D

 • De biologische klok

  De beste tijd van de dag voor iemand om te slapen, wordt bepaald door zijn biologische klok. Deze bevindt zich in de hersenen en wordt onder andere beïnvloed door licht (het dag-nachtritme). Het slaaphormoon melatonine speelt hierbij een belangrijke rol.

 • Dranken hebben veel invloed op gewicht

  Verkeerslicht

 • De Schijf van Vijf goed voor je lijf

  De Schijf van Vijf helpt je gezond te eten, zowel overdag als 's nachts. Volg daarom zoveel mogelijk de richtlijnen van de Schijf. Daar voel je je beter door.

 • Depressie

  Een depressie is een stemmingsstoornis waarbij mensen zo somber zijn dat hun normale functioneren belemmerd wordt.  Een depressie kan eenmalig voorkomen, of steeds terugkeren.

 • Drinken bij sporten

  Het lichaam heeft eerder een tekort aan vocht dan aan voeding. Zeker in de warmte. Voldoende drinken is daarom belangrijk.

 • Diabetes mellitus en sporten

  Diabetes mellitus (in het kort diabetes) is een stofwisselingsziekte. Bij mensen met diabetes zit er te veel suiker in het bloed, hun glucosespiegel is te hoog.

 • Dunnedarmkanker

  Darmkanker kan op verschillende plekken in de darmen ontstaan. In 75% van de gevallen ontstaat het in de laatste delen van de dikke darm. De verzamelnaam hiervoor is colorectale kanker. In de andere 25% van de gevallen ontstaat het in de dunne darm.

 • De arbeidsdeskundige

  De arbeidsdeskundige is een expert op het gebied van werk en inkomen. Hij kijkt vooral naar de belasting van een functie in relatie tot de belastbaarheid van een persoon.

 • Dementie

  Volgens de Alzheimerstichting hadden in 2011 ongeveer 240.000 Nederlanders een vorm van dementie. Dementie komt vooral voor bij ouderen. Ongeveer 12.000 mensen ontwikkelen dementie voor hun 65ste levensjaar.

 • Diabetische ketoacidose

  Diabetische ketoacidose is een complicatie van diabetes type 1. Het kan het eerste teken zijn dat iemand diabetes heeft. 

  Ketoacidose is een ernstige ziekte. Mensen die niet behandeld worden, kunnen in coma raken en overlijden.

 • Drijfveren

  Drijfveren hebben te maken met motivatie, houding en waarden. Je drijfveren bepalen voor een groot deel hoe je je gedraagt, welke keuzes je maakt en hoe je functioneert.

 • Doelen stellen om te gaan bewegen

  Mensen stellen vaak vage doelen. Bijvoorbeeld als wens of als goede voornemens. Als je een concreet doel hebt, heb je meer kans om je doel te behalen. 

 • Drink elke dag voldoende

  Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.

 • Drink elke dag voldoende

  Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.

 • Drink elke dag voldoende

  Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.

 • Dyshidrotisch eczeem

  Dyshidrotisch eczeem (ofwel acrovesiculeus eczeem, dyshidrose of pompholyx) is een huidontsteking. Opvallend bij deze vorm van eczeem zijn kleine, met vocht gevulde, dunwandige blaasjes op de handen en voeten.

 • Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)

  Met droge ogen (ofwel keratoconjunctivitis sicca) worden de symptomen bedoeld die optreden door het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvlies of van het oogbindvlies. Het is een veelvoorkomende aandoening die meestal op middelbare leeftijd begint, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

 • Dacryocystitis

  Dacryocystitis is een ontsteking van de traanzak. De traanzakken liggen in de binnenste ooghoeken onder de huid. De ontsteking kan acuut verlopen of chronisch. Acute ontsteking komt het meest voor bij mensen op oudere leeftijd.

 • Drugs

  Drugs is een verzamelnaam voor geneesmiddelen en genotsmiddelen met een verdovende, opwekkende en/of hallucinogene werking. Het gebruiken van drugs kan leiden tot een verslaving aan het middel. Na één keer een drug gebruiken, treedt er nog niet direct een verslaving op.

 • De eerste menstruatie

  De medische term voor de eerste ongesteldheid bij een meisje is ‘menarche’. De leeftijd waarop dit plaatsvindt, ligt meestal tussen de elf en de zestien jaar. Maar er zijn ook meisjes die al ongesteld worden als ze negen of tien zijn en meiden die het pas worden als ze 17 zijn.

 • De normale zwangerschap

  Zwangerschap (graviditeit) is de toestand waarin een vrouw verkeert vanaf het moment dat een eicel in haar lichaam door een zaadcel wordt bevrucht tot aan het moment dat de bevalling plaatsvindt.

 • De zintuigen van een baby

  Heeft het zin om muziek te draaien voor een ongeboren baby? Op welke leeftijd ziet een kind de wereld hetzelfde als volwassenen? Proeft een baby al iets in de baarmoeder? Kan een baby ruiken wie iemand is?

  Veel ouders willen graag weten wat een pasgeboren baby waarneemt en wat niet.

 • Dystonie

  Normaal gesproken is een spier in rust ontspannen. Bij stoornissen van de spierspanning is er een afwijkende spanningstoestand van de aangedane spier. Vaak zijn er dan onbedoelde plotselinge samentrekkingen van die spier (spasmen).

 • Dysorthografie

  Dysorthografie is een spellingsstoornis. Het gaat om een primaire leerstoornis. Kinderen met deze stoornis hebben veel moeite om foutloos te schrijven. Ze hebben een spellingsprobleem.

  De overkoepelende term voor lees- en spellingsproblemen is dyslexie.

 • Diarree bij kinderen

  Diarree is dunne, waterige ontlasting die vaker komt dan iemand gewend is. Soms treden hierbij ook pijn in de buik of buikkrampen op. Diarree wordt ook wel buikloop genoemd.

  Diarree is geen ziekte, maar eerder een symptoom van een onderliggend probleem.

 • Dyspraxie

  Dyspraxie is een motorische ontwikkelingsstoornis. Het wordt ook wel DCD (Developmental Coordination Disorder) genoemd. Bij dyspraxie verwerken de hersenen informatie niet op de juiste wijze. Hierdoor worden bepaalde boodschappen niet goed aan het lichaam doorgegeven.

 • Drugstest urine

  Drugs zijn in urine vaak langer op te sporen dan in bloed. Hoe lang drugs aantoonbaar zijn, is afhankelijk van het soort drug, van de persoon en van de gebruikte hoeveelheid. Om alcohol op te sporen wordt vaak een bloedonderzoek gedaan.

 • Dissociatieve identiteitsstoornis

  Een dissociatieve identiteitsstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van twee of meer van elkaar te onderscheiden persoonlijkheden. Deze bepalen het gedrag van één persoon en hebben elk hun eigen herinneringen, gedragingen, ideeën, gewoontes en sociale relaties .

 • Dysfagie

  Mensen slikken 800 tot 2400 keer per dag zonder daarbij na te denken. Maar niet alleen tijdens het eten en drinken. Ook het speeksel dat de speekselklieren continu aanmaken, wordt automatisch regelmatig weggeslikt.

 • Depressie en chronische ziektes

  Een depressie is een stemmingsstoornis waarbij mensen zo somber zijn dat zij niet normaal kunnen functioneren. Depressies komen regelmatig voor bij mensen met een chronische ziekte.

 • De bloedvaten van de hersenen

  De hersenen zijn een zeer belangrijk orgaan voor de mens. De hersenen maken ongeveer twee procent van het lichaam uit. Maar ze gebruiken een kwart van alle beschikbare energie. Ook wat zuurstof betreft zijn het grootgebruikers.

 • Darmperforatie

  Een darmperforatie is een scheur in de wand van de darm. Dit kan zowel voorkomen bij de dunne darm als de dikke darm. Door een darmperforatie komt er darminhoud in de buikholte terecht. In de darm zitten veel bacteriën en deze veroorzaken een buikvliesontsteking.

 • De boezems en de kamers van het hart

  Het hart telt vier holle ruimten: de twee bovenste zijn de linker- en rechterboezem (atrium) en de twee onderste de linker- en rechterkamer (ventrikel). De twee helften van het hart worden door een wand (septum) van elkaar gescheiden.

 • Delier

  Een delier (delirium) is een plotseling optredende, ernstige verwardheid. De verwardheid is vergelijkbaar met het ijlen van een kindje met koorts. De aandoening kan zich op elke leeftijd voordoen, maar komt vooral voor bij senioren.

 • Dysartrie

  Dysartrie is een spraakstoornis waarbij de spieren die nodig zijn voor de ademhaling, de stem en de uitspraak zijn aangetast. Mensen met dysartrie zijn vaak moeilijk te verstaan. Ze spreken bijvoorbeeld:

 • De functie van de bijnieren

  De bijnieren zijn endocriene klieren die in de buikholte als een kopje boven op de nieren liggen. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen.

  De bijnieren produceren diverse hormonen die nodig zijn om essentiële functies van het lichaam in stand te houden.

 • De functie van de bijschildklier

  De bijschildklieren zijn kleine endocriene kliertjes die in de hals zitten, vlakbij de schildklier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. Normaal heeft iemand vier bijschildkliertjes: twee bovenste en twee onderste.

 • De functie van de hypofyse

  De hypofyse , ook wel de hersenklier genoemd, is een endocriene klier ter grootte van een kikkererwt. Deze klier hangt aan de onderkant van de hersenen. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen.

 • De functie van de schildklier

  De schildklier is een vlindervormige endocriene klier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. De schildklier zit in de hals, vlak onder het strottenhoofd.

  De schildklier produceert hormonen die belangrijk zijn voor diverse functies van het lichaam.

 • De functie van het hormoonstelsel

  Het hormoonstelsel (endocriene systeem) bestaat uit klieren en organen die hormonen maken. Het bloed verspreidt de hormonen naar bepaalde delen van het lichaam. Daar voeren ze hun functie uit. Klieren en cellen van het hormoonstelsel zitten verspreid door het lichaam.

 • Dikke darmoperatie

  Bij een dikke darmoperatie (colectomie) wordt de dikke darm helemaal (totaal) of voor een deel (subtotaal) verwijderd. Bij een hemicolectomie wordt het rechter- of linkerdeel van de dikke darm verwijderd.

 • Darmkrampjes

  In de eerste weken na de bevalling kan je baby last hebben van darmkrampjes, vooral het eerste uur na de voeding. Tot zes weken kunnen de krampjes sterker worden, daarna nemen ze meestal af. Met drie maanden hebben de meeste baby’s er geen last meer van.

 • Dwarsligging

  Bij een dwarsligging ligt je baby aan het einde van de zwangerschap dwars in je buik. Deze ligging komt bij minder dan een half procent van alle zwangerschappen voor.

 • Darminfarct

  De mesenteriale bloedvaten zijn verantwoordelijk voor de bloedvoorziening van de dikke en de dunne darm. Een afsluiting van deze vaten kan de bloedvoorziening in een groot deel van de darmen in gevaar brengen.

 • DKTP-vaccinatie

  Dagelijks komen mensen in aanraking met allerlei ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen die het lichaam kunnen binnendringen en daar een infectie of schade veroorzaken. Om dit te voorkomen, heeft het lichaam verdedigingsmechanismen ontwikkeld die met elkaar het afweer- of immuunsysteem vormen.

 • Duizeligheid tijdens de zwangerschap

  In de zwangerschap komt duizeligheid regelmatig voor. Dit is meestal niet ernstig en kan voor de baby geen kwaad, maar het kan wel erg vervelend zijn.

 • Deze pagina is niet beschikbaar

  Op dit moment is deze pagina niet beschikbaar, probeert u het op een later tijdstip nog eens.

  Onze excuses voor het ongemak.

 • Diverticulitis

  Een divertikel is een zakvormige uitstulping in de wand van het maagdarmkanaal. Divertikels kunnen op iedere plek in het maag-darmkanaal ontstaan, maar komen meestal in de dikke darm voor. Divertikels ontstaan vaak door harde ontlasting en aanhoudende obstipatie (verstopping).

 • De innervatie (aansturing) van de dunne darm

  De wand van de dunne darm bezit een goed ontwikkeld zenuwstelsel, de zogenoemde plexus entericus of autonome zenuwvlecht van de darmwand. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee gedeelten, de plexus mesentericus (of plexus van Auerbach) en de sub-mucosale plexus (of plexus van Meissner), die zich onder de slijmvliesbekleding bevindt.

 • De functies van de tong

  De tong is het orgaan dat de belangrijkste rol speelt bij het gewaarworden van smaak. De bovenkant van de tong is bedekt met minuscule uitstulpingen (papillen). Met een deel van deze uitsteeksels of papillae kunnen wij proeven, terwijl we met andere, die met speciale zenuwen zijn verbonden, de structuur van het voedsel kunnen bepalen.

 • De functie van de mondholte

  De binnenkant van de mond (de mondholte) wordt aan de bovenkant begrensd door het gehemelte, aan de onderkant door de tong en aan weerszijden door de wangen. De mondholte is de plek waar de eerste fase van het voedselverwerkingsproces plaatsvindt.

 • De leversinusoïden (kupffercellen)

  De wanden van de sinusoïden (met bloed gevulde ruimten tussen de levercellen) zijn bekleed met twee typen cellen: normale platte cellen (endotheelcellen) en gespecialiseerde kupffercellen of stercellen.

 • De bloedvoorziening van de dikke darm

  De dikke darm ontvangt bloed uit twee vertakkingen van de aorta, de grote lichaamsslagader die zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam brengt. Deze vertakkingen zijn de arteria mesenterica superior en de arteria mesenterica inferior.

 • De levercellen (hepatocyten)

  De lever, het grootste orgaan in het menselijk lichaam, maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel. Het leverweefsel bestaat uit kleine kwabjes (lobjes) die worden gevormd door de levercellen (hepatocyten).

 • Doorprikken van het trommelvlies

  Doorprikken van het trommelvlies wordt ook wel paracentese of myringotomie genoemd. Bij deze ingreep wordt er een sneetje gemaakt in het trommelvlies waardoor vocht uit het middenoor via de uitwendige gehoorgang kan afvloeien.

 • Duizeligheid

  Duizeligheid is meestal onschuldig. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen ‘een licht gevoel in het hoofd’ en draaiduizeligheid. In het eerste geval gaat het om een lage bloeddruk, hyperventilatie of zelfs een gewone verkoudheid.

 • Dubbelzien (diplopie)

  Dubbelzien betekent dat men meer dan één beeld ziet. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dubbelzien dat alleen optreedt wanneer beide ogen samen kijken (binoculaire diplopie) en dubbelzien dat ook optreedt wanneer met één oog afzonderlijk (monoculaire diplopie) wordt gekeken.

 • Terug naar boven