K

 • Kwaadaardige tumor van het mondslijmvlies

  Bij een carcinoom van het mondslijmvlies wordt de binnenbekleding van de wang aangetast door een kwaadaardige tumor (kankergezwel). Dit type tumor komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meer bij ouderen dan bij jonge mensen.

 • Kwaadaardige tumoren van de neus- en keelholte

  De neus-keelholte (nasofarynx) is het gedeelte van de keelholte (farynx) dat boven het zachte gehemelte ligt en uitkomt in de neusholte. Het lager gelegen gedeelte van de nasofarynx gaat over in de mond-keelholte (orofarynx).

 • Kniebandletsel

  De knie is een complex gewricht dat veel belasting te verduren krijgt. In de knie zorgen verschillende banden, kapsels en andere structuren voor stevigheid.

 • Kanker en sporten

  Bewegen en sporten is gezond, dat is bekend. Regelmatig bewegen heeft veel voordelen. Het helpt om allerlei gezondheidsklachten, ziektes en aandoeningen te voorkomen of te verminderen. Na de diagnose kanker is sporten vermoedelijk niet het eerste waar iemand aan denkt.

 • Kinderopvang

  Als ouder van één of meerdere kinderen kun je niet meer zomaar weg. Als het zwangerschapsverlof is afgelopen en je weer moet gaan werken, heb je opvang nodig voor je kind(eren).

 • Kraamzorg

  In Nederland heb je recht op kraamzorg. Als je tijdens één of meerdere van de 8 tot 10 dagen na je bevalling thuis bent, krijg je hulp van een kraamverzorgende.

 • Koolhydraten stapelen bij duursport

  Voor wie een langdurige sportprestatie levert, is het belangrijk om van tevoren veel koolhydraten (glycogeen) in het lichaam op te slaan. Koolhydraten kunnen op de snelste en meest efficiënte manier energie leveren.

 • Koper

  Koper is een mineraal. Omdat we er maar heel weinig van nodig hebben, heet het ook wel een spoorelement.

 • Kalium

  Kalium is een mineraal. In bijna alle voedingsmiddelen zit kalium, maar vooral in fruit, groenten, aardappelen en vlees. Ook in brood en melkproducten zit kalium.

 • Knieklachten

  De knie is een gewricht waarin het dijbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) samenkomen. Aan de voorkant wordt de knie beschermd door de knieschijf (patella).

 • Kneuzing

  Een kneuzing is een beschadiging van het weefsel onder de huid. Verschillende weefsels kunnen door een kneuzing beschadigen, bijvoorbeeld botten, spieren en bindweefsel.

 • Kernkwaliteiten

  Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Door inzicht in deze eigenschappen leer je je eigen krachten en mogelijkheden kennen. Dat kan nuttig zijn in relaties en werk.

 • KANS

  KANS staat voor klachten van de arm, nek en/of schouder. De Engelse term is CANS (complaints of the arm, neck and/or shoulder). Deze aandoening stond vroeger bekend als RSI (repetitive strain injury).

 • Kinkhoest

  Kinkhoest (pertussis) is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. De aandoening leidt in eerste instantie tot ontsteking van het ademhalingsapparaat: het strottenhoofd, de luchtpijp en de luchtwegen.

 • Kolven

  Kolven is moedermelk uit de borst halen zonder dat de baby zelf uit de borst drinkt. Dat gebeurt met de eigen hand of met een kolfapparaat De meeste vrouwen in Nederland kiezen voor een kolfapparaat. Maar als je eenmaal wat geoefend hebt, gaat het kolven met de eigen hand eigenlijk net zo snel, en het is en stuk goedkoper.

 • Kwaadaardige tumoren van de mond-keelholte

  De mondkeelholte (orofarynx) is dat gedeelte van de keelholte (farynx) dat achterin de mond ligt. In de orofarynx zitten ook de keelamandelen. Wanneer ergens in dit gebied een tumor (gezwel) ontstaat, spreken we van keelkanker.

 • Kwaadaardige tumoren van de neus en de neusbijholten

  De neusbijholten (sinussen) zijn met lucht gevulde holten in de botten van het gezicht. Ze zijn bekleed met hetzelfde zachte weefsel (een slijmvlieslaag) dat ook aan de binnenkant van de neusholte zit.

 • Koolhydraten en sport

  Training is de eerste voorwaarde voor goede sportprestaties. Maar ook uitgebalanceerde voeding en voldoende vocht zijn erg belangrijk. Koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, spoorelementen: het klinkt allemaal heel ingewikkeld.

 • Koolhydraatdiëten

  Voor wie een langdurige sportprestatie levert, is het belangrijk om van tevoren veel koolhydraten (glycogeen) in het lichaam op te slaan. Koolhydraten kunnen op de snelste en meest efficiënte manier energie leveren.

 • Kyfose en lordose

  De wervelkolom heeft een dubbele s-vorm. Kyfose en lordose zijn normale krommingen van de wervelkolom. Maar soms verergeren deze krommingen zo door onderliggende aandoeningen, dat een normale houding niet meer mogelijk is.

 • Knieartrose

  Bij knieartrose wordt het gewrichtskraakbeen van de knie aangetast. Het aangetaste gewrichtskraakbeen kan zo beschadigd raken dat het gewicht niet meer soepel kan bewegen. Dit gaat gepaard met pijn en stijfheid.

 • Kortdurende psychotische stoornis

  Een psychose is een ernstige psychiatrische stoornis. Iemand die psychotisch is, is het contact met de werkelijkheid kwijt. Dit uit zich onder andere in hallucinaties en wanen.

 • Koorts en sport

  Koorts is een lichaamstemperatuur van 38 °C of hoger. Als je gaat sporten met koorts, gaat de energie die nodig is voor het sporten, vaak ten koste van het lichamelijk herstel. Bij lichte verhoging of een lichte infectie kan sporten over het algemeen geen kwaad.

 • Knieschijfklachten

  Klachten aan de knieschijf worden veroorzaakt door het patellofemoraal syndroom (springersknie of retropatellaire chondropathie). Dit syndroom is een verzamelnaam. Het gaat om knieklachten waarvan de oorsprong niet te herleiden is tot andere knieklachten.

 • Krentenbaard

  Krentenbaard (impetigo) is een zeer besmettelijke infectie van de huid. Deze infectie komt vooral voor op het gezicht, meestal rond de neus en de mond. Maar het kan ook op de rest van het lichaam voorkomen.

 • Kamerfibrilleren (ventrikelfibrilleren)

  Kamerfibrilleren (ventrikelfibrilleren) is een ernstige hartritmestoornis. Het wordt gekenmerkt door snelle, chaotische samentrekkingen van de hartkamers. Deze samentrekkingen vinden onafhankelijk van de boezems plaats.

 • Kopertekort

  Koper is een spoorelement. Koper is belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. In het lichaam wordt koper aan eiwitten gebonden. Koper dat niet gebonden is, is schadelijk voor de lichaamscellen.

 • Kaliumtekort (Hypokaliëmie)

  Kalium is een mineraal. In bijna alle voedingsproducten zit kalium. Het zit vooral in fruit en groenten, aardappelen, vlees, brood en melkproducten.

  Dieetzout bevat vaak kalium in plaats van natrium.

 • Kanker van de papil van Vater

  De papil van Vater is een verwijding van de galgang voordat deze uitmondt in de twaalfvingerige darm (duodenum), het eerste gedeelte van de dunne darm. In de papil van Vater worden de afscheidingsproducten van de galblaas en de alvleesklier (pancreas) opgevangen.

 • Koorts tijdens de zwangerschap

  Koorts betekent dat je lichaamstemperatuur verhoogd is. We spreken van koorts als je, rectaal gemeten, een temperatuur van 38,0 graden Celsius of hoger hebt.

 • Kinderziektes met vlekjes

  Alle kinderen krijgen wel eens aandoeningen die gepaard gaan met huiduitslag. De meest voorkomende zijn mazelen, rodehond, roodvonk, vijfde ziekte (erythema infectiosum), zesde ziekte (erythema subitum), hersenvliesontsteking en waterpokken.

 • Kunstvoeding klaarmaken

  Kunstvoeding wordt meestal verkocht als poeder. Dit moet je zelf oplossen in water. Nauwkeurigheid is daarbij erg belangrijk. Lees voordat je begint de aanwijzingen op het pak. Wijk hier niet van af. Als je kunstvoeding in een verkeerde verhouding aan je baby geeft, kan dat onder andere gevolgen hebben voor de groei en ontlasting van je kindje.

 • Knoop in de navelstreng

  Tijdens de zwangerschap (met name in de eerste maanden) kan je baby vrij buitelen in je buik. Als daarbij een lus in de navelstreng ontstaat en je baby gaat daar met zijn hele lijfje doorheen, ontstaat er een knoop.

 • Kunstmatig toegediende voeding

  Goede voeding is belangrijk. Als u niet of onvoldoende kunt, mag of wilt eten, kan sondevoeding of parenterale voeding een uitkomst zijn. Door de voeding op een andere manier in het lichaam te brengen, worden de reserves van uw lichaam minder aangesproken, kunt u beter weerstand bieden aan infecties, kunnen wonden beter genezen en kan uw gewicht stabiel blijven of eventueel (weer) toenemen.

 • Kweek van de ontlasting (feceskweek)

  Een feceskweek is het bacteriologisch onderzoek van de ontlasting. Hierbij wordt in de ontlasting onderzoek gedaan naar micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor darmaandoeningen als diarree en dysenterie.

 • Kipstoofpotje met paddenstoelen en rozemarijn

  Dit stoofpotje is een creatieve variatie op boeuf bourguignon, maar dan met veel minder vet en calorieën. Kipfilet is mager en rauwe ham bevat veel minder vet dan het traditionele spek. Nog meer voordelen: ook de stooftijd is een stuk korter.

 • Koorts

  Wat is koorts? Op welke manier kan ik koorts meten? Is koorts schadelijk voor het lichaam? Wat kan ik zelf doen aan koorts? Dit artikel geeft u antwoord.

 • Kwaadaardige tumoren van de slokdarm (slokdarmkanker)

  Een kwaadaardige tumor is een gezwel met daarin abnormale weefselgroei, kortom: kanker. Kwaadaardige tumoren kunnen doorgroeien in omringende weefsels en deze vernietigen. De kanker kan zich ook verspreiden naar andere plaatsen en organen in het lichaam (uitzaaiingen of metastasen) en is dan vaak moeilijker te behandelen.

 • Kledingluis

  Er bestaan drie soorten luizen; de hoofd- , kleding- en schaamluizen. Kledingluis wordt ook wel lichaamsluis genoemd en de medische term is Pediculosis humanus humanus. Kleerluizen zijn ongevleugelde insecten die als een parasiet leven op het lichaam en in de kleding van de mens.

 • Kaliumsparende diuretica

  Thiazide-diuretica behoren tot de vochtafdrijvende geneesmiddelengroep; de diuretica (plastabletten). Tot de meest gebruikte kaliumsparende diuretica behoren middelen als amiloride, triamtereen en aldosteronantagonisten (bijvoorbeeld spironolacton).

 • Kiespijn

  Kiespijn kan vele oorzaken hebben. Sommige mensen hebben er eerder last van dan andere.
  De meest voorkomende oorzaak van kiespijn is tandbederf. Tandbederf of cariës komt veel voor bij kinderen en jonge volwassenen.

 • Keelinfecties door chlamydia

  Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die tijdens alle seksuele handelingen, met inbegrip van orale seks kan worden overgedragen. Infecties van de keel met Chlamydia komen betrekkelijk weinig voor.

 • Kattenkrabziekte

  Kattenkrabziekte is een infectie die meestal door de bacterie Bartonella henselae wordt veroorzaakt. Deze ziekte wordt gekenmerkt door ontsteking van de lymfeklieren in een bepaald gedeelte van het lichaam.

 • Kieuwboogafwijkingen

  Kieuwbogen en –spleten zijn primitieve hoofd-, nek- en halsweefsels waaruit verscheidene structuren van het hoofd en de hals ontstaan. Er zijn vijf kieuwbogen die allemaal uitgroeien tot een andere structuur.

 • Kanker van het hoofd-halsgebied

  Kanker in hoofd en hals kan zich voordoen in de schildklier, mondholte en keel, het strottenhoofd, de speekselklieren en lymfeklieren (lymfomen). Vaak zijn dit uitzaaiingen vanuit kanker in longen of maag.

 • Terug naar boven