Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Hypertrofie van de neusamandel

Bij hypertrofie van de neusamandel (adenoïd) is de neusamandel vergroot. De neusamandel bestaat uit lymfeklierweefsel en ligt in het dak van de neus-keelholte . Na het achtste levensjaar neemt de grootte van de neusamandel af. Klachten van een vergrote neusamandel komen dan ook alleen bij kinderen voor.

Oorzaak

De oorzaak van vergroting van de neusamandel is onbekend. Soms zet de neusamandel op als reactie op herhaalde infecties. Verder kan de patiënt een aandoening hebben waarbij alle lymfeklierweefsels zijn opgezet.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Symptomen van hypertrofie van de neusamandel

Het meest voorkomende symptoom van een opgezette neusamandel is een verstopte neus. Hierdoor gaat de patiënt door de mond ademen. Patiënten zijn vaak verkouden en hebben altijd een snotneus.

Door de verstopte neus is de stem meestal nasaal of vlak. Als het neusslijmvlies is uitgedroogd, ontstaan soms neusbloedingen. Een opgezette neusamandel kan ook tot slecht slapen en snurken leiden.

Diagnose

De arts stelt de diagnose op basis van de klachten en de aanwezigheid van steeds terugkerende infecties. Meestal is de vergrote neusamandel bij onderzoek zichtbaar. Laryngoscopie kan de diagnose bevestigen.

Behandeling van hypertrofie van de neusamandel

Als er geen terugkerende infecties zijn, is de behandeling alleen ondersteunend. De behandeling bestaat uit geneesmiddelen zoals antihistaminica en neusdruppels. Patiënten met uitgedroogd neusslijmvlies en veel bloedneuzen kunnen neussprays met een zoutoplossing gebruiken.

De ernst van de klachten bepaalt of het nodig is de neusamandel te verwijderen. Hoe jonger het kind is, des te terughoudender de arts daarmee zal zijn. Het is niet mogelijk om de neusamandel volledig weg te halen. Alleen het middelste verdikte gedeelte kan worden verwijderd.

Complicaties

Infecties van het middenoor en de neusbijholten zijn veelvoorkomende complicaties van een opgezette neusamandel. De opgezette neusamandel blokkeert de toegang tot deze holten en tot de buis van Eustachius, die naar het middenoor loopt. Hierdoor kunnen de klierproducten niet normaal weglopen. Dit leidt tot stilstand en infectie.

Meer informatie

Onformatie van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde over operatie aan de amandelen bij kinderen
www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/keel/amandelen-kinderen/