M

 • Medicijnen bij dementie

  Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. Mensen met dementie gaan steeds verder achteruit. Dementie is (nog) niet te genezen.

 • Meditatie

  Meditatie is een methode waarbij je even niets meer ‘doet’ maar alleen nog maar even ‘bent’. Tijdens het mediteren stop je met je bezigheden en stop je de gedachtestroom in je hoofd.

 • Maaltijdvervangers

  Maaltijdvervangers zijn er in diverse vormen, namelijk als shakes, repen en soepen. Deze zijn te koop bij de supermarkt, drogist, apotheek en webshops. De samenstelling van de maaltijdvervangers verschilt per merk.

 • Massage

  Massage ofwel ‘aanraken’ is een van de oudste manieren van genezen. Als je jezelf stoot, wrijf je automatisch over de pijnlijke plek. Bij verdriet omhelzen mensen elkaar om te troosten.

 • Middelomtrek als maatstaf voor een gezond gewicht

  Tot voor kort bepaalden de weegschaal en de meetlat of iemands lichaamsgewicht gezond is. Maar de centimeter is een beter hulpmiddel. De buikomtrek bepaalt hoe gezond iemand is.

 • Meniscusklachten

  Een meniscus is een stukje kraakbeen in de knie. Het heeft de vorm van een halve maan en zorgt ervoor dat het boven- en onderbeen goed op elkaar passen.

 • Microcefalie

  Bij microcefalie zijn de omtrek van het hoofd en het hersenen kleiner dan gemiddeld. Kinderen kunnen microcefalie hebben bij de geboorte (primaire microcefalie). Microcefalie kan ook ontstaan bij kleine kinderen (secundaire microcefalie).

 • Mindfulness

  Mindfulness betekent ‘opmerkzaamheid’. Het is een synoniem voor ‘leven in aandacht’. Wie in aandacht leeft, is zich bewust van (automatische) handelingen, gedachtes, emoties en fysieke sensaties op het moment dat ze er zijn.

 • Medicijnen voor huidontstekingen

  Voor de behandeling van huidontstekingen worden verschillende groepen medicijnen gebruikt. Deze middelen kunnen lokaal op de huid worden aangebracht of systemisch worden toegediend, via de mond of een injectie.

 • Meningokokkenmeningitis

  Hersenvliesontsteking ofwel meningitis is een ontsteking van de beschermende vliezen rondom de hersenen en het ruggenmerg (het verlengde van de hersenen in de wervelkolom). Meningitis kan door zowel bacteriën als door virussen worden veroorzaakt.

 • Myelitis transversa

  Myelitis transversa is een acute ontsteking van een deel van het ruggenmerg. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen. Myelitis transversa is niet erfelijk. De aandoening is erg zeldzaam.

 • Mesothelioom

  De longen zijn bedekt met een vlies dat het longvlies wordt genoemd. De ruimte tussen het longvlies en de longen heet de pleuraholte. Deze is bedekt met afgeplatte cellen die het mesothelium vormen. Een kwaadaardige tumor van het mesothelium wordt mesothelioom genoemd.

 • Myositis

  Myositis (spierontsteking) is een zeldzame aandoening waarbij een of meerdere spiergroepen ontstoken raken. Deze ontsteking vernietigt de spiercellen, waardoor spieren steeds zwakker worden.

  Spierontstekingen komen zowel bij kinderen als bij volwassenen voor.

 • Münchhausen-syndroom

  Het Münchhausen-syndroom is een ernstige psychiatrische ziekte. Mensen met deze ziekte verwonden zichzelf of maken zichzelf opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Ook kunnen ze diverse klachten simuleren.

 • Medicijnen bij ADHD

  ADHD komt steeds vaker voor, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Het is een ziekte die te herkennen is aan onder meer hyperactiviteit, snel afgeleid zijn en niet kunnen concentreren, impulsiviteit en prikkelbaarheid.

 • Medicijnen bij verslavingsziektes

  De behandeling van een verslaving bestaat uit meerdere aspecten. De meeste kans van slagen is er als zowel de psychische, sociale als lichamelijke factoren van een verslaving behandeld worden.

 • Manie

  Een manie is een psychiatrische stoornis die wordt gekenmerkt door een zeer uitgelaten stemming. Meestal is een manie een onderdeel van een bipolaire stoornis, waarbij een periode van manie wordt afgewisseld met een depressie.

 • Medicijnen bij een bipolaire stoornis

  Een bipolaire stoornis is een psychiatrische aandoening die wordt gekenmerkt door een sterk wisselende stemming. Een andere benaming voor deze aandoening is manisch-depressieve stoornis. De behandeling is een combinatie van medicijnen en psychotherapie .

 • Mortonneuralgie

  Mortonneuralgie is een aandoening aan de voet. Het is een zenuwinklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt geïrriteerd door de inklemming. Daardoor kan die opzwellen (neuroom) en nog meer beklemd raken.

 • Medicijnen bij hartfalen

  Hartfalen is een chronische aandoening die langzaam verergert, doordat de pompfunctie van het hart afneemt. De behandeling van hartfalen is gericht op het verminderen van de klachten. En, zo mogelijk, op het wegnemen van de oorzaak van het hartfalen.

 • Medicijnen bij hartritmestoornissen

  Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen. Sommige zijn onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Daarentegen moet bij andere hartritmestoornissen meteen medisch worden ingegrepen.

  Soms worden hartritmestoornissen behandeld met ingrepen zoals een cardioversie, een ablatie of een pacemaker.

 • Medicijnen bij hoge bloeddruk

  Een hoge bloeddruk is geen ziekte. Maar een aanhoudende hoge bloeddruk is één van de risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziektes. Behandeling van een hoge bloeddruk is een van de manieren om hart- en vaatziektes te voorkomen.

 • Mammografie

  Een mammografie of mammogram is een röntgenfoto van de borst(en). Mamma is het Latijnse woord voor borst. Op een mammografie zijn vet-, klier- en bindweefsel te zien. Ook zijn afwijkingen in de borst te zien.

 • Mineralen

  Mineralen zijn anorganische stoffen. Dat betekent dat ze niet door levende organismen worden gevormd. Vitamines worden wel door levende organismen gevormd.

 • Mineralen, minder bekende

  Naast de bekende mineralen, zoals ijzer en calcium, is er ook een aantal minder bekende mineralen. Dat zijn chroom, mangaan, molybdeen en seleen. Deze worden hieronder toegelicht.

 • Magnesiumtekort

  Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor diverse lichaamsfuncties. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen: graanproducten, groenten, melkproducten en vlees.

 • Mountainbiken

  Mountainbiken is een sport die onder alle weersomstandigheden te beoefenen is. De banden hebben zelfs in de winter, bij sneeuw en gladheid, voldoende grip. Mountainbikers kunnen op bijna elk pad fietsen.

 • Monoklonale gammopathie (MGUS)

  Plasmacellen zijn witte bloedcellen. Ze produceren gammaglobulinen. Dit zijn eiwitten die het lichaam beschermen tegen infecties (antistoffen). In ons lichaam zitten duizenden verschillende soorten plasmacellen.

 • Maagspoeling

  Met een maagspoeling worden giftige stoffen of een overdosis medicijnen uit de maag verwijderd. Tegenwoordig wordt een maag alleen nog gespoeld als de patiënt binnen een uur na inname van een levensgevaarlijk gif in het ziekenhuis is.

 • Middenrifbreuk (hernia diafragmatica)

  Het middenrif (diafragma) scheidt de borstholte van de buikholte. Het is een spierplaat met openingen voor de organen die zich in de borstholte bevinden en doorlopen tot in de buikholte. Bij een middenrifbreuk (hernia diaphragmatica) puilt de inhoud van de buikholte uit in de borstholte via een bestaande of nieuwe opening in het middenrif.

 • Meerlingzwangerschap

  Bij een meerlingzwangerschap ben je zwanger van twee of meer kinderen. Tweelingzwangerschap komt voor bij ongeveer 1,5 procent van de zwangere vrouwen. Bij 0,01 procent gaat het om een drieling. Vierlingen komen bijna niet voor.

 • Maagperforatie

  Een maagzweer (ulcus) is een beschadiging van de binnenbekleding, het slijmvlies, van de maag of twaalfvingerige darm. Meestal wordt een maagzweer veroorzaakt door een infectie met de bacterie Helicobacter pylori.

 • Maagkanker

  Een kwaadaardig gezwel kenmerkt zich door het feit dat het zich uitbreidt in de lokale omgeving en ook daar schade aanricht. Daarnaast kan een kwaadaardig gezwel zich op afstand uitbreiden, waarbij zogeheten uitzaaiingen of metastasen ontstaan.

 • Manuele placentaverwijdering

  De placenta wordt meestal binnen een uur na de geboorte van je baby geboren. Als het langer duurt of als er een rest van de placenta in de baarmoeder achterblijft, kan het nodig zijn om de placenta in het ziekenhuis manueel te laten verwijderden.

 • Melatonine

  Uw biologische klok bepaalt uw slaap-waakritme, ook wel dag-nachtritme genoemd. Deze ‘inwendige klok’ wordt beïnvloed door het slaaphormoon melatonine, dat in de hersenen wordt aangemaakt. Melatonine maakt slaperig en zorgt daarmee voor het begin van de slaap.

 • Meconiumhoudend vruchtwater

  Meconiumhoudend vruchtwater wil zeggen dat je baby voor de geboorte in het vruchtwater heeft gepoept. De kans dat je kindje in het vruchtwater poept, neemt toe met de duur van je zwangerschap. De kans op meconiumhoudend vruchtwater bij een vroeggeboorte is 5 procent, bij een geboorte binnen de normale termijn 5 tot 25 procent en bij een geboorte na 42 weken zwangerschap 25 tot 50 procent.

 • Megacolon en toxisch megacolon

  De dikke darm, ook wel colon genoemd, is het laatste stuk van het spijsverteringskanaal. Hier worden aan de voedselbrij water en zouten onttrokken, waardoor ontlasting indikt. Afvalstoffen verlaten hierna met de ontlasting het lichaam.

 • Mesenteriale trombose

  Trombose is het ontstaan van een bloedstolsel in een bloedvat. De mesenteriale bloedvaten zijn de aders en slagaders die de darmen van bloed voorzien, zowel de dunne als de dikke darm. Zowel in een slagader als in een ader kan trombose ontstaan.

 • Maligne hyperthermie

  Maligne hyperthermie is een zeldzame, erfelijke aandoening. Hyperthermie betekent letterlijk ‘verhoogde lichaamstemperatuur’. Maligne duidt erop dat het om een ernstige situatie gaat waarbij direct moet worden ingegrepen.

 • Middelen om de weeën te remmen

  Weeënremmende middelen worden meestal toegepast om een dreigende vroeggeboorte uit te stellen. Vroeggeboorte (preterme bevalling) is de geboorte van de baby vóór 37 voldragen zwangerschapsweken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie).

 • Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

  Een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap is misselijkheid (met of zonder braken). Dit komt voor bij een groot deel van de zwangere vrouwen. Het is niet duidelijk waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de andere niet.

 • Moeheid tijdens de zwangerschap

  In de zwangerschap is moeheid een veelvoorkomende klacht.

 • Maandverband en tampons

  Tijdens je ongesteldheid wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Via je vagina verlies je bloed, vocht en stukjes weefsel, soms ook stolseltjes. Om te voorkomen dat je kleding en je bed vies worden, kun je maandverband of tampons gebruiken.

 • Maagstenen (bezoarstenen)

  Een maagsteen (bezoarsteen, kortweg: bezoar) is een samenklontering van deels verteerd of onverteerbaar materiaal dat lange tijd in de maag aanwezig is. Bezoars bestaan meestal uit haren (trichobezoars) of plantaardig materiaal (fytobezoars).

 • Miltletsel

  De milt is een ovaal orgaan links in de buik, vlakbij de maag. Het vervult een aantal belangrijke functies in het lichaam, zoals het filtreren van het bloed, het produceren van witte bloedcellen, het verwijderen van bacteriën en ander lichaamsvreemd materiaal uit de bloedbaan en het vernietigen van oude en beschadigde rode bloedcellen.

 • Miltcyste en wandelende milt

  Een cyste is een blaasje of holte gevuld met vocht, week materiaal of gas en kan overal in het lichaam voorkomen. Ook in de milt kunnen zogenoemde miltcysten optreden.

  Een wandelende milt is een aangeboren afwijking van de milt, waarbij de milt niet op de normale manier in de buikholte vastzit.

 • Misselijkheid en braken

  Misselijkheid en overgeven zijn verschijnselen van een aandoening ergens in het lichaam en geen op zich staande ziekten. Misselijkheid wordt veroorzaakt door prikkeling van het braakcentrum in de hersenen.

 • Melanoom

  Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat in de melanocyten. Dit zijn pigmentvormende huidcellen. Een melanoom is een abnormaal en kwaadaardig gezwel dat begint als een donkere vlek of moedervlek op de huid.

 • Terug naar boven