In flow zijn

In flow zijn

In flow zijn betekent letterlijk ‘in stroming zijn’. Het is een geestelijke toestand waarbij mensen helemaal opgaan in een bezigheid. Vaak in flow zijn, is een manier om gelukkiger te zijn. Deze term is bedacht door de psycholoog Csikszentmihalyi. Hij is gespecialiseerd in de positieve psychologie. Dat is de psychologie die zich richt op het ervaren van geluk.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Hoe ontstaat het en wat merk ik?

Het gevoel van in flow zijn wordt door de bedenker uitgelegd als: “Het compleet betrokken zijn in een activiteit die gericht is op het bereiken van een persoonlijk doel. Het ego valt weg. De tijd vliegt. Elke handeling, beweging volgt logisch op de vorige, zoals bij het spelen van jazz. Je hele ‘zijn’ is betrokken bij de activiteit en je gebruikt je capaciteiten en vaardigheden maximaal.” 

Kinderen die aan het spelen zijn, zijn een goed voorbeeld van ‘in flow zijn’. Als een kind bijvoorbeeld met blokken speelt, zal hij zichzelf een doel stellen. Zoals een zo hoog mogelijke toren bouwen. Dat kind zal al zijn mogelijkheden inzetten om zijn doel te bereiken. Hij concentreert zich volledig om zijn hand zo stil mogelijk te houden bij het plaatsen van een blokje. Zo’n kind vergeet zijn omgeving. Als de toren klaar is, is hij blij en trots.

Wat levert het op?

In flow zijn geeft veel positieve energie en een gevoel van voldoening. Mensen die vaak in flow zijn, zullen zich gelukkiger voelen.

Hoe kan ik het bereiken?

In flow raken kan alleen door iets te doen. Als volwassenen in flow zijn, zijn ze dat meestal tijdens hun werk. Werk moet aan de onderstaande voorwaarden voldoen om erdoor in flow te kunnen raken.

  • Je vindt het werk leuk.
  • Het werk heeft een duidelijk doel.
  • Het werk ligt op de toppen van je kunnen, maar je weet dat je het aankunt.
  • Het werk vergt uw volledige aandacht, maar je hebt het onder controle.
  • Je krijgt direct feedback, zodat je op de goede weg blijft.

Het is niet gemakkelijk om werk te vinden dat aan deze voorwaarden voldoet. Dit ligt meestal niet aan de beschikbare vacatures, maar aan mensen zelf. Elke voorwaarde in het bovenstaande rijtje kunnen mensen namelijk zelf scheppen.

Om voorwaarden te scheppen voor in flow zijn, is een ontwikkelingsproces nodig. Hierbij stellen mensen zichzelf voortdurend vragen. Het doorlopen van dit proces kan jaren duren. Maar bezig zijn met dit proces, levert vaak momenten van in flow zijn op.

Wat vind ik leuk?

Kinderen weten precies wat ze leuk vinden en doen dat vaak ook het meest. Bij het opgroeien en als volwassenen hebben mensen steeds minder mogelijkheden om te doen wat ze leuk vinden. Verplichtingen en verantwoordelijkheden worden vaak bepalend voor wat mensen doen. Op een moment weten mensen dan niet meer wie ze zijn, wat ze leuk vinden en wat ze willen bereiken. 

Om dat te achterhalen, kun je teruggaan naar je kindertijd. Wat vond ik leuk, wat deed ik het meest? Kijk ook naar het nu. Wat zijn mijn hobby’s? Welke onderdelen van mijn werk vind ik leuk? Wat zou ik doen als ik de jackpot zou winnen?

Wat wil ik bereiken?

Als je opnieuw ontdekt hebt wat je leuk vindt, kun je gaan denken over wat je hiermee zouden willen bereiken. Om hierachter te komen, is er onderstaande oefening. 

Het idee is wat luguber maar het effect is optimaal. Stel je je eigen begrafenis voor. Hoe wil je dat mensen je herinneren? Wat wil je achterlaten op deze wereld? Aan de hand van je antwoorden op deze vragen kun je jezelf doelen stellen. Als je een groot doel hebt, kun je dat opsplitsen in kleinere doelen.

Wat kan ik?

Om werk te vinden dat op de toppen van je kunnen ligt, moet je weten waar je talenten liggen. Stel vragen als: waar was ik als kind goed in? Waar ben ik nu goed in? Het is vaak heel verhelderend als je dit ook aan mensen uit je omgeving vraagt. Zij kunnen talenten bij je zien die je zelf niet had gezien. 

Als je je talenten hebt herontdekt, bepaal je wat je ermee wilt. Wil je je talent verder ontwikkelen met scholing? Of wil je je talenten benutten in je werk? Zoek scholing of werk dat aansluit bij je mogelijkheden. 

Als je onder je niveau werkt, heb je kans op verveling, apathie en in extreme gevallen een bore-out. Als je boven je niveau werkt, loop je risico op overbelasting, stress, angst en in extreme gevallen een burn-out. Om je talenten optimaal te benutten is het belangrijk dat je lekker in je vel zit en vitaal bent.

Hoe kan ik mijn volledige aandacht geven?

Als je weet wat je gaat doen, bedenk je hoe je daar je volledige aandacht aan kunt geven. Zijn er dingen die je in de weg staan? Moet je stoppen met sommige activiteiten? 

Zorg dat je zo min mogelijk wordt afgeleid. Is je werkplek comfortabel? Staat de telefoon uit? Heb je alles wat je nodig hebt binnen handbereik? Als je alles onder controle hebt, staat niets je in de weg om je volledig op je taak te richten. Als je dingen bedenkt die je niet mag vergeten, schrijf ze op. Na de taak kun je ze afhandelen. Dan heb je je hoofd weer vrij.

Hoe kan ik feedback regelen?

Een musicus hoort het direct als er iets niet goed gaat. Een kunstenaar zal het direct zien. Bij hen is de feedback gegarandeerd. Het is niet bij elk werk mogelijk om onmiddellijk feedback te krijgen. Maar probeer toch zoveel mogelijk controlemomenten in te bouwen. Bekijk het werk eens procesmatig in plaats van inhoudelijk. Of laat een collega meekijken. Is het werk nog steeds leuk? Is je doel nog binnen bereik? Kun je de taak aan of is het te moeilijk of juist te makkelijk?

Oefening baart kunst

Leren om in flow te zijn, is een proces. Het is net als met leren zwemmen. Als je aan de voorwaarden hebt voldaan, is het een kwestie van veel oefenen. In het begin zul je vaak je aandacht weer verliezen. Maar als je blijft proberen, zal het steeds beter gaan. 

Er zijn goede boeken en cursussen om in flow te leren zijn. Maar ook dan blijft oefenen belangrijk.

Meer informatie

Website van het Spiritueel Ondernemers Netwerk:

http://spiritueelondernemersnetwerk.nl/themas/algemeen/flow

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.