Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Ileostoma

Bij een ileostoma wordt de kronkeldarm (ileum) verbonden met een kunstmatige opening (stoma) in de buikhuid. Door deze opening komt de ontlasting naar buiten.
Er zijn twee soorten ileostoma. Een eindstandig ileostoma heeft één opening, waaruit ontlasting en slijm komt. Een dubbelloops ileostoma heeft twee openingen. Uit de ene komt ontlasting en uit de andere slijm (van de slijmvliezen van de darm).
Een eindstandig ileostoma kan tijdelijk zijn maar ook blijvend worden aangelegd, bijvoorbeeld als de dikke darm helemaal is weggehaald (totale colectomie ). Een dubbelloops ileostoma is meestal tijdelijk. Bij een tijdelijke stoma is een hersteloperatie nodig.

Voorbereiding

Voor de operatie worden de darmen met laxeermiddelen schoongemaakt.
Een (stoma)verpleegkundige geeft op de huid aan waar de stoma moet komen. Het is belangrijk dat de patiënt er later geen last van krijgt, bijvoorbeeld bij het dragen van kleren.

NIEUW: Heb je een vraag over Ileostoma

Je kunt nu GRATIS een vraag stellen aan een arts of verpleegkundige via "Dokter Op Zak". We hebben deze app onder de loep genomen.

Lees hier onze review van "Dokter Op Zak"

Procedure

Bij een eindstandig stoma wordt de dunne darmlis omhoog gebracht naar de opening in de huid en vastgehecht.
Bij een dubbelloops stoma wordt de darm omhoog getrokken naar de opening in de buikwand. Ook in de darmlis wordt een opening gemaakt. De uiteinden worden naar beneden gerold en aan de huid gehecht

Nazorg

Na de operatie leert de patiënt van een stomaverpleegkundige hoe hij moet omgaan met de stoma en de stomazakjes. Ook geeft de verpleegkundige uitleg over voeding. Zeker in het begin verliest de patiënt veel vocht en zouten via de stoma. Die moeten worden aangevuld. Bepaalde voedingsstoffen geven een dunnere ontlasting en meer gasvorming. Dat kan hinderlijk zijn bij een stoma

Complicaties

Na een operatie kan een stoma gemakkelijk bloeden. Dat is meestal niet ernstig en gaat vanzelf over. Bij problemen met de doorbloeding van de darmlis moet de stoma opnieuw worden aangelegd.
Later kan een breuk ontstaan in de buikwand. Ook kan een stoma vernauwd raken. De ontlasting kan er dan niet meer door.

Meer informatie

http://www.chirurgenoperatie.nl/pagina/darmkanker/stoma.php
Nederlandse informatie van chirugen over aanleg van diverse soorten stoma’s

http://www.mlds.nl/operaties/35/stoma/
Informatie van de Maag Lever Darm Stichting

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.