Incontinentie absorberende materialen

Incontinentie: absorberende materialen

Mensen met incontinentie stellen het gebruik van incontinentiematerialen vaak lang uit. Ze zoeken eerst zelf naar andere oplossingen, zoals heel vaak naar het toilet gaan, zo min mogelijk drinken of extra maandverband gebruiken. Vaak verergeren de problemen op die manier omdat er nieuwe klachten ontstaan. Denk daarbij aan blaasontsteking, uitdrogingsverschijnselen of nare geurtjes.

Er zijn verschillende hulpmiddelen voor mannen en vrouwen met incontinentie. De beste keuze verschilt per persoon. Wat het best werkt, hangt af van de ernst van de incontinentie, iemands lichamelijke gesteldheid en zijn dagelijkse bezigheden. Een arts, apotheker of (incontinentie)verpleegkundige kan helpen bij de keuze. Bij diverse fabrikanten is een keuzewijzer aan te vragen, een hulpmiddel om het juiste incontinentiemateriaal te vinden. Ook kan altijd proefmateriaal aangevraagd worden bij de fabrikant of apotheek. Probeer verschillende hulpmiddelen, dan blijkt wel welke het best bevalt.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Speciale verbanden voor mannen, vrouwen en kinderen

Veel verbanden zijn door iedereen te gebruiken. Maar er zijn ook verbanden speciaal voor mannen, vrouwen of kinderen. Vaak is de pasvorm dan aangepast. Voor mannen bestaan er bijvoorbeeld verbanden die om de penis kunnen worden geschoven en dan met behulp van een plakstrip in het ondergoed geplakt worden. Hulpmiddelen voor vrouwen lijken vaak meer op maandverband.

Behalve verschillende vormen zijn er ook verschillende maten. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld kleine uitvoeringen van allerlei materiaal.
De hulpmiddelen zijn onder te verdelen in absorberende materialen en opvangmaterialen voor urine-incontinentie.

Samenstelling van het absorberend materiaal

Absorberend verband heeft een anti-lekrand om lekkage aan de zijkant te voorkomen. Verder bestaat het meestal uit onderstaande vier lagen.

 • Drooghoudlaagje. Deze laag geeft een droog gevoel. De laag laat urine snel door, zonder dat het zelf nat wordt.
 • Absorberende lagen. Deze laag of lagen nemen de urine goed op.
 • Polymeer. Deze laag kan erg veel urine opnemen. Het poeder verandert in gelei als het nat wordt.
 • Beschermende onderlaag. Deze laag voorkomt doorlekken.

Soorten absorberend materiaal

Wegwerpverbanden worden onderverdeeld in eendelige systemen en tweedelige systemen. De beste keuze hangt af van ernst van de incontinentie en de voorkeur van de gebruiker.

Eendelig systeem
Het eendelig systeem wordt toegepast bij zwaardere vormen van urine- en ontlastingsincontinentie. Ook wordt het als nachtverband gebruikt. Een eendelig systeem wordt als broek (pants) gedragen. Het is in verschillende maten beschikbaar.

Voordelen van het eendelige systeem zijn dat ze goed aansluiten aan het lichaam en er minder kans is op lekkage en geurtjes. Nadeel is dat iemand zijn kleding moet uittrekken bij het wisselen van het verband.

Tweedelig systeem
De verbanden van het tweedelig systeem kunnen met behulp van goed passend ondergoed, een stretchbroekje of een netbroekje worden gedragen. Bij een tweedelig systeem moet de pasvorm goed zijn en goed aansluiten in de liezen en de taille.

Voordelen van het tweedelig systeem zijn dat de materialen kleiner zijn, beter ventileren en minder op een luier lijken. Nadelen zijn dat de kans op lekkage en geurtjes groter is. Ook een netbroekje of ondergoed nodig. Wie het tweedelig systeem ook 's nachts gebruikt, kan het best een groter verband of matrasbeschermer gebruiken.

Wasbaar materiaal

Er zijn drie soorten wasbaar materiaal.

 • Slips met absorberend materiaal ingenaaid in het kruis.
 • Wasbare inleggers voor in het ondergoed.
 • Broeksystemen die volledig absorberend zijn met een beschermende buitenlaag.

Het materiaal wordt in de wasmachine gewassen en kan gedroogd worden in de droogtrommel. Let daarbij wel op de bijgeleverde wasvoorschriften.
Voordelen van de uitwasbare materialen zijn milieuvriendelijkheid, geen grote voorraad nodig hebben en kostenbesparing op lange termijn. Een nadeel is dat er meer gewassen moet worden, wat gebruikers als extra belasting kunnen ervaren.

Omgaan met absorberende verbanden

Hoe vaak moet het verband verwisseld worden?
De verbanden kunnen veel vocht opnemen. Twee tot vijf keer per dag verschonen is voldoende. Blijkt dat het toch vaker nodig is? Bekijk dan of een verband dat beter absorbeert prettiger is.
Controleer regelmatig of het verband vol is. Veel verbanden hebben een ‘vochtindicator’, bijvoorbeeld letters of tekens die verkleuren of vervagen. Niet alle dagen verlopen hetzelfde wat betreft eten en drinken. Daarom kan het moment waarop verschoond moet worden ook wisselen. Ook bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op de hoeveelheid urine. Welke medicijnen dat zijn, leert iemand uit ervaring.

Het verband moet goed aan het lichaam aansluiten
Hoe beter het verband aan iemands lichaam aansluit, hoe beter het werkt. Bovendien is de kans op lekken of geurtjes zo het kleinst. Houd onderstaande punten goed in de gaten.

 • Een tweedelig systeem moet altijd worden gedragen met ondergoed dat goed om het lichaam sluit. Draag eventueel speciale fixatiebroekjes of netbroekjes.
 • Draag in de verbanden geen extra hulpmiddelen. Deze verzwakken juist de werking van het verband. Wie bang is dat het hulpmiddel niet voldoende urine opneemt, kan beter materiaal gebruiken dat meer urine kan opnemen.
 • Zorg dat de naden van een eendelig systeem aan de buitenkant zitten (op de heupen) en dat ze in een rechte lijn lopen. Anders zit het verband niet goed.
 • De voor- en achterkant van een verbandbroekje moeten even hoog zitten.
 • Als het verband in de liezen opbolt en wijkt, is het te groot. Dat maakt de kans op lekken groter.

Goede huidverzorging

Goede huidverzorging is erg belangrijk voor mensen die hulpmiddelen gebruiken. Er is namelijk meer risico op huidirritatie. Verbanden sluiten de huid namelijk af. Ook kan de huid langere tijd vochtig zijn door urine, waardoor deze op de huid kan gaan inwerken.

Een lichte vorm van huidirritatie zijn bijvoorbeeld smetplekjes. In ernstige gevallen kunnen er doorligplekken ontstaan die moeilijk genezen. Een goede en regelmatige huidverzorging voorkomt deze problemen meestal.

Meer informatie

Algemene informatie over absorberende materialen bij urine-incontinentie
www.incontinentie.net/php/c_prod_abs.php?s_referer=c_inc.php_topmenu
www.continentie-stichting.nl/home/behandeling/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.