I

 • Energie in balans

  Om energiek en vitaal te zijn, is het belangrijk een balans te vinden tussen dingen die energie geven en dingen die energie kosten. Een verstoring van deze balans kan leiden tot allerlei klachten, zoals stress, burn-out en bore-out.

 • Plezier in je werk

  Waardoor komt het, dat je wel of geen plezier hebt in je werk? En wat kun je daar zelf aan doen? Werkplezier hangt bijvoorbeeld af van de inhoud van je werk, van de arbeidsomstandigheden, van collega’s.

 • Ik wil mijn ervaring wel delen maar niemand vraagt erom...

  Stel, je hebt veel ervaring op een bepaald gebied. Die ervaring wil je met plezier delen. Dan kan het zijn dat je niet weet, hoe je dit het beste kunt doen.

 • Ervaring maakt kennis van informatie

  De hoeveelheid informatie die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben is bijna eindeloos.

 • 7 tips om je herstel goed in de gaten te houden

  Met een nieuw gewricht heb je vaak veel minder pijn dan voorheen. Toch is het opletten met een prothese, want voor alle prothesen geldt: ze zijn bijzonder sterk maar niet onbreekbaar. Heb je een nieuwe heup, knie of schouder? Met deze 7 tips houd je je herstel goed in de gaten:

 • 6 tips voor balans in de overgang als je met mensen werkt

 • Etalagebenen: Vernauwing van de slagaders in de benen

  Als de slagaders naar de benen vernauwd zijn, krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof. Daardoor ontstaat een krampende pijn na een stuk lopen, bijvoorbeeld in de kuit- of bilspieren. Als mensen stilstaan, komen de spieren weer tot rust en zakt de pijn.

 • Dranken hebben veel invloed op gewicht

  Verkeerslicht

 • Stress ombuigen in energie

  Stress ontstaat als je draaglast groter is dan je draagkracht. Je doet meer dan je aankan. Stress heeft lichamelijke en psychische gevolgen. Bij stress treden lichamelijk allerlei veranderingen op die het lichaam voorbereiden op vechten of vluchten.

 • Lachen is gezond

  Lachen is de meest herkenbare gezichtsuitdrukking en ook het meest herkenbare gedrag ter wereld. Het is met name sociaal gedrag: mensen lachen 30 keer meer in een groep dan wanneer ze alleen zijn. Lachen is een ideale manier om stress van je af te laten glijden en je te ontspannen.

 • In flow zijn

  In flow zijn betekent letterlijk ‘in stroming zijn’. Het is een geestelijke toestand waarbij mensen helemaal opgaan in een bezigheid. Vaak in flow zijn, is een manier om gelukkiger te zijn. Deze term is bedacht door de psycholoog Csikszentmihalyi.

 • Inspanningsastma

  Inspanningsastma (excercise-induced bronchospasme of sportersbronchitis) is een vorm van kortademigheid die regelmatig voorkomt bij jonge sporters of bij sporters die geen allergisch astma hebben. De oorzaak van inspanningsastma is niet geheel duidelijk.

 • Inspanningsastma

  Inspanningsastma (excercise-induced bronchospasme of sportersbronchitis) is een vorm van kortademigheid die regelmatig voorkomt bij jonge sporters of bij sporters die geen allergisch astma hebben.

  De oorzaak van inspanningsastma is niet geheel duidelijk.

 • Emotionele intelligentie

  Emotionele intelligentie is werken met verstand én gevoel. Mensen met een hoge emotionele intelligentie kunnen hun eigen emoties en die van anderen goed herkennen.

 • Gezond eten op je werk

  Gezond eten is de basis van een gezonde leefstijl, samen met voldoende bewegen, niet roken en goed slapen. Maar gezond eten op je werk, hoe doe je dat? En hoe werkt het als je onregelmatige diensten draait?

 • Goedaardige huidafwijkingen in verschillende huidlagen

  Goedaardige huidafwijkingen zijn abnormale gezwellen die, in tegenstelling tot kwaadaardige huidafwijkingen, de omliggende lichaamsweefsels niet binnendringen of vernietigen en niet uitzaaien naar andere lichaamsdelen.

 • Poliepen in de baarmoeder

  Een poliep is een weefselmassa die naar buiten puilt of uitsteekt boven het normale niveau van een oppervlak. Een poliep is een goedaardige aandoening.

  De baarmoeder (uterus) bestaat uit de fundus en het corpus (lichaam).

 • Bewegen is belangrijk

  Bewegen heeft grote voordelen voor de gezondheid, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Je gaat je beter voelen en gaat er beter uitzien. Ook presteer je beter op je werk.

 • Botbreuken in het gezicht

  Botten in het gezicht breken meestal als gevolg van een ongeluk, val of botsing. Dit kan ook een ‘botsing’ met een voorwerp zoals een bal of stick zijn.

  Een botbreuk ofwel fractuur kan uiteenlopen van een klein scheurtje (fissuur) tot meerdere breuken in het bot (een meervoudige breuk) of zelfs een verbrijzeling.

 • Slapen

  Een mens slaapt bijna een derde van zijn leven. Het is een noodzakelijke activiteit van en voor onze hersenen. Problemen met slapen hebben een grote impact op de kwaliteit van ons leven. Maar wat is slaap nu eigenlijk precies?

 • Letsel van de nervus ischiadicus

  De nervus ischiadicus (de heupzenuw) loopt achterin het been. Hij is verbonden met de meeste spieren onder de knie. Deze zenuw splitst zich ter hoogte van de knie in de nervus tibialis en de nervus peroneus communis.

 • Verminderde vruchtbaarheid door het niet innestelen van bevruchte eicellen

  Er wordt gesproken van verminderde vruchtbaarheid wanneer een man en een vrouw na een jaar proberen geen zwangerschap hebben bereikt. Ondanks dat ze regelmatig onbeschermde geslachtsgemeenschap met elkaar hebben gehad.

 • Invloed van luchtwegaandoeningen op het sociaal functioneren

  Luchtwegaandoeningen kunnen invloed hebben op ons beroep en op onze omgeving. Maar andersom kunnen we ook in bepaalde beroepen en in onze leefomgeving blootgesteld worden aan verschillende gezondheidsrisico’s.

 • Vergeten is niet hetzelfde als dementie

  In het geheugen kunnen we gebeurtenissen opslaan. Als het nodig is, kunnen we ze hieruit ook weer oproepen. Ook kunnen we door ons geheugen bepaalde handelingen steeds weer opnieuw goed uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan rekenen, fietsen, aankleden, boodschappen doen en lezen.

 • Cyste in de eierstok

  Een cyste in de eierstok is een holte die is gevuld met vocht. Andere benamingen hiervoor zijn follikelcyste, simpele ovariumcyste, persisterende (Graafse) follikel en functionele cyste. Cysten in de eierstokken zijn een van de meest voorkomende goedaardige afwijkingen van de eierstokken.

 • Respiratoire insufficiëntie

  Respiratoire insufficiëntie (ademhalingsinsufficiëntie) is een ademhaling waarbij de longen onvoldoende werken. Deze kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld bij een verstikking. Wanneer de insufficiëntie steeds iets verergert, wordt dit chronische insufficiëntie genoemd.

 • Ingetrokken tepel

  Ingetrokken of vlakke tepels komen voor bij een op de tien vrouwen, maar ze komen ook voor bij mannen. Hierbij wijzen de tepels niet vooruit, maar bevinden ze zich in de borst. De tepel is naar binnen gevouwen of wordt naar binnen getrokken.

 • Incontinentie: absorberende materialen

  Mensen met incontinentie stellen het gebruik van incontinentiematerialen vaak lang uit. Ze zoeken eerst zelf naar andere oplossingen, zoals heel vaak naar het toilet gaan, zo min mogelijk drinken of extra maandverband gebruiken.

 • Dissociatieve identiteitsstoornis

  Een dissociatieve identiteitsstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van twee of meer van elkaar te onderscheiden persoonlijkheden. Deze bepalen het gedrag van één persoon en hebben elk hun eigen herinneringen, gedragingen, ideeën, gewoontes en sociale relaties .

 • ACE-remmers en angiotensine II -blokkers

  Het lichaam heeft een aantal regelsystemen om de bloeddruk op peil te houden. Een daarvan is het RAS-systeem. Bij een hoge bloeddruk is dit systeem vaak te actief. Er zijn medicijnen die het systeem af kunnen remmen.

 • Vernauwing van de slagaders in de benen (Etalagebenen)

  Als de slagaders naar de benen vernauwd zijn, krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof. Daardoor ontstaat een krampende pijn na een stuk lopen, bijvoorbeeld in de kuit- of bilspieren. Als mensen stilstaan, komen de spieren weer tot rust en zakt de pijn.

 • Vijfde ziekte (erythema infectiosum)

  Erythema infectiosum, ook bekend als de 'vijfde ziekte’ wordt veroorzaakt door een (parvo)virus. Erythema infectiosum wordt de ‘vijfde ziekte’ genoemd, omdat deze aan het eind van de negentiende eeuw werd geclassificeerd als vijfde in een reeks van zes huiduitslagen veroorzaakt door een plotselinge infectie op kinderleeftijd.

 • Ijzertekort

  Volwassen mannen hebben dagelijks 9 milligram ijzer nodig, volwassen vrouwen 15 milligram. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben meer nodig.

 • Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)

  Kalium is een mineraal. In bijna alle voedingsproducten zit kalium. Het zit vooral in fruit en groenten, aardappelen, vlees, brood en melkproducten.

  Dieetzout bevat vaak kalium in plaats van natrium.

 • SIADH: syndroom van inadequate afscheiding van ADH

  De hypofyse, ook bekend als ‘hersenklier’ of ‘hersenaanhangsel’, is een kleine endocriene klier onder aan de hersenen. De hypofyse geeft verschillende hormonen af aan het bloed. Eén van deze hormonen is het antidiuretisch hormoon (ADH).

 • Insulinoom

  Een insulinoom is een neuro-endocriene tumor (NET) in de alvleesklier. De meeste insulinomen zijn goedaardig en zaaien niet uit. Kwaadaardige insulinomen kunnen uitzaaien naar de lever en lymfeklieren.

 • Liesbreuk (hernia inguinalis)

  Bij een liesbreuk (hernia inguinalis) stulpt een buikorgaan, meestal een stukje buikvlies of een deel van de darmen, via het lieskanaal uit in de lies of de balzak. Ook wanneer een stukje buikinhoud uitpuilt door een verzwakt stukje buikwand, spreken we van een liesbreuk.

 • Knoop in de navelstreng

  Tijdens de zwangerschap (met name in de eerste maanden) kan je baby vrij buitelen in je buik. Als daarbij een lus in de navelstreng ontstaat en je baby gaat daar met zijn hele lijfje doorheen, ontstaat er een knoop.

 • Intra-uteriene vruchtdood

  Als je je kindje verliest vóór de zestiende week van de zwangerschap, noemen we dit een miskraam. Als je baby na zestien tot twintig weken zwangerschap overlijdt, wordt gesproken van intra uteriene vruchtdood.

 • Infectie met streptokokken groep B tijdens de zwangerschap

  Groep B streptokokken zijn bacteriën die bij één op de vijf volwassenen voorkomen. De meeste mensen worden er niet ziek van; er ontstaat geen infectie. Als je groep B streptokokken bij je draagt, kun je deze tijdens de bevalling op je baby overdragen.

 • Ileus

  Een van de functies van de darmen is het transporteren van voedsel en ervoor zorgen dat afvalstoffen met de ontlasting het lichaam verlaten. Hiervoor is een beweging in de darmen nodig die peristaltiek genoemd wordt.

 • Bloedingen in het maag-darmkanaal

  Het maag-darmkanaal, ook wel spijsverteringskanaal genoemd, begint in de mond en loopt door tot aan de anus. Het is een min of meer buisvormige structuur met als belangrijkste functie het verteren van voedsel tot afzonderlijke bestanddelen die vervolgens in het lichaam kunnen worden opgenomen.

 • Opportunistische infecties bij aids

  In en op ons lichaam dragen we allerlei ziektekiemen met ons mee: bacteriën, eencellige organismen (protozoa), schimmels en virussen. Als ons afweersysteem goed functioneert, kunnen deze organismen ons lichaam niet beschadigen.

 • Deze pagina is niet beschikbaar

  Op dit moment is deze pagina niet beschikbaar, probeert u het op een later tijdstip nog eens.

  Onze excuses voor het ongemak.

 • Gameverslaving: als het geen spelletje meer is

  Online games zijn voor de meeste spelers een leuk en onschuldig tijdsverdrijf. Voor een kleine groep spelers is het veel meer dan dat. Zij vinden het gamen zo belangrijk dat ze eraan verslaafd zijn.

 • Wittevlekcariës (initiële cariës)

  Bij wittevlekcariës zijn afwijkende, witte, kalkachtige vlekken op het tandglazuur aanwezig. Deze vlekken ontstaan als gevolg van door cariës veroorzaakte demineralisatie van de tanden en kiezen.

 • Zweren in de mond (mondaften of stomatitis aphthosa)

  Mondaften (ook stomatitis aphthosa of mondzweren genoemd) is de meest voorkomende vorm van stomatitis . Er zijn ontstoken plekken in het mondslijmvlies , die gepaard gaan met verzweringen. Deze uiterst pijnlijke mondzweren genezen meestal vanzelf binnen 10 tot 14 dagen.

 • Goedaardige gezwellen in de urinebuis

  Goedaardige gezwellen (neoplasma’s) van de urinebuis (urethra) zijn abnormale zwellingen die niet behoren tot de groep van de kankers. Voorbeelden van goedaardige gezwellen in de urinebuis zijn poliepen, papillomen en hemangiomen.

 • Aangeboren kleppen in de urinebuis (urethra-kleppen)

  Aangeboren (congenitale) kleppen in de urinebuis komt bij ongeveer 1 op de 8000 jongetjes voor. In de urinenbuis hebben zich klepjes ontwikkeld die de doorstroom van urine belemmeren.

 • Fasen in de ontwikkeling van een baby

  De ontwikkeling van verschillende organen en weefsels in het menselijk lichaam begint vanaf het moment waarop de eicel wordt bevrucht en gaat door tot het kind vele maanden of jaren oud is. Bij de bevruchting van de eicel door een spermacel wordt het genetisch materiaal van beide cellen gecombineerd, waardoor de zygoot ontstaat.

 • De innervatie (aansturing) van de dunne darm

  De wand van de dunne darm bezit een goed ontwikkeld zenuwstelsel, de zogenoemde plexus entericus of autonome zenuwvlecht van de darmwand. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee gedeelten, de plexus mesentericus (of plexus van Auerbach) en de sub-mucosale plexus (of plexus van Meissner), die zich onder de slijmvliesbekleding bevindt.

 • Schimmel in de liesstreek (Tinea cruris)

  Tinea cruris is een schimmelinfectie van de lies- en dijstreek.

 • Herpes simplex infectie

  Herpes simplex is een virus dat een infectie van de huid en de slijmvliezen van verschillende delen van het lichaam veroorzaakt, zoals de mond, de geslachtsorganen en de ogen en ook het zenuwstelsel aantast.

 • Passieve immunisatie

  Er zijn twee vormen van immunisatie: actieve en passieve immunisatie.

  Bij passieve immunisatie worden antistoffen toegediend die door andere mensen of dieren zijn geproduceerd; passieve immunisatie biedt onmiddellijke bescherming tegen infecties.

 • Bloedarmoede door ijzergebrek

  IJzergebreksanemie is een type bloedarmoede waarbij de weefsels onvoldoende zuurstof krijgen van de rode bloedcellen. Een verlaagde concentratie ijzer in het bloed leidt tot vermindering van zowel het bloedvolume als de hoeveelheid pigment (hemoglobine) dat voor het transport van zuurstof zorgt in het bloed, met als gevolg anemie of bloedarmoede.

 • Ingrepen die de werking van de buis van Eustachius verbeteren

  De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus-keelholte. Door deze verbinding komt lucht het middenoor in en vloeit slijm en vocht het middenoor uit naar de neus-keelholte. Op deze manier worden infecties van het middenoor voorkomen.

 • Gaatjes in de oren

  Het prikken van gaatjes in oren gebeurt al lang en is een vrij onschuldige ingreep die slechts zelden problemen geeft. Het is wel erg belangrijk om gaatjes in de oren te laten maken door iemand die ervaren en hygiënisch te werk gaat.

 • Gaatjes en scheuren in het netvlies

  Het netvlies is het binnenste vlies van het oog. Het netvlies bestaat uit zenuwvezels. Deze zenuwvezels bevatten miljoenen lichtreceptoren; de kegeltjes en de staafjes. Zij vangen het licht dat het oog binnenvalt op en zetten het om in elektrische signaaltjes.

 • Informatiebronnen

  De medische informatie die op deze site wordt aangeboden, is afkomstig van de volgende bronnen:

 • Terug naar boven