F

 • Frontotemporale dementie

  Dementie: algemeen  Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. De ziekte tast hersenfuncties aan, zoals het geheugen, het denken, de taal, de oriëntatie, het handelen (zoals aankleden) en schoolse vaardigheden (zoals rekenen).

 • Fysiotherapie

  Fysiotherapie is een behandeling die functie-, activiteiten- of participatiestoornissen als gevolg van spier-, skelet- of neurologische aandoeningen vermindert of voorkomt. Bij fysiotherapie worden lichamelijke behandelmethoden toegepast, in tegenstelling tot behandeling met medicijnen of operaties.

 • Fit blijven tijdens onregelmatige diensten

  De meeste mensen die in onregelmatige diensten werken, ondervinden daar hinder van. Ze voelen zich bijvoorbeeld niet fit, slapen weinig of hebben maag- en darmklachten. Herkenbaar? Kleine veranderingen in je voeding hebben vaak grote positieve effecten.

 • Frozen shoulder

  Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk 'bevroren schouder'. Hierbij hebben mensen pijn en stijfheid in de schouder. Zij kunnen de schouder niet goed meer bewegen.

 • Fijt

  Fijt is een ontsteking aan de nagelkant van de vingers of tenen, met name aan de uiteinden. De medische term voor fijt is panaritium.

 • Functie van het sympathische zenuwstelsel

  Het sympathische zenuwstelsel is een van de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel (het andere is het parasympathische zenuwstelsel). Algemeen kun je zeggen dat sympathische zenuwen alle processen stimuleren die met lichamelijke activiteit te maken hebben (bijvoorbeeld sporten, noodsituaties).

 • Functie van het ruggenmerg

  Het ruggenmerg heeft een vlindervorm, met binnenin de ‘grijze stof’ (bestaande uit veel cellen) en daarbuiten de ‘witte’ stof (met veel uitlopers). De witte massa van het ruggenmerg is het belangrijkste communicatiekanaal.

 • Functie van het parasympathische zenuwstelsel

  Het parasympathische zenuwstelsel (PZS) is een deel van het autonome zenuwstelsel. De parasympathicus beïnvloedt de organen zodanig dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.
  De invloed van het parasympathische zenuwstelsel brengt reacties teweeg op een groot aantal organen:

 • Functie van de hersenzenuwen

  Er zijn twaalf paar hersenzenuwen. Een deel van de hersenzenuwen is sensorisch, een deel motorisch en een deel is van het gemengde type. Hieronder worden het type en de functie van de verschillende hersenzenuwen genoemd.

 • Functie van de hersenen

  De hersenen zijn het belangrijkste deel van het menselijk lichaam. Ze vervullen talrijke functies. Ze zijn de zetel van de intelligentie en coördineren alle zintuiglijke waarnemingen zoals voelen, ruiken, proeven, horen en zien.

 • Functie van de hersenkamers

  De hersenkamers (ventrikels) zijn holten in de hersenen. Er zijn twee zijventrikels, een derde ventrikel (die in het midden ligt) en een vierde ventrikel, gelegen in of onder de kleine hersenen. Deze holten bevatten hersenvloeistof (ook cerebrospinaal vocht of liquor genoemd).

 • Fobieën

  Een fobie is een psychische aandoening. Bij een fobie ontstaat een extreme, onredelijke en intense angst bij het in contact komen met een bepaald voorwerp, een bepaalde activiteit of situatie.

 • Familiaire hypercholesterolemie

  Familiaire hypercholesterolemie (FH) is één van de mogelijke oorzaken van een hoog cholesterol. Het is een erfelijke aandoening. Binnen sommige families komen veel mensen voor die vanaf de geboorte een hoog cholesterolgehalte hebben.

 • Functie van kraakbeen

  De belangrijkste functie van kraakbeen is wrijving verminderen tussen bewegende gewrichten.

  Kraakbeen komt vooral voor aan de uiteinden van de botten. Daar vormt het gewrichtskussentjes tussen de botten.

 • Functie van ligamenten

  Een ligament is een band die botten of stukken kraakbeen met elkaar verbindt. Zoals enkelbanden en kniebanden. Ligamenten kunnen ook als steunpunt dienen voor de spieren die ernaast lopen. Ligamenten zijn aangehecht aan de uiteinden van botten en rond gewrichten.

 • Functie van pezen

  Pezen verbinden spieren en botten. De krachten van de spieren brengen ze over op de botten. Die kunnen dan in beweging komen. Sommige pezen liggen in een peesschede, zoals de pezen in de vingers. De schede vermindert de wrijving tussen de pees en de botten.

 • Functie en werking van spieren

  Spieren zijn er in drie verschillende soorten: gladde spieren, dwars gestreepte skeletspieren en de hartspier.

  Gladde spieren
  Gladde spieren kunnen niet bewust worden aangespannen of ontspannen.

 • Foliumzuur

  Foliumzuur is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten deze met de voeding binnenkrijgen. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd.

 • Foliumzuurtekort

  Foliumzuur is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. Foliumzuur behoort tot het vitamine B-complex.

 • Fitness

  Fitness is populair in Nederland. Fitness is een verzamelterm voor activiteiten waarmee mensen hun lichaam in een betere conditie brengen. Hier gaat het over de gezondheidsvoordelen en blessures rond fitness.

 • Fissuurtong (lingua fissurata)

  Fissuurtong (lingua fissurata) en geplooide tong (lingua plicata) zijn net als lingua scrotalis synoniemen voor dezelfde aandoening van de tong. Hier zal verder gesproken worden over fissuurtong. Meestal veroorzaakt deze aandoening geen pijn.

 • Fasen in de ontwikkeling van een baby

  De ontwikkeling van verschillende organen en weefsels in het menselijk lichaam begint vanaf het moment waarop de eicel wordt bevrucht en gaat door tot het kind vele maanden of jaren oud is. Bij de bevruchting van de eicel door een spermacel wordt het genetisch materiaal van beide cellen gecombineerd, waardoor de zygoot ontstaat.

 • Functie van het bloed

  Bloed bevat cellen (namelijk rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) in plasma, een vloeistofcomponent,. De hoofdfunctie van bloed is het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar uiteenlopende weefsels in het lichaam en tegelijkertijd de afvoer van kooldioxide en andere afvalproducten uit de weefsels.

 • Functie van het uitwendige oor

  Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. De oorschelp vangt geluiden op en speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de richting waar het geluid vandaan komt. Via de uitwendige gehoorgang worden geluidsgolven voortgeleid, iets versterkt en vervolgens overgebracht op het trommelvlies, dat daardoor gaat trillen.

 • Filamenteuze keratitis

  Een filamenteuze keratitis is een aandoening van het hoornvlies waarbij kleine slijmdraadjes (filamentjes) aan het oppervlak vastkleven. Deze filamentjes bestaan uit mengsels van eiwitten, vetten en afgeschilferde dode epitheelcellen.

 • Terug naar boven