Hypereosinofiel syndroom

Eosinofielen zijn een soort witte bloedcellen . Ze spelen een belangrijke rol in het afweersysteem. Een teveel aan eosinofiele cellen in het bloed (eosinofilie) wordt vaak veroorzaakt door allergische reacties of infecties door parasieten. Ook komt het voor bij leukemie of een lymfoom.
Als een overmatige groei van eosinofielen niet te verklaren is, spreken we van een idiopathisch hypereosinofiel syndroom (HES). De aandoening wordt jaarlijks bij vijf op de miljoen mensen vastgesteld, meestal tussen het twintigste en vijftigste levensjaar. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

De oorzaak van het idiopathisch hypereosinofiel syndroom is niet bekend.

Verschijnselen

HES beschadigt organen. Patiënten hebben daardoor bijvoorbeeld last van moeheid, gewichtsverlies, hoesten, benauwdheid en huidafwijkingen, zoals galbulten, eczeem of jeuk.

Diagnose

Een patiënt heeft het hypereosinofiel syndroom als:

  • hij meer dan zes maanden een te hoog aantal eosinofielen in het bloed heeft
  • er is geen andere oorzaak is
  • er meerdere organen door de eosinofielen zijn beschadigd Om het verhoogde aantal eosinofielen vast te stellen, onderzoekt de arts het bloed. Met een uitgebreid onderzoek sluit de arts andere aandoeningen uit. Ook kijkt hij of er organen zijn beschadigd. Welke organen hij onderzoekt, hangt mede af van de klachten.

Behandeling

HES is niet te genezen. De patiënt kan de ziekte lang onder controle houden met medicijnen, zoals corticosteroïden , chemotherapie en immunotherapie . De reactie op de behandeling verschilt per persoon. Als de behandeling niet aanslaat, kan een beenmergtransplantatie nodig zijn.

Vooruitzichten

Het hypereosinofiel syndroom is een langdurige, steeds erger wordende aandoening, waaraan een patiënt kan overlijden. Tachtig procent van de patiënten leeft na vijf jaar nog. Als het hart of de hersenen zijn aangedaan, is de overlijdenskans groter.

Meer informatie

Informatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen
www.hematologiegroningen.nl/protocollen/index.htm

(Engelse) Informatie over hypereosinofiel syndroom
http://emedicine.medscape.com/article/202030-overview

Van Ruth, S., Lokhorst, H.M., Bruijnzeel-Koomen, C. A.F.M., (2006), “ Twee patiënten met hypereosinofiel syndroom”, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, vol. 150, pp 1193-7
Online beschikbaar:
www.ntvg.nl/publicatie/twee-pati%C3%ABnten-met-hypereosinofiel-syndroom/volledig

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.