L

 • Overdag zinvol bezig zijn verhoogt je levensverwachting

  Er zijn wereldwijd enkele plekken waar de inwoners langer, gelukkiger en gezonder leven dan gemiddeld. Dat zijn de zogeheten ‘Blue Zones’. Deze gebieden en hun bewoners zijn vaak onderwerp van onderzoek geweest.

 • Hoe blijf je langer actief?

  Wanneer je wat ouder wordt, gelden dezelfde adviezen om gezond en actief te blijven als voor jonge mensen. Wel hebben we een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet, die met de jaren steeds belangrijker worden.

 • 5 tips om met plezier te werken tot op hoge leeftijd

 • Longkanker

  Longkanker (longcarcinoom) is een abnormale en ongecontroleerde groei van longweefsel. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.  Longkanker wordt onderverdeeld in een kleincellig longcarcinoom en een niet-kleincellig longcarcinoom .

 • Lunchwandelen

  Lunchwandelen is wandelen tijdens de lunchpauze. Het is een uitkomst voor mensen die voornamelijk zittend werk doen en toch voldoende willen bewegen. Een zittend beroep wordt zelfs een serieus gezondheidsrisico, meent het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging (NISB).

 • Lichaamstaal

  Zelfvertrouwen en assertiviteit zitten niet alleen in ons hoofd. Lichaamshouding, stemvolume, oogcontact en gezichtsuitdrukking zeggen veel over hoe je in je vel zit.

 • Lachen is gezond

  Lachen is de meest herkenbare gezichtsuitdrukking en ook het meest herkenbare gedrag ter wereld. Het is met name sociaal gedrag: mensen lachen 30 keer meer in een groep dan wanneer ze alleen zijn. Lachen is een ideale manier om stress van je af te laten glijden en je te ontspannen.

 • De Schijf van Vijf goed voor je lijf

  De Schijf van Vijf helpt je gezond te eten, zowel overdag als 's nachts. Volg daarom zoveel mogelijk de richtlijnen van de Schijf. Daar voel je je beter door.

 • Loopschoenen

  Het kopen van loopschoenen is niet zo eenvoudig. Welke eigenschappen moeten de schoenen namelijk hebben? Wel of geen demping? Soepel of stevig? Er zijn veel verschillende adviezen die allemaal een kern van waarheid bevatten.

 • COPD

  COPD is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het niet over gaat. COPD is een verzamelnaam voor de aandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem.

 • Lage bloeddruk

  Het hart pompt bloed rond door de bloedvaten van het lichaam door zich afwisselend samen te trekken en te ontspannen. Hierdoor ontstaat druk in de bloedvaten: de bloeddruk.

 • Lage rugpijn en sporten

  Lage rugpijn is pijn in het onderste deel van de rug. Het komt vaak door te zware belasting van de rug. Hierdoor kunnen kleine beschadigingen ontstaan aan spieren, pezen of tussenwervelschijven in het onderste deel van de rug.

 • Lopersknie

  Een lopersknie wordt ook wel iliotibiale bandsyndroom genoemd. Het gaat hierbij om knieklachten aan de buitenkant van de knie. De tractus tibialis is een lange pees die aan de buitenkant van het bovenbeen loopt en bij de knie aanhecht.

 • Lasogen

  Mensen met lasogen hebben last van tranende en rode ogen en een brandend gevoel in de ogen. Ook zijn de ogen gevoelig voor licht. Lasogen zijn een beschadiging van het hoornvlies door uv-licht.

 • Lichaamsbewustzijn

  Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een stevig zelfvertrouwen en een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn gaan vaak samen. Lichaamsbesef kun je ook op latere leeftijd nog ontwikkelen.

 • Een goede lunch geeft je energie

  Het is een aanrader om niet op je werkplek te eten, zodat je letterlijk en figuurlijk afstand neemt van je werk. Bovendien is het gezelliger om samen met je collega's te eten. Dat wordt natuurlijk lastiger als je school een continurooster heeft.

 • Een goede lunch geeft je energie

  Goed en lekker lunchen levert je een hoop energie op, broodnodig voor een bouwvakker:

 • Een goede lunch geeft je energie

  Het is een aanrader om niet op je werkplek te eten, zodat je letterlijk en figuurlijk afstand neemt van je werk. Bovendien is het gezelliger om samen met je collega's te eten. Je kunt ook samen met je collega's gaan lunchwandelen.

 • Ziekte van Lyme

  De ziekte van Lyme (ofwel borreliose) wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht via een tekenbeet.

  Een teek is een bruinzwart insect dat lijkt op een spin en 1 tot 3 millimeter groot is.

 • Psychische aandoeningen met een lichamelijke oorzaak

  De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt lichamelijk onderzoek verricht en worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd, zoals een psychologische beoordeling en bloedonderzoeken om hormoonconcentraties te bepalen.

 • Lijnen van Beau

  Lijnen van Beau zijn dwarse groeven of lijnen op de teen- en vingernagels. Deze lijnen ontstaan doordat de groei van de nagel tijdelijk is verstoord.

  Lijnen van Beau komen meestal voor op de nagels van de duim en grote teen.

 • Letsel van de nervus ischiadicus

  De nervus ischiadicus (de heupzenuw) loopt achterin het been. Hij is verbonden met de meeste spieren onder de knie. Deze zenuw splitst zich ter hoogte van de knie in de nervus tibialis en de nervus peroneus communis.

 • Leukoplakie van de penis

  Bij leukoplakie van de penis ontstaan er grijsachtige of witte vlekjes of vlekken op de penishuid. De vlekken komen meestal voor op de top van de penis, ook wel eikel genoemd.

  Leukoplakie is geen vorm van kanker, maar het leidt wel tot een grotere kans op peniskanker.

 • Invloed van luchtwegaandoeningen op het sociaal functioneren

  Luchtwegaandoeningen kunnen invloed hebben op ons beroep en op onze omgeving. Maar andersom kunnen we ook in bepaalde beroepen en in onze leefomgeving blootgesteld worden aan verschillende gezondheidsrisico’s.

 • Afwijkende ligging van de baarmoeder

  De normale plek van de baarmoeder (uterus) is laag in het bekken achter het schaambeen. Aan de voorkant (de buikzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de blaas aan. Aan de achterkant (de rugzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de endeldarm rectum aan.

 • Statisch longvolume

  Het bepalen van longvolumes is van belang om longfunctiestoornissen te kunnen aantonen, zoals die bijvoorbeeld voorkomen bij astma, COPD of emfyseem. Met behulp van de spirometer kunnen de longvolumes worden bepaald.

 • Broncho-alveolaire lavage

  Broncho-alveolaire lavage is een methode om materiaal te verkrijgen voor cytologie van de longen. Bij een broncho-alveolaire lavage (wassing van de bronchiolen en de longblaasjes) wordt een monster genomen met materiaal (cellen, vloeistoffen en ander materiaal) uit de kleinste luchtwegen en de longblaasjes.

 • Longoedeem

  Oedeem is de ophoping van vloeistof (water) op één plek in het lichaam. Deze zwelling kan voorkomen in bijvoorbeeld de voeten of de enkels. Het kan ook in organen optreden, zoals de longen of de lever.

 • Corpus luteum cyste

  Een corpus luteum cyste is een cyste in de eierstok die ontstaat uit het corpus luteum (gele lichaam). Een cyste is een met vocht gevulde holte. Het corpus luteum ontstaat na de ovulatie en produceert hormonen om een eventuele zwangerschap in stand te houden.

 • Longbeschadiging als gevolg van bestraling

  Bestraling kan bij de behandeling van kanker een genezend of verzachtend effect hebben. Maar het kan soms ook schadelijke effecten hebben op andere delen van het lichaam.

  Bij één tot vier procent van de vrouwen die radiotherapie krijgen vanwege borstkanker, ontstaat na de bestraling een longontsteking (pneumonitis).

 • Tips om de borstvoeding te laten slagen

  Als alles goed gaat met moeder en kind wordt de baby direct na de bevalling bloot bij de moeder op de blote borst gelegd. Er is dan huid-op-huidcontact tussen moeder en kind. Zo kan iedereen even bijkomen van de bevalling en worden de aangeboren reflexen bij de baby zo goed mogelijk geprikkeld.

 • Longontsteking door virussen

  Een longontsteking (pneumonie) door virussen is bij volwassenen veel minder gebruikelijk dan een longontsteking door bacteriën. Een longontsteking door virussen wordt meestal door een van de volgende virussen veroorzaakt:

 • Aandoeningen van de longvliezen

  De longen zijn bedekt met een vlies dat het longvlies wordt genoemd. De binnenzijde van de borstholte wordt bekleed door het borstvlies. Normaal schuiven deze vliezen soepel over elkaar heen.De ruimte tussen het longvlies en de long heet de pleuraholte.

 • Longdiffusietest

  Het onderzoek van de diffusiecapaciteit is een functietest van het ademhalingsstelsel. Een longdiffusietest meet hoe goed de longen gassen uitwisselen met het bloed.

  De belangrijkste functie van de longen is om zuurstof vanuit de longblaasjes in de bloedbaan te laten komen en om kooldioxide (CO2) vanuit het bloed naar de longen te transporteren, zodat het kan worden uitgeademd.

 • Lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat

  Een lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat is een algemene beoordeling van spieren, botten en zenuwen en hun functioneren. Veel van de informatie over de klachten is afkomstig van het verhaal van de patiënt (anamnese), voorafgaand aan het onderzoek.

 • Kyfose en lordose

  De wervelkolom heeft een dubbele s-vorm. Kyfose en lordose zijn normale krommingen van de wervelkolom. Maar soms verergeren deze krommingen zo door onderliggende aandoeningen, dat een normale houding niet meer mogelijk is.

 • Niet-kleincellig longcarcinoom

  Het niet- kleincellig longcarcinoom is een vorm van longkanker. Longkanker (longcarcinoom) is een abnormale en ongecontroleerde groei van longweefsel. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

 • Longkanker

  Longkanker (longcarcinoom) is een abnormale en ongecontroleerde groei van longweefsel. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.
  Longkanker wordt onderverdeeld in een kleincellig longcarcinoom en een niet-kleincellig longcarcinoom.

 • Longontsteking door bacteriën

  Bij een longontsteking (pneumonie) raakt het longweefsel ontstoken door bacteriën, virussen, schimmels of door blootstelling aan bepaalde chemische stoffen. Als bacteriën de oorzaak van de longontsteking zijn, wordt ook wel gesproken van een bacteriële longontsteking.

 • Lichttherapie bij depressie

  Bij lichttherapie wordt iemand blootgesteld aan helder, wit kunstlicht met een sterke intensiteit. Dit geeft goede resultaten bij de behandeling van een winterdepressie . Bij zo’n vijftig tot tachtig procent van de mensen verbeteren de klachten met lichttherapie.

 • Functie van ligamenten

  Een ligament is een band die botten of stukken kraakbeen met elkaar verbindt. Zoals enkelbanden en kniebanden. Ligamenten kunnen ook als steunpunt dienen voor de spieren die ernaast lopen. Ligamenten zijn aangehecht aan de uiteinden van botten en rond gewrichten.

 • Lekkende aortaklep

  De aortaklep is een van de vier hartkleppen. Deze klep bevindt zich tussen de linkerkamer en de aorta, de slagader die het bloed het lichaam inpompt. De functie van de klep is ervoor te zorgen dat het bloed alleen vanuit de linkerkamer naar de aorta kan stromen en niet andersom.

 • Longembolie

  Een longembolie ontstaat wanneer een of meer slagaders in de longen afgesloten raken door een bloedstolsel. Het stolsel komt meestal van een trombose in het been. Het wordt door het bloed meegenomen via de holle ader en het hart en komt zo in de longen terecht.

 • Lekkende mitralisklep

  Het hart heeft vier hartkleppen. De hartkleppen openen en sluiten ritmisch met de samentrekking en ontspanning van het hart. Ze kunnen maar in een richting openen. Hierdoor wordt de bloedstroom in het hart geregeld.

 • Loopsporten

  Tot de loopsporten behoren wandelen, snelwandelen, nordic walking en hardlopen. In deze tekst gaat het over de gezondheidsvoordelen en gevaren van loopsporten. Veel verenigingen organiseren verschillende wedstrijden in loopsporten.

 • Lipidenprofiel (vetspectrum)

  Deze test is een verzameling van bepalingen van een aantal vetten in het bloed. Het lipidenprofiel wordt gebruikt om het risico op hart- en vaataandoeningen in te schatten. Ook wordt het bepaald om het effect van een behandeling (bijvoorbeeld met cholesterolverlagers) te volgen.

 • Lewy Body dementie

  Dementie: algemeen  Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. De ziekte tast hersenfuncties aan, zoals het geheugen, het denken, de taal, de oriëntatie, het handelen (zoals aankleden) en schoolse vaardigheden (zoals rekenen).

 • Letsel van de nervus peroneus

  De kuitbeenzenuw (nervus peroneus of nervus fibularis) is een perifere zenuw die in de knieholte zit. Dankzij deze zenuw kunnen we onze voet opheffen en omhoog draaien. Ook zorgt hij ervoor dat we pijn en warmte onderscheiden met de huid.

 • Leverstuwing

  Bij leverstuwing of levercongestie hoopt zich bloed op in de lever. Dit kan de lever beschadigen.

 • Liesbreuk (hernia inguinalis)

  Bij een liesbreuk (hernia inguinalis) stulpt een buikorgaan, meestal een stukje buikvlies of een deel van de darmen, via het lieskanaal uit in de lies of de balzak. Ook wanneer een stukje buikinhoud uitpuilt door een verzwakt stukje buikwand, spreken we van een liesbreuk.

 • Buikwandbreuk en littekenbreuk

  Een breuk (hernia) is een zwakke plek of scheur in de buikwand. Organen die zich in de buikholte bevinden, kunnen door een breuk naar buiten uitstulpen.
  Een buikwandbreuk bevindt zich meestal in een litteken en wordt dan ook wel littekenbreuk genoemd.

 • Bloedonderzoek bij aandoeningen van de lever en galwegen

  De lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt ervoor dat we voedingsstoffen uit de darm kunnen opnemen. Verder zorgt de lever voor de aanmaak en opslag van nuttige stoffen, zoals eiwitten voor de bloedstolling.

 • Leverencefalopathie en levercoma

  Encefalopathie is een algemene term voor aantasting van de hersenfuncties.
  Bij patiënten met een ernstige leveraandoening kunnen de hersenfuncties worden aangetast, een aandoening die leverencefalopathie wordt genoemd.

 • Leverabces

  Een leverabces is een ophoping van pus in de lever. Er kunnen één of meerdere abcessen in de lever aanwezig zijn.

 • Leverfalen (leverinsufficiëntie)

  De lever is een belangrijk orgaan, dat ervoor zorgt dat we voedingsstoffen uit de darm kunnen opnemen. Verder zorgt de lever voor de aanmaak van nuttige stoffen, zoals eiwitten voor de bloedstolling. Daarnaast maakt de lever giftige stoffen onschadelijk en ruimt hij afvalstoffen op.

 • Alcoholische leververvetting

  De lever speelt een rol bij het verwerken en afbreken van vetten. Als de vetstofwisseling verstoord raakt door overmatig alcoholgebruik, wordt vet opgeslagen in levercellen. Hierdoor zwelt de lever op.

 • Alcoholische levercirrose

  Alcoholische levercirrose is een aandoening die leidt tot een onherstelbare beschadiging van de lever, waarbij levercellen afsterven en vervangen worden door littekenweefsel. Het gevolg hiervan is dat de normale leveropbouw, de bloedvoorziening van de lever en de leverfuncties verstoord raken.

 • Lichamelijke stresssignalen

  Stress betekent een gevoel van spanning. Dit is niet per definitie negatief of ongezond. Mensen hebben namelijk een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.

 • Loslatende placenta

  Een loslatende placenta (solutio placentae) is een zeer spoedeisende en voor jou en je baby levensbedreigende zwangerschapscomplicatie. Het kan ontstaan vanaf de 16e week van je zwangerschap tot aan de bevalling.

 • Laagliggende placenta

  Meestal ligt de placenta boven in je baarmoeder. Soms ligt de placenta laag in de baarmoeder (laagliggende placenta). Als de placenta over de uitgang van je baarmoeder ligt, is er sprake van een voorliggende placenta.

 • Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap

  Tijdens een normale zwangerschap neemt je bloeddruk geleidelijk af, totdat je zo’n twintig weken zwanger bent. Dan wordt de laagste waarde bereikt. Dit wordt de ‘mid-pregnancy-drop’ genoemd. In de tweede helft van de zwangerschap stijgt je bloeddruk weer.

 • Levensfasen - Ouderdom

  De ouderdom is de levensfase die begint bij 65 jaar en loopt tot aan de dood. Deze fase wordt onder meer gekenmerkt door stoppen met werken, meer vrije tijd en nieuwe taken binnen de familie. Een ander woord voor oudere is ‘bejaarde’ of ‘senior’.

 • Levensfasen - Babytijd

  De baby- of zuigelingentijd is de eerste periode van ons leven. Deze periode begint bij de bevalling en duurt tot twaalf maanden na de geboorte. Een baby jonger dan een maand noemen we een neonaat of pasgeborene.

 • Levensfasen - Middelbare leeftijd

  De middelbare leeftijd is de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door het evalueren van de beslissingen die in de jonge volwassenheid zijn genomen.

 • Levensfasen - Kleuter

  De kleuterfase is de levensfase van een kind tussen vier en zes jaar. Van een peuter die voortdurend toezicht en veel aandacht van de ouders of verzorgers nodig heeft, verandert het kind in een kleuter die naar de kleuterschool gaat en langere tijd alleen of met vriendjes en vriendinnetjes kan spelen.

 • Levensfasen - Basisschoolkind

  De levensfase van het basisschoolkind volgt op de kleutertijd. Deze periode begint als een kind zes jaar wordt – en dus naar groep drie gaat - en duurt tot het twaalfde jaar. Gedurende deze fase gaan kinderen naar de basisschool.

 • Levensfasen - Puberteit

  De puberteit is de levensfase waarin jongens en meisjes zich tot volwassenen ontwikkelen. Dit is de periode van het twaalfde tot ongeveer het twintigste jaar. Deze fase wordt gekenmerkt door lichamelijke en psychische rijping en eindigt bij het bereiken van de volwassenheid.

 • Levensfasen - Jonge volwassenheid

  De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.

 • Levensfasen - Peuter

  De peuterfase is de levensfase van het eerste tot en met het derde jaar. Deze fase wordt gekenmerkt door beginnende onafhankelijkheid wanneer kinderen leren lopen en praten, gaan experimenteren en kennis verzamelen over de wereld om hen heen.

 • Luxatie van het kaakgewricht

  Luxatie of ontwrichting van het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) is een aandoening van het kaakgewricht die betekent dat de onderdelen van dit gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Het temporomandibulaire gewricht is het gewricht tussen de onderkaak en de rest van de schedel.

 • Fissuurtong (lingua fissurata)

  Fissuurtong (lingua fissurata) en geplooide tong (lingua plicata) zijn net als lingua scrotalis synoniemen voor dezelfde aandoening van de tong. Hier zal verder gesproken worden over fissuurtong. Meestal veroorzaakt deze aandoening geen pijn.

 • Leukoplakie en andere afwijkingen van het mondepitheel en de tong

  Leukoplakie is een aandoening van de mond die precancereus is, wat wil zeggen dat deze aan kanker voorafgaat. Leukoplakie wordt gekenmerkt door het opkomen van een hardnekkige wittige plek, die niet kan worden afgeschraapt.

 • De leversinusoïden (kupffercellen)

  De wanden van de sinusoïden (met bloed gevulde ruimten tussen de levercellen) zijn bekleed met twee typen cellen: normale platte cellen (endotheelcellen) en gespecialiseerde kupffercellen of stercellen.

 • De levercellen (hepatocyten)

  De lever, het grootste orgaan in het menselijk lichaam, maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel. Het leverweefsel bestaat uit kleine kwabjes (lobjes) die worden gevormd door de levercellen (hepatocyten).

 • Schimmel in de liesstreek (Tinea cruris)

  Tinea cruris is een schimmelinfectie van de lies- en dijstreek.

 • Tuberculose van de lymfeklieren

  Bij tuberculose van de lymfeklieren zijn de lymfeklieren met de tuberkelbacil geïnfecteerd. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. De tuberkelbacterie wordt via de lucht verspreid.

 • Chronische lymfatische leukemie

  Chronische lymfatische leukemie is een kanker waarbij het beenmerg te veel lymfocyten produceert. Dat zijn bepaalde witte bloedcellen die tot taak hebben infecties te bestrijden.

  In normale omstandigheden maakt het beenmerg onrijpe cellen aan, zogeheten stamcellen, die zich gaandeweg ontwikkelen tot verschillende typen bloedcellen: rode bloedcellen, bloedplaatjes of witte bloedcellen.

 • Lymfangioom

  Lymfangioom is een goedaardige tumor die in de lymfevaten ontstaat en vanzelf geneest. Lymfevaten vervoeren een kleurloze vloeistof waarin zich lymfocyten bevinden.

  Lymfangiomen zijn meestal bij de geboorte aanwezig of ontstaan binnen 2 jaar na de geboorte.

 • Lactaatdehydrogenase (LDH)

  Lactaatdehydrogenase, afgekort tot LDH, is een enzym dat in verscheidene lichaamsweefsels wordt aangetroffen, zoals in het hart, de lever, de rode bloedcellen, de nieren, de spieren, de hersenen en de longen.

 • Loopoor

  Ooruitvloed is afscheiding uit het oor bij een niet meer intact trommelvlies. Indien deze afscheiding uit pus, oorsmeer of oorvocht bestaat, is sprake van een loopoor. De medische term voor loopoor is otorroe.

 • Littekenvorming en verbindweefseling van de huid

  Littekenvorming en verbindweefseling van de huid kunnen optreden ter plaatse van een wond die is ontstaan na letsel of een operatie en bij bepaalde huidaandoeningen als acne vulgaris, waterpokken, brandwonden, lupus erythematodes en granulomateuze huidaandoeningen.

 • Login

  Deze dienstverlening is alleen voor leden van Aevitaal. Wilt u ook gebruikmaken van deze dienst? Meld u aan!

  Hebt u problemen met aanmelden, bezoek dan onze veelgestelde vragen pagina of mail ons even?

 • Lekkende hersen- en ruggenmergvloeistof

  De hersen- en ruggenmergvloeistof (liquor cerebrospinalis) stroomt rondom de hersenen en het ruggenmerg (het centrale zenuwstelsel). Deze vloeistof is omgeven door de hersen- en ruggenmergvliezen (meninges).

 • Lieskanaal

  Het lieskanaal lijkt op een tunnel en ligt tussen de spieren van de onderbuik. Het kanaal is ongeveer vier centimeter lang en helt omlaag en naar binnen. Bij mannen bevat het lieskanaal de zaadstreng en een zenuw, de nervus ilio-inguinalis.

 • Latent scheelzien (heteroforie)

  Heteroforie is de neiging tot scheelzien die ontstaat wanneer de ruststand van de ogen (bijvoorbeeld wanneer de ogen gesloten zijn) afwijkt van de rechte oogstand. We noemen dit latent scheelzien omdat de afwijkende oogstand niet zichtbaar is.

 • Terug naar boven