A

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Assertiviteit

  Wil je assertiever worden? Volg dan de module 'Assertiviteit'.

 • Anticonceptiepil

  De anticonceptiepil heet in de volksmond ook wel de pil. Anticonceptie is een manier om zwangerschap te voorkomen. De pil behoort tot de meest betrouwbare vormen van anticonceptie.

  Anticonceptie betekent letterlijk: tegen conceptie, of tegen bevruchting.

 • Anticonceptie voor mannen

  Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te voorkomen. Dit zijn voorbehoedmiddelen of anticonceptiemiddelen. Mannen hebben minder keuze in voorbehoedsmiddelen dan vrouwen. Voor mannen zijn er twee anticonceptiemethodes:

 • Afhankelijkheid van kalmeringsmiddelen of slaapmiddelen

  Benzodiazepinen hebben een kalmerende werking en bevorderen de slaap, vooral het inslapen. Ook verminderen ze gevoelens van angst en hebben ze een spierverslappende werking. Soms worden benzodiazepinen gebruikt bij de behandeling van epilepsie.

 • Alcoholvergiftiging

  Jongeren zijn erg gevoelig voor alcoholvergiftiging. Steeds meer jongeren en kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van alcoholvergiftiging.

 • Aspecifieke rugklachten

  Deze klachten kunnen wijzen op zenuw- of wervelletsels, een mogelijke (ernstige) specifieke oorzaak van lage rugpijn. Daarbij is een goede diagnose noodzakelijk.

 • Aneurysma van de buikaorta

  Een aneurysma is een abnormale uitstulping van de wand van een slagader . Een aneurysma ontstaat wanneer de wand is verzwakt. Een aneurysma van de aorta in de buikholte komt het meeste voor.

 • ADHD

  ADHD wordt gezien als jeugdstoornis. Maar ook volwassenen kunnen ADHD hebben. Er zijn veel meer jongens dan meisjes met ADHD. Op volwassen leeftijd zijn er nog maar iets meer mannen dan vrouwen met ADHD.

 • Achillespeesklachten

  Mensen met dit soort klachten hebben meestal een actieve levensstijl. Of ze maken herhaalde bewegingen tijdens de dagelijkse werkzaamheden. 

 • Allergie

  Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam. Als je allergisch bent, ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen. Deze stoffen heten ook wel allergenen. Allergenen komen het lichaam binnen via je huid, je spijsverteringskanaal of via je luchtwegen.

 • Astma en COPD en sporten

  Sporten heeft positieve effecten voor mensen met astma en/of COPD. Zowel bij het fysiek, psychisch als sociaal functioneren. Fysieke voordelen zijn:

 • Alzheimerdementie

  De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Dementie is een niet aangeboren chronische hersenaandoening die de hersenen beschadigt.

 • Acne conglobata

  Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die uitgaat van de talgklieren. Deze klieren scheiden talg af, een vettige stof die ook wel huidsmeer of sebum wordt genoemd. De functie van talg is het vochtig houden en beschermen van de huid en het afvoeren van dode huidcellen naar het huidoppervlak.

 • Allergietesten

  Allergietesten worden gedaan om te onderzoeken of iemand overgevoelig is voor bepaalde stoffen die een allergische reactie opwekken. Zulke stoffen worden allergenen genoemd.

  Een allergietest kan bestaan uit bloedonderzoek, zoals de radioallergosorbenttest (RAST), en uit huidpriktesten (intracutane testen).

 • Aandoeningen van het autonome zenuwstelsel

  Het autonome zenuwstelsel regelt de processen in het lichaam die onbewust plaatsvinden. Het gaat om processen die niet onder invloed staan van de wil, zoals de bloeddruk, hartslag en ademhaling. Dit deel van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het normaal functioneren van verschillende organen in het lichaam.

 • Alopecia areata

  Haaruitval kan op verschillende manieren voorkomen. Bij alopecia areata ontstaan door haaruitval kale plekken op het hoofd en op andere plekken van het lichaam. Een andere naam is pleksgewijze haaruitval.

 • Atrofie van de vulva

  Na de overgang wordt de huid van de vulva dunner. Dit wordt atrofie van de vulva genoemd. Hierdoor kunnen ook gemakkelijker ontstekingen van de huid optreden. Dit wordt atrofische vaginitis genoemd.

 • Afwijkende ligging van de baarmoeder

  De normale plek van de baarmoeder (uterus) is laag in het bekken achter het schaambeen. Aan de voorkant (de buikzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de blaas aan. Aan de achterkant (de rugzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de endeldarm rectum aan.

 • Aantasting van het zenuwstelsel door alcoholgebruik

  Alcohol is het meest gebruikte psychoactieve middel. Dit zijn middelen die de stemming beïnvloeden. Alcohol activeert het centrale zenuwstelsel niet, maar onderdrukt de functie van het zenuwstelsel. Alcohol vermindert het geestelijk functioneren, het beoordelingsvermogen en de snelheid van waarneming.

 • Afwijkende geelzucht bij pasgeborenen

  Meer dan 60 procent van de pasgeborenen wordt geel na de geboorte. Bij de meeste van hen is er sprake van normale geelzucht. Bij een klein aantal (1 procent) ontstaat afwijkende geelzucht.

 • ARDS

  Het acute respiratory distress syndrome (ARDS) is een aandoening waarbij de longen om verschillende redenen niet effectief werken. Dit heet ook wel een ‘shocklong’. Deze ernstige longaandoening ontstaat door een ernstige ziekte van de longen zelf of een andere ziekte.

 • Afgekolfde melk geven

  Kolven is moedermelk uit de borst halen zonder dat de baby zelf uit de borst drinkt. Dat gebeurt met de eigen hand of met een kolfapparaat. De meeste vrouwen in Nederland kiezen voor een kolfapparaat. Maar als je eenmaal wat geoefend hebt, gaat het kolven met de eigen hand eigenlijk net zo snel.

 • Afscheiding uit de tepel

  De borst is opgebouwd uit klierweefsel en vetweefsel. In dit weefsel zitten per borst vijftien tot twintig melkgangen. Deze zijn bedoeld voor de productie van moedermelk. In het oppervlak van de tepel zitten hele kleine openingen waarin de melkkanalen van de borst uitmonden.

 • Alcoholgerelateerde stoornissen

  Alcohol is een smaakloze en kleurloze stof die ontstaat door suiker, zetmeel of andere koolhydraten te laten gisten. Deze stof wordt onder meer gebruikt in drank, oplosmiddel en conserveringsmiddel.

 • Aspiratiepneumonie

  Vaste stoffen (zoals voedsel) en vloeistoffen (zoals water of braaksel) kunnen in de luchtwegen terechtkomen. Ook vreemde voorwerpen (zoals kralen en paperclips) kunnen door verslikken in de luchtwegen en uiteindelijk in de longen terechtkomen.

 • Aandoeningen van de longvliezen

  De longen zijn bedekt met een vlies dat het longvlies wordt genoemd. De binnenzijde van de borstholte wordt bekleed door het borstvlies. Normaal schuiven deze vliezen soepel over elkaar heen.De ruimte tussen het longvlies en de long heet de pleuraholte.

 • Afwijkingen van de neusschelpen

  De neusschelpen (concha nasalis) zijn dunne, sponsachtige, schelpvormige beenderen die de zijwanden van de neus vormen. Ze zijn door benige uitstulpingen in drie delen verdeeld. Vanaf de zijwanden steken deze botstukken in de neusholte uit.

 • Afwijkingen van het neustussenschot

  Het uitwendige deel van de neus bestaat uit twee delen: een bovenste benig gedeelte en een onderste kraakbenig deel. De twee neusgaten zijn gescheiden door een neustussenschot (septum nasi). Het neustussenschot bestaat uit kraakbeen en beenweefsel (bovenste gedeelte) en is met slijmvlies bedekt.

 • Acute keelontsteking

  Acute keelontsteking (acute faryngitis) is een plotselinge ontsteking van de keel door een infectie of andere oorzaken. Kinderen en volwassenen kunnen een paar keer per jaar acute keelontsteking krijgen.

 • Acute middenoorontsteking

  Een acute middenoorontsteking (otitis media acuta, OMA) is een plotselinge ontsteking van het middenoor die korter duurt dan drie weken. Andere namen voor deze aandoening zijn acute oorontsteking, acute otitis media, etterende otitis media en suppuratieve otitis media.

 • Antisociale persoonlijkheidsstoornis

  Iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis gedraagt zich herhaaldelijk agressief. Dit gaat ten koste van regels en rechten van anderen. 3 tot 5 procent van de bevolking heeft deze aandoening.

 • Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

  Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is een psychische stoornis waarbij iemand zich overmatig afhankelijk opstelt van anderen bij het nemen van beslissingen. Dit geldt ook voor zijn emotionele en lichamelijke behoeften.

 • Aangeboren afwijkingen van de armen of benen

  Een aangeboren afwijking heet ook wel congenitale aandoening. Dit is een afwijking of aandoening waarmee mensen geboren worden. De symptomen zijn dus al aanwezig bij de geboorte.

  Een aangeboren afwijking kan erfelijk zijn, maar erfelijke aandoeningen en aangeboren afwijking zijn niet hetzelfde.

 • Anorexia nervosa

  Anorexia nervosa is een eetstoornis. Deze kan in elke levensfase optreden, maar komt het meest voor bij meisjes in de tienerleeftijd en bij jonge vrouwen.

 • Antipsychotica

  Antipsychotica zijn medicijnen die vooral worden gebruikt voor de behandeling van een psychose . Het kenmerk van een psychose is dat mensen het contact met de werkelijkheid kwijt zijn. Dit kan zich uiten in hallucinaties, wanen en chaotisch denken.

 • Antidepressiva

  Een depressie is een stemmingsstoornis waarbij mensen zo somber zijn dat hun normale functioneren wordt belemmerd.  Een depressie kan eenmalig voorkomen, of steeds terugkeren.

 • Beperkingen en aanpassingen voor alledaagse activiteiten

  Aanpassingen voor alledaagse activiteiten zijn soms nodig voor mensen met een beperking. De aanpassingen zorgen er dan voor dat zij alledaagse activiteiten kunnen doen.

 • Artritis

  Een gewrichtsontsteking is een ontsteking van een of meer gewrichten. Een gewricht is het verbindende element tussen botten, zoals bijvoorbeeld de knie het boven- en onderbeen met elkaar verbindt. Het menselijk skelet telt veel verschillende gewrichten.

 • Aandoeningen van de plexus brachialis

  Er loopt een netwerk van ruggenmergzenuwen (plexus brachialis) tussen de hals en schouder. Daaruit lopen zenuwen van/naar spieren en huid van de schouders, borst, armen en handen. Als deze ruggenmergzenuwen beschadigd, bekneld of verwond raken, kunnen de spieren in dit gebied gedeeltelijk of geheel verlamd raken.

 • Aandoeningen van de tricuspidalisklep

  De tricuspidalisklep is een van de vier hartkleppen. Deze klep bevindt zich tussen de rechterboezem (het rechteratrium) en de rechterkamer (de rechterventrikel). De functie van de klep is ervoor te zorgen dat het bloed alleen vanuit de rechterboezem naar de rechterkamer kan stromen en niet andersom.

 • ACE-remmers en angiotensine II -blokkers

  Het lichaam heeft een aantal regelsystemen om de bloeddruk op peil te houden. Een daarvan is het RAS-systeem. Bij een hoge bloeddruk is dit systeem vaak te actief. Er zijn medicijnen die het systeem af kunnen remmen.

 • Aangeboren hartafwijkingen

  In Nederland worden elk jaar ongeveer 1300 baby’s geboren met een hartafwijking. Er zijn veel verschillende soorten hartafwijkingen, die in ernst verschillen. Het kan gaan om een kleine afwijking die bij toeval wordt ontdekt.

 • Atherosclerose

  Atherosclerose is een ziekteproces dat leidt tot vernauwing en verharding van de slagaders. Deze vernauwing wordt veroorzaakt door vetafzettingen op de binnenwand van de slagaders. Atherosclerose werd vroeger ‘aderverkalking’ genoemd.

 • AV-blok

  Om te kunnen werken is het hart afhankelijk van elektrische activiteit. Elke hartslag begint namelijk met een elektrische prikkel die spontaan ontstaat in de sinusknoop. De sinusknoop bevindt zich in de wand van de rechterboezem.

 • Angina pectoris

  Het hart is een spier. Net als alle andere spieren heeft het een goede bloedtoevoer nodig voor de aanlevering van zuurstof en voeding. Als er te weinig bloedtoevoer naar het hart is, treedt er pijn op de borst op.

 • Atletieksport

  Atletiek bevat ruim 25 verschillende onderdelen en is één van de meest diverse sporten. De atletieksport bestaat uit loop-, spring- en werponderdelen, of een combinatie van deze drie. Hier gaat het over de blessures en gezondheidsvoordelen van atletiek.

 • Addinsonse crisis

  Een Addinsonse crisis ontstaat als het lichaam geen bijnierschorshormonen kan maken op het moment dat die hormonen plotseling hard nodig zijn. De bijnierschors produceert onder andere de hormonen cortisol en aldosteron.

 • Aandoeningen van de bloedplaatjes

  Bloedplaatjes (trombocyten) zijn kleine schijfvormige cellen in het bloed. Ze zijn nodig voor de bloedstolling en voor het repareren van beschadigde bloedvaten. De plaatjes sluiten een beschadiging af door zich te hechten aan de binnenwand van het vat.

 • Acute buikvliesontsteking

  Het buikvlies of peritoneum is een dun vlies dat de organen in de buikholte omgeeft en beschermt. Acute buikvliesontsteking is plotseling opkomende ontsteking van het buikvlies. Patiënten met acute buikvliesontsteking zijn erg ziek; ze hebben koorts en hevige buikpijn.

 • Alvleeskliercyste (pancreascyste)

  Een cyste is een abnormale holte in het lichaam. Een dergelijke holte is van binnen bedekt met een vlies en kan gevuld zijn met gas, vocht of halfvloeibaar materiaal. Een alvleeskliercyste ontstaat in de alvleesklier (pancreas) .

 • Antibiotica

  Antibiotica zijn medicijnen die gebruikt worden bij infecties met bacteriën. Er zijn bactericide/bacteriedodende antibiotica en bacteristatische/bacterieremmende antibiotica.

  Penicilline was het eerste antibioticum.

 • Acute blindedarmontsteking met buikvliesontsteking

  De blindedarm is het eerste gedeelte van de dikke darm. De appendix is het wormvormig aanhangsel dat aan de blinde darm hangt. In de volksmond, maar ook in de medische wereld wordt de appendix meestal blindedarm genoemd, al is dit dus niet helemaal correct.

 • Acute maagverwijding (maagdilatatie)

  Bij acute maagverwijding, ook wel maagdilatatie genoemd, is de normale spanning van de spieren in de maagwand verdwenen. Daardoor kan de maag niet goed meer functioneren. De maag raakt overvol met vloeistof, voedsel en lucht, en zwelt op.

 • Achtergebleven placenta(rest)

  Bij een normale bevalling wordt de placenta ongeveer 20 minuten na de baby geboren. Als de placenta na een uur nog niet geboren is, is er sprake van een achterblijvende placenta (retentio placentae). Het kan ook gebeuren dat het grootste deel van de placenta geboren wordt maar dat er een gedeelte achterblijft; dit wordt een achterblijvende placentarest genoemd.

 • Alcoholische levercirrose

  Alcoholische levercirrose is een aandoening die leidt tot een onherstelbare beschadiging van de lever, waarbij levercellen afsterven en vervangen worden door littekenweefsel. Het gevolg hiervan is dat de normale leveropbouw, de bloedvoorziening van de lever en de leverfuncties verstoord raken.

 • Alcoholische leververvetting

  De lever speelt een rol bij het verwerken en afbreken van vetten. Als de vetstofwisseling verstoord raakt door overmatig alcoholgebruik, wordt vet opgeslagen in levercellen. Hierdoor zwelt de lever op.

 • Auto-immuunziekten - algemeen

  Het afweer- of immuunsysteem is een ingewikkeld netwerk van cellen dat het lichaam beschermt tegen binnendringende bacteriën, virussen en andere organismen die infecties kunnen veroorzaken. Dit doet het afweersysteem door antistoffen te produceren.

 • Amnestisch syndroom

  Het amnestisch syndroom wordt gekenmerkt door problemen met het korte- en langetermijngeheugen. Deze geheugenproblemen worden veroorzaakt door stoornissen in de slaapkwabben of in andere hersenstructuren die bij het geheugen betrokken zijn.

 • Aandoeningen van het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht)

  Het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) is de verbinding tussen het kaakbeen (onderkaak) en de rest van de schedel. Tijdens kauwen of spreken houdt het gewricht het kaakbeen bij zijn bewegingen vast.

 • Achtergebleven wortel van een tand of kies

  Van een achterbleven wortel (radix relicta) van een tand of kies wordt gesproken wanneer de wortel van een gebitselement in het bot blijft zitten nadat de rest van het gebitselement verloren is gegaan.

 • Acute tandvleesontsteking (gingivitis)

  Een ontsteking van het tandvlees wordt gingivitis genoemd. Acute gingivitis is gewoonlijk het gevolg van een ernstige bacteriële infectie van het tandvlees. Acute necrotiserende ulcererende gingivitis is een ernstige vorm van gingivitis, waarbij het tandvlees pijnlijke zweren met pusvorming vertoont.

 • Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

  In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.

 • Aanslag op tanden en kiezen

  Tandaanslag is meestal tandplaque of tandsteen (calculus) op het oppervlak of in het gat van een tand of kies. Tandplaque is een ophoping van bacteriën, eiwitten en voedselresten. Deze ophoping is een langzaam proces, dat veel tijd in beslag neemt.

 • Alveolitis, alveolaire ostitis en droge alveolitis van de boven- en onderkaak

  Alveolitis is een ontsteking van de tand- of kieskas na het trekken van een tand of kies , die onstaat als het genezingsproces daarna niet normaal verloopt. Deze ontsteking wordt ook alveolaire ostitis of droge alveolitis (dry socket) genoemd.

 • Acute nierinsufficiëntie

  Van acute nierinsufficiëntie (ook acuut nierfalen genoemd) is sprake als de nieren plotseling en in ernstige mate dysfunctioneren.

 • Aangeboren (congenitale) hydronefrose

  Hydronefrose is het opzwellen van een nier doordat de uitstroom van urine wordt belemmerd. Congenitale hydronefrose betekent dat de zwelling wordt veroorzaakt door een obstructie (verstopping) die zich voor de geboorte heeft ontwikkeld.

 • Aangeboren kleppen in de urinebuis (urethra-kleppen)

  Aangeboren (congenitale) kleppen in de urinebuis komt bij ongeveer 1 op de 8000 jongetjes voor. In de urinenbuis hebben zich klepjes ontwikkeld die de doorstroom van urine belemmeren.

 • Acute nierbekkenontsteking (acute pyelonefritis)

  De medische term voor een acute nierbekkenontsteking is acute pyelonefritis. Het is een ernstige aandoening met pusvorming als gevolg van een infectie in het nierbekken die zich uitbreidt tot in het nierweefsel.

 • Aangeboren onderontwikkeling van de nier (renale hypoplasie)

  Aangeboren onderontwikkeling van de nieren (nierhypoplasie) is een afwijking die wordt gekenmerkt door een abnormaal kleine nier(en) met een kleiner aantal functionele eenheden (nefronen) dan normaal. De nier is als het ware onvoldoende uitgegroeid tot een normale nier.

 • Acute blaasontsteking

  Acute blaasontsteking (cystitis) treedt meestal op na een infectie van de blaas en komt vooral bij vrouwen voor.

 • Acute glomerulonefritis

  Acute glomerulonefritis (ook acute nefritisch syndroom of nierfilterontsteking genoemd) is een nieraandoening waarbij de glomeruli van de nieren ontstoken zijn. Het komt vooral voor bij kinderen ouder dan drie jaar en bij jongvolwassenen en treedt in de meeste gevallen een tot drie weken na het begin van een plotselinge infectie op.

 • Antivirale middelen

  Er zijn vele antivirale middelen. Ze kunnen onderverdeeld worden in antivirale middelen, anti-retrovirale middelen en interferonen.

 • Autonome dysreflexie

  Autonome dysreflexie is een mogelijk levensbedreigende aandoening die voorkomt bij mensen met beschadiging van het ruggenmerg boven het niveau van de middelste borstwervels. Door deze beschadiging is er overactiviteit van het sympathische deel van het autonome zenuwstelsel.

 • Arbeidsuitval: rollen en taken

  In onderstaand overzicht wordt weergegeven welke rol werkgevers, werknemers en medici en paramedici spelen bij arbeidsverzuim. De genoemde rollen zijn over het algemeen afhankelijk van afspraken die tussen de betrokkenen worden gemaakt.

 • Afwijkende menstruatiepatronen

  Een normale menstruatiecyclus heeft een duur van 21 tot 42 dagen. Het bloedverlies tijdens de menstruatie duurt meestal niet korter dan een dag en niet langer dan zeven dagen. De hoeveelheid bloedverlies wisselt en is gemiddeld ongeveer vijftig milliliter.

 • Acute ontsteking van het trommelvlies

  Een acute ontsteking van het trommelvlies wordt acute tympanitis of acute myringitis genoemd. Deze gaat meestal gepaard met een ontsteking van de bekleding van de uitwendige gehoorgang. De uitwendige gehoorgang is een deel van het uitwendige oor dat van de uitwendige opening van het oor naar het trommelvlies loopt.

 • Terug naar boven