N

 • Ik wil mijn ervaring wel delen maar niemand vraagt erom...

  Stel, je hebt veel ervaring op een bepaald gebied. Die ervaring wil je met plezier delen. Dan kan het zijn dat je niet weet, hoe je dit het beste kunt doen.

 • Weer aan het werk met een nieuwe heup, knie of schouder

  Als je een prothese hebt gekregen, moet je eerst een tijd herstellen. Misschien wil je al snel weer aan het werk. Maar of dat ook mag, hangt af van je werk, het soort prothese en het verloop van je herstel.

 • Wat komt er kijken bij een nieuwe heup, knie of schouder?

  Wanneer je een nieuwe heup, knie of schouder hebt gekregen, heb je waarschijnlijk veel minder pijn dan voorheen. Hoe lang je na de operatie moet herstellen, verschilt per persoon.

 • Oudere werknemers brengen ervaring mee naar het werk

  Als oudere werknemer neem je een berg aan ervaring met je mee. Deze ervaring zit hem niet alleen in meer levenservaring, maar ook in meer kennis en kunde van jouw werk. We weten dat oudere werknemers een aantal zaken anders doen dan hun jongere collega’s.

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Kwaadaardige tumoren van de neus- en keelholte

  De neus-keelholte (nasofarynx) is het gedeelte van de keelholte (farynx) dat boven het zachte gehemelte ligt en uitkomt in de neusholte. Het lager gelegen gedeelte van de nasofarynx gaat over in de mond-keelholte (orofarynx).

 • Gedragsproblemen bij dementie: slaapproblemen en nachtelijke onrust

  Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. De ziekte tast hersenfuncties aan, zoals het geheugen, het denken, de taal, de oriëntatie, het handelen (zoals aankleden) en schoolse vaardigheden (zoals rekenen).

 • Neuropathie bij diabetes

  Bij diabetes kunnen zenuwen worden aangetast. Dit heet diabetischeneuropathie. Zenuwen die zijn aangetast door neuropathie werken mindergoed. Als er één zenuw is aangedaan, heet dit mononeuropathie.

 • 7 tips om goed te eten vòòr, tijdens en na je dienst

  Om je werk goed te doen en je fit te voelen, moet je in topconditie zijn en blijven. Let daarom op de volgende zaken, zowel voor, tijdens en na je werk – of het nou ochtend, middag, avond of nacht is.

 • PDD-NOS

  Mensen met PDD-NOS hebben problemen met sociaal contact en communicatie. PDD-NOS is een autismespectrumstoornis (ASS). De andere autismespectrumstoornissen zijn klassiek autisme en het syndroom van Asperger.

 • Een goede nachtrust en vroeg opstaan

  's Nachts heb je als chauffeur een verplichte nachtrust. Benut die tijd goed en ga op tijd naar bed. Verschillende zaken hebben invloed op de kwaliteit en de duur van je slaap.

 • Sporten na een CVA

  Soms krijgen de hersenen onvoldoende bloedtoevoer. Dat kan leiden tot een beroerte (oftewel cerebrovasculair accident of CVA). De hersencellen krijgen dan geen zuurstof meer.

 • Nekklachten bij fietsen

  Nekklachten komen veel voor bij mountainbikers en wielrenners. 40% van de mountainbikers heeft regelmatig last van nekklachten tijdens of na het fietsen.

 • Sporten na een hartinfarct

  Lichamelijke inspanning bevordert de doorbloeding van de hartspier. Sporten zorgt ervoor dat in rusttoestand de hartslag en bloeddruk dalen. Daardoor neemt de belasting van het hart af.

 • Verantwoordelijkheid nemen

  Er wordt weleens gedacht dat verantwoordelijkheidsgevoel een karaktereigenschap is. Je hebt het of je hebt het niet. Dat is maar ten dele waar. Natuurlijk zijn er mensen die eerder het voortouw nemen dan anderen.

 • Communicatie: verbaal en non-verbaal

  Communicatie is het uitwisseling van informatie. Als je communiceert met woorden, is dat verbale communicatie. Als je communiceert zonder woorden, is dat non-verbale communicatie.

 • Neurologisch onderzoek

  De neurologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen van het zenuwstelsel. Hieronder vallen verscheidene aandoeningen zoals beroerte (CVA), de ziekte van Parkinson, multipele sclerose (MS), epilepsie, hernia, carpaletunnelsyndroom en spierziektes.

 • Nagelriemontsteking

  Nagels zijn hoornplaatjes die groeien vanuit de nagelbasis. Ze liggen op het nagelbed en zijn omgeven door huid. Nagels bedekken de uiteinden van vingers en tenen aan de bovenkant.

  De nagelriem is de huid rond de nagels.

 • Nagelloslating

  Bij een nagelloslating (ofwel onycholyse) laat de nagel spontaan en pijnloos los van het nagelbed. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt meestal voor bij volwassenen en zowel bij mannen als bij vrouwen.

 • Normale geelzucht bij pasgeborenen

  Geelzucht bij pasgeborenen (icterus neonatorum) komt vaak voor. Het is eigenlijk een normaal symptoom. Bij meer dan 60 procent van alle pasgeboren baby’s is gele verkleuring te zien. Het ontstaat meestal op de derde tot vijfde dag en neemt daarna langzaam af.

 • Letsel van de nervus ischiadicus

  De nervus ischiadicus (de heupzenuw) loopt achterin het been. Hij is verbonden met de meeste spieren onder de knie. Deze zenuw splitst zich ter hoogte van de knie in de nervus tibialis en de nervus peroneus communis.

 • Gebroken neus

  Door een harde stoot of klap op de neus kan het neusbeen breken of scheuren. De neusbeenderen kunnen van plaats verschuiven waardoor de neus scheef komt te staan. Fracturen (breuken) van de neusbeenderen komen veel voor.

 • Nauwe vagina-ingang

  De vagina-ingang (introïtus) is het gebied van de opening of ingang van de vagina. Bij een nauwe introïtus is deze opening kleiner dan bij de meeste vrouwen

 • Verminderde vruchtbaarheid door het niet innestelen van bevruchte eicellen

  Er wordt gesproken van verminderde vruchtbaarheid wanneer een man en een vrouw na een jaar proberen geen zwangerschap hebben bereikt. Ondanks dat ze regelmatig onbeschermde geslachtsgemeenschap met elkaar hebben gehad.

 • Vergeten is niet hetzelfde als dementie

  In het geheugen kunnen we gebeurtenissen opslaan. Als het nodig is, kunnen we ze hieruit ook weer oproepen. Ook kunnen we door ons geheugen bepaalde handelingen steeds weer opnieuw goed uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan rekenen, fietsen, aankleden, boodschappen doen en lezen.

 • De normale zwangerschap

  Zwangerschap (graviditeit) is de toestand waarin een vrouw verkeert vanaf het moment dat een eicel in haar lichaam door een zaadcel wordt bevrucht tot aan het moment dat de bevalling plaatsvindt.

 • Structuur en functie van de nagels


  Nagels zijn plaatachtige structuren die uiteinden van vingers en tenen bedekken. Ze bestaan voornamelijk uit dode cellen. Nagels groeien voortdurend. De vingernagels groeien gemiddeld een tiende millimeter per dag, de teennagels iets minder snel.

 • Narcistische persoonlijkheidsstoornis

  Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf erg belangrijk of voelt zich boven anderen verheven. Hij verwacht dat iedereen naar hem zal luisteren of zich altijd gedraagt zoals hij dat wil.

 • Afwijkingen van de neusschelpen

  De neusschelpen (concha nasalis) zijn dunne, sponsachtige, schelpvormige beenderen die de zijwanden van de neus vormen. Ze zijn door benige uitstulpingen in drie delen verdeeld. Vanaf de zijwanden steken deze botstukken in de neusholte uit.

 • Afwijkingen van het neustussenschot

  Het uitwendige deel van de neus bestaat uit twee delen: een bovenste benig gedeelte en een onderste kraakbenig deel. De twee neusgaten zijn gescheiden door een neustussenschot (septum nasi). Het neustussenschot bestaat uit kraakbeen en beenweefsel (bovenste gedeelte) en is met slijmvlies bedekt.

 • Ontstekingen en abcessen van de neus(holte)

  In de neus(holte) kunnen verschillende ontstekingen en abcessen ontstaan:

  Abces van de neus
  Verschillende bacteriële infecties en ontstekingen leiden soms tot de vorming van met pus gevulde holten in de neus.

 • Niet-allergische rhinitis

  Bij ontsteking van het neusslijmvlies spreken we van rhinitis. De drie belangrijkste verschijningsvormen van rhinitis zijn:

 • Neuspoliep

  De neus bestaat uit de uitwendige neus en de neusholte, een ruimte die bekleed is met zacht weefsel en slijmvlies. Een neuspoliep is weefsel dat boven het normale oppervlak van het weefsel in de neusholte uitgroeit of uitsteekt.

 • Perforatie van het neustussenschot

  Het neustussenschot is de dunne wand die de neusholte in twee helften verdeelt. Als in deze wand een opening ontstaat, wordt dit een perforatie van het neustussenschot genoemd.

  De meest voorkomende oorzaak van een perforatie van het neustussenschot is een verwonding tijdens een chirurgische ingreep.

 • Niet-operatieve behandeling van een botbreuk

  Een niet-operatieve behandeling wordt ook wel een niet-invasieve of conservatieve behandeling genoemd. Een conservatieve behandeling van een botbreuk omvat drie stappen:

 • Kwaadaardige tumoren van de neus en de neusbijholten

  De neusbijholten (sinussen) zijn met lucht gevulde holten in de botten van het gezicht. Ze zijn bekleed met hetzelfde zachte weefsel (een slijmvlieslaag) dat ook aan de binnenkant van de neusholte zit.

 • Nekpijn

  De nek geeft het hoofd ondersteuning en beweegbaarheid. De nek bevat veel spieren. Deze maken voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse bewegingen mogelijk. Spieren aan de zijkant zorgen voor de draaibeweging.

 • Anorexia nervosa

  Anorexia nervosa is een eetstoornis. Deze kan in elke levensfase optreden, maar komt het meest voor bij meisjes in de tienerleeftijd en bij jonge vrouwen.

 • Boulimia nervosa

  Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij eetbuien worden afgewisseld met perioden van gedrag om overgewicht te voorkomen. Bijvoorbeeld door te vasten, dwangmatig over te geven of laxeermiddelen te gebruiken.

 • Niet-kleincellig longcarcinoom

  Het niet- kleincellig longcarcinoom is een vorm van longkanker. Longkanker (longcarcinoom) is een abnormale en ongecontroleerde groei van longweefsel. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

 • Netelroos

  Netelroos is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Kenmerkend zijn de rode bultjes op de huid die plotseling opkomen en hevig jeuken. Netelroos wordt ook wel galbulten of urticaria (brandnetel) genoemd.

 • Natrium

  Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van keukenzout (natriumchloride). Natrium zit van nature in veel voedingsmiddelen, maar het wordt ook toegevoegd aan producten. Je kunt het ook zelf toevoegen tijdens het koken of aan tafel.

 • Het hart van de baby voor en na de geboorte

  Het hart en de bloedvaten zijn de eerste organen die zich in een ongeboren vrucht ontwikkelen. In de achtste week van de zwangerschap functioneert het volledig gevormde hart al. Dan is op de echo te zien dat het klopt.

 • Natriumtekort (Hyponatriëmie)

  Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van keukenzout (natriumchloride). Het zit van nature in veel voedingsmiddelen. Daarnaast krijgen we veel natrium binnen via het zout dat wordt toegevoegd aan diverse producten, tijdens het koken of aan tafel.

 • Letsel van de nervus peroneus

  De kuitbeenzenuw (nervus peroneus of nervus fibularis) is een perifere zenuw die in de knieholte zit. Dankzij deze zenuw kunnen we onze voet opheffen en omhoog draaien. Ook zorgt hij ervoor dat we pijn en warmte onderscheiden met de huid.

 • Neussonde

  Een neussonde is een flexibel slangetje dat wordt gebruikt om sondevoeding via de neus en de slokdarm naar de maag te brengen. Soms wordt het slangetje voorbij de maag in de nuchtere darm (jejunum ) geschoven.

 • Navelbreuk (hernia umbilicalis)

  Een breuk (hernia) is een zwakke plek of scheur in de buikwand. Organen die zich in de buikholte bevinden, kunnen door een breuk naar buiten uitstulpen.
  Bij een navelbreuk is er sprake van een uitstulping in of in de buurt van de navel.

 • Navelstrengomstrengeling

  Tijdens de zwangerschap kan je baby – totdat hij is ingedaald – zich draaien in je buik. Daarbij kan een lus in de navelstreng ontstaan. Als je baby daar met alleen zijn hoofd doorheen gaat, ontstaat omstrengeling.

 • Niet-vorderende ontsluiting

  Tijdens de ontsluiting heb je weeën. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder die leiden tot verstrijken en ontsluiten van je baarmoedermond. Normaal gesproken begint de ontsluiting vrij traag en gaat het vanaf drie centimeter sneller.

 • Knoop in de navelstreng

  Tijdens de zwangerschap (met name in de eerste maanden) kan je baby vrij buitelen in je buik. Als daarbij een lus in de navelstreng ontstaat en je baby gaat daar met zijn hele lijfje doorheen, ontstaat er een knoop.

 • Uitzakking van de navelstreng

  Uitzakking van de navelstreng (navelstrengprolaps) is een complicatie die tijdens de bevalling kan optreden. Een gedeelte van de navelstreng ligt onder de baby en komt als eerste in het geboortekanaal.

 • Centrale nystagmus

  Nystagmus is de onwillekeurige, ritmische, wiebel/trilbeweging van de ogen, afgewisseld met langzame fases in de ene richting en snelle fases in de tegenovergestelde richting. Centrale nystagmus verwijst naar nystagmus die wordt veroorzaakt door stoornissen van delen van de hersenen (zoals de kleine hersenen, de middenhersenen of vestibulaire kanalen).

 • Overmatig vaginaal bloedverlies tijdens en/of na de bevalling

  Tijdens een bevalling verlies je bloed, meestal is dat zo’n 500-800 milliliter. Als je 1000 milliliter (één liter) of meer bloed verliest, is er sprake van overmatig vaginaal bloedverlies na de bevalling.

 • Het navelstompje

  Als je baby is geboren, wordt de navelstreng doorgeknipt. Tijdens de zwangerschap is de navelstreng de verbinding geweest tussen je baby en de placenta. De navelstreng wordt ongeveer op 10 centimeter van de navel doorgeknipt.

 • Baarmoederontsteking na de bevalling

  Na een bevalling kan een baarmoederontsteking (endometritis) ontstaan. De kans hierop is het grootst wanneer je bevallen bent via een keizersnede. Vroeger was dit een veelvoorkomend ziektebeeld door gebrekkige hygiëne en werd het kraamvrouwenkoorts genoemd.

 • Gamen: voor- en nadelen

  Games zijn niet allemaal te omschrijven als ‘dom knallen en daarmee een spel winnen’, zoals ouderen wel eens denken. Sterker nog; je kunt er veel van leren, zoals creatief zijn, snelle beslissingen maken en omgaan met anderen.

 • Deze pagina is niet beschikbaar

  Op dit moment is deze pagina niet beschikbaar, probeert u het op een later tijdstip nog eens.

  Onze excuses voor het ongemak.

 • Voeding na de bevalling

  Als je kindje geboren is, ben je natuurlijk supertrots en heb je misschien het gevoel dat je de hele wereld aankunt. De bevalling heeft je waarschijnlijk de nodige energie gekost en jouw situatie is ineens heel anders dan daarvoor: je bent (opnieuw) moeder! Geef jezelf daarom rust in de kraamtijd, laat het huishouden, het boodschappen doen en het koken zoveel mogelijk aan anderen over, en geniet.

 • Niet flauw zonder zout

  De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag te veel zout binnen. Dat is slecht voor de bloeddruk en bepaalde organen, zoals de nieren. Verse producten bevatten over het algemeen weinig zout, maar kant-en-klare maaltijden, pakjes en zakjes juist veel.

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Nierkanker

  De meest voorkomende vormen van kanker van de nieren zijn de Grawitz-tumor (ook adenocarcinoom of hypernefroom genoemd) bij volwassenen en de Wilms-tumor (ook nefroblastoom genoemd) bij kinderen. De Grawitz-tumor komt vooral voor op middelbare en oudere leeftijd en vaker bij mannen dan bij vrouwen.

 • Aangeboren onderontwikkeling van de nier (renale hypoplasie)

  Aangeboren onderontwikkeling van de nieren (nierhypoplasie) is een afwijking die wordt gekenmerkt door een abnormaal kleine nier(en) met een kleiner aantal functionele eenheden (nefronen) dan normaal. De nier is als het ware onvoldoende uitgegroeid tot een normale nier.

 • Nefrotisch syndroom

  Het nefrotisch syndroom is een aandoening aan de nieren. In de nefronen worden teveel eiwitten doorgelaten met als gevolg ernstig eiwitverlies via de urine (proteïnurie).

 • Nierafwijkingen bij sepsis

  Bij sepsis (bloedvergiftiging) verspreiden zich pusvormende micro-organismen en de gifstoffen die zij afgeven vanuit de infectiehaard via de bloedbaan naar andere weefsels en organen. De nieren kunnen hierbij beschadigd raken.

 • Acute nierbekkenontsteking (acute pyelonefritis)

  De medische term voor een acute nierbekkenontsteking is acute pyelonefritis. Het is een ernstige aandoening met pusvorming als gevolg van een infectie in het nierbekken die zich uitbreidt tot in het nierweefsel.

 • Polycystische nieren

  Bij polycystische nieren vormen zich in één of (meestal) beide nieren vele cysten. Een cyste is een holte met een vloeibare of halfvloeibare inhoud. De grootte van deze holte kan per cyste verschillend zijn.

 • Nierinsufficiëntie

  Van nierinsufficiëntie wordt gesproken als de nieren slecht functioneren. Goed werkende nieren filtreren de afbraakproducten van de stofwisseling uit het bloed en voeren die af via de urine. Bij nierinsufficiëntie hopen deze afbraakproducten van de stofwisseling zich op in het bloed.

 • CT-scan van de nieren en/of urinewegen

  Bij de diagnostiek van aandoeningen van de nieren en de urinewegen kan een computertomografie (CT-scan) worden uitgevoerd. Bij computertomografie (CT) worden dwarsdoorsneden van het lichaam in beeld gebracht door er van verschillende kanten röntgenstralen op te richten.

 • Chronische nierinsufficiëntie

  Chronische nierinsufficiëntie (ook chronische uremie genoemd) is één van de vormen van nierinsufficiëntie. Bij deze vorm functioneren de nieren langdurig gebrekkig. De aandoening ontwikkelt zich in de loop van de jaren.

 • Acute nierinsufficiëntie

  Van acute nierinsufficiëntie (ook acuut nierfalen genoemd) is sprake als de nieren plotseling en in ernstige mate dysfunctioneren.

 • Terminale nierinsufficiëntie

  Terminale nierinsufficiëntie is het laatste stadium van nierinsufficiëntie als gevolg van een aandoening van de nieren. Terminale nierinsufficiëntie betekent dat de nieren niet langer in staat zijn zodanig te functioneren dat iemand normaal kan leven.

 • Bouw en functie van de nieren

  De nieren en urinewegen spelen samen een belangrijke rol bij de uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam.

  De nieren kunnen worden vergeleken met een zeef die alle afvalstoffen tegenhoudt en alleen de goede stoffen doorlaat.

 • Bouw en functie van de nefronen

  Nefronen zijn de kleine functionele onderdelen van de nier. Elke nier bevat zo’n één miljoen nefronen.

  Elk nefron bestaat uit een glomerulus (een kluwen hele kleine bloedvaatjes), het kapsel van Bowman (een kapsel dat om de glomerulus heen ligt) en een nierkanaaltje.

 • Tertiaire syfilis: neurosyfilis

  Twee tot vier jaar na besmetting met Treponema Pallidum, kan tertiaire orgaansyfilis ontstaan. De meest bekende vormen hiervan zijn neurosyfilis en cardiovasculaire syfilis.

  Enkele jaren na besmetting kunnen, als de aandoening niet is behandeld, knobbelige of zwerende afwijkingen in de huid, slijmvliezen, botten en vrijwel elk inwendig orgaan, de zogenaamde gummata.

 • Neuritis vestibularis

  Het vestibulum is het gehoor- en evenwichtsorgaan dat zich in het binnenoor bevindt. Neuritis vestibularis kan worden omschreven als een plotseling verlies van de vestibulaire functie, zonder dat daarbij gehoorstoornissen of stoornissen aan het centrale zenuwstelsel optreden, bij een overigens gezond persoon.

 • Gaatjes en scheuren in het netvlies

  Het netvlies is het binnenste vlies van het oog. Het netvlies bestaat uit zenuwvezels. Deze zenuwvezels bevatten miljoenen lichtreceptoren; de kegeltjes en de staafjes. Zij vangen het licht dat het oog binnenvalt op en zetten het om in elektrische signaaltjes.

 • Terug naar boven