K

 • Ervaring maakt kennis van informatie

  De hoeveelheid informatie die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben is bijna eindeloos.

 • Weer aan het werk met een nieuwe heup, knie of schouder

  Als je een prothese hebt gekregen, moet je eerst een tijd herstellen. Misschien wil je al snel weer aan het werk. Maar of dat ook mag, hangt af van je werk, het soort prothese en het verloop van je herstel.

 • Wat komt er kijken bij een nieuwe heup, knie of schouder?

  Wanneer je een nieuwe heup, knie of schouder hebt gekregen, heb je waarschijnlijk veel minder pijn dan voorheen. Hoe lang je na de operatie moet herstellen, verschilt per persoon.

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Kwaadaardige tumoren van de neus- en keelholte

  De neus-keelholte (nasofarynx) is het gedeelte van de keelholte (farynx) dat boven het zachte gehemelte ligt en uitkomt in de neusholte. Het lager gelegen gedeelte van de nasofarynx gaat over in de mond-keelholte (orofarynx).

 • Kwaadaardige tumor van het mondslijmvlies

  Bij een carcinoom van het mondslijmvlies wordt de binnenbekleding van de wang aangetast door een kwaadaardige tumor (kankergezwel). Dit type tumor komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meer bij ouderen dan bij jonge mensen.

 • Snelle kruidcake

  Geen tijd, geen oven en te veel vet zijn veelgehoorde excuses om géén taarten en cakes te bakken. Dit recept voor snelle kruidkoek veegt die argumenten van tafel. Binnen 10 minuten (!) tovert u een kruidkoek uit uw gewone magnetron die vrijwel geen vet bevat (maar uiteraard wel calorieën en koolhydraten).

 • Afhankelijkheid van kalmeringsmiddelen of slaapmiddelen

  Benzodiazepinen hebben een kalmerende werking en bevorderen de slaap, vooral het inslapen. Ook verminderen ze gevoelens van angst en hebben ze een spierverslappende werking. Soms worden benzodiazepinen gebruikt bij de behandeling van epilepsie.

 • Kniebandletsel

  De knie is een complex gewricht dat veel belasting te verduren krijgt. In de knie zorgen verschillende banden, kapsels en andere structuren voor stevigheid.

 • Kanker en sporten

  Bewegen en sporten is gezond, dat is bekend. Regelmatig bewegen heeft veel voordelen. Het helpt om allerlei gezondheidsklachten, ziektes en aandoeningen te voorkomen of te verminderen. Na de diagnose kanker is sporten vermoedelijk niet het eerste waar iemand aan denkt.

 • Kraamzorg

  In Nederland heb je recht op kraamzorg. Als je tijdens één of meerdere van de 8 tot 10 dagen na je bevalling thuis bent, krijg je hulp van een kraamverzorgende.

 • Kinderopvang

  Als ouder van één of meerdere kinderen kun je niet meer zomaar weg. Als het zwangerschapsverlof is afgelopen en je weer moet gaan werken, heb je opvang nodig voor je kind(eren).

 • Tips voor gezond koken

  Veel mensen willen graag gezond of gezonder eten. Gezond eten begint met het maken van de juiste menukeuze. Ook de manier van bereiden is belangrijk. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn en hoeft ook niet veel tijd te kosten.

 • Koolhydraten stapelen bij duursport

  Voor wie een langdurige sportprestatie levert, is het belangrijk om van tevoren veel koolhydraten (glycogeen) in het lichaam op te slaan. Koolhydraten kunnen op de snelste en meest efficiënte manier energie leveren.

 • Kalium

  Kalium is een mineraal. In bijna alle voedingsmiddelen zit kalium, maar vooral in fruit, groenten, aardappelen en vlees. Ook in brood en melkproducten zit kalium.

 • Koper

  Koper is een mineraal. Omdat we er maar heel weinig van nodig hebben, heet het ook wel een spoorelement.

 • Knieklachten

  De knie is een gewricht waarin het dijbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) samenkomen. Aan de voorkant wordt de knie beschermd door de knieschijf (patella).

 • Kneuzing

  Een kneuzing is een beschadiging van het weefsel onder de huid. Verschillende weefsels kunnen door een kneuzing beschadigen, bijvoorbeeld botten, spieren en bindweefsel.

 • Diabetische ketoacidose

  Diabetische ketoacidose is een complicatie van diabetes type 1. Het kan het eerste teken zijn dat iemand diabetes heeft. 

  Ketoacidose is een ernstige ziekte. Mensen die niet behandeld worden, kunnen in coma raken en overlijden.

 • Kernkwaliteiten

  Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Door inzicht in deze eigenschappen leer je je eigen krachten en mogelijkheden kennen. Dat kan nuttig zijn in relaties en werk.

 • KANS

  KANS staat voor klachten van de arm, nek en/of schouder. De Engelse term is CANS (complaints of the arm, neck and/or shoulder). Deze aandoening stond vroeger bekend als RSI (repetitive strain injury).

 • Reisziekte bij kinderen

  Reisziekte is een verzamelnaam voor zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. Een andere naam is bewegingsziekte. Reisziekte gaat voorbij, maar is wel vervelend. De oorzaak is een stoornis van het evenwichtsorgaan die ontstaat door bewegingen.

 • Gezond eten op je werk

  Gezond eten is de basis van een gezonde leefstijl, samen met voldoende bewegen, niet roken en goed slapen. Maar gezond eten op je werk, hoe doe je dat? En hoe werkt het als je onregelmatige diensten draait?

 • Gezond eten op je werk

  Gezond eten is de basis van een gezonde leefstijl, samen met voldoende bewegen, niet roken en goed slapen. Maar gezond eten op je werk, hoe doe je dat? En wat levert het je op?

 • Een goede lunch geeft je energie

  Het is een aanrader om niet op je werkplek te eten, zodat je letterlijk en figuurlijk afstand neemt van je werk. Bovendien is het gezelliger om samen met je collega's te eten. Je kunt ook samen met je collega's gaan lunchwandelen.

 • Drink elke dag voldoende

  Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.

 • Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)

  Met droge ogen (ofwel keratoconjunctivitis sicca) worden de symptomen bedoeld die optreden door het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvlies of van het oogbindvlies. Het is een veelvoorkomende aandoening die meestal op middelbare leeftijd begint, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

 • Verkalking van de basale kernen

  De basale kernen zijn een deel van de hersenen dat een rol speelt bij de coördinatie, het evenwicht en de bewegingen van het lichaam.

  Verkalking van de basale kernen wordt veroorzaakt door ophoping van calciumzouten.

 • De biologische klok

  De beste tijd van de dag voor iemand om te slapen, wordt bepaald door zijn biologische klok. Deze bevindt zich in de hersenen en wordt onder andere beïnvloed door licht (het dag-nachtritme). Het slaaphormoon melatonine speelt hierbij een belangrijke rol.

 • Kinkhoest

  Kinkhoest (pertussis) is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. De aandoening leidt in eerste instantie tot ontsteking van het ademhalingsapparaat: het strottenhoofd, de luchtpijp en de luchtwegen.

 • Ontsteking of cyste van de kliertjes van Bartholin

  De klieren van Bartholin zijn twee klieren in de vaginawand aan weerszijden van de vaginaopening. Deze klieren scheiden vocht af via afvoergangen die uitkomen in de buitenrand van de vaginale opening. Op kinderleeftijd zijn de kliertjes nog niet actief.

 • Kolven

  Kolven is moedermelk uit de borst halen zonder dat de baby zelf uit de borst drinkt. Dat gebeurt met de eigen hand of met een kolfapparaat De meeste vrouwen in Nederland kiezen voor een kolfapparaat. Maar als je eenmaal wat geoefend hebt, gaat het kolven met de eigen hand eigenlijk net zo snel, en het is en stuk goedkoper.

 • Acute keelontsteking

  Acute keelontsteking (acute faryngitis) is een plotselinge ontsteking van de keel door een infectie of andere oorzaken. Kinderen en volwassenen kunnen een paar keer per jaar acute keelontsteking krijgen.

 • Kwaadaardige tumoren van de neus en de neusbijholten

  De neusbijholten (sinussen) zijn met lucht gevulde holten in de botten van het gezicht. Ze zijn bekleed met hetzelfde zachte weefsel (een slijmvlieslaag) dat ook aan de binnenkant van de neusholte zit.

 • Kwaadaardige tumoren van de mond-keelholte

  De mondkeelholte (orofarynx) is dat gedeelte van de keelholte (farynx) dat achterin de mond ligt. In de orofarynx zitten ook de keelamandelen. Wanneer ergens in dit gebied een tumor (gezwel) ontstaat, spreken we van keelkanker.

 • Voedingsregels voor krachtsport

  Bij sportvoeding denken veel sporters direct aan allerlei voedingssupplementen. Maar de grootste winst halen sporters met een goede basisvoeding en voldoende vocht. Een aantal tips.

 • Koolhydraten en sport

  Training is de eerste voorwaarde voor goede sportprestaties. Maar ook uitgebalanceerde voeding en voldoende vocht zijn erg belangrijk. Koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, spoorelementen: het klinkt allemaal heel ingewikkeld.

 • Koolhydraatdiëten

  Voor wie een langdurige sportprestatie levert, is het belangrijk om van tevoren veel koolhydraten (glycogeen) in het lichaam op te slaan. Koolhydraten kunnen op de snelste en meest efficiënte manier energie leveren.

 • Diarree bij kinderen

  Diarree is dunne, waterige ontlasting die vaker komt dan iemand gewend is. Soms treden hierbij ook pijn in de buik of buikkrampen op. Diarree wordt ook wel buikloop genoemd.

  Diarree is geen ziekte, maar eerder een symptoom van een onderliggend probleem.

 • Gebroken kaak

  Een gebroken kaak (kaakfractuur) is de meest voorkomende botbreuk van alle botbreuken van de schedel en gezichtsbotten. Dit komt doordat de onderkaak op een kwetsbare plaats in het gezicht naar voren steekt.

 • Kyfose en lordose

  De wervelkolom heeft een dubbele s-vorm. Kyfose en lordose zijn normale krommingen van de wervelkolom. Maar soms verergeren deze krommingen zo door onderliggende aandoeningen, dat een normale houding niet meer mogelijk is.

 • Knieartrose

  Bij knieartrose wordt het gewrichtskraakbeen van de knie aangetast. Het aangetaste gewrichtskraakbeen kan zo beschadigd raken dat het gewicht niet meer soepel kan bewegen. Dit gaat gepaard met pijn en stijfheid.

 • Kortdurende psychotische stoornis

  Een psychose is een ernstige psychiatrische stoornis. Iemand die psychotisch is, is het contact met de werkelijkheid kwijt. Dit uit zich onder andere in hallucinaties en wanen.

 • Koorts en sport

  Koorts is een lichaamstemperatuur van 38 °C of hoger. Als je gaat sporten met koorts, gaat de energie die nodig is voor het sporten, vaak ten koste van het lichamelijk herstel. Bij lichte verhoging of een lichte infectie kan sporten over het algemeen geen kwaad.

 • Functie van kraakbeen

  De belangrijkste functie van kraakbeen is wrijving verminderen tussen bewegende gewrichten.

  Kraakbeen komt vooral voor aan de uiteinden van de botten. Daar vormt het gewrichtskussentjes tussen de botten.

 • Schouder uit de kom

  De schouder is een complex gewricht. Het is samengesteld uit verschillende botten: het sleutelbeen, opperarmbeen en schouderblad. Een stevig stel spieren en pezen geven de schouder stabiliteit. Een gewrichtskapsel zorgt voor bescherming.

 • Knieschijfklachten

  Klachten aan de knieschijf worden veroorzaakt door het patellofemoraal syndroom (springersknie of retropatellaire chondropathie). Dit syndroom is een verzamelnaam. Het gaat om knieklachten waarvan de oorsprong niet te herleiden is tot andere knieklachten.

 • Vitamine K

  Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. We krijgen vitamine K binnen via de voeding, bijvoorbeeld uit melkproducten, vlees, eieren en bladgroenten. Daarnaast wordt vitamine K door onze darmbacteriën gemaakt.

 • Krentenbaard

  Krentenbaard (impetigo) is een zeer besmettelijke infectie van de huid. Deze infectie komt vooral voor op het gezicht, meestal rond de neus en de mond. Maar het kan ook op de rest van het lichaam voorkomen.

 • Kamerfibrilleren (ventrikelfibrilleren)

  Kamerfibrilleren (ventrikelfibrilleren) is een ernstige hartritmestoornis. Het wordt gekenmerkt door snelle, chaotische samentrekkingen van de hartkamers. Deze samentrekkingen vinden onafhankelijk van de boezems plaats.

 • De boezems en de kamers van het hart

  Het hart telt vier holle ruimten: de twee bovenste zijn de linker- en rechterboezem (atrium) en de twee onderste de linker- en rechterkamer (ventrikel). De twee helften van het hart worden door een wand (septum) van elkaar gescheiden.

 • Groeiachterstand bij kinderen

  Kinderen maken lichamelijk een enorme ontwikkeling door. De snelheid waarmee ze groeien, het moment waarop de groeispurten inzetten en de uiteindelijke lengte die ze behalen, kan van kind tot kind nogal verschillen.

 • Kopertekort

  Koper is een spoorelement. Koper is belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. In het lichaam wordt koper aan eiwitten gebonden. Koper dat niet gebonden is, is schadelijk voor de lichaamscellen.

 • Vitamine K-tekort

  Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. We krijgen vitamine K binnen via de voeding, bijvoorbeeld uit melkproducten, vlees, eieren en bladgroenten. Vitamine K wordt daarnaast door onze darmbacteriën gemaakt.

 • Kaliumtekort (Hypokaliëmie)

  Kalium is een mineraal. In bijna alle voedingsproducten zit kalium. Het zit vooral in fruit en groenten, aardappelen, vlees, brood en melkproducten.

  Dieetzout bevat vaak kalium in plaats van natrium.

 • Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)

  Kalium is een mineraal. In bijna alle voedingsproducten zit kalium. Het zit vooral in fruit en groenten, aardappelen, vlees, brood en melkproducten.

  Dieetzout bevat vaak kalium in plaats van natrium.

 • Kanker van de papil van Vater

  De papil van Vater is een verwijding van de galgang voordat deze uitmondt in de twaalfvingerige darm (duodenum), het eerste gedeelte van de dunne darm. In de papil van Vater worden de afscheidingsproducten van de galblaas en de alvleesklier (pancreas) opgevangen.

 • Koorts tijdens de zwangerschap

  Koorts betekent dat je lichaamstemperatuur verhoogd is. We spreken van koorts als je, rectaal gemeten, een temperatuur van 38,0 graden Celsius of hoger hebt.

 • Kinderziektes met vlekjes

  Alle kinderen krijgen wel eens aandoeningen die gepaard gaan met huiduitslag. De meest voorkomende zijn mazelen, rodehond, roodvonk, vijfde ziekte (erythema infectiosum), zesde ziekte (erythema subitum), hersenvliesontsteking en waterpokken.

 • Kunstvoeding klaarmaken

  Kunstvoeding wordt meestal verkocht als poeder. Dit moet je zelf oplossen in water. Nauwkeurigheid is daarbij erg belangrijk. Lees voordat je begint de aanwijzingen op het pak. Wijk hier niet van af. Als je kunstvoeding in een verkeerde verhouding aan je baby geeft, kan dat onder andere gevolgen hebben voor de groei en ontlasting van je kindje.

 • Knoop in de navelstreng

  Tijdens de zwangerschap (met name in de eerste maanden) kan je baby vrij buitelen in je buik. Als daarbij een lus in de navelstreng ontstaat en je baby gaat daar met zijn hele lijfje doorheen, ontstaat er een knoop.

 • Kunstmatig toegediende voeding

  Goede voeding is belangrijk. Als u niet of onvoldoende kunt, mag of wilt eten, kan sondevoeding of parenterale voeding een uitkomst zijn. Door de voeding op een andere manier in het lichaam te brengen, worden de reserves van uw lichaam minder aangesproken, kunt u beter weerstand bieden aan infecties, kunnen wonden beter genezen en kan uw gewicht stabiel blijven of eventueel (weer) toenemen.

 • Kweek van de ontlasting (feceskweek)

  Een feceskweek is het bacteriologisch onderzoek van de ontlasting. Hierbij wordt in de ontlasting onderzoek gedaan naar micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor darmaandoeningen als diarree en dysenterie.

 • Kipstoofpotje met paddenstoelen en rozemarijn

  Dit stoofpotje is een creatieve variatie op boeuf bourguignon, maar dan met veel minder vet en calorieën. Kipfilet is mager en rauwe ham bevat veel minder vet dan het traditionele spek. Nog meer voordelen: ook de stooftijd is een stuk korter.

 • Vaginale klachten tijdens de zwangerschap

  Tijdens de zwangerschap verandert het ‘milieu’ van de vagina. Er komt meer afscheiding en de kans op infecties is vergroot.

 • Hartkloppingen en kortademigheid tijdens de zwangerschap

  Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van hartkloppingen (palpitaties) en kortademigheid (dyspnoe).

 • Levensfasen - Kleuter

  De kleuterfase is de levensfase van een kind tussen vier en zes jaar. Van een peuter die voortdurend toezicht en veel aandacht van de ouders of verzorgers nodig heeft, verandert het kind in een kleuter die naar de kleuterschool gaat en langere tijd alleen of met vriendjes en vriendinnetjes kan spelen.

 • Koorts

  Wat is koorts? Op welke manier kan ik koorts meten? Is koorts schadelijk voor het lichaam? Wat kan ik zelf doen aan koorts? Dit artikel geeft u antwoord.

 • Kwaadaardige tumoren van de slokdarm (slokdarmkanker)

  Een kwaadaardige tumor is een gezwel met daarin abnormale weefselgroei, kortom: kanker. Kwaadaardige tumoren kunnen doorgroeien in omringende weefsels en deze vernietigen. De kanker kan zich ook verspreiden naar andere plaatsen en organen in het lichaam (uitzaaiingen of metastasen) en is dan vaak moeilijker te behandelen.

 • Kledingluis

  Er bestaan drie soorten luizen; de hoofd- , kleding- en schaamluizen. Kledingluis wordt ook wel lichaamsluis genoemd en de medische term is Pediculosis humanus humanus. Kleerluizen zijn ongevleugelde insecten die als een parasiet leven op het lichaam en in de kleding van de mens.

 • Aandoeningen van het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht)

  Het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) is de verbinding tussen het kaakbeen (onderkaak) en de rest van de schedel. Tijdens kauwen of spreken houdt het gewricht het kaakbeen bij zijn bewegingen vast.

 • Luxatie van het kaakgewricht

  Luxatie of ontwrichting van het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) is een aandoening van het kaakgewricht die betekent dat de onderdelen van dit gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Het temporomandibulaire gewricht is het gewricht tussen de onderkaak en de rest van de schedel.

 • Achtergebleven wortel van een tand of kies

  Van een achterbleven wortel (radix relicta) van een tand of kies wordt gesproken wanneer de wortel van een gebitselement in het bot blijft zitten nadat de rest van het gebitselement verloren is gegaan.

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Aanslag op tanden en kiezen

  Tandaanslag is meestal tandplaque of tandsteen (calculus) op het oppervlak of in het gat van een tand of kies. Tandplaque is een ophoping van bacteriën, eiwitten en voedselresten. Deze ophoping is een langzaam proces, dat veel tijd in beslag neemt.

 • Verkleuring van tanden en kiezen

  De natuurlijke kleur van tanden en kiezen kan variëren van verschillende tinten wit tot gelig. Verkleuring van tanden en kiezen vindt plaats als bepaalde kleurstoffen op het tandoppervlak achterblijven.

 • Exostosen van de kaak

  Kaakexostosen zijn woekeringen van botweefsel aan het buitenoppervlak van de boven- of onderkaak, gewoonlijk achter in de mond. Dergelijke vorming van extra botweefsel (exostosen) komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het risico erop neemt toe naarmate iemand ouder wordt.

 • Aangeboren kleppen in de urinebuis (urethra-kleppen)

  Aangeboren (congenitale) kleppen in de urinebuis komt bij ongeveer 1 op de 8000 jongetjes voor. In de urinenbuis hebben zich klepjes ontwikkeld die de doorstroom van urine belemmeren.

 • Kaliumsparende diuretica

  Thiazide-diuretica behoren tot de vochtafdrijvende geneesmiddelengroep; de diuretica (plastabletten). Tot de meest gebruikte kaliumsparende diuretica behoren middelen als amiloride, triamtereen en aldosteronantagonisten (bijvoorbeeld spironolacton).

 • De leversinusoïden (kupffercellen)

  De wanden van de sinusoïden (met bloed gevulde ruimten tussen de levercellen) zijn bekleed met twee typen cellen: normale platte cellen (endotheelcellen) en gespecialiseerde kupffercellen of stercellen.

 • Kiespijn

  Kiespijn kan vele oorzaken hebben. Sommige mensen hebben er eerder last van dan andere.
  De meest voorkomende oorzaak van kiespijn is tandbederf. Tandbederf of cariës komt veel voor bij kinderen en jonge volwassenen.

 • Keelinfecties door chlamydia

  Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die tijdens alle seksuele handelingen, met inbegrip van orale seks kan worden overgedragen. Infecties van de keel met Chlamydia komen betrekkelijk weinig voor.

 • Kattenkrabziekte

  Kattenkrabziekte is een infectie die meestal door de bacterie Bartonella henselae wordt veroorzaakt. Deze ziekte wordt gekenmerkt door ontsteking van de lymfeklieren in een bepaald gedeelte van het lichaam.

 • Kieuwboogafwijkingen

  Kieuwbogen en –spleten zijn primitieve hoofd-, nek- en halsweefsels waaruit verscheidene structuren van het hoofd en de hals ontstaan. Er zijn vijf kieuwbogen die allemaal uitgroeien tot een andere structuur.

 • Zenuwaandoeningen door kanker

  Zenuwaandoeningen kunnen ontstaan doordat kanker indirect het zenuwstelsel beïnvloedt. Dit wordt een paraneoplastisch syndroom genoemd. Hoe kanker op afstand het zenuwstelsel kan aantasten is niet geheel duidelijk.

 • Kanker van het hoofd-halsgebied

  Kanker in hoofd en hals kan zich voordoen in de schildklier, mondholte en keel, het strottenhoofd, de speekselklieren en lymfeklieren (lymfomen). Vaak zijn dit uitzaaiingen vanuit kanker in longen of maag.

 • Filamenteuze keratitis

  Een filamenteuze keratitis is een aandoening van het hoornvlies waarbij kleine slijmdraadjes (filamentjes) aan het oppervlak vastkleven. Deze filamentjes bestaan uit mengsels van eiwitten, vetten en afgeschilferde dode epitheelcellen.

 • Terug naar boven