B

 • Beter presteren, juist dankzij jarenlange ervaring

  Inmiddels weet iedereen dat we allemaal langer zullen moeten doorwerken tot ons pensioen. Dat betekent dat er steeds meer oudere werknemers actief zijn in het arbeidsproces. In de fysiek zware beroepen is dat vaak een lastige opgave.

 • Bewust ademhalen

  Bewust ademhalen kan helpen bij stress. Door de eigen ademhaling te beïnvloeden gaat er als het ware een signaal naar de hersenen dat zegt: de ademhaling is rustig, het gevaar is blijkbaar geweken.

 • Bore-out

  Door verveling op het werk kun je een bore-out krijgen. Verveling kan stress geven waardoor je lichamelijke en psychische klachten krijgt. Het woord ‘bore-out’ is ontstaan als tegenhanger van burn-out.

 • Borstvoeding geven

  Borstvoeding is de ideale babyvoeding. Het is gezond, gratis, goed op temperatuur en altijd bij de hand. Daarnaast heeft het altijd de juiste samenstelling van voedingsstoffen.

 • Blessures voorkomen

  Als je regelmatig beweegt, heb je vaak een hogere belastbaarheidsgrens (draagkracht). Mensen met een goede balans tussen belasting en belastbaarheid hebben minder kans op het ontwikkelen van blessures.

 • Belasting en belastbaarheid

  Belasting gaat over wat van het lichaam gevraagd wordt. Belastbaarheid gaat over wat het lichaam aankan.

 • Bidknie (bursitis prepatellaris)

  Een bidknie is een ontsteking van de slijmbeurs (bursa) die voor de knieschijf zit. Slijmbeurzen zijn gesloten zakjes met vocht. Ze vormen een stootkussen tussen botten, spieren en pezen op plekken in het lichaam waar veel wrijving is.

 • Burn-out

  Een burn-out ontstaat als mensen ondanks stress en spanningsklachten door blijven gaan. Het is het eindstadium van een lange periode van overbelasting van het lichaam.

 • Beroepsziektes

  Beroepsziektes zijn ziektes en aandoeningen die meer voorkomen bij bepaald werk. Volgens de Arbowet komt een beroepsziekte ‘in overwegende mate’ door het werk of de arbeidsomstandigheden.

 • Belemmerende overtuigingen

  Een belemmerende overtuiging is een negatief oordeel dat je over jezelf hebt. Vaak denken mensen dat deze overtuigingen waar zijn. Daardoor staan belemmerende overtuigingen in de weg van persoonlijke groei en verandering.

 • Bewegen en gezondheid

  Bewegen is goed voor je gezondheid. Sporten is niet direct noodzakelijk. Ook lichte activiteiten zijn goed voor je gezondheid. Bijvoorbeeld traplopen, met de fiets boodschappen doen of wandelen naar de brievenbus.

 • Beweging en geestelijk welzijn

  Welzijn is persoonlijk. Veel mensen koppelen welzijn aan welvaart. Maar ook zonder welvaart voelen mensen zich lichamelijk en geestelijk goed.

 • Baarmoederhalskanker

  De baarmoederhals is het onderste gedeelte van de baarmoeder. Ongeremde en ongecontroleerde celdeling in dit gebied wordt baarmoederhalskanker genoemd. Soms wordt de diagnose baarmoederhalskanker gesteld zonder dat er een tumor zichtbaar is.

 • Baby acne

  Baby acne is acne die optreedt bij heel jonge kinderen, meestal tussen de 3 maanden en 2 jaar. Maar de symptomen kunnen ook al bij de geboorte aanwezig zijn. Baby acne komt over het algemeen voor op de wangen, het voorhoofd en de kin omdat daar de meeste talgklieren zitten.

 • Bewegen is belangrijk

  Bewegen heeft grote voordelen voor de gezondheid, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Je gaat je beter voelen en gaat er beter uitzien. Ook presteer je beter op je werk.

 • Bacteriële oogontsteking

  Oogontsteking is een ontsteking van het bindvlies van het oog. Dit bindvlies wordt conjunctiva genoemd. Een bacteriële oogontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Dit heet ook wel bacteriële conjunctivitis.

 • Bloedonderzoek bij huidaandoeningen

  Bij bloedonderzoek bij huidaandoeningen worden de cellen in het bloed beoordeeld om de diagnose van een ziekte van de huid of het onderhuids bindweefsel te kunnen stellen of te bevestigen. Voor deze onderzoeken worden bloedmonsters afgenomen.

 • Botbreuken in het gezicht

  Botten in het gezicht breken meestal als gevolg van een ongeluk, val of botsing. Dit kan ook een ‘botsing’ met een voorwerp zoals een bal of stick zijn.

  Een botbreuk ofwel fractuur kan uiteenlopen van een klein scheurtje (fissuur) tot meerdere breuken in het bot (een meervoudige breuk) of zelfs een verbrijzeling.

 • Baarmoederhalsontsteking

  De baarmoeder (uterus) is één van de voortplantingsorganen van de vrouw. Het is een holle spier. De baarmoeder bestaat uit een bovenste deel, het baarmoederlichaam, en een onderste deel, de baarmoederhals of cervix.

 • Baarmoederontsteking

  Een ontsteking van de baarmoeder wordt meestal veroorzaakt door een infectie die het gevolg kan zijn van een operatie, zoals een curettage of keizersnede, na het inbrengen van een spiraaltje of na de geboorte van een kind.

 • Bacteriële hersenvliesontsteking

  Meningitis of hersenvliesontsteking is ontsteking van de vliezen (meningen) die de hersenen en het ruggenmerg omgeven. Zo’n ontsteking kan worden veroorzaakt door uiteenlopende micro-organismen: bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

 • Bloedkweek

  Een bloedkweek is een van de bacteriologische onderzoeken van het ademhalingsstelsel.

  Een microbiologische kweek op basis van bloed is een onderzoek dat in een laboratorium wordt gedaan om te kijken welke micro-organismen het bloed bevat.

 • Broncho-alveolaire lavage

  Broncho-alveolaire lavage is een methode om materiaal te verkrijgen voor cytologie van de longen. Bij een broncho-alveolaire lavage (wassing van de bronchiolen en de longblaasjes) wordt een monster genomen met materiaal (cellen, vloeistoffen en ander materiaal) uit de kleinste luchtwegen en de longblaasjes.

 • Borstkanker

  De meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland is borstkanker. Ongeveer één op de tien vrouwen krijgt te maken met de ziekte. Borstkanker kan ook voorkomen bij mannen.

  Bij borstkanker is er sprake van ongeremde en ongecontroleerde wildgroei (woekering) van cellen in de borst.

 • Bijholteontsteking

  Bij een acute bijholteontsteking (rhinosinusitis) is het slijmvlies van de bijholten, meestal de neusbijholten, ontstoken. De neusbijholten bestaan uit de voorhoofdsholten, de bovenkaakholten, de wiggenbeensholten en de zeefbeenholten.

 • Bronchiëctasieën

  Bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp tot diep in de longen. Bij bronchiëctasieën zijn de wanden van de bronchiën bijna voortdurend ontstoken en geïrriteerd. Dit komt omdat de bronchiën plaatselijk verwijd zijn.

 • Botscan

  Een botscan (scintigrafie is een techniek om afwijkingen in het bot op te sporen. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid radioactief materiaal (tracer genaamd) in de bloedbaan geïnjecteerd. Na de injectie worden foto’s genomen om de hoeveelheid tracer te meten die zich in botten en gewrichten heeft opgehoopt.

 • Borderline persoonlijkheidsstoornis

  Een borderline persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door zeer onbestendige relaties, snelle stemmingswisselingen, extreme impulsiviteit en een wankel zelfbeeld.

 • Broca afasie

  Afasie is een stoornis in de taal. Mensen met afasie kunnen niet meer normaal spreken, schrijven en lezen. Ook begrijpen ze minder goed wat anderen zeggen. Hoe afasie het taalvermogen aantast verschilt per persoon.

 • Bouw en functie van de hersenen

  De hersenen vormen samen met het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. De hersenen liggen in de schedel en zijn opgebouwd uit zo’n honderd miljard zenuwcellen (neuronen). Elke zenuwcel heeft veel uitlopers (axonen) die in verbinding staan met een groot aantal andere zenuwcellen.

 • Botkanker

  Botkanker kan in alle botten van het lichaam voorkomen, maar meestal ontstaat het in de korte en lange botten van de ledematen.

 • Botnecrose

  Botnecrose (ofwel osteonecrose) is het afsterven van botweefsel doordat de bloedvoorziening naar het bot is onderbroken. Het kan ontstaan in een enkel bot of in meerdere botten, en tegelijkertijd of op verschillende tijdstippen.

 • Blaaskanker

  Een tumor is een gezwel, dat is ontstaan door een ongeremde groei van cellen. Een tumor van de blaas kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren zijn meestal poliepen. Wanneer er een kwaadaardige tumor in de blaas ontstaat, is er sprake van blaaskanker.

 • Blaaskatheter

  Als iemand niet goed kan plassen, kan een blaaskatheter helpen. Dit is een slang in de blaas waardoor de urine rechtstreeks naar buiten kan lopen. De urine wordt dan opgevangen in een opvangzak.

 • Boulimia nervosa

  Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij eetbuien worden afgewisseld met perioden van gedrag om overgewicht te voorkomen. Bijvoorbeeld door te vasten, dwangmatig over te geven of laxeermiddelen te gebruiken.

 • Bijbalontsteking

  Een ontsteking van de bijbal (epididymis) wordt ook wel epididymitis genoemd. De ontsteking van de bijbal kan afzonderlijk optreden of in combinatie met een ontsteking van de zaadbal ofwel testis. Een ander woord voor zo’n laatste ontsteking is epididymo-orchitis.

 • Bloedonderzoek alcohol en drugs

  In bloed kan de hoeveelheid alcohol en drugs bepaald worden. Dat kan om verschillende redenen nodig zijn. Overigens blijven drugs langer aantoonbaar in urine . Daarom wordt voor een screenend onderzoek op drugs meestal urine afgenomen.

 • Body dysmorphic disorder

  Body dysmorphic disorder (BDD) is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een gestoorde beleving van het lichaam. Mensen die aan deze aandoening leiden vinden één of meer delen van hun lichaam afzichtelijk en laten dat hun hele leven bepalen.

 • Boezemfibrilleren

  Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij boezemfibrilleren klopt het hart onregelmatig en meestal ook sneller dan normaal. De boezems trillen (fibrilleren) in plaats van effectief samen te trekken.

 • Benzodiazepinen bij angststoornissen

  Een angststoornis is een stoornis waarbij sprake is van buitensporige of onevenredig lang aanhoudende angst, die leidt tot belemmering van het dagelijks functioneren of die zo’n impact hebben dat iemand daar erg onder lijdt.

 • Bipolaire stoornis

  Een bipolaire stoornis is een psychiatrische aandoening die wordt gekenmerkt door een sterk wisselende stemming. Een andere benaming voor deze aandoening is manisch-depressieve stoornis. Een bipolaire stoornis gaat niet over, maar met geneesmiddelen en andere behandelingen kunnen de symptomen wel verminderen of worden voorkomen.

 • Botbreuken

  Bij een botbreuk kan het gaan om enkel- en meervoudige botbreuken, maar ook om kleine scheurtjes (fissuren) en verbrijzelingen. Bij die laatste is de breuk zo ernstig dat het bot amper nog te herkennen is.

 • Blaastraining

  Blaastraining is een training om het gedrag rondom het plassen te veranderen, met als doel de blaasfunctie te verbeteren. Normaal plassen mensen vier tot zes keer per dag en soms een enkele keer ’s nachts.

 • Bloed- of plasmadonor en sport

  Veel sporters zijn bloeddonor. Maar veel duursporters zien er vanaf bloed te doneren, omdat ze bang zijn daardoor bloedarmoede te krijgen. In deze tekst wordt uitgelegd waarom bloedarmoede eerder bij duursporters ontstaat, wat daarvan de gevolgen zijn en op welke wijze duursporters toch donor kunnen worden.

 • Bilklachten

  Verschillende letsels kunnen bilklachten veroorzaken. Zoals een peesontsteking van de hamstring, een geïrriteerde slijmbeurs of een overmatig geprikkelde zenuw.

 • Boezemtachycardie

  Normaal gesproken slaat het hart zestig tot tachtig keer per minuut. Bij een hartslag sneller dan honderd slagen per minuut wordt gesproken van tachycardie.

  In het geval van boezemtachycardie wordt de versnelde hartslag veroorzaakt door prikkels die uitgaan van een afwijkende plek in de boezems.

 • BMR-vaccinatie

  BMR is de afkorting van bof, mazelen en rodehond. Deze besmettelijke virusziektes komen meestal bij kinderen voor. Preventie gebeurt met het zogenoemde BMR-vaccin. Sinds 1987 worden kinderen in Nederland via het Rijksvaccinatieprogramma met dit vaccin ingeënt.

 • Bypassoperatie (CABG)

  Een bypassoperatie is de meest voorkomende openhartoperatie. Hierbij wordt een omleiding gemaakt langs een vernauwing in een kransslagader. Dat gebeurt met een gezond bloedvat uit het been of borstwand.

 • Bètablokkers

  Bètablokkers zijn middelen die veel voorgeschreven worden bij hart- en vaatziekten. Ze hebben verschillende effecten op het hart en de bloedvaten:

 • Bundeltakblok

  Het hart is van elektrische activiteit afhankelijk om te kunnen functioneren. Elke hartslag begint namelijk met een elektrische prikkel . Deze ontstaat spontaan in de sinusknoop, die zich in de wand van de rechterboezem bevindt.

 • Botontkalking

  Bij oudere mensen worden botten in het lichaam brozer. Bij sommige mensen zijn de botten erg broos. Dit heet botontkalking of osteoporose.

 • Basketbal

  Het doel van basketbal is om de bal door een ijzeren ring, de basket, van de tegenstander te gooien. En te voorkomen dat het andere team hetzelfde doet. De basket hangt op ongeveer drie meter boven de grond.

 • Bijschildklieradenoom

  In een bijschildklier kan zich een goedaardig gezwel ontwikkelen. Dit heet een bijschildklieradenoom. In de hals bevinden zich normaal gesproken vier bijschildklieren. Deze maken parathormoon (PTH) dat een belangrijke rol speelt bij het regelen van de calcium- en fosfaatspiegels in het bloed.

 • Brillen en contactlenzen

  Bij veel mensen vormt het licht dat het oog binnenkomt geen scherp beeld op het netvlies. Ze zien daardoor slecht. Brillen en contactlenzen kunnen dat corrigeren. Maar brillen en contactlenzen hebben meer functies.

 • Buikabcessen

  Het buikvlies of peritoneum is een dun vlies dat de organen in de buikholte omgeeft en beschermt. Het bestaat uit twee verschillende lagen met daartussen de peritoneale ruimte. Een buikabces is een ophoping van pus in de ruimte die door het buikvlies wordt omgeven.

 • Borstabces

  Een abces is een holte gevuld met pus. Pus is een combinatie van bacteriën, verdedigingscellen van het eigen lichaam en vervloeid dood weefsel. Wanneer een abces zich bevindt in de borst is sprake van een borstabces.

 • Buikwandbreuk en littekenbreuk

  Een breuk (hernia) is een zwakke plek of scheur in de buikwand. Organen die zich in de buikholte bevinden, kunnen door een breuk naar buiten uitstulpen.
  Een buikwandbreuk bevindt zich meestal in een litteken en wordt dan ook wel littekenbreuk genoemd.

 • Bandenpijn tijdens de zwangerschap

  Bandenpijn is een zeurderige of stekende pijn aan de zijkant van de buik, in de liezen of ter hoogte van het schaambot. Soms trekt de pijn door tot in de onderrug, vagina en schaamlippen. De pijn kan even aanhouden en kan erg heftig zijn.

 • Borstvoeding afbouwen

  Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt stoppen of minderen met borstvoeding of deze wilt afbouwen. Dat kan al in de kraamtijd zijn of pas na zes maanden wanneer je baby ook andere voeding krijgt.

 • Borstontsteking

  Bij een borstontsteking (borstklierontsteking, mastitis) is het borstklierweefsel ontstoken. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar kan ook spontaan ontstaan. Borstontsteking komt meestal in één borst voor en ontstaat in de derde of vierde week na de bevalling.

 • Baarmoederontsteking na de bevalling

  Na een bevalling kan een baarmoederontsteking (endometritis) ontstaan. De kans hierop is het grootst wanneer je bevallen bent via een keizersnede. Vroeger was dit een veelvoorkomend ziektebeeld door gebrekkige hygiëne en werd het kraamvrouwenkoorts genoemd.

 • Bloedonderzoek bij aandoeningen van de lever en galwegen

  De lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt ervoor dat we voedingsstoffen uit de darm kunnen opnemen. Verder zorgt de lever voor de aanmaak en opslag van nuttige stoffen, zoals eiwitten voor de bloedstolling.

 • Buikvlieskanker

  Het buikvlies of peritoneum is een dun vlies dat alle organen in de buikholte omgeeft. Als de cellen van het buikvlies zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen, is er sprake van buikvlieskanker. Er zijn twee typen buikvlieskanker.

 • Bloedingen in het maag-darmkanaal

  Het maag-darmkanaal, ook wel spijsverteringskanaal genoemd, begint in de mond en loopt door tot aan de anus. Het is een min of meer buisvormige structuur met als belangrijkste functie het verteren van voedsel tot afzonderlijke bestanddelen die vervolgens in het lichaam kunnen worden opgenomen.

 • Bekkenbodemspieren - oefeningen

  De buik is een holte die zich uitstrekt tussen de onderkant van de borstkas en de heupbeenderen. In die holte liggen belangrijke organen zoals de lever, de darmen, de nieren en de blaas. De onderbuik ligt in het bekken.

 • Bof

  De bof is een plotseling opkomende, kortdurende en zeer besmettelijke infectie van de oorspeekselklieren. Deze infectie wordt veroorzaakt door het virus Myxovirus parotiditis, ook wel gewoon het bofvirus genoemd.

 • Bijen-, wespen- en hommelsteek

  Ongewenste gasten in de slaapkamer. Plaaggeesten van een picknick. Bijen, wespen en hommels, zij kunnen voor onaangename momenten zorgen. Bij bijen, wespen en hommels zijn het de vrouwtjes die kunnen steken, aangezien hun angel de vorm heeft van een omgevormde legboor.

 • Blaasextrofie (extrophia vesicae urinaria)

  Extrofie betekent letterlijk: een hol orgaan dat binnenstebuiten is gekeerd. Bij blaasextrofie is dat de blaas; de achterkant van de blaas puilt naar buiten door een opening in de buikwand. Bij pasgeborenen met blaasextrofie ligt de blaas dus gedeeltelijk buiten het lichaam.

 • Bouw en functie van de nefronen

  Nefronen zijn de kleine functionele onderdelen van de nier. Elke nier bevat zo’n één miljoen nefronen.

  Elk nefron bestaat uit een glomerulus (een kluwen hele kleine bloedvaatjes), het kapsel van Bowman (een kapsel dat om de glomerulus heen ligt) en een nierkanaaltje.

 • Bouw en functie van de blaas

  De blaas is het reservoir of de opslagplaats voor urine en bevindt zich in de bekkenholte. De grootte en precieze ligging van de blaas hangen af van de hoeveelheid urine die erin zit. Als de blaas veel urine bevat, zet hij uit en komt gedeeltelijk in de buikholte te liggen.

 • Bouw en functie van de urinebuis

  De urinebuis (urethra) is de verbinding tussen de blaas en de buitenwereld. Ze ontspringt aan de onderkant van de blaas en voert de urine vanuit de blaas naar buiten. De urinebuis heeft bij mannen een andere structuur en een gedeeltelijk andere functie dan bij vrouwen.

 • Bouw en functie van de nieren

  De nieren en urinewegen spelen samen een belangrijke rol bij de uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam.

  De nieren kunnen worden vergeleken met een zeef die alle afvalstoffen tegenhoudt en alleen de goede stoffen doorlaat.

 • Bloedvergiftiging (sepsis of septikemie)

  Septikemie (sepsis of bloedvergiftiging) is de infectie van bloed met micro-organismen die in de bloedsomloop zijn binnengedrongen. De organismen die septikemie veroorzaken, zijn meestal bacteriën. Deze bacteriën komen de bloedsomloop binnen, vermenigvuldigen zich en veroorzaken symptomen zoals koorts en lage bloeddruk.

 • Bacteriekweek

  Het maken van een bacteriekweek is een diagnostische procedure waarbij een monster van een geïnfecteerd deel van het lichaam op of in een kunstmatig kweekmedium (voedingsbodem) wordt geplaatst, om daaruit bacteriekolonies te kweken.

 • Bloedgroepantagonisme van de pasgeborene

  Bloedgroep antagonisme van de pasgeborene is een hemolytische ziekte van de pasgeborene. De ziekte ontstaat wanneer de bloedgroep (A, B, AB of O) van de moeder niet past bij de bloedgroep van de ongeboren baby.

 • Bloeduitstorting door allergie

  Bloeduitstortingen kunnen ontstaan door stollingsstoornissen, beschadiging van kleine bloedvaten (haarvaten), gebrekkige functie van de bloedplaatjes (trombocyten) of een daling van het aantal bloedplaatjes.

 • Beenmergtransplantatie

  Het beenmerg is het binnenste, zachte weefsel in de botholten. In het beenmerg worden de rode bloedcellen, witte bloedcellen en de bloedplaatjes aangemaakt.

  Een beenmergtransplantatie is een ingreep waarbij ongezonde of vernietigde beenmergcellen worden vervangen door normale, gezonde beenmergcellen van de patiënt zelf of van een geschikte donor.

 • Bloedarmoede door ijzergebrek

  IJzergebreksanemie is een type bloedarmoede waarbij de weefsels onvoldoende zuurstof krijgen van de rode bloedcellen. Een verlaagde concentratie ijzer in het bloed leidt tot vermindering van zowel het bloedvolume als de hoeveelheid pigment (hemoglobine) dat voor het transport van zuurstof zorgt in het bloed, met als gevolg anemie of bloedarmoede.

 • Bloedtransfusie

  Een bloedtransfusie is een ingreep waarbij bloed of bepaalde bestanddelen van bloed van een gezond persoon (de donor) worden overgebracht naar iemand die veel bloed of bepaalde bloedcomponenten nodig heeft (de ontvanger).

 • Bilirubine

  Bilirubine is de geelrode pigmentstof die ontstaat uit rode bloedcellen die in de lever worden afgebroken. In de regel zet de lever de meeste bilirubine om in een oplosbare vorm die door het lichaam gemakkelijker kan worden gebruikt en uitgescheiden.

 • Bloedplasma

  Bloedplasma is het heldere, gelige vloeibare bestanddeel van bloed waarin de bloedcellen (de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes) als het ware zweven. Het maakt 55 procent uit van het totale bloedvolume en is opgebouwd uit water, eiwitten en sporen van stoffen als mineraalzouten, enzymen, hormonen enz.

 • Beenmerg

  Beenmerg is het zachte sponsachtige materiaal dat de centrale holten van de meeste grote botten in het menselijk lichaam vult. Het is de voornaamste plaats voor de productie van verschillende typen bloedcellen: de rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

 • Bloedplaatjes

  Bloedplaatjes of trombocyten zijn kleine, schijfvormige en kleurloze cellen in het bloed, die het bloed helpen te stollen op de plek van een open wond. Dit proces wordt tot stand gebracht door het hormoon trombopoëtine, een chemische boodschapper die vooral door de lever en in mindere mate door de nieren, de hersenen en – bij mannen – de zaadballen wordt aangemaakt.

 • BMI-meter

  Met de Body Mass Index kunt u berekenen of uw gewicht gezond is. Deze betrouwbare methode wordt ook door artsen gebruikt. Vul in de BMI-meter uw lengte en gewicht in en kom erachter of u te zwaar, te licht of prima op gewicht bent.

 • BMI-meter

  Met de Body Mass Index kunt u berekenen of uw gewicht gezond is. Deze betrouwbare methode wordt ook door artsen gebruikt. Vul in de BMI-meter uw lengte en gewicht in en kom erachter of u te zwaar, te licht of prima op gewicht bent.

 • Bloed uit het oor

  Ooruitvloed is afscheiding uit het oor bij een niet meer intact trommelvlies. Deze afscheid kan bestaan uit bloed, de medische term hiervoor is otorragie.

 • Beschadiging van het binnenoor door hard geluid

  Als gevolg van blootstelling aan hard geluid kan beschadiging van het gehoororgaan optreden. Deze beschadiging wordt ook wel akoestisch trauma genoemd.

 • Brandwonden

  Op basis van de oorzaak worden brandwonden ingedeeld in thermale brandwonden die door extreme hitte of vuur veroorzaakt, en niet-thermale brandwonden als gevolg van elektriciteit, chemische stoffen, straling of extreme kou.

 • Bulleuze ontsteking van het trommelvlies

  Een bulleuze ontsteking van het trommelvlies (bulleuze myringitis of myringitis bullosa) is een ontsteking van het trommelvlies die gepaard gaat met kleine met vocht gevulde blaasjes op het oppervlak van het trommelvlies.

 • Terug naar boven