E

 • Energie in balans

  Om energiek en vitaal te zijn, is het belangrijk een balans te vinden tussen dingen die energie geven en dingen die energie kosten. Een verstoring van deze balans kan leiden tot allerlei klachten, zoals stress, burn-out en bore-out.

 • Ik wil mijn ervaring wel delen maar niemand vraagt erom...

  Stel, je hebt veel ervaring op een bepaald gebied. Die ervaring wil je met plezier delen. Dan kan het zijn dat je niet weet, hoe je dit het beste kunt doen.

 • 8 tips om werk en de overgang beter te combineren

 • Concrete tips over tijd energie en de combinatie overgang en werken met mensen

  Als je met mensen werkt, dan geef je op je werk veel van je tijd, aandacht en energie aan andere mensen. Waarschijnlijk ben je ook een mensen-mens en haal je daar ook energie uit. Toch zie je dat veel vrouwen in de overgang ook andere behoeften krijgen, zoals

 • Ervaring maakt kennis van informatie

  De hoeveelheid informatie die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben is bijna eindeloos.

 • Voel je weerstand tegen het delen van ervaring?

  Soms zal je weerstand ervaren, als je je ervaring probeert te delen. Dan heb je misschien de neiging om meteen nog harder te gaan “duwen”. Of de ander te overladen met jouw ervaringen. Je voelt dan zelf al wel dat het goedbedoelde advies niet aankomt.

 • Jouw schat aan ervaring deel je met je collega's

  Ervaring heb je, omdat je het zelf hebt gedaan of meegemaakt. Je wordt vanzelf een expert, als je meer ervaring over een bepaald onderwerp hebt, dan de mensen om je heen. Een kenmerk van ervaring is dat het draait om praktijk.

 • Zorg voor een basis van vertrouwen om ervaring te delen

  Stel, je vertrouwt iemand niet. Dan neem je ook minder snel iets van ze aan. Het delen van ervaring heeft pas zin, als er sprake is van goed vertrouwen in elkaar. Deskundige Stephen Covey heeft hier dertien hele concrete gedragsregels over beschreven.

 • Zo vind je balans tussen werk en de overgang

  Wat een gezonde balans is, is voor iedereen anders. Wat een goed evenwicht is, verandert ook mee met jou en je situatie. Een balans die past bij jou en met je mee verandert, is belangrijk om werk en de overgang goed te combineren.

 • Weer aan het werk met een nieuwe heup, knie of schouder

  Als je een prothese hebt gekregen, moet je eerst een tijd herstellen. Misschien wil je al snel weer aan het werk. Maar of dat ook mag, hangt af van je werk, het soort prothese en het verloop van je herstel.

 • Wat komt er kijken bij een nieuwe heup, knie of schouder?

  Wanneer je een nieuwe heup, knie of schouder hebt gekregen, heb je waarschijnlijk veel minder pijn dan voorheen. Hoe lang je na de operatie moet herstellen, verschilt per persoon.

 • Concrete tips over werktempo en de combinatie overgang en werken met mensen

  Als jij in loondienst of als ondernemer werkt terwijl je in de overgang bent en je hebt last van klachten, dan merk je dat je behoeften anders komen te liggen. Het is dan aan jou om een nieuw, goed werkend evenwicht te vinden.

 • Beter presteren, juist dankzij jarenlange ervaring

  Inmiddels weet iedereen dat we allemaal langer zullen moeten doorwerken tot ons pensioen. Dat betekent dat er steeds meer oudere werknemers actief zijn in het arbeidsproces. In de fysiek zware beroepen is dat vaak een lastige opgave.

 • Oudere werknemers brengen ervaring mee naar het werk

  Als oudere werknemer neem je een berg aan ervaring met je mee. Deze ervaring zit hem niet alleen in meer levenservaring, maar ook in meer kennis en kunde van jouw werk. We weten dat oudere werknemers een aantal zaken anders doen dan hun jongere collega’s.

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Kwaadaardige tumoren van de neus- en keelholte

  De neus-keelholte (nasofarynx) is het gedeelte van de keelholte (farynx) dat boven het zachte gehemelte ligt en uitkomt in de neusholte. Het lager gelegen gedeelte van de nasofarynx gaat over in de mond-keelholte (orofarynx).

 • Etalagebenen: Vernauwing van de slagaders in de benen

  Als de slagaders naar de benen vernauwd zijn, krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof. Daardoor ontstaat een krampende pijn na een stuk lopen, bijvoorbeeld in de kuit- of bilspieren. Als mensen stilstaan, komen de spieren weer tot rust en zakt de pijn.

 • 5 tips om goed te eten en te drinken op het werk

  Om je werk goed te doen en jezelf fit te voelen, moet je wel in topconditie zijn en blijven. Goed eten en drinken helpt je daarbij:

 • Werkstress: oorzaken en aanpak

  Stress kan veroorzaakt worden door veel onderdelen van het werk en de werkomstandigheden. Het is moeilijk om te bepalen hoe belangrijk elk onderdeel daarbij is. Werkomstandigheden, de hoeveelheid werk, tijdsdruk, onregelmatige werktijden, woon-werkverkeer en pesterijen zijn allemaal mogelijke oorzaken van werkstress.

 • Stress ombuigen in energie

  Stress ontstaat als je draaglast groter is dan je draagkracht. Je doet meer dan je aankan. Stress heeft lichamelijke en psychische gevolgen. Bij stress treden lichamelijk allerlei veranderingen op die het lichaam voorbereiden op vechten of vluchten.

 • Een burn-out voorkomen

  Een burn-out ontstaat als mensen ondanks stress en spanning door blijven gaan. Een burn-out is het eindstadium van een lange periode van overbelasting van het lichaam.

 • Gedragsproblemen bij dementie: slaapproblemen en nachtelijke onrust

  Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. De ziekte tast hersenfuncties aan, zoals het geheugen, het denken, de taal, de oriëntatie, het handelen (zoals aankleden) en schoolse vaardigheden (zoals rekenen).

 • Werkhouding en werkplek

  Van een verkeerde werkhouding kun je lichamelijke klachten krijgen. Werknemers melden zich jaarlijks ziek voor enkele dagen tot enkele maanden vanwege lichamelijke klachten.

 • Verzamelpagina Bewegen en gezondheid

  Bewegen heeft veel voordelen: u gaat zich beter voelen, u gaat er beter uitzien, u gaat beter werken/presteren en u wordt gezonder. Genoeg reden dus om het risico op een blessure voor lief te nemen!

 • Osteoporose en sporten

  Osteoporose wordt vaak botontkalking genoemd. Het is een chronische aandoening. Dat betekent dat het niet over gaat. Normaal vormen de stoffen in het bot samen een sterke en hechte structuur met kleine openingen ertussen.

 • Voedingssupplementen en doping bij sport

  Voedingssupplementen en sportvoedingssupplementen zijn populair. Dit zijn middelen die sportprestaties kunnen verbeteren. Onder doping vallen alle middelen en methoden die op de dopinglijst van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) staan.

 • Ethiek op het werk

  Ethiek op het werk gaat over hoe werknemers zich zouden moeten gedragen op het werk. Ethiek heeft te maken met integriteit: handelen vanuit het goede en het beste willen voor het bedrijf, collega’s en klanten.

 • Reuma en sporten

  Met reuma worden vaak alle chronische aandoeningen van de gewrichten bedoeld. Eigenlijk is het beter om te spreken over reumatische aandoeningen. Dan gaat het over alle pijnlijke aandoeningen van het bewegingsapparaat.

 • Sportkeuring en sportarts

  Een sportarts is gespecialiseerd in het waarborgen, herstellen en bevorderen van de gezondheid van (potentiële) sporters. De sportarts is geschikt voor iedere sporter ongeacht diens leeftijd en sportniveau.

 • Kanker en sporten

  Bewegen en sporten is gezond, dat is bekend. Regelmatig bewegen heeft veel voordelen. Het helpt om allerlei gezondheidsklachten, ziektes en aandoeningen te voorkomen of te verminderen. Na de diagnose kanker is sporten vermoedelijk niet het eerste waar iemand aan denkt.

 • Whiplash en sporten

  De gevolgen van een whiplash kunnen behoorlijk variëren. Sommige mensen hebben weinig tot geen restverschijnselen. Maar er zijn ook mensen met ernstige chronische klachten zoals pijn, duizeligheid, vermoeidheid, bewegingsbeperking van de nek, geheugen- en concentratiestoornissen en emotionele labiliteit.

 • 7 tips om goed te eten vòòr, tijdens en na je dienst

  Om je werk goed te doen en je fit te voelen, moet je in topconditie zijn en blijven. Let daarom op de volgende zaken, zowel voor, tijdens en na je werk – of het nou ochtend, middag, avond of nacht is.

 • Huidaandoeningen en sporten

  Er zijn allerlei huidaandoeningen die samen kunnen gaan met een beschadigde huid, jeuk en pijn, zoals eczeem, psoriasis en vitiligo. Sommige huidaandoeningen zijn chronisch. Mensen met een huidaandoening schamen zich hier vaak voor.

 • Spreid je eetmomenten

  Verspreid je eetmomenten goed over de dag. Zorg dat er niet meer dan 6 uur tussen iedere maaltijd zit, anders kun je een hongerklop krijgen. Je gaat dan bibberen en je kunt niet meer goed concentreren.

 • Zwangerschap, werk en werkloosheid

  Zwangere vrouwen kunnen vlak voor en na de bevalling niet werken. Een zwangere vrouw met een vast contract krijgt verlof. Dit verlof wordt meestal zwangerschapsverlof genoemd , maar bestaat officieel uit 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en ten minste 10 weken bevallingsverlof.

 • Zwangerschap en arbeidsomstandigheden

  Als je zwanger bent, werk je in principe door totdat je zwangerschapsverlof begint. Het is belangrijk dat jij en je ongeboren baby veilig zijn op je werk. Overleg daarom met de bedrijfsarts als je zwanger wilt worden.

 • Vetten en sport

  Voldoende drinken en gezond eten is erg belangrijk voor sporters. Goed uitgebalanceerde voeding bevat koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen, maar ook vetten.

 • Gezond gewicht en vetpercentage

  Er zijn verschillende manieren om te bepalen of je gewicht een risico is voor je gezondheid. Je kunt kijken naar je Body Mass Index (BMI) of naar je vetpercentage.

 • Chronische ziektes en werk

  Steeds vaker doen mensen met een chronische ziekte zoveel mogelijk mee in de maatschappij en werken zij ook. Chronisch betekent dat de ziekte blijvend is. Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals astma, diabetes, reuma of epilepsie.

 • Hoge bloeddruk

  Een hoge bloeddruk op zich is geen ziekte. Maar aanhoudende hoge bloeddruk is wel een risicofactor voor hart- en vaatziektes. Zo kan het slagaderverkalking (atherosclerose) veroorzaken en het hart, hersenen, grote bloedvaten, nieren en ogen beschadigen.

 • Diabetes mellitus en sporten

  Diabetes mellitus (in het kort diabetes) is een stofwisselingsziekte. Bij mensen met diabetes zit er te veel suiker in het bloed, hun glucosespiegel is te hoog.

 • Vaardigheden en competenties

  Vaardigheden of competenties zijn dingen waar je goed in bent. Deze eigenschappen kun je trainen. Het is goed om te kijken naar je competenties en welke ambities je hebt.

 • Een goede nachtrust en vroeg opstaan

  's Nachts heb je als chauffeur een verplichte nachtrust. Benut die tijd goed en ga op tijd naar bed. Verschillende zaken hebben invloed op de kwaliteit en de duur van je slaap.

 • Hart- en vaatziektes voorkomen

  Hart- en vaatziektes is een van de voornaamste doodsoorzaken in alle Europese landen. In Nederland staan hart- en vaatziektes op nummer 2 als doodsoorzaak, zowel bij mannen als bij vrouwen.

 • Middelomtrek als maatstaf voor een gezond gewicht

  Tot voor kort bepaalden de weegschaal en de meetlat of iemands lichaamsgewicht gezond is. Maar de centimeter is een beter hulpmiddel. De buikomtrek bepaalt hoe gezond iemand is.

 • Sporten na een CVA

  Soms krijgen de hersenen onvoldoende bloedtoevoer. Dat kan leiden tot een beroerte (oftewel cerebrovasculair accident of CVA). De hersencellen krijgen dan geen zuurstof meer.

 • 10 tips voor bewegen en gezondheid

  Meer tips over bewegen op Voedingscentrum.nl www.voedingscentrum.nl Meer tips over bewegen op 30minutenbewegen.nl www.30minutenbewegen.nl/home-ik-wil-bewegen.

 • Chronische pijn en sporten

  Chronische pijn in spieren en/of gewrichten is pijn die lang blijft bestaan. Sporten en bewegen kan een manier zijn om te leren leven met de pijn. Ook groeien de bewegingsmogelijkheden door te sporten.

 • Hoofdpijn en sporten

  Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Het belemmert mensen in het sporten.  Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn. Veel voorkomende soorten zijn spanningshoofdpijn en migraine.

 • Sporten na een hartinfarct

  Lichamelijke inspanning bevordert de doorbloeding van de hartspier. Sporten zorgt ervoor dat in rusttoestand de hartslag en bloeddruk dalen. Daardoor neemt de belasting van het hart af.

 • Belasting en belastbaarheid

  Belasting gaat over wat van het lichaam gevraagd wordt. Belastbaarheid gaat over wat het lichaam aankan.

 • Lage rugpijn en sporten

  Lage rugpijn is pijn in het onderste deel van de rug. Het komt vaak door te zware belasting van de rug. Hierdoor kunnen kleine beschadigingen ontstaan aan spieren, pezen of tussenwervelschijven in het onderste deel van de rug.

 • Elleboogletsel en elleboogaandoeningen

  De elleboog is een verbindingsgewricht. Het zit tussen het opperarmbeen (humerus) in de bovenarm en het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna) in de onderarm.

 • Verzamelpagina Gezond eten

  De regels van de Schijf van Vijf. De regels van de Schijf van Vijf helpen u bij het kiezen van een gezonde voeding. Het is belangrijk dat de voeding bij uw leef- en beweegpatroon past.

 • Rug en houding

  Een goede houding kan rugklachten voorkomen. Deze tekst beschrijft hoe je het best kunt staan, zitten en liggen.

 • Geven van en opkomen voor de eigen mening

  Veel mensen vinden het moeilijk om hun mening te geven en/of voor zichzelf op te komen. Toch is het belangrijk om deze sociale vaardigheid onder de knie te krijgen.

 • Astma en COPD en sporten

  Sporten heeft positieve effecten voor mensen met astma en/of COPD. Zowel bij het fysiek, psychisch als sociaal functioneren. Fysieke voordelen zijn:

 • Gedragsproblemen bij dementie: onrust en dwalen

  Onrust komt veel voor bij mensen met dementie. Onrustige patiënten hebben last van verschillende symptomen, zoals dwalen, loopdrang, in zichzelf praten, herhalen van handelingen, roepen en friemelen.

 • Gedragsproblemen bij dementie: wanen en hallucinaties

  Gedragsproblemen zijn gedragingen waarmee iemand zelf of zijn omgeving moeilijk kan omgaan. Ze komen veel voor bij mensen met dementie, mogelijk zelfs bij 90% van deze mensen.

 • Gedragsproblemen bij dementie: angst en depressie

  Bij dementie komen vaak angst en depressie voor. Zo is een kwart tot de helft van de mensen met dementie angstig. Die angst ontstaat door het gevoel de controle kwijt te raken.

 • Gedragsproblemen bij dementie: problemen met eten en drinken

  Ondervoeding is een groot probleem bij dementie. De oorzaken van ondervoeding zijn niet kunnen eten, niet willen eten, en niet meer weten hoe te eten. De oorzaken worden hieronder toegelicht.

 • Enneagram

  Het enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat 9 persoonlijkheden onderscheidt en hun onderlinge relaties aangeeft. De naam enneagram komt uit het Grieks; ‘ennea’ betekent ‘9’ en ‘grammos’ betekent ‘punten’.

 • Emotionele intelligentie

  Emotionele intelligentie is werken met verstand én gevoel. Mensen met een hoge emotionele intelligentie kunnen hun eigen emoties en die van anderen goed herkennen.

 • Communicatie: verbaal en non-verbaal

  Communicatie is het uitwisseling van informatie. Als je communiceert met woorden, is dat verbale communicatie. Als je communiceert zonder woorden, is dat non-verbale communicatie.

 • Trainingswetten en principes

  Een definitie van training is ‘het systematisch oefenen van vaardigheden door het toedienen van trainingsprikkels, met als doel de prestatie te verbeteren.

 • Bewegen en gezondheid

  Bewegen is goed voor je gezondheid. Sporten is niet direct noodzakelijk. Ook lichte activiteiten zijn goed voor je gezondheid. Bijvoorbeeld traplopen, met de fiets boodschappen doen of wandelen naar de brievenbus.

 • Beweging en geestelijk welzijn

  Welzijn is persoonlijk. Veel mensen koppelen welzijn aan welvaart. Maar ook zonder welvaart voelen mensen zich lichamelijk en geestelijk goed.

 • Een goede lunch geeft je energie

  Het is een aanrader om niet op je werkplek te eten, zodat je letterlijk en figuurlijk afstand neemt van je werk. Bovendien is het gezelliger om samen met je collega's te eten. Dat wordt natuurlijk lastiger als je school een continurooster heeft.

 • Gezond eten op je werk

  Gezond eten is de basis van een gezonde leefstijl, samen met voldoende bewegen, niet roken en goed slapen. Maar gezond eten op je werk, hoe doe je dat? En hoe werkt het als je onregelmatige diensten draait?

 • Gezond eten op je werk

  Gezond eten is de basis van een gezonde leefstijl, samen met voldoende bewegen, niet roken en goed slapen. Maar gezond eten op je werk, hoe doe je dat? En wat levert het je op?

 • Gezond eten op je werk

  Gezond eten is de basis van een gezonde leefstijl, samen met voldoende bewegen, niet roken en goed slapen. Maar gezond eten op school, hoe doe je dat? En wat levert het je op?

 • Gezond eten op je werk

  Gezonde voeding heeft grote invloed op je fitheid – heel belangrijk als je veel lichamelijk werk doet. Dat je niet te zwaar bent, scheelt daarbij een hoop. Wist je dat er in de bouw meer 'zware jongens' rondlopen dan in andere bedrijfstakken? Lees hoe je gezond eet als je in de bouw werkt.

 • Gezond eten op je werk

  Gezonde voeding heeft grote invloed op je fitheid – heel belangrijk als je lang achter het stuur zit. Als het om eten gaat, heeft het leven van een vrachtwagenchauffeur zo zijn beperkingen. Je zit vast aan rij- en rusttijden, de menu's in betaalbare chauffeursrestaurants zijn vaak niet zo gevarieerd en het gezonde aanbod in de shops bij de tankstations valt soms tegen.

 • Een goede lunch geeft je energie

  Goed en lekker lunchen levert je een hoop energie op, broodnodig voor een bouwvakker:

 • Een goede lunch geeft je energie

  Het is een aanrader om niet op je werkplek te eten, zodat je letterlijk en figuurlijk afstand neemt van je werk. Bovendien is het gezelliger om samen met je collega's te eten. Je kunt ook samen met je collega's gaan lunchwandelen.

 • Gezond eten

  Wij eten om in leven en gezond te blijven, maar ook om ervan te genieten. Ieder mens heeft zijn persoonlijke eetgewoontes. Wat iemand eet, is onder andere afhankelijk van het land en zelfs de regio waar hij woont.

 • Voeding of een pil?

  Onze voeding is meer dan een optelsom van vitamines en mineralen. Het levert bouwstoffen en energie die nodig zijn voor de opbouw en het herstel van ons lichaam.

 • Drink elke dag voldoende

  Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.

 • Drink elke dag voldoende

  Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.

 • Drink elke dag voldoende

  Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.

 • Ergotherapie

  Ergotherapie is een behandeling gericht op het zo optimaal mogelijk kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten in de eigen woon-, leef- en werkomgeving.

 • Dyshidrotisch eczeem

  Dyshidrotisch eczeem (ofwel acrovesiculeus eczeem, dyshidrose of pompholyx) is een huidontsteking. Opvallend bij deze vorm van eczeem zijn kleine, met vocht gevulde, dunwandige blaasjes op de handen en voeten.

 • Psychische aandoeningen met een lichamelijke oorzaak

  De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt lichamelijk onderzoek verricht en worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd, zoals een psychologische beoordeling en bloedonderzoeken om hormoonconcentraties te bepalen.

 • Zenuwschade door medicijnen, straling en toxische stoffen

  Zenuwschade (polyneuropathie) is een aandoening van het perifere zenuwstelsel waarbij meerdere zenuwen verspreid over het hele lichaam zijn aangedaan. Medicijnen, straling (zoals radiotherapie) en toxische stoffen (zoals alcohol) kunnen de oorzaak zijn van deze zenuwschade.

 • Ontstekingsremmers (corticosteroïden) bij astma en COPD

  Ontstekingsremmers (corticosteroïden) zijn geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden voor allerlei ziektebeelden waarbij sprake is van chronische ontsteking. Zo ook bij de longaandoeningen astma en COPD.

 • Verlamming van de stembanden en het strottenhoofd

  De stembanden zijn plooien van slijmvliesweefsel aan beide zijden van het strottenhoofd, die maken dat de mens stemgeluid kan voortbrengen. Wanneer de beweging van de stembanden zwak of afwezig is en ook de spieren van het strottenhoofd niet (voldoende) kunnen bewegen, wordt dit een verlamming van de stembanden en het strottenhoofd genoemd.

 • Verminderde vruchtbaarheid door het niet innestelen van bevruchte eicellen

  Er wordt gesproken van verminderde vruchtbaarheid wanneer een man en een vrouw na een jaar proberen geen zwangerschap hebben bereikt. Ondanks dat ze regelmatig onbeschermde geslachtsgemeenschap met elkaar hebben gehad.

 • Ectropion van de baarmoederhals

  Ectropion en eversie van de baarmoederhals zijn twee benamingen voor dezelfde aandoening. De baarmoederhals is hierbij ‘binnenstebuiten’ gedraaid. Hierdoor komt de bekledende laag van de binnenkant van de baarmoederhals aan de buitenkant te liggen.

 • De eerste menstruatie

  De medische term voor de eerste ongesteldheid bij een meisje is ‘menarche’. De leeftijd waarop dit plaatsvindt, ligt meestal tussen de elf en de zestien jaar. Maar er zijn ook meisjes die al ongesteld worden als ze negen of tien zijn en meiden die het pas worden als ze 17 zijn.

 • De zintuigen van een baby

  Heeft het zin om muziek te draaien voor een ongeboren baby? Op welke leeftijd ziet een kind de wereld hetzelfde als volwassenen? Proeft een baby al iets in de baarmoeder? Kan een baby ruiken wie iemand is?

  Veel ouders willen graag weten wat een pasgeboren baby waarneemt en wat niet.

 • Torsie eileider door een appendix vesiculosa

  De appendix vesiculosa is een met vocht gevulde cyste die zich nabij het uiteinde van de eileiders bij de eierstokken kan bevinden. Door deze cyste kan de eileider om zijn as draaien. Dit leidt tot plotselinge, hevige pijnklachten.

 • Torsie van de eierstok, steel en eileider

  De eierstokken (ovaria) behoren tot de vrouwelijke voortplantingsorganen. Hun belangrijkste functie is de vorming van eicellen (ova) en afgifte van vrouwelijke geslachtshormonen. De eierstokken zitten aan de baarmoeder vast via verschillende structuren, ligamenten genaamd.

 • Structuur en functie van de talg- en zweetklieren

  Een klier is een groep cellen in het lichaam die stoffen afscheiden in het gebied waar ze zich bevinden. Huidklieren bevinden zich in de lederhuid, dit is de diepere huidlaag onder de opperhuid. De huid bevat twee typen klieren: de zweetklier en de talgklier.

 • Structuur en functie van het haar


  Haren komen uit de huid. Ze worden op vrijwel het lichaamsoppervlak aangetroffen, behalve op onder meer de handpalmen, voetzolen en lippen. De haarkleur hangt af van de hoeveelheid en het type pigment.

 • Structuur en functie van de nagels


  Nagels zijn plaatachtige structuren die uiteinden van vingers en tenen bedekken. Ze bestaan voornamelijk uit dode cellen. Nagels groeien voortdurend. De vingernagels groeien gemiddeld een tiende millimeter per dag, de teennagels iets minder snel.

 • Structuur en functie van het onderhuids bindweefsel


  Het onderhuids bindweefsel (subcutis of hypoderm) is een losse weefsellaag onder de lederhuid. Deze laag bestaat hoofdzakelijk uit bindweefsel, vetcellen, zenuwvezels en bloedvaatjes. Het onderhuidse bindweefsel zit verspreid over het hele lichaam, behalve waar de huid dun is, zoals op de oogleden, tepels, genitaliën en het scheenbeen.

 • Structuur en functie van de huid


  De huid is in oppervlakte en gewicht het grootste orgaan. De huid vormt het beschermend omhulsel van vrijwel het gehele lichaam, samen met de huidaanhangsels: het haar, de talg- en zweetklieren en de nagels.

 • Encefalitis, myelitis en encefalomyelitis

  Een encefalitis is een ontsteking van de hersenen, een myelitis is een ontsteking van het ruggenmerg en een encefalomyelitis is een ontsteking van zowel de hersenen als het ruggenmerg. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door uiteenlopende infecties (vooral virusinfecties), een aantal stoornissen in het afweersysteem en bepaalde giftige stoffen.

 • Ontsteking van de eierstokken en eileiders

  Een ontsteking van de eierstokken en eileiders is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. De medische term voor deze ontsteking is salpingo-oophoritis.

 • Cyste in de eierstok

  Een cyste in de eierstok is een holte die is gevuld met vocht. Andere benamingen hiervoor zijn follikelcyste, simpele ovariumcyste, persisterende (Graafse) follikel en functionele cyste. Cysten in de eierstokken zijn een van de meest voorkomende goedaardige afwijkingen van de eierstokken.

 • Epilepsie

  Epilepsie is één van de meest voorkomende chronische neurologische aandoeningen. Epilepsie is een afwijking in de hersenen waardoor er kortdurend bewustzijnsverlies optreedt. Dit gebeurt in aanvallen.

 • Ontstekingen en abcessen van de neus(holte)

  In de neus(holte) kunnen verschillende ontstekingen en abcessen ontstaan:

  Abces van de neus
  Verschillende bacteriële infecties en ontstekingen leiden soms tot de vorming van met pus gevulde holten in de neus.

 • Voedselallergie en astma

  Sommige mensen met astma hebben last van voedselallergie. Voedsel geeft dan een prikkel van de luchtwegen, waar zij het benauwd van krijgen. Astma krijgen door voedselallergie komt zelden voor. Meestal heeft iemand al astma en kunnen bepaalde voedingsstoffen voor een astma-aanval zorgen.

 • Pijnstillers voor spieren en skelet

  Pijnstillers (analgetica) zijn geneesmiddelen die pijn verlichten. Ze worden verdeeld in opioïde en niet-opioïde analgetica. De niet-opioïde analgetica worden weer onderverdeeld in de niet-steroïde ontstekingsremmers (‘non-steroidal anti-inflammatory drug’ oftewel NSAID) en niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol.

 • Niet-operatieve behandeling van een botbreuk

  Een niet-operatieve behandeling wordt ook wel een niet-invasieve of conservatieve behandeling genoemd. Een conservatieve behandeling van een botbreuk omvat drie stappen:

 • Eerste tandjes

  De periode van tanden krijgen begint als de tandjes door het tandvlees komen. Alle baby's moeten door deze periode heen, maar ze reageren er niet allemaal hetzelfde op. Sommige kinderen hebben er helemaal geen last van, maar veel kinderen ervaren op zijn minst enig ongemak wanneer de tanden doorkomen.

 • Kwaadaardige tumoren van de neus en de neusbijholten

  De neusbijholten (sinussen) zijn met lucht gevulde holten in de botten van het gezicht. Ze zijn bekleed met hetzelfde zachte weefsel (een slijmvlieslaag) dat ook aan de binnenkant van de neusholte zit.

 • Empathie

  Empathie betekent inlevingsvermogen. Het is bewust zijn van, het kunnen meevoelen met en het kunnen inleven in andermans gevoelens of een situatie. Het begrip empathie is afgeleid van het Griekse ‘em-patheia’.

 • Resusantagonisme bij een pasgeborene

  Resusantagonisme is een aandoening waarbij de rode bloedcellen van de baby afgebroken worden door de antistoffen (afweerstoffen) van de moeder. De aandoening kan alleen ontstaan bij moeders die resus-D-negatief zijn en die zwanger zijn van een kind dat resus-D-positief is.

 • Koolhydraten en sport

  Training is de eerste voorwaarde voor goede sportprestaties. Maar ook uitgebalanceerde voeding en voldoende vocht zijn erg belangrijk. Koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, spoorelementen: het klinkt allemaal heel ingewikkeld.

 • Gebroken onderbeen en enkel

  Het onderbeen bestaat uit twee lange botten, het scheenbeen en het kuitbeen. Het enkelgewricht wordt gevormd door de onderste uiteinden van het scheenbeen, het kuitbeen en een bot van de voet, sprongbeen genaamd.

 • Bouw en functie van de hersenen

  De hersenen vormen samen met het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. De hersenen liggen in de schedel en zijn opgebouwd uit zo’n honderd miljard zenuwcellen (neuronen). Elke zenuwcel heeft veel uitlopers (axonen) die in verbinding staan met een groot aantal andere zenuwcellen.

 • Hoornvliesbeschadiging (cornea erosie)

  Een hoornvliesbeschadiging (cornea erosie) is een beschadiging van het oppervlak van het hoornvlies.

 • Gebroken rug en bekken

  Er is sprake van een gebroken rug als één of meer wervels, het heiligbeen en/of het staartbeen zijn gebroken. Er is sprake van een gebroken bekken als het darmbeen, de heupkom en/of één of beide schaambeenderen zijn gebroken.

 • Gebroken ribben en borstbeen

  Bij de ribben kan één enkele rib of een aantal ribben zijn gebroken. Als meerdere ribben naast elkaar op twee plaatsen zijn gebroken, kan een fladderthorax ontstaan. Het gaat dan om ribben die allemaal aan een kant van het borstbeen zitten of aan beide kanten.

 • Gebroken elleboog en onderarm

  Een botbreuk (fractuur) van de botten van de elleboog en onderarm is een breuk van het spaakbeen en/of de ellepijp. De ellepijp en het spaakbeen vormen voor het grootste gedeelte het ellebooggewricht.

 • Kyfose en lordose

  De wervelkolom heeft een dubbele s-vorm. Kyfose en lordose zijn normale krommingen van de wervelkolom. Maar soms verergeren deze krommingen zo door onderliggende aandoeningen, dat een normale houding niet meer mogelijk is.

 • Eetbuienstoornis

  Iemand met een eetbuienstoornis heeft vaak eetbuien. Bij deze eetbuien wordt binnen korte tijd grote hoeveelheden voedsel gegeten. Daarbij heeft hij het gevoel dat hij geen controle heeft over wat of hoeveel hij eet.

 • Zwangerschap en drugs

  Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Ook de (ver)werking van drugs verandert waardoor het effect van drugs heel anders kan zijn dan je gewend was. Drugs kunnen je zwangerschap en bevalling beïnvloeden.

 • Bloedonderzoek alcohol en drugs

  In bloed kan de hoeveelheid alcohol en drugs bepaald worden. Dat kan om verschillende redenen nodig zijn. Overigens blijven drugs langer aantoonbaar in urine . Daarom wordt voor een screenend onderzoek op drugs meestal urine afgenomen.

 • Elektroconvulsietherapie

  Elektroconvulsietherapie (kortweg ECT) is een behandeling die kortdurend elektrische stroom door de hersenen leidt. Hierdoor ontstaat een korte epileptische aanval. De behandeling gebeurt onder narcose.

 • Depressie en chronische ziektes

  Een depressie is een stemmingsstoornis waarbij mensen zo somber zijn dat zij niet normaal kunnen functioneren. Depressies komen regelmatig voor bij mensen met een chronische ziekte.

 • Pols- en handklachten

  Pols- en handklachten kunnen het gevolg zijn van aandoeningen en blessures. Deze tekst gaat in op de meest voorkomende oorzaken.

 • Medicijnen bij een bipolaire stoornis

  Een bipolaire stoornis is een psychiatrische aandoening die wordt gekenmerkt door een sterk wisselende stemming. Een andere benaming voor deze aandoening is manisch-depressieve stoornis. De behandeling is een combinatie van medicijnen en psychotherapie .

 • Bloed- of plasmadonor en sport

  Veel sporters zijn bloeddonor. Maar veel duursporters zien er vanaf bloed te doneren, omdat ze bang zijn daardoor bloedarmoede te krijgen. In deze tekst wordt uitgelegd waarom bloedarmoede eerder bij duursporters ontstaat, wat daarvan de gevolgen zijn en op welke wijze duursporters toch donor kunnen worden.

 • Hoge bloeddruk en sporten

  Bij sporten loopt de bloeddruk op. De mate waarin dit gebeurt, hangt van de zwaarte van de inspanning. Ook is van belang om welke spiergroepen het gaat.

 • Koorts en sport

  Koorts is een lichaamstemperatuur van 38 °C of hoger. Als je gaat sporten met koorts, gaat de energie die nodig is voor het sporten, vaak ten koste van het lichamelijk herstel. Bij lichte verhoging of een lichte infectie kan sporten over het algemeen geen kwaad.

 • Een sporthart

  Een sporthart is een gezond hart dat groter is dan normaal. Dat komt door (top)sport en jarenlang intensief trainen. Hierdoor wordt vooral de linkerhartkamer wijder. En de wand van deze hartkamer wordt dikker.

 • Functie en werking van spieren

  Spieren zijn er in drie verschillende soorten: gladde spieren, dwars gestreepte skeletspieren en de hartspier.

  Gladde spieren
  Gladde spieren kunnen niet bewust worden aangespannen of ontspannen.

 • Onderkoeling en bevriezing

  Van onderkoeling of hypothermie wordt gesproken als de kerntemperatuur van het lichaam lager is dan 35 °C. Normaal is deze rond de 37 °C. Onderkoeling wordt veroorzaakt door blootstelling aan kou en wordt verergerd door wind, water en lichamelijke uitputting.

 • ACE-remmers en angiotensine II -blokkers

  Het lichaam heeft een aantal regelsystemen om de bloeddruk op peil te houden. Een daarvan is het RAS-systeem. Bij een hoge bloeddruk is dit systeem vaak te actief. Er zijn medicijnen die het systeem af kunnen remmen.

 • Vernauwing van de slagaders in de benen (Etalagebenen)

  Als de slagaders naar de benen vernauwd zijn, krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof. Daardoor ontstaat een krampende pijn na een stuk lopen, bijvoorbeeld in de kuit- of bilspieren. Als mensen stilstaan, komen de spieren weer tot rust en zakt de pijn.

 • Endeldarmontsteking

  De endeldarm is het laatste gedeelte van de dikke darm, net voor de anus. In de endeldarm kunnen ontstekingen ontstaan. De medische term voor endeldarmontsteking is proctitis. Een endeldarmontsteking kan kort duren, steeds terugkeren of langdurig aanwezig zijn.

 • Het hart van de baby voor en na de geboorte

  Het hart en de bloedvaten zijn de eerste organen die zich in een ongeboren vrucht ontwikkelen. In de achtste week van de zwangerschap functioneert het volledig gevormde hart al. Dan is op de echo te zien dat het klopt.

 • De boezems en de kamers van het hart

  Het hart telt vier holle ruimten: de twee bovenste zijn de linker- en rechterboezem (atrium) en de twee onderste de linker- en rechterkamer (ventrikel). De twee helften van het hart worden door een wand (septum) van elkaar gescheiden.

 • Vijfde ziekte (erythema infectiosum)

  Erythema infectiosum, ook bekend als de 'vijfde ziekte’ wordt veroorzaakt door een (parvo)virus. Erythema infectiosum wordt de ‘vijfde ziekte’ genoemd, omdat deze aan het eind van de negentiende eeuw werd geclassificeerd als vijfde in een reeks van zes huiduitslagen veroorzaakt door een plotselinge infectie op kinderleeftijd.

 • Rugpijn bij schaatsen en skeeleren

  Rugpijn bij het schaatsen of skeeleren komt vaak voor. Meestal is het onschuldig en heeft de sporter er vooral last van tijdens het schaatsen of skeeleren. De pijn verdwijnt vaak snel als hij niet meer in de typische schaats- of skeelerhouding staat.

 • Brillen en contactlenzen

  Bij veel mensen vormt het licht dat het oog binnenkomt geen scherp beeld op het netvlies. Ze zien daardoor slecht. Brillen en contactlenzen kunnen dat corrigeren. Maar brillen en contactlenzen hebben meer functies.

 • Enkelbandletsel

  Enkelbandletsel is het meest voorkomende letsel bij sporters. Vooral zaalsporten en veldvoetbal hebben een hoge incidentie van enkelbandletsel. Jaarlijks vinden er zo’n 200.000 sportongevallen plaats waarbij enkelbandletsel het gevolg is.

 • Verwijderen van (een deel van) de dunne darm

  Het verwijderen van (een deel van) de nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum) heet resectie. Voor de ingreep wordt vaak een klassieke ‘open’ operatie gebruikt. Soms wordt een resectie tijdens een kijkoperatie (laparoscopie) uitgevoerd.

 • Eosinofiele darmontsteking

  Eosinofiele darmontsteking is een zeldzame aandoening met een (nog) onbekende oorzaak. De ontsteking kan een groot deel van het spijsverteringskanaal aantasten, van maag tot endeldarm. Eosinofiele darmontsteking kan op elke leeftijd optreden, maar openbaart zich meestal bij twintigers, en tweemaal zo vaak bij mannen als bij vrouwen.

 • Buikwandbreuk en littekenbreuk

  Een breuk (hernia) is een zwakke plek of scheur in de buikwand. Organen die zich in de buikholte bevinden, kunnen door een breuk naar buiten uitstulpen.
  Een buikwandbreuk bevindt zich meestal in een litteken en wordt dan ook wel littekenbreuk genoemd.

 • Hypostatisch eczeem

  Hypostatisch eczeem is een vorm van eczeem die voornamelijk voorkomt bij mensen met slecht functionerende aders in de (onder)benen. Hypostatisch eczeem wordt ook wel varikeus eczeem genoemd (varix = spatader).

 • Overmatig vaginaal bloedverlies tijdens en/of na de bevalling

  Tijdens een bevalling verlies je bloed, meestal is dat zo’n 500-800 milliliter. Als je 1000 milliliter (één liter) of meer bloed verliest, is er sprake van overmatig vaginaal bloedverlies na de bevalling.

 • Bloedonderzoek bij aandoeningen van de lever en galwegen

  De lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt ervoor dat we voedingsstoffen uit de darm kunnen opnemen. Verder zorgt de lever voor de aanmaak en opslag van nuttige stoffen, zoals eiwitten voor de bloedstolling.

 • Megacolon en toxisch megacolon

  De dikke darm, ook wel colon genoemd, is het laatste stuk van het spijsverteringskanaal. Hier worden aan de voedselbrij water en zouten onttrokken, waardoor ontlasting indikt. Afvalstoffen verlaten hierna met de ontlasting het lichaam.

 • Leverencefalopathie en levercoma

  Encefalopathie is een algemene term voor aantasting van de hersenfuncties.
  Bij patiënten met een ernstige leveraandoening kunnen de hersenfuncties worden aangetast, een aandoening die leverencefalopathie wordt genoemd.

 • Kipstoofpotje met paddenstoelen en rozemarijn

  Dit stoofpotje is een creatieve variatie op boeuf bourguignon, maar dan met veel minder vet en calorieën. Kipfilet is mager en rauwe ham bevat veel minder vet dan het traditionele spek. Nog meer voordelen: ook de stooftijd is een stuk korter.

 • Tillen en dragen

  Tillen is het met de handen verplaatsen van een last zonder dat de tiller zich lopend verplaatst. Factoren die een rol spelen bij de belasting van het lichaam door tillen zijn het gewicht van de te tillen last, de beginpositie van de last, de tilafstand, de tilfrequentie en vooral de tilhouding.

 • Placenta extrachorialis

  Bij een placenta extrachorialis zijn de vliezen niet op de normale plaats vastgehecht aan de placenta (moederkoek). Bij ongeveer 25% van de placenta’s wordt deze afwijking in meer of mindere mate gevonden.

 • Hartkloppingen en kortademigheid tijdens de zwangerschap

  Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van hartkloppingen (palpitaties) en kortademigheid (dyspnoe).

 • Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

  Een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap is misselijkheid (met of zonder braken). Dit komt voor bij een groot deel van de zwangere vrouwen. Het is niet duidelijk waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de andere niet.

 • Bijen-, wespen- en hommelsteek

  Ongewenste gasten in de slaapkamer. Plaaggeesten van een picknick. Bijen, wespen en hommels, zij kunnen voor onaangename momenten zorgen. Bij bijen, wespen en hommels zijn het de vrouwtjes die kunnen steken, aangezien hun angel de vorm heeft van een omgevormde legboor.

 • Winterhanden en wintervoeten

  Tijdens het winterseizoen en na blootstelling aan kou krijgen mensen met winterhanden of wintervoeten last van pijnlijke en branderige, rode of paarsblauwe verkleuringen op de vingers of de tenen. Soms doen de verschijnselen zich voor aan de oren, neus of bovenbenen.

 • Gamen: voor- en nadelen

  Games zijn niet allemaal te omschrijven als ‘dom knallen en daarmee een spel winnen’, zoals ouderen wel eens denken. Sterker nog; je kunt er veel van leren, zoals creatief zijn, snelle beslissingen maken en omgaan met anderen.

 • Maandverband en tampons

  Tijdens je ongesteldheid wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Via je vagina verlies je bloed, vocht en stukjes weefsel, soms ook stolseltjes. Om te voorkomen dat je kleding en je bed vies worden, kun je maandverband of tampons gebruiken.

 • Epileren, waxen en harsen

  Bij epileren, waxen en harsen worden de haren volledig (met wortel en al) uit het haarzakje getrokken.

 • Wondroos of belroos (erysipelas)

  Wondroos is een infectie van de huid die door bacteriën van de familie streptokokken wordt veroorzaakt. Wondroos staat ook bekend als belroos. De huiduitslag doet zich meestal voor in het gezicht, de armen, benen of romp.

 • Achtergebleven wortel van een tand of kies

  Van een achterbleven wortel (radix relicta) van een tand of kies wordt gesproken wanneer de wortel van een gebitselement in het bot blijft zitten nadat de rest van het gebitselement verloren is gegaan.

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Aanslag op tanden en kiezen

  Tandaanslag is meestal tandplaque of tandsteen (calculus) op het oppervlak of in het gat van een tand of kies. Tandplaque is een ophoping van bacteriën, eiwitten en voedselresten. Deze ophoping is een langzaam proces, dat veel tijd in beslag neemt.

 • Verkleuring van tanden en kiezen

  De natuurlijke kleur van tanden en kiezen kan variëren van verschillende tinten wit tot gelig. Verkleuring van tanden en kiezen vindt plaats als bepaalde kleurstoffen op het tandoppervlak achterblijven.

 • Leukoplakie en andere afwijkingen van het mondepitheel en de tong

  Leukoplakie is een aandoening van de mond die precancereus is, wat wil zeggen dat deze aan kanker voorafgaat. Leukoplakie wordt gekenmerkt door het opkomen van een hardnekkige wittige plek, die niet kan worden afgeschraapt.

 • Alveolitis, alveolaire ostitis en droge alveolitis van de boven- en onderkaak

  Alveolitis is een ontsteking van de tand- of kieskas na het trekken van een tand of kies , die onstaat als het genezingsproces daarna niet normaal verloopt. Deze ontsteking wordt ook alveolaire ostitis of droge alveolitis (dry socket) genoemd.

 • Exostosen van de kaak

  Kaakexostosen zijn woekeringen van botweefsel aan het buitenoppervlak van de boven- of onderkaak, gewoonlijk achter in de mond. Dergelijke vorming van extra botweefsel (exostosen) komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het risico erop neemt toe naarmate iemand ouder wordt.

 • Blaasextrofie (extrophia vesicae urinaria)

  Extrofie betekent letterlijk: een hol orgaan dat binnenstebuiten is gekeerd. Bij blaasextrofie is dat de blaas; de achterkant van de blaas puilt naar buiten door een opening in de buikwand. Bij pasgeborenen met blaasextrofie ligt de blaas dus gedeeltelijk buiten het lichaam.

 • Bouw en functie van de blaas

  De blaas is het reservoir of de opslagplaats voor urine en bevindt zich in de bekkenholte. De grootte en precieze ligging van de blaas hangen af van de hoeveelheid urine die erin zit. Als de blaas veel urine bevat, zet hij uit en komt gedeeltelijk in de buikholte te liggen.

 • Bouw en functie van de urinebuis

  De urinebuis (urethra) is de verbinding tussen de blaas en de buitenwereld. Ze ontspringt aan de onderkant van de blaas en voert de urine vanuit de blaas naar buiten. De urinebuis heeft bij mannen een andere structuur en een gedeeltelijk andere functie dan bij vrouwen.

 • CT-scan van de nieren en/of urinewegen

  Bij de diagnostiek van aandoeningen van de nieren en de urinewegen kan een computertomografie (CT-scan) worden uitgevoerd. Bij computertomografie (CT) worden dwarsdoorsneden van het lichaam in beeld gebracht door er van verschillende kanten röntgenstralen op te richten.

 • Bouw en functie van de nieren

  De nieren en urinewegen spelen samen een belangrijke rol bij de uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam.

  De nieren kunnen worden vergeleken met een zeef die alle afvalstoffen tegenhoudt en alleen de goede stoffen doorlaat.

 • Bouw en functie van de nefronen

  Nefronen zijn de kleine functionele onderdelen van de nier. Elke nier bevat zo’n één miljoen nefronen.

  Elk nefron bestaat uit een glomerulus (een kluwen hele kleine bloedvaatjes), het kapsel van Bowman (een kapsel dat om de glomerulus heen ligt) en een nierkanaaltje.

 • Fasen in de ontwikkeling van een baby

  De ontwikkeling van verschillende organen en weefsels in het menselijk lichaam begint vanaf het moment waarop de eicel wordt bevrucht en gaat door tot het kind vele maanden of jaren oud is. Bij de bevruchting van de eicel door een spermacel wordt het genetisch materiaal van beide cellen gecombineerd, waardoor de zygoot ontstaat.

 • Tuberculose van botten en gewrichten

  Tuberculose is een infectie die wordt veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie komt gewoonlijk met de ingeademde lucht het lichaam binnen en kan zich vanuit de longen verspreiden naar andere delen van het lichaam.

 • Miltcyste en wandelende milt

  Een cyste is een blaasje of holte gevuld met vocht, week materiaal of gas en kan overal in het lichaam voorkomen. Ook in de milt kunnen zogenoemde miltcysten optreden.

  Een wandelende milt is een aangeboren afwijking van de milt, waarbij de milt niet op de normale manier in de buikholte vastzit.

 • Misselijkheid en braken

  Misselijkheid en overgeven zijn verschijnselen van een aandoening ergens in het lichaam en geen op zich staande ziekten. Misselijkheid wordt veroorzaakt door prikkeling van het braakcentrum in de hersenen.

 • Epidermale cysten


  Een cyste is een zakvormige holte met een vloeibare of halfvloeibare inhoud. Cysten in de huid ontstaan meestal door een verstopping van een haarzakje; dit worden folliculaire cysten genoemd. Epidermale cysten zijn een type folliculaire cysten.

 • Littekenvorming en verbindweefseling van de huid

  Littekenvorming en verbindweefseling van de huid kunnen optreden ter plaatse van een wond die is ontstaan na letsel of een operatie en bij bepaalde huidaandoeningen als acne vulgaris, waterpokken, brandwonden, lupus erythematodes en granulomateuze huidaandoeningen.

 • Lekkende hersen- en ruggenmergvloeistof

  De hersen- en ruggenmergvloeistof (liquor cerebrospinalis) stroomt rondom de hersenen en het ruggenmerg (het centrale zenuwstelsel). Deze vloeistof is omgeven door de hersen- en ruggenmergvliezen (meninges).

 • Arbeidsuitval: rollen en taken

  In onderstaand overzicht wordt weergegeven welke rol werkgevers, werknemers en medici en paramedici spelen bij arbeidsverzuim. De genoemde rollen zijn over het algemeen afhankelijk van afspraken die tussen de betrokkenen worden gemaakt.

 • Rollen en taken van medici, werkgever en werknemer bij arbeidsverzuim

  In onderstaand overzicht wordt weergegeven welke rol werkgevers, werknemers en medici en paramedici spelen bij arbeidsverzuim. De genoemde rollen zijn over het algemeen afhankelijk van afspraken die tussen de betrokkenen worden gemaakt.

 • Ingrepen die de werking van de buis van Eustachius verbeteren

  De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus-keelholte. Door deze verbinding komt lucht het middenoor in en vloeit slijm en vocht het middenoor uit naar de neus-keelholte. Op deze manier worden infecties van het middenoor voorkomen.

 • Postcoïtale bloedingen en contactbloedingen

  Bloedingen die zich voordoen na geslachtsgemeenschap (coïtus) worden postcoïtale bloedingen genoemd. Met de term contactbloeding worden bloedingen aangeduid die optreden bij het aanraken van de geslachtsorganen.

 • Oogletsel en sport

  Oogletsels kunnen uiteenlopen van een hinderlijk vuiltje onder het ooglid tot een doorboring (perforatie) van de oogbol met blijvende blindheid.
  In 30% van de gevallen wordt oogletsel thuis opgelopen, 30% op het werk of op school en in de overige 30% tijdens sport en spel.

 • Evenwichtsstoornissen

  Het vestibulaire orgaan van het binnenoor is van zeer groot belang voor het evenwichtsgevoel. Stoornissen van de vestibulaire functie kunnen het gevolg zijn van aandoeningen van het vestibulaire orgaan, de vestibulaire zenuw of de vestibulaire nucleus in de hersenen.

 • Verstopping van de buis van Eustachius

  Met verstopping van de buis van Eustachius wordt een buis van Eustachius bedoeld die geblokkeerd is of zich niet goed opent. De buis van Eustachius is een nauwe buisvormige verbinding tussen het bovenste gedeelte van de keelholte (nasofarynx) en het middenoor.

 • Gaatjes en scheuren in het netvlies

  Het netvlies is het binnenste vlies van het oog. Het netvlies bestaat uit zenuwvezels. Deze zenuwvezels bevatten miljoenen lichtreceptoren; de kegeltjes en de staafjes. Zij vangen het licht dat het oog binnenvalt op en zetten het om in elektrische signaaltjes.

 • Terug naar boven