichaam via het bloed worden meegenomen en het bot binnendringen.

 • Ontwikkelingsstoornissen

  Het opgroeien van baby tot volwassene is een complex proces. Hieronder vallen lichamelijke groei, ontwikkeling van verstandelijke vermogens, psychische ontwikkeling en ontwikkeling van de spraak en zintuigen (zoals horen en zien).

 • Onderkoeling en bevriezing

  Van onderkoeling of hypothermie wordt gesproken als de kerntemperatuur van het lichaam lager is dan 35 °C. Normaal is deze rond de 37 °C. Onderkoeling wordt veroorzaakt door blootstelling aan kou en wordt verergerd door wind, water en lichamelijke uitputting.

 • Oedeem

  Oedeem is vocht op plaatsen in het lichaam waar vocht normaal niet of nauwelijks aanwezig is. Het kan voorkomen in een bepaald lichaamsdeel, een orgaan of over het hele lichaam. Maar vaak zit oedeem aan de voeten en enkels.

 • Onderzoek van het hart met de stethoscoop

  Met een stethoscoop kan een arts veel horen aan het hart. Luisteren met een stethoscoop wordt auscultatie genoemd. Het is een belangrijk onderdeel van het lichamelijk onderzoek.

 • Oligodendroglioom

  Een oligodendroglioom is een zeldzame hersentumor. Hij ontstaat in een speciaal type cellen van de hersenen en het ruggenmerg (oligodendrocyten). Deze cellen produceren het geleidingslaagje dat om zenuwvezels heen zit (myelineschede).

 • Overmatig vaginaal bloedverlies tijdens en/of na de bevalling

  Tijdens een bevalling verlies je bloed, meestal is dat zo’n 500-800 milliliter. Als je 1000 milliliter (één liter) of meer bloed verliest, is er sprake van overmatig vaginaal bloedverlies na de bevalling.

 • Ontlasting van je baby

  De eerste ontlasting van je baby is meconium. Het bestaat uit vruchtwater, slijm, nesthaartjes, gal en cellen. Het is een plakkerige substantie die groen of zwart kan zijn. Als je baby het tijdens de bevalling moeilijk heeft, kan hij nog voor de geboorte in het vruchtwater poepen.

 • Omgevingsfactoren

  In fabrieken ergeren werknemers zich het meest aan hinderlijk geluid. Op kantoor is het klimaat vaak ergernis nummer één, gevolgd door hinderlijk geluid. Waar moet rekening mee gehouden worden als het gaat om geluid, klimaat en licht op de werkplek? Welke klachten kunnen optreden als deze omgevingsfactoren niet goed op het werk en de werknemers zijn afgestemd?

 • Opportunistische infecties bij aids

  In en op ons lichaam dragen we allerlei ziektekiemen met ons mee: bacteriën, eencellige organismen (protozoa), schimmels en virussen. Als ons afweersysteem goed functioneert, kunnen deze organismen ons lichaam niet beschadigen.

 • Ontharen met ontharingscrème

  In ontharingscrème zitten stoffen die de haren net onder de huid gedeeltelijk oplossen waardoor de haar afbreekt.

 • Ontsteking van de mondhoeken (perlèche)

  Perlèche (Latijnse naam: cheilitis angularis) is een ontsteking van de mondhoeken, waardoor daar kloofjes ontstaan. Perlèche treedt op bij slecht zittende gebitsprothesen, een infectie door micro-organismen of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

 • Overtollige gebitselementen (hyperdontie)

  Normaal worden de twintig melktanden door 32 blijvende gebitselementen vervangen. Wanneer het aantal tanden of kiezen in de mond groter is dan 32, is er sprake van overtollige gebitselementen. Dit komt vaker in de bovenkaak voor dan in de onderkaak.

 • Open urachus

  Een open urachus is een misvorming van de urachus. Een open urachus komt zelden voor. Normaal gesproken blijft de urachus niet open na de geboorte, maar verandert in een strook bindweefsel. Een enkele keer verandert de urachus na de geboorte niet geheel en al in een weefselstrook, maar blijft als een holle buis in verbinding staan met de blaas en/of de navel; er is dan sprake van een open urachus.

 • Onderzoek van witte bloedcellen

  Onderzoek van witte bloedcellen wordt uitgevoerd om de aantallen en verschillende typen witte bloedcellen (leucocyten) te meten. Voor de leukocytentelling wordt een kleine hoeveelheid bloed (een bloedmonster) van de patiënt afgenomen en wordt aan de hand daarvan het totale aantal witte bloedcellen in het bloed bepaald.

 • Onderzoek van de reflexen

  Reflexen zijn onwillekeurige reacties van het lichaam op prikkels. Receptoren herkennen bepaalde prikkels en sturen ze via sensibele zenuwbanen door naar het centrale zenuwstelsel. Daar wordt de prikkel ontvangen en verwerkt en er wordt een opdracht gegeven tot een bepaalde reactie.

 • Ovulatiebloeding

  De ovulatie is een proces dat zich rond de veertiende dag van de menstruatiecyclus voordoet. Bij de ovulatie barst in de eierstok (een klier van het vrouwelijk voortplantingssysteem) een rijpe follikel (Graafse follikel) open.

 • Oogletsel en sport

  Oogletsels kunnen uiteenlopen van een hinderlijk vuiltje onder het ooglid tot een doorboring (perforatie) van de oogbol met blijvende blindheid.
  In 30% van de gevallen wordt oogletsel thuis opgelopen, 30% op het werk of op school en in de overige 30% tijdens sport en spel.

 • Oefeningen bij hamstringklachten

  Het herstel van een hamstringblessure (tendinopathie van de hamstring) kan, naast de algemene behandelingen, op verschillende manieren versneld/verbeterd worden.

 • Ontsteking van het rotsbeen

  Het os petrosum, ofwel rotsbeen, is het been dat aan de zijkant van het hoofd ligt en de structuren van het binnenoor bevat. Een ontsteking van het rotsbeen wordt ook wel petrositis genoemd. Een dergelijke ontsteking ontstaat door uitbreiding van een infectie van de structuren van het binnenoor.

 • Terug naar boven